HTML značky v XML dokumentu – XML / XSL(T) – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

HTML značky v XML dokumentu – XML / XSL(T) – Fórum – Programujte.comHTML značky v XML dokumentu – XML / XSL(T) – Fórum – Programujte.com

 

stibi0
Návštěvník
4. 11. 2007   #1
-
0
-

Zdravím.
Potřeboval bych poradit s XML. Mám xml dokument, který obsahuje například element text, no a v tomto elementu bych rád měl text, formátovaný pomocí html, tedy značky jako <b>, <span ... >, , atd. atd....
Potom se tyto data nechají zpracovat XSL šablonou a předhodí se internetovému prohlížeči.
Jak je tedy zapsat ? Mám si deklarovat vlastní značky, zapsat je do DTD, nechat je najít šablonou a místo nich vložit požadovanou html značku ?
Teď mi totiž došlo, že pokud tam nacpu natvrdo html, příjdu o jednoduchý export xml do něčeho jiného než html ..
Má někdo nápad ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.249.–
už mám taky blogísek :) http://www.stibi.org/blog
Orcslayer0
Stálý člen
4. 11. 2007   #2
-
0
-

To stibi : XML slouží pouze k přechování informací. ,) Pokud chceš vyznačit nějaké elementy tučně, použij CSS. ,)
Edit: A hlavně zkoukni zdejší seriál o XML. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
stibi0
Návštěvník
4. 11. 2007   #3
-
0
-

To Orcslayer : ok, zkouknu seriál .. s CSS nemám problém .. ale, jak v xml elementu vyznačím, že některá jeho část má být tučně, jedině tak že si vytvořím podelement <tucne></tucne> , který jakmile zmerčí šablona, šoupne místo něj <span class='mujTucnyText'></span>.
Jest tak ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.249.–
už mám taky blogísek :) http://www.stibi.org/blog
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
4. 11. 2007   #4
-
0
-

To stibi : nemel bys vyznacovat to co je tucne, ale to, co je dulezity coz MUZE vest v dusledku ktomu, ze to bude tucne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.169.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
stibi0
Návštěvník
4. 11. 2007   #5
-
0
-

To hrach : fajn, mně to možná pořád nedocvakává, ale, jak vyznačím co je důležité ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.249.–
už mám taky blogísek :) http://www.stibi.org/blog
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
4. 11. 2007   #6
-
0
-

To stibi : tak pokud je to v XML, tak jak chces.....pokud je to XHTML, tak strong.
pak jednoduse v CSS jen uvedes atributy, ktery maj byt tucny



polozka, nazev, titulek {
font-weight: bold;
}


v XHTML to delat nemusis, protoze prohlizece VETSINOU zobrazuji strong tucne, ale vubec to neni POVINNOST!

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.169.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
stibi0
Návštěvník
4. 11. 2007   #7
-
0
-

Formátování (x)html je mi jasné :)
Mně jde o to, jak si poradit s tímto:

soubor data.xml:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<informace>
<text>
toto je text, cisty text, jakpak asi sablone reknu ze slovo text chci tucne
</text>
</informace>

Takže, je správný postup tento ?
soubor data.xml:
......
<text>
toto je text, cisty <tucne>text</tucne>, jakpak asi sablone reknu ze slovo text chci tucne
</text>
.....
Pak si napíšu .xsl šablonu, (nebudu tady bastlit konkrétní kód, z hlavy to nedám, důležité je, že XSL pro můj požadavek má nástroje) která bude čekat na cokoli obaleného elementem <tucny> aby místo elemntu <tucny> to něco obalilo strongem nebo spanem nebo čímkoli ..

Vím že XML je určeno pro uchovávání čistých informací, ale nějak se musí určit formát oněch informací, takže mě zajímá postup a doufám že ten můj je správný.
Pokud ne, nechám se poučit ..

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.249.–
už mám taky blogísek :) http://www.stibi.org/blog
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
5. 11. 2007   #8
-
0
-

To stibi : ne, neni to spravny postup, spravny postup



<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<informace>
<text>
toto je text, cisty <podmet>text</podmet>, jakpak asi sablone reknu ze slovo <predmet>text</predmet> chci tucne
</text>
</informace>


vyznacuj to co to znamena, ne jak to chces... to ze to sablona NAHODOU ;)) zrovna vykresli tucne je vec dalsi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.169.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý