Poradte vysokou školu (Programování) – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Poradte vysokou školu (Programování) – Offtopic – Fórum – Programujte.comPoradte vysokou školu (Programování) – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Lighter0
Návštěvník
20. 12. 2007   #1
-
0
-

Zdravím, jsem student 3 ročníku prumyslovky v Jičíně a už se docela blíží čas maturit a výberu vysoké školy. Já vím že je to až za rok, ale ono to uteče a už bych trošku chtel mit jasno kam pujdu. Trochu jsem hledal nějaké vysoké školy, kde je náplní programování ale to co je psané neni vždy dané a tak by me zajimala Vaše vlastní zkušenosti. Třeba jste s Vaší vejškou byli spokojeni a delali jste tam opravdu poradne to, co daná škola slibovala.

Nejvíce by me vyhovovala Vysoká škola kde hlavní náplní je programování a to především Webových aplikací (PHP, MYSQL, XHTML, CSS). Kdyby mi někdo něco poradil, byl bych rád. Kdyby v tom byl trošku zapletený marketing a tak, tak by mi to vyhovovalo ještě více, druhá věc co me hodne baví.

Jinak s moji aktuální střední školou nejsem vubec spokojen. První ročník jsme delali Word, Excel a základy Delphi. Ve druhém ročníku jsme pokračovali v Delphi (Ale pořád jsme nic moc neudelali, furt jenom sami zaklady) a posledni mesic jsme delali html tim stylem, otevrte si jakpsatweb.cz a ucte se. Ted ve tretim rocniku jsme delali opet Excel + Visual Basic (jen zaklady) a ted delame WinBase. Všechno jenom natukáváme a to mi nepřijde nejlepší, kdybych zakončil moje studium maturitou a chtel jit nekam delat a oni by se me zeptali co umim, tak bych jim odpovedel: Word, Excel, MS VB (základy), Delphi (základy), Acces - s tímhle bych se asi nechytal. Kdybych se neučil doma a tak, tak vlastne skoro vubec nic neumim.

Děkuju za vaše komentáře

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.95.–
mephi0
Expert
20. 12. 2007   #2
-
0
-

tiež som 3r na strednej. Informatika tiež oničom. Na slovensku sa rozhodujem STU, UK. A v CZ je to MUNI a VUT. Možno sa tam stretneme ;)

EDIT: Nakoniec som skončil v Prahe FIT - ČVUT, keď už ste toto vlakno oživili

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.56.–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
Erik0
Návštěvník
20. 12. 2007   #3
-
0
-

Ja chodim do 5. na 8-roc. gym.. Tiez nie som spokojný, brali sme jeden rocnik co je subor, priecinok, zastupca, plocha...
V sucastnom mame prebrat Word, Excel a PP a to je vsetko...
Keby som si vybral inf ako predmet z kt. chcem maturovat tak budem ucit zaklady zakladov Pascalu-nic moc :(

Inak aj mna velmi bavi praca s PC a marketing ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.6.–
forstec0
Návštěvník
20. 12. 2007   #4
-
0
-

No já se chystám dělat příjímačky na vysokou teď, vybral jsem si následující: Masarykova univerzita v Brně-fakulta informatiky, VUT v Brně, ČVUT v Praze, Karlova univerzita a popřípadě Matfyz v Praze, ale na to jsem moc velký pako na matiku. Každopádně když chceš programovat, tak programuj a programuj, a uč se hodně matiku, i když ji potřebovat na programování moc nebudeš, tak na vysokou určitě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.5.–
forstec
mORb0
Stálý člen
21. 12. 2007   #5
-
0
-

No ja teraz navstevujem 4. rocnik Ekonomickej univerzity v BA. Konkretne na Fakulte hospodarskej informatiky. Predtym som navstevoval gymnazium a o programovani som nemal ani tucha, ale vedel som, ze by som chcel v tom obore v buducnosti pracovat (co ma napadlo v poslednom rocniku gympla). Na FIIT alebo FEI som si netrufal, tak som si zvolil tuto cestu. Par veci tam naucia, ale je to v kombinacii s ekonomiou, takze samozrejme vedomosti sa nedaju porovnavat s osnovami na FIIT resp. FEI. Ked sa na to pozeram s odstupom casu, vacsina je zamerana na databazove systemy. Z toho sme mali asi aj najviac predmetov. Okrem toho sme mali aj predmety z C a potom C++, ale to boli ozaj len zaklady (Napr. keby ste si pozreli knihy Nauc se sam C a Nauc se sam C++, tak asi to iste sme preberali. Tieto knihy nam boli odporucane, ale ucili sme sa z inych. Ale tieto by som odporucal, pre niekoho kto o tom nema paru. Je to tam fakt jednoducho a zrozumitelne popisane). Aj ked sa tato fakulta povazuje za najtazsiu na univerzite, myslim, ze sa to da zvladnut a niekomu ako je Erik, by som ju odporucal. Pre predstavu uvediem par predmetov, na ktore si teraz spomeniem:

(tam kde je A,B su predmety, ktore sa preberali dva semestre)

Matematika A,B,
Uctovnictvo A,B,
Marketing,
Manazment,
Podnikove hospodarstvo,
Financie a mena,
Vseobecna ekonomicka teoria,
Pravo,
Pocitacove pravo,
Narodohospodarska politika,
Statistika A,B,
Informacna ekonomika,
Operacny vyskum A,B


Informatika A,B,
Teoreticka informatika,
Databazove systemy a datove sklady,
Programovanie A,B (tu sme mali C a C++),
Pocitacove siete,
Operacne systemy,
Programovacie techniky,
Umela inteligencia a expertne systemy,
Databazove technologie,
Informacne systemy vyrobneho podniku,
Softverove inzinierstvo A,B,
Distribuovane spracovanie dat,
Typove aplikacne softverove produkty

resp. www.fhi.sk => www.fhi.sk

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.47.59.–
www.milankohut.com
Lighter0
Návštěvník
21. 12. 2007   #6
-
0
-

Děkuju za Vaše komentáře jen čekám, že se vyjádří víc jako uživatel mORb který už má vlastní zkušenost se školou.

Jinak já problémy s matematikou vůbec nemám, docela mě i baví a chápu ji. Programování mi taky jde. Jde mi proste o to abych si nevybral nějakou vejšku se kterou bych byl v budoucnu zklamán, už tahle střední nebyla nejlepší volba a nechci udělat ještě další chybu. Mě jde spíš o to něco umět než mít nějakej titul.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.95.–
Gadael0
Návštěvník
21. 12. 2007   #7
-
0
-

Jsem na CVUT FEL. Tam to probiha nasledovne: pokud chces studijni obor elektrotechnika a informatika, tak si musis projit prvnim rocnikem plnym matematiky, algebry, materialu, technicke dokumentace, apod. Pokud tuto cast projdes bez ujmy (tak polovinu - nekolik set - z prijatych studentu zde vyhodi), tak se zapises na obor Vypocetni technika a tam uz to je vicemene jenom o programovani. Vetsinou C/C++, strojove jazyky, pak taky treba SQL ci programovani pod unixem...

Druha moznost, kterou ja jsem nezazil je druhy obor hned od prvniho rocniku - to se jmenuje nejak softwarove technologie a managment, a tam je to pry hned od zacatku jenom o programku, ale nevim..

Jinak celkove dojmy ze skoly - muj subjektivni nazor je ze FEL spolu s Mat-Fyzem, Lekarskou a predevesim Jaderkou jsou nejtezsi skoly. Samozrejme pokud mas alespon nejake logicke mysleni a chapani, tak se da touhle skolou prolejzat bez vetsi namahy s trojkama, semtam nejakej predmet na druhej pokus no. Ale na stipendium tam jdou jen takovy ty bedny co sedej u programovani od 6ti let a chodej na prednasky a vsechny cviceni a prubezne se ucej :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.2.–
Nejhorsi, co se Vam v zivote muze prihodit je, ze narazite na blbce...
stepan0
Newbie
21. 12. 2007   #8
-
0
-

Udělám reklamu svoji "alma mater" Univerzitě v Hradci Králové :-) je to sice menší univerzita a ne tak známá jako FEL nebo MUNI, ale to na druhou stranu neznamená, že je špatná. Naopak si myslím, že pokud nechceš zvolit školu, která navenek působí jako "fabrika" a student v ní je jenom číslem ve statistice, pak vybírej menší univerzitu. Pokud jsi z Jičína, máš to do Hradce Králové relativně kousek. Výčet předmětů uvádět nebudu, najdeš je na webu http://www.uhk.cz/fim/obory/591 (obor Aplikovaná informatika) nebo se můžeš podívat přímo do jednotlivých sylabů http://isit.uhk.cz/isitvyp/.

Rozhodně nebudeš zahlcen kvantem matematiky - ta se probírá zhruba v rozsahu lepšího gymnázia, čemuž napovídá i sylabus předmětu (semestr 1 http://isit.uhk.cz/isitvyp/sybalusZobraz.asp?PredmetVerzeID=722&lang=CZ, semestr 2 http://isit.uhk.cz/isitvyp/sybalusZobraz.asp?PredmetVerzeID=723&lang=CZ). To ale neznamená, že s ní studenti nemají problémy. Jako na každé škole tu jsou samozřejmě dobré předměty a ty horší - osobně to vnímám tak, že poměr se neustále zlepšuje.

Jsem zastáncem názoru, že žádná škola z nikoho dobrého vývojáře/programátora neudělá. Může Tě nakopnout, ale makat na sobě musí každý sám. Pro někoho může být vysoká škola spíše brzdou, protože v praxi se naučí programovat daleko rychleji než ve škole. Pro mnoho firem je však titul stále velmi důležitý a vypovídá o tom, že dotyčný je schopen se v mnoha ohledech přizpůsobit :-) všichni víme, jak to u nás ve školství chodí.

Přátelé, nepranýřujte mě... jen vězte, že existují i jiné dobré univerzity než FEL nebo MUNI :-) a nemusí být nutně z Prahy nebo Brna. Sice se v menších městech hůře hledá práce v oboru při studiu, ale i v Hradci máme Unicorn/Vigour, který neustále nabírá "dělníky pro svojí továrnu" http://www.vigour.cz/kariera/.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.60.–
Gadael0
Návštěvník
21. 12. 2007   #9
-
0
-

To stepan : to ze jsem zminene skoly oznacil za dosti narocne samozrejme jeste neznamena, ze jsou nejlepsi. Mozna by se dalo rict, ze treba titul z techto skol ma u mnoha zamestnavatelu vetsi vahu, nicmene to je z jejich strany asi hodne zkresleny pohled. Souhlasim, ze treba ten muj FEL je 'fabrika' - ve tretim rocniku na oboru asi 300 lidi (z cehoz asi 5 holek :o) ).

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.2.–
Nejhorsi, co se Vam v zivote muze prihodit je, ze narazite na blbce...
Osiris
~ Anonymní uživatel
120 příspěvků
22. 12. 2007   #10
-
0
-

Pojď na matfyz :-). Pokud chceš velmi dobře rozumět teoretické informatice, tak se ti matfyz bude hodit... Tady se sice na každou zkoušku musíš učit (já bych to bez učení nedal) a musíš mít dobré logické myšlení, ale výuka mi přijde kvalitní a potřebná pro programátora. K té praxi se tu také trochu dostaneš, ale to je na matfyzu vedlejší, hlavně je dobré dobře umět teorii.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.130.–
Karel Dvorsky
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
22. 12. 2007   #11
-
0
-

To Lighter : Mozna ti pomohou tyto dva články:

http://stoyan.cz/clanky/fit-vut-vs-fi-mu/

http://stoyan.cz/clanky/fit-vut-dojmy-po-pul-roce/

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.153.–
Lighter0
Návštěvník
23. 12. 2007   #12
-
0
-

Karel Dvorsky: Děkuju za ty dva články, hodně užitečných informací jsem v nich našel.

Jinak ještě trošku o tom, co doopravdy hledám. Nehledám žádnou vejšku, kde vlastně zbylý čas po škole budu trávit opět nad učením. Pražský ČVUT už jsem vyloučil dávno. Už jen z toho co jsem četl, to proste neni škola pro mě. Práve studuji Prumyslovou školu a moje známky jsou spíše trojky a když si vemu, že tam chodí kravatáci z gymplu, kteří píšou slohy a mluví jako bych já nikdy nedokázal, tak z toho už mám respekt. Radši bych školu nějakou menší, převážně praktickou, která není třeba ani tak težká. Vztah k programování mám kladný a už ted si myslím dokážu pomerne hodne věcí o kterých nějací lidé, kteří dostudují prumyslovou školu nemají ani páru. Bohužel už ted u mě převažuje odpor učit se veci, který mě proste nezajímají. Tady střední mi to stačí uhrát na čtyřku, nebo na tři, abych nemel čtyřku (takový moje pravidlo).

A jak tu psal stepan, tak mám podobný názor. Nejvíc se člověk naučí sám a třeba i s koupených knížek. Všude na školách slibují těžkou praxi, ale přitom skutek utek a vy se učíte zase jenom teorii. Ta vám určitě k něčemu je, ale tady na prumyslovce 3 roky poslouchám nějaké výklady o obvodech, počítám rezonanční obvody, int a der články, ale kdybych měl třeba doma vymenit pojistky, tak vubec nevím. Je to hodne velká ostuda, ale na rovinu, z naší třídy by to neuměl možná nikdo. A abych je neurážel pač to nevím, tak rozhodne ten kdo by to dokázal tak to má bud od otce a nebo od jinud, rozhodne ne z téhle školy.

stepan: ta škola kterou jsi mi doporučil, třeba je příjemná nebo tak, ale zase mi spíš přijde že se tam ani tolik nevenujou programování, nevím a jak jsem tak koukal tak programování webových aplikací není náplnem skoro žádné vejšky.

Jo a jak už jsem psal, obtižnost matematiky na vejšce bych neřešil. Jedna z věcí která mi jde aniž bych se ji musel nejak vyrazne učit. Jeden z mála předmetu, který má nějakou logiku a to co se naučim už ve me zustane a jsem schopen to používat dál (tady asi hlavne záleží taky na učitelích, asi jako v každém předmetu)

Opravdu nevím kde nakonec skončím :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.95.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
23. 12. 2007   #13
-
0
-

To Lighter : Programovat webové aplikace můžeš v programovacíhc jazycích jako je Java nebo ASP a to by se na vysokých školách mělo učit ;o)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.111.–
stepan0
Newbie
24. 12. 2007   #14
-
0
-

Lighter napsal:
...spíš přijde že se tam ani tolik nevenujou programování, nevím a jak jsem tak koukal tak programování webových aplikací není náplnem skoro žádné vejšky.


To není samozřejmě pravda. Na rozdíl od dalších škol, které se zaměřují pouze na programování samotné, zde získáš povědomí o objektovém přístupu a návrhu aplikací - což je velká výhoda. Další předměty jsou dobrým doplňkem, kolik si z nich odneseš, ale už záleží na každém :-) nejsme na střední škole.

1 ročník:
- Úvod do objektového modelování (stručné povědomí o tom, co je třída, jak se modelují jednotlivé interakce objektů atd., zmíňka že existují "nějaké návrhové vzory", na cvičeních se naučíš UML v CASE nástroji)
- Programování I (základy v Javě)
- Technologie pro publikování na Webu I (XTHML+CSS)

2 ročník:
- Databázové systémy I (datové modelování, SQL)
- Databázové systémy II (pokročilejší techniky, klient-server atd.)
- Programování II (zase Java)
- Technologie pro publikování na Webu II (jakým způsobem navrhovat aplikace, úvod do XML/XSLT + best practices vybraných technologií)
- Počítačová grafika I (programování počítačové grafiky, tj. uděláš si třeba svůj vektorovej editor)
- Logické programování I (úvod do logického programování, PROLOG - není sice praktický, ale dá člověku jiný pohled)
- Logické programování II (navazuje na předchozí)

3 ročník:
- Objektové modelování I (asi jeden z nejlepších předmětů na škole... návrh, návrh a jenom návrh)
- Objektové modelování II (aspektové orientované programování, návrhové vzory a další super fičury)
- Počítačová grafika II (pokročilejší techniky - mj. si vyzkoušíš třeba OpenGL nebo DirectX)
- Znalostní technologie I (pravidlové systémy, znalostní management obecně atd.)
- Znalostní technologie II (navazuje na předchozí)

Nevybral jsem zdaleka všechno :-) pojistky se asi vyměnit nenaučíš, ale budeš mít docela slušný základ, aby jsi mohl nastoupit jako vývojář a nemusel se za svoje znalosti stydět.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.60.–
Gadael0
Návštěvník
24. 12. 2007   #15
-
0
-

To Lighter : jen mala reakce. Na FEL (a i prevazne cely CVUT) rozhodne nechodi kravataci z gymplu. Drtiva vetsina lidi, se kteryma jsem se na FELu za ty tri roky setkal, je z prumyslovky.

Jo a hezke svatky preje Deda Mraz

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.2.–
Nejhorsi, co se Vam v zivote muze prihodit je, ze narazite na blbce...
Lighter0
Návštěvník
24. 12. 2007   #16
-
0
-

stepan: díky za informace, jsou pro mě hodně užitečný a už o té škole v Hradci hodne uvažuju (už jen proto, že to mám tak kousek). Jinak mužu se zeptat co se konkrétně učí v předmetu Objektové modelování I ?

Jinak všem přeji krásné Vánoce a šťastný Nový rok.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.95.–
midin0
Věrný člen
24. 12. 2007   #17
-
0
-

Osobně si sjedu ještě brněnské Dny otevřených dveří a pak padne konečné rozhodnutí. Zatím vede FIT VUT.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.4.–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
tom*p0
Stálý člen
24. 12. 2007   #18
-
0
-

Jsem v 7. ročníku na 8. letém gymnáziu, takže jsem na tom stejně. Chtěl bych jít na MUNI-FI, tak se tam možná potkáme :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.246.–
Don't waste your time, or time will waste you.
25. 12. 2007   #19
-
0
-

A ja su ve 4tem rocniku ze 4 :D Lidi VUT je perfektni skola a nejvice prosperujici z vysokych skol bylo to vyhlaseho za nejalepsi technicka vysoka skola v CR....a kamos sice dela strojarinu, kde mimichodem ja tez idu a rikal ze tam robi v C++, Pascal ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.31.12.–
stepan0
Newbie
25. 12. 2007   #20
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.60.–
zacatecnik0
Super člen
27. 12. 2007   #21
-
0
-

jeste prileju do ohne nebyla tady zminena Univerzita J.E.Purky. -> www.ujep.cz
prirod. fakul -> aplikovana informatika
je to celkem pohoda

jediny co mi prijde na co se musim ucit na testy je:
fyzika, matika, pravo, ekonomie
dale tu jsou
multimedia (od power pointu az po corel draw)
zaklady informatiky (pres protokoly az k HTML/CSS/XHTML)
programovani (zacatek Boo, konec semestru C#. dalsi rocniky tusim C++ a Windows API)
ECDL - aneb klikani na mysku na plose a certifikat za 3k Kc zadarmo :o)

pak je tu i spousta volitelnych predmetu...pro ty dalsi jestli by vahaly, matika je snadna, matice a limity v 1. semsestru. vic nevim sem v prvaku :o)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.84.–
Můj blog http://www.zacatecnik.wu.cz[br]Překládám anglickou knihu o wxWidgets http://wxwidgets.hustej.net
tomas
~ Anonymní uživatel
560 příspěvků
20. 1. 2010   #22
-
0
-

zkus se podivat na http://www.vejska.cz - pres studijni programy najde skoly, ktere nabizeji informatiku, programovani..

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.63.–
20. 1. 2010   #23
-
0
-

To tomas : Myslím, že autor tohoto threadu už dávno "kam na výšku" neřeší :-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
4. 1. 2015   #24
-
0
-

Kam jste šel na sš?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.226.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
4. 1. 2015   #25
-
0
-

Aha už to vidím :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.226.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý