RANDOM z TXT – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

RANDOM z TXT – Pascal – Fórum – Programujte.comRANDOM z TXT – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

kodooo0
Duch
16. 12. 2007   #1
-
0
-

Lidičkyy potřebuji ppomoc, musím ze souboru cisla.txt (kde je 20 různých čísel) náhodně vybrat 5 čísel z toho souboru, ale většinou to vypíše jiná čísla než v souboru. Prosím pomozte

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.148.–
Laaca0
Stálý člen
16. 12. 2007   #2
-
0
-

Tak takhle ne. Napřed sem napiš zdroják, co už máš. Potom ti poradím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.253.–
DOS-u-akbar
kodooo0
Duch
16. 12. 2007   #3
-
0
-

var f:text;
cislo,vyber;
Begin
Assign (f, 'cisla.txt')
reset(f)
randomize;
while not eof(f) do
Begin
randomize;
readln(f, cislo);
vyber:=random(cislo);
writeln(vyber);
End;
readln;
End.
------------
a ani nevim jak udělat aby to bylo 5 cisel :( Jsem z Pascalu uplne jelen .(

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.148.–
kodooo0
Duch
16. 12. 2007   #4
-
0
-

* cislo, vyber:integer;

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.148.–
Mircosoft+1
Věrný člen
16. 12. 2007   #5
-
0
-

Ty totiž místo toho, abys načetl několik náhodně vybraných čísel z toho souboru (což předpokládám, že bylo předmětem zadání), tak načítáš čísla ze souboru a pak generuješ náhodná čísla od nuly do toho načteného čísla.

Potřebuješ asi tohle:
Pomocí Randomu vygeneruj pět náhodných čísel od 1 do 20 a zapamatuj si je (třeba v nějakém poli).
Pro každé z těchto čísel dělej:
- Otevři soubor, pomocí Readln v něm dojeď na tolikátý řádek, kolik je to číslo, u kterého zrovna jsi.
- Přečti ze souboru číslo z tohoto řádku a vypiš ho na obrazovku.
- Zavři soubor.

Samozřejmě tohle není jediná možnost a z hlediska rychlosti to není zrovna optimální, protože několikrát otvírám, zavírám a procházím soubor. Lepší by bylo, kdyby se soubor prošel jednou a naopak se u každého řádku prošlo pole těch pěti náhodných čísel a zkoušelo by se, jestli nějaké z nich odpovídá pořadovému číslu toho řádku. Ale fungovat to bude v obou případech. Realizaci nechám na tobě.

Jo, a Randomize použij jenom jednou na začátku programu. Jestli ho budeš volat před každým Randomem, budou ti nejspíš vycházet pořád stejná čísla.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.158.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Laaca0
Stálý člen
16. 12. 2007   #6
-
0
-

Ještě je potřeba si rozmyslet, jestli se ta čísla můžou opakovat, tedy jestli se může vícekrát načíst hodnota z jednoho řádku souboru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.253.–
DOS-u-akbar
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Random String — založil JavaLama

Random rátanie — založil Php

Random hodnota — založil tOreee

Random akcia — založil Max

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý