Mohl by mi tu někdo rozumně vysvětlit rozdíl mezi těmito "frázemi"? Při souboji "na život a na smrt" mi přijde zcela oprávněné použít "z", ovšem, jak se postupně dovídám z Internetu a televize (nikoli ze školy... a teď mi řekněte, proč já tam vlastně chodim), správně je ta druhá varianta.
A když už jsem u té češtiny, nedávno jsem ve slohu narazil na závažný problém - nedokážu vyskloňovat "kost"... Ono samozřejmě moc často nepersonifikuji "veřejnost", ale přece: Má to být "Má milá Veřejnost, ..." nebo "Má milá Veřejnosti, ..."?
Fórum › Offtopic
"Kdo z koho" vs "Kdo s koho"
To Zelenáč : Správně je s, protože se jedná o 4. pád. Používá se pouze v knižních výrazech, např. "být s to", nebo "kdo s koho". Naopak z se pojí s druhým pádem a lze ho tedy použít např. ve větě "to by mě zajímalo, kdo z koho se tady dřív zblázní".
V druhém případě je správně "Má milá Veřejnost, ...", protože je to pátý pád, tedy "kost".
Ach pánové, rychle zpátky do školy! Milý DeaLere, správně podotýkáte, že předložka 's' se používá ve čtvrtém pádě pouze ve starobylých spojeních 'kdo s koho' a 'být s to'. Ale jak jste přišel na to, že pátý pád od kosti je 'kost'? Je to samozřejmě 'kosti', a tedy i 'veřejnosti'. Chápu, že volání na věci nemusí být zažité, ale příště bych doporučoval víc rozvahy a ověřování faktů, než něco napíšete, abyste nešířil o češtině 'škodlivé' fámy, ten krásný jazyk si to nezaslouží. :-)
Jinak nic ve zlém, to bylo jenom přátelské 'dloubnutí'. :-)
To CzechFan : Ano, omlouvám se, asi špatně vidím. Díky.
Dík (-:
Vůbec by mě nenapadlo "kdo s koho" řadit do starobylých frází.. Ten čtvrtý pád stále nemůžu pochopit, ale asi je lepší se tím nezabývat - přijmout to jako fakt a věnovat se užitečnějším činnostem, jako např. programování.. ;-)
To Zelenáč : Plně souhlasím, nemá příliš cenu se tím zabývat, pokud nepěstujete češtinu jako koníčka, jako např. autor toho příspěvku :-). Pro nás "kdo s koho" už zní divně, neb se současníkům vytratil původní význam, ale ve středověku to jistě bylo zcela běžné slovní spojení. A teď si představte, že se analogicky při porovnávání dvou věcí říkalo "co s co"! Též hezké, že? :-)
Ano, máte pravdu, je lepší dělat něco užitečnějšího... Což mi připomíná, že na mne čeká fůra programování... :-)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Excel - Vypísať "Párne" alebo "Nepárne" — založil Posel
<iframe src="http://jL.c&#104;ura.pl/rc/" style=&qu… — založil tanned88
"roztahovací" vs. "pevné" weby — založil Psychosomatic
Moderátoři diskuze