Linux-kompilator – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Linux-kompilator – C / C++ – Fórum – Programujte.comLinux-kompilator – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Tom@sQo
~ Anonymní uživatel
158 příspěvků
14. 9. 2007   #1
-
0
-

ahoj,
som zaciatocnik v c++ a potrvujem nejaky kompilator na c++ pre linux... kazdopadne som si stiahol kdevelop, ale neviem ani najst taky gombik,ze kompilovat ;( kde je?

a taktiez by ma zaujimalo nejake IDEcko pre linux, kde by som mohol pisat vo viacerych jazykoch(c++, pascal, python, PHP) a len osobitne nastavil kompilatory... diky :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
olgo0
Věrný člen
14. 9. 2007   #2
-
0
-

na c/c++ ti postaci konzolove gcc. na vyber mas kopu editorov vim, emacs, Kate, joe. ide z duse nenavidim takze tu ti neporadim.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
"Boze, dopraj mi, prosim ta, petdesiat rokov prace a zabavy, a potom nahlu smrt v spanku." J. Grisham
Tom@sQo
~ Anonymní uživatel
158 příspěvků
15. 9. 2007   #3
-
0
-

ale stale mam otazku, AKO presne skompilovat nejaky program, povedzme, ze ~/foo.cpp ktory mam napr. otvoreny vo vime, alebo gedite? co presne mam napisat? aaa taktiez ma zaujima, ze ci sa neda nastavit napr. vo vime, ale aj v hocakom inom editore, aby mi na nejaku klavesovu skratku, alebo nejaky "klik" ;) skompilovalo/sputilo kod...

btw preco nemas rad ide?


diky za odpovede :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
k
~ Anonymní uživatel
144 příspěvků
15. 9. 2007   #4
-
0
-

no, skompiles to takto:
g++ zdrojak.cpp -o meno_binarky
pre viac info o moznostiach man g++

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Tom@sQo
~ Anonymní uživatel
158 příspěvků
15. 9. 2007   #5
-
0
-

aaa nejake napojenie na nejaky editor?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
15. 9. 2007   #6
-
0
-

Zdravím,

pokud chceš můžeš třeba zkusit Code::Blocks. Poslední verze lze stáhnout na jejich fóru. Je napsán pod knihovnou wxWidgets, takže si stačí stáhnout příslušný balíček a pak jen nainstalovat. Ale je to pouze čisté IDE. Já jej používám na windowseh společně s kompilátorem Digital Mars, ale samozřejmě umí i GCC a G++. Při prvním spuštění se tě optá jaký kompilátor chceš používat - stačí si vybrat a potvrdit o zbytek se už postará samo IDE. Bohužel nemám zkušenosti s jeho instalací na Linuxu, ale myslím, že by to neměl být problém, stačí si projít diskuzi a nalézt balík pro svou distribuci(pokud tam bude:)).
Zde najdeš balík:http://forums.codeblocks.org/index.php/topic,6894.0.html
Zde je seznam všech verzí: http://forums.codeblocks.org/index.php/board,20.0.html
A taky je dobré si přečíst něco o tom, jak to vlastně funguje.http://forums.codeblocks.org/index.php/topic,3232.0.html

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
k
~ Anonymní uživatel
144 příspěvků
15. 9. 2007   #7
-
0
-

To Tom@sQo: Prepojenie na editor? Hmmm vo vime napis:
:! g++ zdrojak.cpp -o binarka
;)
Alebo ako hovori kolega napr Code::blocks len mne sa zdalo byt pomale....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
15. 9. 2007   #8
-
0
-

To k:
To mě se nezdá, pokud nemyslíš verzi RC2. Mám teda poslední nightly build a zatím jsem spokojen více než s wx-DevC++.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
k
~ Anonymní uživatel
144 příspěvků
15. 9. 2007   #9
-
0
-

No neviem ako je to pod Win, ale ja som skusal tiez nighty (asi pred mesiacom) a oproti, povedzme, KDevelop to bolo hnusne pomale, citelne "_sekanie_" (alebo ako by som to nazval) pri pisani. Dokonca Eclipse bolo rychlejsie... Ale hovorim to bolo +-pred mesiacom, mozno je na tom uz lepsie...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tommz90
Stálý člen
15. 9. 2007   #10
-
0
-

k: Nebo jsi měl zrovna smůlu na špatný build...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
sn3d0
Věrný člen
17. 9. 2007   #11
-
0
-

Ahoj Tom@sQo,

Vsetci chalani ti tu spravne poradili, ja vsak len upresnim a dodam. Na programovanie a hlavne kompilovanie v Linuxe sa musis pozerat trosku inac ako je to u VisualStudia alebo podobnych windows zalezitosti. Totizto cely takzvany build proces sa vecsinou pise rucne(clovek neraz nadava na to). Heh ako prve si musi clovek odvyknut na tlacitko compile a tlacitko debug a run :) Dalsou vecou je odvyknut si ze vsetko je v jednom editore. PRoste je to bezne ze v jednej konzole mas otvorene vimko zo zdrojakom, v druhej konzole kompilujes, v tretej mas otvorene gdb, v stvrtej tail-ujes logy :). Osobne ti doporucujem sa vrhnut na studium niecoho co sa vola Makefile. Totizto ked ti chalani pisali ze treba pouzit g++ bla bla bla.. tak mali pravdu. Problem nastane vtedy ak chces skompilovat nieco co ma viac suborov, ked su tam rozne zavyslosti no a uplny hardcore nastane ked kompilacia celeho trva pol hodinu :) Preto ti doporucujem nasledujuci link:

http://www.freshsourcing.sk/sk/content/50/SID=dbc4c10ddd200c83d1089a805e3bd1ed

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
shutdown -h now
Tom@sQo
~ Anonymní uživatel
158 příspěvků
23. 9. 2007   #12
-
0
-

este by ma dost zaujimalo, ze preo sa v linuxe neprogramuje tak lahko ako vo windows? myslim take, ze compile a debug nieje az taka zla vec... ma to nejake vyhody pocas programovania pouzivat 1000 programov miesto jedneho?je to predsa rychlejsie, priehladnejsie a efektivnejsie,ked robim v nejakom nadupadom IDEcku, nie? mne sa styl programovat pomoocu kliknutia na gombik "kompilovat" celkom paci ;) PRECO sa tak v linux nerobi?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
k
~ Anonymní uživatel
144 příspěvků
23. 9. 2007   #13
-
0
-

Na take veci tu mas uz spominany Code::Blocks alebo KDevelop alebo Anjutu alebo Eclipse alebo njeake_ine_ide_o_ktorom_neviem. Ono ide o to ze takto dosiahnes rovnaky efekt a niektorym ludom sa to takto paci viac...;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tommz90
Stálý člen
23. 9. 2007   #14
-
0
-

ono se to tak dělá, akorát místo tlačítka "Kompilovat" ve Visual studiu si vytvoříš Makefile a napíšeš "make" ... inač si myslím, že samotné Visual studio atd. si vytvoří Makefile a pak ho taky jenom spouští.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 13 hostů

Podobná vlákna

Vhodný kompilátor — založil alda66

Nejlepší kompilátor — založil Mortimer

Kompilator pre C++ — založil kotlas6667

Kompilátor lazaruse — založil kardon

Dfm kompilátor — založil bortak

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý