Písemka – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Písemka – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.comPísemka – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.com

 

Zelenáč0
Posthunter
16. 10. 2007   #1
-
0
-

Nazdárek. Chtěl bych vědět, jak je to s právy studenta, co se týče jím napsané "písemky" :-) Komu práce patří, jestli se na ni vztahuje autorské právo, zda mám právo svou opravenou práci vidět, event. "publikovat" apod.
Jestli vám to přijde jako debilní dotaz, je to kvůli mému učiteli IVT (naštěstí mě dobré vychování brání říct, že je to děsnej VŮL =), který na mě vybafnul s tím, že od chvíle, co jsem mu práci odevzdal, je jeho a on si s ní může dělat, co chce - tedy mi i zakázat, abych ji ukázal spolužákům...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
Phoenix0
Super člen
16. 10. 2007   #2
-
0
-

No u nás ve škole ti učitel MUSÍ dát práci na prohlídnutí, eventuálně domů (na ukázání:D)
Ta práce rozhodně není "jeho", když si ji napsal ty.
A jak ti zakázal ukazovat ji spolužákům??? to ti ji vůbec nedal? to přece nesmí. A co v tý písemce bylo tak zajímavýho že se kvůli ní tam štvě? nějakej naprosto revoluční progamátorskej postup kterej on nechápe?:-)

kdyžtak si stěžuj na ředitelství, pokud tam sou chytrý lidi co naslouchaj studentům.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.88.–
Zelenáč0
Posthunter
16. 10. 2007   #3
-
0
-

Už jsem hodně přemýšlel, že zajdu za "řéďou" a pokusím se nechat převelet do druhé skupiny.. Mé vysvětlení jeho nenávisti vůči mě je, že ve mě vidí konkurenci :-) Tu písemku nám (ještě dva kámoši) do ruky dal, ale poslal nás s ní každého na jiný konec třídy, abychom si ji nemohli ukazovat (to potom, co nám to výslovně zakázal a já jsem se s ním začal dohadovat, že je to přece moje písemka a můžu si s ní dělat co se mi zachce...) - možná se snaží vytvořit informační vakuum a poštvat nás tak proti sobě :-)
Mno rozhodně to ještě hodlám pořašit o občance (to doufám jednak zabere minimálně čtvrt hodiny a jednak se mi podaří občankářku dostat na "naši" stranu :-)

V té práci nic revolučního nebylo, akorát jsem mu tam napsal, že nic takového jako "rutinní běh programu" imho neexistuje, nebo že "pokud mi text v Excelu zasahuje do okraje buňky, měl bych nejspíš buňku zvětšit"... (pche, ten idiot absolutně neumí formulovat otázky, a pak se díví, že má půlka třídy 3jku)

Ještě bych se rád zeptal, co děláte v IVTčku? Já mám pocit, že ty naše hodiny by se měli honosit spíš názvem KMS (kurz moderní sekretářky) nebo tak něco...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
DeaLer+2
Hero
16. 10. 2007   #4
-
0
-

To Zelenáč: Naprosto s tebou souhlasím ... já nebejt ve třeťáku, tak jdu na jinou školu, už mám toho režimu plný zuby (bohužel je to podbný na více školách).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Phoenix0
Super člen
16. 10. 2007   #5
-
0
-

v IVTčku děláme excel, takže normální žák nad tím ohrnuje nos a naučí se to tak akorát stylem "když tyhle 3 funkce dám tak a tak dohromady tak to udělá to a to" a programátor (u nás ve třídě 3) nad tím ohrnuje nos protože ta syntaxe je prasácka (všechen kód v 1 řádku a člověk se v tom má eště vyznat:D:D) a skripty ve VB samozřejmě využívat nemůžeme. Ale pořád lepší než word...
Příští rok bude HTML, takže se těšim na rámce, HTML nevalidní weby a CSS v podobě stylu na změnu barvy textu...to zas bude.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.88.–
Zelenáč0
Posthunter
16. 10. 2007   #6
-
0
-

Pche, ten náš považuje HTML za zbytečnost, takže to mu objetujem nanejvýš pár týdnů...
BTW. nemohli byste mi někdo odpovědet na otázku "K čemu slouží script?" (jedna z otazek v te pisemce)?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
16. 10. 2007   #7
-
0
-

U nás děláme Packal, ale naštěstí víc "dohloubky", probíráme programování teoreticky, postupy při programování či řešení logických úloh. Máme dvakrát týdně programování u počítačů a dvakrát jsme ve třídě, kde to bereme teoreticky. Ale to je tím, že mám programování jako obor, na všeobecnym taky dělají Excel.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
geon0
Grafoman
17. 10. 2007   #8
-
0
-

To All: Poraďte mi - co učit na na obyčejných (ne elektro/počítače) odborných středních školách, kde naprostá většina ve třídě nemá zájem o programování. Zajímá je "jen" icq, libimseti a youtube. Programování? Databáze? Náročnou grafiku? Myslím, že by byli ještě více otrávení, než jsou z Wordu a Excelu. Je to problém.

To Zelenáč: Řekl bych, že script souží k zautomatizování stále stejných, opakujících se činností. Např. ve všech (a nejlépe třeba třiceti, aby všem přešla chuť to dělat po jednom) dokumentech změnit typ písma a přidat číslování stránek. Nebo pro automatizaci zálohování. To myslím by mohlo být alespon na 1- ;-)


Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Maniik0
Newbie
17. 10. 2007   #9
-
0
-

Mno... Teď ve třeťáku se mi IKT (resp. IVT) rozdělilo na PV (programové vybavení), kde právě probíráme kreslení v AutoCADu a následně nás čeká C#, o ElPo (elektronické počítače) se vrtáme v PC a děláme ty srandy, jako je diagnostika PC, instalace OS etc.; a o MM (multimedia) teď probíráme úpravu digitálních fotek a co vím, tak bude ještě střih zvuku a videa.
Jinak v prváku a druháku jsme o IKT brali také jen MS Word, Excel, Acces a PowerPoint.. A na HTML nám dala učitelka jen asi 8 hodin.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Radim
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
17. 10. 2007   #10
-
0
-

Popravde, nevim, co od stredoskolske vyuky na obecnem zamereni ocekavas. To, ze to uci clovek, co tomu nerozumi je bohuzel naprosto normalni. Kdyby to umel, tak se tim uzivi zhruba tak 3x lepe.... Ja dostal od jednoho takovyho blba na zakladce poznamku za to, ze sem udelal screenshot plochy a pak do nej v paintbrushi maloval - ze prej to nicim:D

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Smokie0
Expert
17. 10. 2007   #11
-
0
-

geon píše:#
# To All: Poraďte mi - co učit na na obyčejných (ne elektro/počítače) odborných středních školách, kde naprostá většina ve třídě nemá zájem o programování. Zajímá je "jen" icq, libimseti a youtube. Programování? Databáze? Náročnou grafiku? Myslím, že by byli ještě více otrávení, než jsou z Wordu a Excelu. Je to problém. #
##
#To Zelenáč: Řekl bych, že script souží k zautomatizování stále stejných, opakujících se činností. Např. ve všech (a nejlépe třeba třiceti, aby všem přešla chuť to dělat po jednom) dokumentech změnit typ písma a přidat číslování stránek. Nebo pro automatizaci zálohování. To myslím by mohlo být alespon na 1- ;-)#
##
##
#

ICQ? Libimseti? youtube?
Nauc ich v pythone naprogramovat jednoduchy komunikacny LAN klient a HTML, konkretne na priklade vytvorenia vlastnej prezentacnej stranky :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
17. 10. 2007   #12
-
0
-

Já to myslel vážně.

Nebo jinak: postavit na serveru libimseti nějaké vhodné učivo, něco, co by se mohli naučit nového, co by jim třebas k něčemu v životě mohlo být. Aby dělali věci, které je baví (libiseti), ale aby se taky učili věci jiné současně, které se jim v životě hodí. Vymyslet tématický blok na 3 týdny po dvouhodinovce, zakončený jakousi samostatnou prací z věcí, které se v průběhu tématu naučili. Ha, tak jsem zvědav! ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
DeaLer+2
Hero
17. 10. 2007   #13
-
0
-

geon píše:#
# To All: Poraďte mi - co učit na na obyčejných (ne elektro/počítače) odborných středních školách, kde naprostá většina ve třídě nemá zájem o programování. Zajímá je "jen" icq, libimseti a youtube. Programování? Databáze? Náročnou grafiku? Myslím, že by byli ještě více otrávení, než jsou z Wordu a Excelu. Je to problém.


Určitě je to těžký (vidím to denně kolem sebe) a po této stránce učitele naprosto chápu, ale mě osobně spíš trápí způsob výuky. Snesu nějaký to nezajímavý téma, ale když ten učitel mluví jak vychovatelka ve školce, co čte dětem pohádku a snaží se je uspat, tak mě spíš zkazí náladu. Prostě nezaujme ani když probíranou látku neznám a zajímá mě (občas). Ještě hůř si připadám, když mi učitelka ve třeťáku začne vysvětlovat, co je to ten modrej proužek nahoře (ve WinXP). Stejně tak nechápu, proč musím dvě hodiny strávit nad blbýma vektorovýma křivkama.

A to mluvím jen o první části odborných předmětů, ten zbytek taky není žádná sláva. Asi je to nutný zlo ;)

PS: libimseti.cz neznám, takže mě toho moc nenapadá

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Smokie0
Expert
17. 10. 2007   #14
-
0
-

geon píše:#
# Já to myslel vážně.#
##
#Nebo jinak: postavit na serveru libimseti nějaké vhodné učivo, něco, co by se mohli naučit nového, co by jim třebas k něčemu v životě mohlo být. Aby dělali věci, které je baví (libiseti), ale aby se taky učili věci jiné současně, které se jim v životě hodí. Vymyslet tématický blok na 3 týdny po dvouhodinovce, zakončený jakousi samostatnou prací z věcí, které se v průběhu tématu naučili. Ha, tak jsem zvědav! ;-)

Ja som to myslel vazne tiez :D
Aj ked je pravda, ze s tym komunikacnym klientom som trosku uletel... Ale to druhe uz tak nerealizovatelne nie je, nie?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
19. 10. 2007   #15
-
0
-

Zůstanu u původního dotazu.
Učitel NEMÁ právo ti v tomto zakazovat, jelikož je to omezování osobní svobody (Alespoň bych to do této kategorie ještě zařadil). Škola jako taková má právo pouze na čtvrtletní a pololetní písmené práce, které může POUZE archivovat pro pozdější využití.
Pokud ti zakazuje ukázat spolužákům písmenku, ty to přesto porušíš a on tě bude nějak "sankcovat", porušuje tím minimálně zákon.
Na slohovou práci se autorské právo samozřejmě vztahuje.

Nejsem moc na tohle odborník, více ti řeknou jiní lidé.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
24. 10. 2007   #16
-
0
-

To geon : Proč hned databáze nebo náročnou grafiku? Myslím že html by se lidi učili radši než excel. Rozhodně radši než půl roku dělat s řešitelem v excelu :smile7:

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
pecan9870
Věrný člen
24. 11. 2007   #17
-
0
-

No moje hodina informatiky vypadá tak že přijdu, zapnu pc, připojím se na IRC, přihlásím se na logmein.com, udělám za pět minut zadání v excelu a pak si dělaám co chci :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
yaqwsx+9
Posthunter
24. 11. 2007   #18
-
0
-

pecan987 napsal:
No moje hodina informatiky vypadá tak že přijdu, zapnu pc, připojím se na IRC, přihlásím se na logmein.com, udělám za pět minut zadání v excelu a pak si dělaám co chci :-D


To mi neco naramne pripomina.... :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.111.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Orcslayer0
Stálý člen
24. 11. 2007   #19
-
0
-

To geon : Tohle se dá převést na jakýkoliv jiný předmět. ,) Je škoda, že se takové argumenty uplatňují na IT, ale v češtině se musíme učit vývoj jazyka českého, v biologii mnohdy stavbu částí buněk a další věci, které se hodí jen na to, aby bylo o těch předmětech co dělat a poté z čeho maturovat (pak můžeme historii literatury v pohodě zapomenout - dovednosti podle mě akorát na tu maturitu a aby člověk šel s ostatními - "když jsme se to učili my, tak proč ne vy"). Opravdu to jinak nevidím. :/

Pro mě je grafická tvorba, kódování a programování tvůrčí až umělecká činnost, což o sobě nemůže tvrdit většina předmětů, a jako taková přináší výsledky - okýnko zabliká, něco vypíše, obrázek je pěknej (občas :D) a člověk má hnedka radost, že něco udělal a navíc aspoň trochu pochopil, cože se to v počítači děje. Asi jde o zaujatý názor, pro mě je atraktivnější tvůrčí činnost než "radost" z toho, že jsem se naučil x-stránek blbostí, které po první písemce mohu zapomenout. :/

Btw: Kouká se snad v jiných předmětech na to, o co je ve třídě zájem? :)) Nejhorší je však ta zvířeckost, že i IVT seminář je brán jako pohodový předmět - přihlásí se tam právě takoví milovníci ICQ atd a pak programátore trp. ://

Snad se to tu nezvrhne ve flame, i když asi sám přidávám do ohně. :) :X

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
24. 11. 2007   #20
-
0
-

To Orcslayer : Velmi povedený názor! Naprosto souhlasím, zvláště s tímto:

Btw: Kouká se snad v jiných předmětech na to, o co je ve třídě zájem? :)) Nejhorší je však ta zvířeckost, že i IVT seminář je brán jako pohodový předmět - přihlásí se tam právě takoví milovníci ICQ atd a pak programátore trp. ://

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
midin0
Věrný člen
24. 11. 2007   #21
-
0
-

To Orcslayer : Máš naprostou pravdu. Jenže - co zmůžeme? Plkat nad rozlitým lavorem mléka...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.5.–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
Orcslayer0
Stálý člen
24. 11. 2007   #22
-
0
-

Dodatek - není to brojení proti učení excelu atd ani proti jiným předmětům (sic mě některé strašně štvou :D). Jak to tak po sobě čtu, vypadá to strašně extrémisticky. :)) (Smrt ostatním předmětům, jíst jen křemík a zapíjet bitama! :D :D)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Double
~ Anonymní uživatel
19 příspěvků
24. 11. 2007   #23
-
0
-

To geon : jednoznacne C# .. ve visual studiu se nauci pomalu sekretarka a vetsine se zalibi, ze jim to neco dela. Prirozene uplne zaklady, bez OOP, atd.
Myslim, ze se najse par jedincu, ktrere to i oslovi

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.17.–
Smokie0
Expert
25. 11. 2007   #24
-
0
-

To vsetko je pekne. Lenze C# a podobne by sa malo preberat len na skolach, ktore su na informatiku a programovanie zamerane.

Musite si uvedomit, ze informatika nie je len programovanie. Informatika je veda o informaciach a spracovavani informacii, ich uskladneni a uchovavani. Cize do oboru informatiky patria aj kniznice, tlac, televizia a ine media. A teda je uplne spravne, ze sa na hodinach informatiky prebera excel, word a podobne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
tom*p0
Stálý člen
30. 11. 2007   #25
-
0
-

Podle mě je pro běžného žáka užitečnější Excel, než HTML.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.246.–
Don't waste your time, or time will waste you.
Zelenáč0
Posthunter
30. 11. 2007   #26
-
0
-

To Smokie : Tobe pripada spravne, kdyz se CELOU DOBU (tri ctyri roky) ucime POUZE nejaky MS Office, jeste kdyz si sam rekl, ze do informatiky patri i nepreberne mnozstvi uplne jinych (rekl bych i dulezitejsich) veci?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
Smokie0
Expert
30. 11. 2007   #27
-
0
-

Zelenáč napsal:
To Smokie : Tobe pripada spravne, kdyz se CELOU DOBU (tri ctyri roky) ucime POUZE nejaky MS Office, jeste kdyz si sam rekl, ze do informatiky patri i nepreberne mnozstvi uplne jinych (rekl bych i dulezitejsich) veci?

Pokial tvoja skola nie je zamerana na programovanie, tak potom to je spravne, pretoze sa to ucivo zameriava na to co vyuzije drviva vacsina z vas.
Ked sa odvolavas na moje tvrdenie, tak ti neuniklo, ze som pisal, ze informatika je veda o informaciach a balik MS Office nie je nic ine ako balik nastrojov pre spracovavanie informacii.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
Double
~ Anonymní uživatel
19 příspěvků
30. 11. 2007   #28
-
0
-

To Smokie : Nejde o to, je to ucit, ale ukazat moznost. Nikdo nechce aby delali vlastni icq klient, ale trebas kalkulacku. Navic dostanou tim zaklady algoritmizace.

A to, ze se musi naucit Office je bez debat, budou to nejspis cely zivot potrebovat (nekteri)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.17.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

C++ písemka, rychle — založil dada

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý