Zaciatocnik pls dont send me *** – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Zaciatocnik pls dont send me  *** – Assembler – Fórum – Programujte.comZaciatocnik pls dont send me *** – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

Tom@sQo0
Stálý člen
6. 10. 2007   #1
-
0
-

ahoj,
viem, ze zrejme to je hroozne debilny dotaz, na ktory mi asi nikto nebude chciet odpovedat a vsetci ma odkazete na google, alebo niekde do *** ale predsa to len skusim :)

viem programovat v c/c++ a chcel by som sa naucit assembler, lenze mi chybaju akesi zaklady/ zakladne pojmy a podobne, lebo ziadnemu clanku nerozumiem ;(

co znamena to eax(velmi casto sa to vyskytuje), co sa take napriklad da naprogramovat/ programuje v assembleri, co to znamena, ze je kod neprenosny? to, ze ide len na mojom amd procesori a nejde napr. na pentiu? treba pri programovani vediet, ako funguje procesor/ aky mam procesor? a ako ten procesor vobec funguje?co je to register a naco sluzi? velmi prosim o link pre uplneho zaciatocnika v tejto oblasti, len zaklady, aby som sa mal od coho odrazit, aby som tomu rozumel...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Tom@sQo
DeaLer+2
Hero
6. 10. 2007   #2
-
0
-

Dotaz snad dobrej, ale ten název vlákna ...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Zelenáč0
Posthunter
6. 10. 2007   #3
-
0
-

Mno v assembleru take zrovna moc programovat neumim, ale... Naprogramovat se v nem da samozrejme uplne vsechno, jen je to trosicku zdlouhave. Pouzivaji ho hlavne nadsenci, event. pokud ti opravdu hodne zalezi na rychlosti programu, prip. jeho casti..

co to znamena, ze je kod neprenosny? to, ze ide len na mojom amd procesori a nejde napr. na pentiu?

Presne tak...

Procesor ma vlastni pamet, jejiz castem se rika registry.
A jak procesor funguje? Dalo by se to napsat ve 4 krocich.. EIP je jeden z nejdulezitejsich registru uchovavajici adresu prave provadene instrukce..
1. precti instrukci, na kterou ukazuje EIP
2. pricti k EIP delku nactene instrukce
3. proved instrukci
4. a jedem od zacatku :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
olgo0
Věrný člen
6. 10. 2007   #4
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
"Boze, dopraj mi, prosim ta, petdesiat rokov prace a zabavy, a potom nahlu smrt v spanku." J. Grisham
k
~ Anonymní uživatel
144 příspěvků
7. 10. 2007   #5
-
0
-

eax a ebx, ecx, edx su tzv. registre vsobecneho pouzitia [general-puprose register] (niekedy sa aj tieto pouzivaju na specialne ucely), register je maly kus pamati priamo na CPU (nie cache).
(dalsie dolezite registre su eip - adresa instrukcie, esp - adresa stacku (pouziva sa na predavanie parametrov funkciam), ebp - pouziva sa hlavne na adresovanie lokalnych premennych na stacku, flags - pouziva sa casto pomocou spec. instukcii skoku - j** - po instr. cmp a dalsie...)

Neprenosny je vseobecne medzi architekturami. napr to co napises pre x86 ne-zassemblujes ani nahodov pod niecim ako napr. ppc, ale napr. C-ckovy kod prelozis (takmer) vsade kde je kompiler. Ale ak napises nieco pre i386 (teda pouzivas len instrukcie/registre ktore pozna stara 386-tka) tak to pojde na vsetkych x86 (od AMD klonu i486-tky, cez Athlon, Pentium, az po Core 2 Quad...)

Pri programovani nemusis vediet ako pracuje CPU ale potbujes vediet aku mas architekturu (x86, ppc, hocico_ine) aby si pouzival spravne instrukcie/registre. Kazdopadne low-level veci (ako napr. ako su reprezentovane zaporne cisla atd.) sa ti zidu...

A linky:
pre vseobecny x86 asm je velmi dobra (aj ja som sa z nej ucil) tato online kniha: http://www.drpaulcarter.com/pcasm/index.php
A ak si pod linuxom tak je este velmi dobra kniha (trosku tazsie citanie mam pocit, ale je imho lepsia ak mas linux): http://download.savannah.gnu.org/releases/pgubook/

<edit> este som zabudol, 1. kniha pouziva intel syntax (nasm) 2. pouziva AT&T (GNU Assembler - as) syntax. Mne osobne pride 2. varianta krajsia a logickejsia aj ked to tak na prvy pohlad nemusi vyzerat... </edit>

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Tom@sQo0
Stálý člen
2. 11. 2007   #6
-
0
-

mnoo po par preruseniach som znova a znova zacal studovat assembler ;) pls pozrite si zdroj

http://frdsa.utc.sk/~janosik/Kniha/Naco_je.html

ci je dobry, lebo podla mna je super ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
Tom@sQo
14. 11. 2008   #7
-
0
-

Ahoj mno ten link cos tu dal sem se tam díval a vypadá to slibně je tam toho celkem dost pro začátek vypsany no pro začátek prostě je tam toho dost i pro pokročily.A Assembler je vlastně programovací jazyk s kterým se dělá hodně v procesorech(mikroprocesorech) že přes ně posíláš data z jednoho do druhého atd…A naprogramovat jak už tu někdo řekl se přez něj dá takřka "vše".

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.15.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
14. 11. 2008   #8
-
0
-

mozna bych doporucil nastudovat nejakej jednoduchej procesor... nejakej 8b aby ses seznamil s principama

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
netman920
Super člen
16. 11. 2008   #9
-
0
-

nozase to znie lamersky ale chcem sa spytat
da sa nejako naprogramovat nejaky procesor ktory potom napr napajkujem na plosak a
bude mi to povedzme tocit motorcekom?
pls mohli by ste mi dat nejake linky alebo co amma zadat do googlu lebo som uz vela veci hladal a nic som nenasiel

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
16. 11. 2008   #10
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
netman920
Super člen
16. 11. 2008   #11
-
0
-

ok a ten procesor musim programovat iba v Assembleri? Ci sa to da aj napr. v C#

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
16. 11. 2008   #12
-
0
-

c# sem zatim nevidel... muzes assembler ale ma to nevyhodu.. je prakticky pro kazdej procesor jinej.. (resp. pro kazdou radu procesoru)
ja pouzivam nejcasteji C .. pak musis nastudovat registry, a jak fungujou .. co kam zapsat aby byl nejakej pin vystupni
kam zapsat aby na vystup sla logicka 1 nebo 0, jak nacitat z pinu a tak dale
http://www.kvetakov.net/clanky/avr tady mam jeste peknej link... a i tady je neco o jednocipech

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
netman920
Super člen
16. 11. 2008   #13
-
0
-

To KIIV :
super presne toto som si predstavoval
postupne a ako v seriali diky moc :smile2: :smile2: :smile2:

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
16. 11. 2008   #14
-
0
-

no a zezacatku bych asi spis zkusil neco jako bezici svetlo... napichnout na to ledky s odporama ...
tam je pak dulezity uvedomit si ze ty instrukce tam behaj docela rychle takze po kazdy zmene nahodit cekaci smycky...
jinak bys to ani nevidel tou rychlosti blikat :D a v C je jeste potreba davat bacha na optimalizace.. dokaze to zoptimalizovat
dlouhe cykly ktere nic nedelaji krom zpozdeni .. se pak zrusi :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Tango0
Newbie
25. 11. 2014   #15
-
0
-

Perfektná kniha na začiatok je presne tá, o ktorej napísal olgo.

Ale obsahovo je neskôr príliš "stručná".
Našiel inú, perfektnú knihu, Art of x86 Assembly od Randalla Hydea.
Úžasný rešpekt a vďaka autorovi.
Je zdarma a rozsahom je asi nekonečná (to chce hodne trpezlivosti na kompletné prečítanie ;)).
*Má viacej verzií. Nesťahuj tú "HLA", ale klasickú, má tuším označenie MS-DOS.

Som si vedomý, že je to oživenie starej témy, ale myslím, že to stojí za to.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.11.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 25 hostů

Podobná vlákna

Send mail — založil JMM

NET SEND — založil S.Salomon

Začiatočník — založil luko8525

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý