Ahoj,
jak poskládat web, který tvoří obrázky :) ? myslim jako na pozadí divů apod ? jak je to nejlepší a jak se hned od začátku vyvarovat chybám aby se mi zobrzaovalo správně v IE,FF,Opeře ?
Díky
Fórum › CSS
Skládání webu pomocí CSS (z obrázků)
To Michalek : teď jsem tě moc nepochopil... máš nějaký design třeba v .psd a chceš ho nakódovat? potom rozřezat a kódit a kódit :-)
Sleduj mě na @MartinSimko
To Mautinek : Já se spíš obávám, že má "obrázkový web", a má ho rozřezanej na menší díly
Jj, přesně! Rozřezat a pak kodovat, kodovat, kodovat... ; )
Osobně si vytvořenou grafiku vždycky rozvrhnu na určité části, které mají zůstat neměnné a které se použíjí jako spacer (obrázek na pozadí který se opakuje, např. na programujte.com je to obrázek na pozadí co kopíruje podle osy x). Jednotlivým takto zvoleným částem grafiky pak vyberu příslušnou kvalitu a formát do kterého se mají exportovat (gif|png|jpg).
Když je grafika nařezaná, začnu kódovat základní oddíly stránky (záhlaví, menu, obsah, panel, patičku, pozadí). To může být celkem fuška, ale po netu je naštěstí spousta článků s popisem technik jak vytvořit css layout který potřebuješ ;-) Obrázky co slouží jen k designu nechám načíst přes css (ne přes img tag) a nastavím jim umístění, opakování, odsazení, atd. Pak doladím detaily s typografií, odsazením bloků a formátováním hlavního textu.
Docela mi pomáhá začít vytvářet html šablonu nejdříve pro Firefox a pak postupně kontrolovat a odlaďovat skoro-hotový kód v IE, Opeře, Safari. Mouchy u jednotlivých prohlížečů se dají většinou vychytat buď css hackama nebo v případě IE můžeš opravy vložit třeba jako další css v podmíněném komentáři.
Taky, když použiješ rovnou xhtml strict 1.0 pár starších chyb z IE se už neobjeví.
Snad to trochu pomůže. Hlavně trpělivost při kodovaní a následném ladění... ;-)
To Ondra Macoszek : přesně tohle jsem myslel , už něco mám a docela je to dobrý :) funguej to ve všech stejně jenže tedka potřebuju udělat na každe straně okraj aby nepřetékal text aby to fungovalo na obou stranách ? určitě se na to někdo ptal, ale hledal jsem na foru a nic (tak me nekamenujte ;) )
Díky
To Michalek :
Nejsem si jistý, co tím přesně myslíš. Okraje se nastavují nastavují v margin/padding, to ale určitě víš. ; )
Přetékání se objevuje když má blokový element (p, div,...) nastavenou pevnou šířku, popř. výšku a overflow: auto. Když změníš výšku/šířku na procenta nebo auto, mělo by to vyřešit. Text přetéká taky v případě jednolitého šíleně dlouhého "slova". (tohle pohodově řeší Texy! , další info ještě třeba tady http://www.jakpsatweb.cz/clanky/fosilie-wbr.html)
Možná se bude hodit i tohle: http://blog.html.it/layoutgala/ Tuším že něco podobného možná vyšlo i jako seriál na intervalu...
http://svk.virtual-reality.cz/penguin/penguin-menu1/index.php?page=data/stranka/uvod
trochu jsem pokročil, ale menu se mi nezobrazuje, můžete se mi na to mrknout :) ? Díky
Zobrazují se jinak v IE a jinak v Opeře viď?
Zkus se úplně obejít bez float...mám na mysli ten float DIV#nav
Stejně to máš přeDIVované
Jestli to má být vycentrované, zkus tohle (omluv případný sek, netestováno)
<div id="menu">
<ul id="nav">
<li><a ....../a></li>
<li><a ....../a></li>
</ul>
</div>
======================================================
* {margin:0;padding:0}
ul#nav {
width:100%;
text-align: center;
font: bold 15px/23px san-serif; /* fontSize= AA= 15px height(ul)= BB= 23px */
}
ul#nav li {
list-style-type: none;
display: inline;
}
ul#nav a, ul#nav a:link, ul#nav a:visited {
padding: 4px 3px; /* (BB-AA)/2 = (23-15)/2 = 4 ...horní a dolní výplně*/
text-decoration: none;
color: ......;
}
ul#nav a:hover {....}
Jinak třída s barvou je .menubarva{color:xxxx} a ne identifikátor #xxxxx
díky PETROFF ale nějak to nemaká v IE :( http://svk.virtual-reality.cz/penguin/penguin-menu1/
Protože jsi opsal css správně (aspoň doufám), ale xhtml není v pořádku.
<div id="menu">
<ul id="nav">
<ul>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/uvod">Uvod</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/piloti">Piloti</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/kontakt">Kontakt</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/flotila">Flotila</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/testpage">Testpage</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/cby">chybova stranka</a></li>
</ul> </ul>
</div>
Tam nemá být 2x <UL>
Má to být takhle:
<div id="menu">
<ul id="nav">
<li><a href="index.php?page=data/stranka/uvod">Uvod</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/piloti">Piloti</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/kontakt">Kontakt</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/flotila">Flotila</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/testpage">Testpage</a></li>
<li><a href="index.php?page=data/stranka/cby">chybova stranka</a></li>
</ul>
</div>
A teď k css:
vypadlo ti p v slově padding
Myslím že je hezčí zvětšit úměrně i vodorovné výplně, aspoň takto (klidně i víc) : padding: 4px 6px;
* {margin:0;padding:0} se dává na úplný začátek stylů => prostě se vynulují hodnoty okrajů (které některým HTML prvkům nastavují prohlížeče, často každý jinak). No a po vynulování je to ve všech stejné. Jen si nesmíš vynulovat svoje vlastní úpravy marg(padd)inů ....proto to umístění jako 1.pravidlo
To Petroff : nefunguje to jak má :(, veřešil jsem to, že to nebudu používat
Momentálně zkouším jak udělat aby "DIV" byl "přilepenej" vpravo, ale nějak se mi nedaří, používám "text-align:right;" ale text je uplně u kraje prohlížeče :(
http://svk.virtual-reality.cz/web/penguin%2Dmenu1/index.php?page=data/stranka/flotila
To jsem rád.
Jinak ten návrh co jsem ti poslal se zobrazuje přesně shodně v Opeře, FF, IE7 a IE6 - takže se příště raději přesvěč.
Tady si to můžeš ověřit: http://exstream.atlasweb.cz/pingwin_menu/menu.html
díky uložim si to zvážim ještě použití,
http://svk.virtual-reality.cz/web/penguin%2Dmenu1/index.php?page=data/stranka/cby
jak udělat u tohodle, aby když dám H2 aby nebyla velká mezera v OPERE ? v IE A FF se to jakštak zobrazuej jak potřebuju ;)
Asi myslíš H3
Pokud chceš mít perfektně shodnou výšku nadpisu i písmo, tak si ho dej do stylu nadpisu (takhle si můžeš ponastavovat všechny typy nadpisů které používáš):
h3 { height: 20px; font: bold 16.4px/1.2 Helvetica,"Trebuchet MS",sans-serif; }
Pak napiš jestli to pomohlo (existuje ještě 2.možná příčina různého vzhledu)
Hele - na adresu stránky nepoužívej tlačítko "kód" (to je na zdrojový text) ale ten "řetízek"=vložit odkaz. Ať je to klikací
petr
jdu to zkusitPetroff napsal:
Asi myslíš H3
Pokud chceš mít perfektně shodnou výšku nadpisu i písmo, tak si ho dej do stylu nadpisu (takhle si můžeš ponastavovat všechny typy nadpisů které používáš):
h3 { height: 20px; font: bold 16.4px/1.2 Helvetica,"Trebuchet MS",sans-serif; }
Pak napiš jestli to pomohlo (existuje ještě 2.možná příčina různého vzhledu)
Hele - na adresu stránky nepoužívej tlačítko "kód" (to je na zdrojový text) ale ten "řetízek"=vložit odkaz. Ať je to klikací
petr
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Ve firefoxu se mi nezobrazí formátování pomocí CSS — založil Pavel
Vyouvací menu pomocí Jquery a CSS — založil Jaroslav
ASP.NET - zarovnání pomocí CSS — založil Hoffik
Tvorba webu XHTML, CSS, PHP, MySQL — založil tommycz