Obtěžující PHPSESSID – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Obtěžující PHPSESSID – PHP – Fórum – Programujte.comObtěžující PHPSESSID – PHP – Fórum – Programujte.com

tom*p0
Stálý člen
26. 11. 2007   #1
-
0
-

Pomocí několika tutoriáků jsem si vyrobil vlastní přihlašování na web pomocí SESSIONS v PHP. Protože chci zobrazovat rozšířené menu pro přihlášené, musím na začátek každé stránky vložit kód session_start(); To způsobuje, že se ke všem odkazům na stránce přidá ?PHPSESSID=x, kde x je dlouhý řetězec různých písmen a čísel.

1) To je nevzhledné
2) To komplikuje SEO

Jak je možné docílit stejné funkčnosti bez PHPSESSID v odkazích? Je možné udělat např. alternativní přihlášení nebo PHPSESSID v adrese nějak přepsat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.246.–
Don't waste your time, or time will waste you.
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
26. 11. 2007   #2
-
0
-

To tom*p : to je trošku divný, ja používám sessions a bez problému. Hoď sem link

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
tom*p0
Stálý člen
26. 11. 2007   #3
-
0
-

Jsou to moje osobní stránky: http://programy.wz.cz

Pokud vstoupím na stránku poprvé (tzn. nemám ke stránce cookies), ke všem odkazům na stránce se automaticky přidá ?PHPSESSID=x. Až přejdu na nějakou stránku s PHPSESSID v adrese, přestane se generovat ?PHPSESSID=x do odkazů (asi se to zapíše do cookies). Jedinné, co je na stránce vzatahující se k sessions je session_start(); hned v hlavičce. Vyhledávací roboti nepodporují cookies a proto se přidá PHPSESSID do odkazů na každé stránce.

Nahlásit jako SPAM
insider0
Věrný člen
26. 11. 2007   #4
-
0
-

tohle si dela php samo, at se mu nejak predava session id. Pokud ma uzivatel zapnute cookies, tak se parametr predava v cookies, pokud ne, tak v url. Lze to nastavit nekde v php.ini(mozna i .htaccess, ale nevim presne, ktery to je paramatr), cimz ovsem zamezis prihlasovani uzivatelu bez cookies

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.97.–
I don't want to see you go,[br] The sky is over[br] Even though we can't afford[br] The sky is over,[br] The sky is over us.[br][br] CIVILIZATION IS OVER
tom*p0
Stálý člen
26. 11. 2007   #5
-
0
-

K php.ini nemám přístup, hosting je na WebZdarma. Ale to nastavení v .htaccess by mě zajímalo.

Nahlásit jako SPAM
Phoenix0
Super člen
26. 11. 2007   #6
-
0
-

kdyby bylo nastavení u wz.cz tak by to snad dělalo u všech webů na webzdarma,které používají sessions. Problém bude někde jinde podle mě. Můžeš se zkusit obrátit na podporu webzdarma.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.88.–
OndreJ
~ Moderátor
0
Stálý člen
26. 11. 2007   #7
-
0
-

Skús zmenu direktív pomocou funkcie ini_set. (Aj keď by som sa vsadil, že WZ to má bloknuté, ale možno nie!?)

$stara = ini_set('session.use_only_cookies', '1');

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.151.246.–
tom*p0
Stálý člen
26. 11. 2007   #8
-
0
-

Je to u hodně stránek, např. jsem náhodou vyhledal:
http://tarantino.wz.cz/
http://bierdeckel.wz.cz/
http://www.pro-kolo.wz.cz/
http://www.labskechrcice.wz.cz/

Je to u hodně stránek, já s tímto také nemám problémy, pokud se udělá zmiňovaný zápis do cookies, ale pro návštěvníky bez cookies, popř. máte cookies vyplé.

Zkuste např. smazat cookies u fóra http://www.tutorials.cz/forum/ uvidíte, že se tam podobné odkazy generují také. Je to opravdu na hodně webech, akorát si toho běžný uživatel tolik nevšimne, protože pokud má zaplé cookies, potká ho to jen na první návštěvě stránky.

To OndreJ : Co přesně má být proměnná $stara ?

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
26. 11. 2007   #9
-
0
-

:smile5: "Je to nevzhledne...."

Pokud vstoupím na stránku poprvé (tzn. nemám ke stránce cookies), ke všem odkazům na stránce se automaticky přidá ?PHPSESSID=x. Až přejdu na nějakou stránku s PHPSESSID v adrese, přestane se generovat ?PHPSESSID=x do odkazů (asi se to zapíše do cookies).

To je holt normalni chovani sessions! Zatim nikdo nic lepsiho nevymyslel... Ty snad mas lepsi napad, jak PHPSESSID predat, aby ti to nehyzdilo URL? A muzes mi nastinit ten problem se SEO?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
tom*p0
Stálý člen
26. 11. 2007   #10
-
0
-

Tím, že je to nevzhledné, jsem myslel, že mi to samotnou URL protáhně dvakrát nebo skoro i třikrát...

Pokud nikdo ještě nic lepšího nevymyslel, tak smůla, budu to muset přežít :smile1: , stejně jako všichni ostatní. Ale chtěl jsem se zeptat alespoň na alternativní způsob přihlášení, nebo se ujistit, jestli to nejde předat jinak. :smile11:

Problém v SEO je ten, že např. Google používá robota, který ignoruje cookies a každou stránku mi může zaindexovat několikrát kvůli rozdílnému PHPSESSID. Četl jsem o něm článek tady:
http://www.ragepank.com/articles/26/disable-phpsessid/
Ale bohužel se mi podle toho článku nepovedlo problém vyřešit, tak jsem se zeptal tady na fóru. Jedním z možných řešení je sitemap.xml, ale chtěl jsem vědět, jestli neexistuje něco jednoduššího, protože skript na dynamické generování sitemapy ještě nemám hotový...

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
26. 11. 2007   #11
-
0
-

Myslím, že o tom psal něco i Curo tady na Programujte...

Nahlásit jako SPAM
don_Dominique0
Super člen
27. 11. 2007   #12
-
0
-

No s tim SEO, když máš na stránky zabezpečenej vstup, tak je na nich asi něco co by neměly vidět všichni, ale jen těch pár vyvolených ne ? Tak proč se staráš o to aby to zaindexovali boti ???

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.148.–
Orcslayer0
Stálý člen
Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
tom*p0
Stálý člen
27. 11. 2007   #14
-
0
-

don_Dominique napsal:
No s tim SEO, když máš na stránky zabezpečenej vstup, tak je na nich asi něco co by neměly vidět všichni, ale jen těch pár vyvolených ne ? Tak proč se staráš o to aby to zaindexovali boti ???

Protože pro přihlášené se zobrazuje rozšířené menu a rozšířené fukce např. u komentářů. Proto je třeba na každé stránce zobrazit session_start();

Na programujte jsem ve vyhledávání už před založením tématu zadal PHPSESSID a nevyhledalo to nic ani na portále, ani na fóru.

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
Nahlásit jako SPAM
tom*p0
Stálý člen
27. 11. 2007   #16
-
0
-

Zatím mi funguje přidání tohoto kódu do .htaccess:

php_value session.use_only_cookies 1 

php_value session.use_trans_sid 0

Ale bohužel to znemožní přihlašování bez cookies.

Nahlásit jako SPAM
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 34 hostů

Podobná vlákna

PHPSESSID — založil Pavelv

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý