Zdravím lidi,
potřebovala bych poradit do školy s úlohou "Hledání nejmenšího společného dělitele". Ve škole mi bohužel utekl celý úvod do C++ a doučuji se jen tady pomocí "Kurzu C++" (tímto mockrát děkuji autorovi za krásně napsaný kurz i pro dementy jako já, protože přávě čtu 2. lekci a zatím jsem v obraze). Ale zpět k věci, prostě jsem uplně v pasti, matematicky bych to dala, ale nevím jak to přenést do C++. Poradí please nějaký borec, který se zrovna nudí :-)
Pokud jo, předem velice děkuji.
Lara
Fórum › C / C++
Nejmenší společný dělitel a "hloupá" holka v nesnázích
Jeastli to "matematicky" uděláš tak není problém to v Cčku udělat. Přemýšlej nad vzorcem výpočtu a pak to zakomponuj do kódu.
Najmensi spolocny delitel ? Ved to je pre vsetky cisla z R 1 ;). Tak predpokladam, ze hladas najvacsi spolocny delitel.
int D(int x1, int x2)
{
int tmpx = x1 > x2 ? x2 : x1;
for(;tmpx > 1; tmpx--) {
if( ((x1%tmpx) || (x2%tmpx)) == 0)
return tmpx;
}
return 1;
}
Takhle, právě na tom zakonponování jsem se zasekla. Důvod vidím v tom, že mi ještě chybí některé základní pravidla a slovní zásoba C++ :-] V tuhle chvíli by mi teď nejvíc pomohlo pár řádků zdrojového programu s komentářem pro lamy jako jsem zatím taky já :-D....zatímDeathHumanCZ píše:#
# Jeastli to "matematicky" uděláš tak není problém to v Cčku udělat. Přemýšlej nad vzorcem výpočtu a pak to zakomponuj do kódu.
Lara
Zdarec, vážně jde o nejmenšího společného dělitele. Pokud je to fakt tak easy, tak sorry za demenci, ale hlava mi to prostě furt nebere.k píše:#
# Najmensi spolocny delitel ? Ved to je pre vsetky cisla z R 1 ;). Tak predpokladam, ze hladas najvacsi spolocny delitel.#
##
###
#int D(int x1, int x2)#
#{#
# int tmpx = x1 > x2 ? x2 : x1;#
# for(;tmpx > 1; tmpx--) {#
# if( ((x1%tmpx) || (x2%tmpx)) == 0)#
# return tmpx;#
# }#
# return 1;#
#}#
#
#
Ještě doplním, úloha má jít řešit 2 způsoby. Potřebovala bych to vysvětlit i kamarádce (ještě větší lama než já). Zítra todle budem řešit ve škole a potřebovaly bychom zaperlit každá s jiným způsobem :-D takový divadýlko pro učitele ;-)
nesluzi na toto prave euklidov algoritmus? (teda ked predpokladam ze sa jedna o najvecsi delitel)
int nsd(int a, int b){
do{
if(a > b) a -= b;
else if(b > a) b -= a;
}while(a != b);
return a;
}
malo by to fungovat ale to momentalne nemam kde skompilovat
Dovolim si olga trosicku opravit ;-)
Pro hledání největšího společného dělitele (NSD, Greatest Comon Divisor, GCD) dvou čísel se používá euklidovský algoritmus.
int nsd(int ta, int tb){
int A, B, C;
// zjistime, ktere z cisel je vetsi
if(ta > tb){
A = ta;
B = tb;
} else if(ta < tb){
A = tb;
B = ta;
} else{ // pokud jsou stejna, jsou obe NSD
return ta;
}
do{
C = A%B; // % je operator modulo
A = B;
B = C;
} while(B != 0); // dokud neni zbytek (tedy C) roven "0".. Protoze jsme to ale pred chvily cele posunuli, budeme porovnavat B
return A;
}
A priklad s cisly 250 a 32:
A B C
250 32 26
32 26 6
26 6 2
6 2 0
NSD čísel 250 a 32 je tedy 2...
NEJMENŠÍ SPOLEČNÝ DĚLITEL NEEXISTUJE!!!
z toho důvodu, že neexistuje ani nejmenší číslo... Ať vezmu jakékoli číslo, vždy najdu ještě nějaké číslo měnší (to samozřejmě platí pro obor reálných čísel).
V oboru celých čísel je nejmenší společný dělitel vždy 1, takže nemá cenu ho počítat..
To Zelenáč: Ty jo, dohodneme se na tom, že na celý tento topic zapomeneme a nebudeme o něm nikomu říkat? :-D Řeším to už několik hodin a až teď mi došlo, že jsem celou dobu řešila uplnou hloupost :-D
Díky moc za pomoc, jdu si posypat hlavu popelem.
Lara
Asi urcite to bude zaviset na vstupu.. Deleni je sice AFAIK daleko narocnejsi nez odecitani, ovsem rekneme, ze bychom meli spocitat NSD 10 000 000 000 a 2.. Moje verze by tohle zvladla za jedinou iteraci, zatimco tvoje by na to potrebovala 9 999 999 998 iteraci..
To Zelenáč: Už jsem přišel na vzorec pro nejmenšího společného dělitele "a:a" :-D
omg nikto neuviedol funkciu na vypočet najmenšieho delitela tak ja to napravim:
int spolocnyDelitel(int a,int b)
{
int ret;
ret = (a+b) / (b+a);
ret *= ret;
for (int i=0;i<(sqrt(a*a+b*b);i++)
ret = (-1)*(-1)*ret;
return ret;
}
snad som sa nepomylil, jednoduchšie to asi nepojde;
To mephi: :-D