Chyba v kodování – MySQL – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Chyba v kodování – MySQL – Fórum – Programujte.comChyba v kodování – MySQL – Fórum – Programujte.com

 

Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
19. 12. 2007   #1
-
0
-

Nedávno jsem si začal psát vlastní redakční systém. Diakritika načtená z databáze se zobrazuje na stránkách korektně, ale když jsem si stáhnul zálohu databáze co nevidím:



INSERT INTO `novinky` (`text`, `id`) VALUES
('PĹ?estoĹže se naĹĄe pole pĹŻsobnosti zvÄ?tĹĄilo i na vydĂĄvĂĄnĂ­ Ä?lĂĄnkĹŻ, Math Atelier rozhodnÄ? neupadl do zapomÄ?nĂ­. PĹ?ipravili jsme pro vĂĄs novou verzi Math Atelier 1.2. VĂ­ce se dozvĂ­te <a href=''index.php?stranka=math_atelier.php''>zde</a>.', 1),
('PortĂĄl pro vĂĄs pĹ?inĂĄĹĄĂ­ novĂŠ funkce! Otestujte si svĂŠ znalosti na nÄ?kterĂŠm z tÄ?chto <a href=''index.php?stranka=zkouseni.php''>testĹŻ</a>! NebavĂ­ vĂĄs testy? VyzkouĹĄejte vyĹ?eĹĄit nÄ?kterĂŠ z tÄ?chto <a href=''index.php?stranka=hlavolamy.php''>hlavolamĹŻ</a>!', 4),
('NaĹĄli jste nÄ?jakou chybu v Math Atelieru? Dejte nĂĄm prosĂ­m vÄ?dÄ?t prostĹ?ednictvĂ­m tohoto <a href=''index.php?stranka=nahlasit_chybu.php''>formulĂĄĹ?e</a>.', 5);


Hmm, nevím co s tím. Jak říkám, diakritika se pak zobrazuje korektně, ale co kdybych přesunul web někam jinam? Bude mi furt fungovat diakritika nebo místo toho uvidím ty paznaky?
Stránky používají (snad) kódování utf-8. Stejně tak (snad) i databáze.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
19. 12. 2007   #2
-
0
-

Hmm, takže jsem to zkusil někam nahrát a zjistil jsem že kodovaní je v prd*** viz http://mikulas.yc.cz/ukaz_clanek.php?id=64
Nedala by se nějak současná databáze opravit, nebo ji rovnou celou můžu vymazat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Paja2
~ Moderátor
+2
Věrný člen
19. 12. 2007   #3
-
0
-

To Blujacker :
v phpmyadmin, v úpravách je možnost opravit tabulku...zkoušel jsi to ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.215.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
19. 12. 2007   #4
-
0
-

To Paja2 : Zkoušel a nic.
Tady ještě posílám nějaký obrázky s phpMyAdmin s nastavním:


-kodování nastaveno na utf-8


-detail tabulky, kodování je tam nějaký latin_czech. Mám to změnit na utf-8?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
iyo0
Newbie
19. 12. 2007   #5
-
0
-

To Blujacker : Ono to nie je problém. Ono si stačí otvoriť vyexportovaný súbor v niečom normálnom, napríklad PSPad, ktorý dokáže text previesť a otvoriť v rôznych kódovaniach..

Ja osobne by som to nemenil, utf-8 používam denne

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.65.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
19. 12. 2007   #6
-
0
-

To iyo : Mě je víceméně jedno v jakým kodováním to je.Mě jde hlavně o to jak databázi spravit, aby když se na tabulky v phpmyadmin byly všechny znaky správné

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
geon0
Grafoman
19. 12. 2007   #7
-
0
-

ROzhodně zůstan u uft-8. CHyba bude pravděpodobně pouze u exportu databáze, pokud to ovšem v phpmyadmin vidíš správě. Pokud to ani v phpmyadmin srpávně nevidíš, tak chyba může být na dvou koncích:

* do databáze to nezapisuješ v utf-8
* v databázi nemáš utf-8
* v phpmyadmin to nezobrazuješ v utf-8

To, jak vypadá ta čeština - PĹ?estoĹže se naĹĄe - snad ukazuje na to, že v databázi to je utf-8, ale při exportu se chybně interpretuje jako latin nebo cp1250. Jeden utf-8 znak jsou totiž běžné dva. Tedy např. "ř" v utf-8 je v latin "Ĺ?". Je to proto, že v latin stačí na jeden znak jeden byte, kdežto v utf-8 jsou to byty dva. Je to proto, aby se tam vešla komplet nejen naše abecedy, ale téměř všechny abecedy celého světa.....

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.69.40.–
geon. volume doprava.
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
20. 12. 2007   #8
-
0
-

přesunul jsem z testovacích důvodů web na http://mikulas.yc.cz.
Změnil jsem kodovaní v databázi všude na utf8_czech_ci.
A ted když se chci přihlásit jako uživatel š dostanu chybu:¨

Illegal mix of collations (utf8_czech_ci,IMPLICIT) and (latin2_czech_cs,COERCIBLE) for operation '='


Vůbec nechápu kde se tam to latin bere, všude je kodovaní utf.
Kde by ted mohla být chyba?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.151.66.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Paja2
~ Moderátor
+2
Věrný člen
20. 12. 2007   #9
-
0
-

To Blujacker : V latin1 nejde ukládat češtinu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.112.165.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
20. 12. 2007   #10
-
0
-

To Paja2 : To vím právě taky. Ale já nikde nemám nastavené kododování latin. Všude mám utf-8

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Paja2
~ Moderátor
+2
Věrný člen
20. 12. 2007   #11
-
0
-

To Blujacker : A máš ty soubory v kodování utf-8 i uložené ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.215.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
20. 12. 2007   #12
-
0
-

Ano, mám

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
21. 12. 2007   #13
-
0
-

Problém vyřešen!
Místo



mysql_query("set names utf8");

jsem měl
mysql_query("set names utf-8");

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Kódování — založil wise

Kódování — založil Farrell

Kódování — založil viky

Kódování — založil Alf

Kódování — založil wise

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý