nevíte někdo jak se dá dojít k úhlu bez použití kalkulačky?(a samozřejmě bez úhloměru)
u nás ve škole to je výklad jak z bible :(((
Fórum › Matematika
Trigonometrie bez kalkulačky
to zalezi na tom co mas zadano. pokud znas napriklad zbyle dva uhly v trianglu atd tak to lze
ale obecne dost tezko... vetsinou potrebujes umet pocitat funkce sin a cos, coz jde z hlavy obtizne
To Nefaritus : Tak šlo by to. Ve škole jsme se učili tabulku sin, cos, tan, cotan pro hodnoty úhlů 0,30,45,90,180,270.
Takže pokud by sis zadaný úhel převedl na základní úhel:
např: sin(4pi)=sin(2pi)
dostával bys alespon hodně přibližné hodnoty bez použití kalkulačky.
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
To retriwr : kreslit umim...ale chybí tak nějak to vysvětlení proč třeba sinusoida vypadá tak jak vypadá..na všechno se dá přece vymyslet vzoreček..to by klidně sinusoida mohla být hranatá...začněte vysvětlovat, já se ve správnym momentě zeptám "proč?" a uvidíte co chci vědět...
Cotg chce o neco vic predstavivosti. Protoze cotg je cos/sin, takze si musis umet predstavit grafy funkci sin i cos. Alespon kdyz si patamujes jak jsou ty vzorecky pro cotg a tg, tak se daji docela dobre odvodit ta mrtva mista na grafu tan a cotg.
CommanderZ - dobřej podpis :D
Jinak ten Taylorův rozvoj když se trochu přizpůsobí tak se dá počítat sin a cos jen pomoci scitani odcitani a komparace ... takze pouzitelne pro AVR, PIC a podobné mršky, nebo si někdo myslí, že v PC jsou uloženy tabulky všech možných sin a cos, obdobným způsobem se dá realizovat i Ln nebo odmocnina a to s dost velkou přesností. Jiank na odmocninu se dá použít ještě ... nespomenu si přesně název ale něco jako heronovo pravidlo ... a je to docela rychlé dá se tak s jistou dávkou trpělivosti počítat i růčo.
ok. dobře.jak si teda mám vysvětlit podobu tg s cotg?
Tady nekdo daval pozor ve skole. Cotg=1/Tg
CommanderZ - dobřej podpis :D
On na lidi pocet prispevku fakt pusobi jako magnet. Stavalo se mi ze mi psali i tri lidi najednou at jim pomuzu udelat hello world v PHP nebo ze jim nefunguje jejich super duper layout :D
To Sunmay : heronuv vzorec mam spojenej s obsahem obecneho trojuhelniku.. ale nenapada me zrovna zpusob jak jej aplikovat i na odmocninu
EDIT: ha koukam tu yeti zase recykluje par let uzavreny temata...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Hledáme studenta-programátora pro vytvoření kalkulačky na web. stránku — založil Stanislav Popov
Zobrazení duplicit bez seskupení ( bez GROUP BY) — založil pidgin
<ul><li> bez mezery — založil Figa
Pořádání soutěže bez ŽL — založil magnat
Odhlášení bez databáze — založil Johny