Základní znalosti pro tvorbu programů – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Základní znalosti pro tvorbu programů – C / C++ – Fórum – Programujte.comZákladní znalosti pro tvorbu programů – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

DragonBehemont0
Super člen
12. 12. 2007   #1
-
0
-

Zdravíčko, jsem začínajícíc programátor C++ a měl bych jednu otázku. Vím, že pro tvorbu grafiky potřebuju například OpenGL (nebo Direct). Ale rád bych si ucelil názor, co se týká programování v C++. Pokud potřebuji vytvořit program, který by byl schopen mi na obrazovku vytvořit nějaké GUI, kde by uživatel mohl myší ovládat tlačítka, nebo klávesnicí volit směr a na základě tohoto měnit tlačítka (zbarvení, odstín, velikost, ...) co k tomu všemu budu potřebovat znát?

Možná se Vám můj dotaz zdá být trochu "zbytečný", ale rád bych měl jasno v tom, na co se hlavně potřebuji zaměřit.

Děkuji předem za veškeré ohlasy.
DragonBehemont

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.39.–
Nemusíte vědět vše, stačí jen, když víte, kde to najít, a jak to použít. Naučíte se to právě tím používáním ;-)
zacatecnik0
Super člen
12. 12. 2007   #2
-
0
-

tady jde o to jestli chcete psat GUI typu oknennich aplikaci nebo to co popisujete potrebujete jako hru. Pokud jako hru tak samzrejme DirectX a OpenGL, v DirectX ale tusim (mozna v 10 se to zmenilo) si takove prvky budete muset psat sam protoze v zakladu nejsou, v ogl netusim.

Jestli myslite klasicke okenni formulare typu fon dialog a color dialog atd. tak imho preskocte se naucte trochu zaklad C/C++ a pak jdete bud Java nebo .NET nebo uplne jineho protoze ja se vydal cestou C->Win 32 API a ani po roce a pul uceni windows api nejsem schopnej napsat to co v .NET lze udelat za chvili.
(Prosim aby se ostatni zdrzeli komentaru ze to je programatorem- napr. takove drag and drop se v api pise velmi spatne a kazdej radi jit proto do MFC....)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.84.–
Můj blog http://www.zacatecnik.wu.cz[br]Překládám anglickou knihu o wxWidgets http://wxwidgets.hustej.net
gui
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
12. 12. 2007   #3
-
0
-

Jak píše kolega výše, není to o tom co by jste měl znát/naučit se, ale co budete používat za nástroj - v čistém API se GUI rozhraní vytváří dost těžko - a ještě těžší bude to co vyžadujete - tj. hýbat tlačítky měnit barvu a podobně.
Taky záleží na tom co chcete vlastně vytvářet - pokud by šlo například o hry, tak si zkuste najít nějaký game maker. Pokud pro něco s uživatelským rozhraním (formuláře, tlačítka, pole..) - Microsoftu se to pro C++ povedlo až v .Netu , možná že by jste na něj mohl přejít. A předtím , pro čisté Windows - Borland prodával a snad ještě prodává Borland C++Builder tak nějakou starší verzi, a nebo třeba projekt Ultimate ++ http://www.ultimatepp.org/

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.149.101.–
DragonBehemont0
Super člen
13. 12. 2007   #4
-
0
-

Děkuji moc za Vaše ohlasy. Obecně řečeno, potřebuji vytvářet aplikace pro automatizaci - pokud náhodou nevíte, co to je, tak je to ovládání servo pohonů, pneumatiky, řízení procesů stroje. Takže v tom případě by asi bylo lepší přejít na .NET, jelikož budu potřebovat GUI právě v typu okenních aplikací. Jinak jste zde zmínili nějaké projekty typu builder. Můj zlozvyk mi toto poměrně ztěžuje, jelikož si všechno obvykle píši sám. Prostě se jen naučím, jak se co používá a potom si to vytvořím sám.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.39.–
Nemusíte vědět vše, stačí jen, když víte, kde to najít, a jak to použít. Naučíte se to právě tím používáním ;-)
DragonBehemont0
Super člen
13. 12. 2007   #5
-
0
-

Jen pro upřesnění:
nejspíše se bude jednat o programy běžící na platformě Windows, jako programátor využívám Dev- C++

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.39.–
Nemusíte vědět vše, stačí jen, když víte, kde to najít, a jak to použít. Naučíte se to právě tím používáním ;-)
zacatecnik0
Super člen
13. 12. 2007   #6
-
0
-

ted zalezi na tom zda pujdete do placeneho C++ Builderu (placene IDE, alespon nevim o tom ze ma free verzi ale mozna ma) nebo do freamworku ktery je zadarmo a funguje nejen na Windows: .NET, s tim ze MS nabizi orezanou verzi sveho IDE zadarmo, ale nebojte ta orezane verze je lepsi i nez SharpDevelop a lze tam produkovat i profi aplikace

Delal jsem 3 mesice s C++ Builderem (tusim 6ka) tak se klidne ptejte podrobneji snad odpovim, ale rozhodne doporucuju .NET resp. jazyk C# kam se ted imho presouvaji mozky

na dev-c++ s RAD vyvojem zapomente

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.141.–
Můj blog http://www.zacatecnik.wu.cz[br]Překládám anglickou knihu o wxWidgets http://wxwidgets.hustej.net
tmi0
Věrný člen
13. 12. 2007   #7
-
0
-

podle me neni zas takovej problem napsat si klidne i v Dev-C++ tlacitka a podobne veci sam: udela se to jednou, a pak je lze pouzivat kdykoli se stejnou efektivitou jako jakekoli jine preddefinovane v nejake sade typu Qt, Gtk, Ultimate++, BorlandCokoli... (az na posledne jmenovany mohu vsechny doporucit pokud se Vam ty tlacitka sam psat nechce)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.185.230.–
ksp.mff.cuni.cz -- doporučuje 5 z 0 přetečených bufferů!
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 15 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý