Pomoc...vysvetlit zadani – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pomoc...vysvetlit zadani – Pascal – Fórum – Programujte.comPomoc...vysvetlit zadani – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

huck0
Newbie
31. 12. 2007   #1
-
0
-

Ahoj,
Tohle je moje zadani na projekt ve skole:
Napište a odlaďte funkci, která formátuje řetězec na zadanou šířku pomocí vkládání mezer mezi slova. Funkce má následující hlavičku:

function Format(var Retezec : tString; L : integer) : Boolean;

Typ tString je deklarován:

type
tString = record
Delka : 0..255;
Znaky : string;
end;

Proměnná Delka v typu tString říká, kolik znaků v poli Znaky je aktuálně významných.

Parametr Retezec obsahuje před voláním řetězec určený k formátování a po volání naformátovaný řetězec. Parametr L obsahuje délku, na kterou má být řetězec naformátován. Funkce vrací hodnotu TRUE, jestliže formátování proběhlo úspěšně, jinak vrací FALSE (např.: řetězec neobsahuje mezery...).

--------------------------------------------------------------
Napsal jsem tu Funkcu Format a myslim ze dela to co ma(formatuje ten retezec na danou velikost), ale par veci mi unika.
Takze za 1. pouzil jsem obycejny typ string, zadny tString, protoze k tomu nevidim duvod.
2. ani za zlate tele nemuzu prijit na to co ucitel myslel tim "Proměnná Delka v typu tString říká, kolik znaků v poli Znaky je aktuálně významných.". To mi nejak unika, slovo vyznamnych ma pro me milion ruznych vyznamu a na
ten co ma vystihovat funkci promenne Delka nemuzu prijit.

Mohl by mi to nekdo osvetlit? Byl bych vam moc vdecny, mozna ze v nejakem programatorsekem slangu to neco znamena nebo by mi to melo neco rikat, ale ja vazne nevim.

Diky za jakoukoliv pomoc

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.30.–
Laaca0
Stálý člen
31. 12. 2007   #2
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.253.–
DOS-u-akbar
huck0
Newbie
31. 12. 2007   #3
-
0
-

To Laaca : Nez zacnes psat uz zase, mel by sis alespon precist na co jsem se ptal.
Pisu ze ten program uz mam hotovy, chtel jsem jen vysvetlit to zadani. kdyby bylo
"Napište a odlaďte funkci, která formátuje řetězec na zadanou šířku pomocí vkládání mezer mezi slova." tak tu nemusim psat. Tak to mozna mate na FEL. Ale ja mam zadani jinne. Nas ucitel si potrpi na zadani, ktera temer nikdo nechape. Je toho tady na foru plno, nechci mu to odevzdat jinak protoze mi za to da 0 bodu.....

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.30.–
Mircosoft+1
Věrný člen
1. 1. 2008   #4
-
0
-

No... existují i učitelé, kteří se moc nevyznají v látce, kterou učí :-).

Napadají mě tři možnosti:
Buď tvůrce zadání neví, že string obsahuje i údaj o své délce.
Nebo že proměnná Delka určuje, jak dlouhý úsek z toho řetězce máš formátovat: třeba dostaneš 100znakový řetězec, Delka bude 20 a L bude 50, tak prvních 20 znaků řetězce natáhneš na 50 a zbytek necháš v původní podobě.
Nebo že to ten člověk původně myslel jinak - položka Znaky byla array[1..hodně] of char, Delka byla třeba word a už to nebyl řetězec s max. délkou 255, ale něco většího. A pak si to rozmyslel, "zjednodušil" to použitím standardního stringu, ale nechal původní text zadání.

Vzhledem k tomu, jak jsou ty deklarace v zadání prasácky napsané (proč 0..255, když stačí napsat byte? Proč je L integer, když max. délka stejně nesmí přesáhnout 255 znaků?) bych to tipoval spíš na tu první možnost.

Kdybych takovéhle zadání dostal já, tak bych toho učitele otravoval tak dlouho, dokud by mi nevysvětlil, co po mě vlastně chce :smile20: .

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.158.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
huck0
Newbie
1. 1. 2008   #5
-
0
-

To Mircosoft : No pry to bylo mysleno tak ze v promnne retezec.delka je na konci ulozena delka retezce v retezec.znaky takze

retezec.delka:= length(retezec.znaky)
.

Ten ucitel tomu prave rozumi az moc ale nemuze pochopit ze lidi to nevidi jak on, v binarnich barvach.
No jeho "Rychlokurz jazyka Pascal aneb Pascal za 3 hodiny" je na skole povestny.
Lidi z gymplu a z hotelovek co vedle me sedi na prednaskach jakmile se zacnou ozivat slova jako Heap apod nasazuji sluchatka a bojkotuji, protoze vubec nevedi o cem ten clovek mluvi:D

Normalne bych se ho zeptal, ale ted jsem pozadu a musim odevzdat vsechny projekty do 15.1.2008...zrovna nechodime do skoly, jen na zkousky.

Jeste jednou diky

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.30.–
andre0
Duch
11. 1. 2008   #6
-
0
-

To huck: Nic proti Tobe, ale ten dotycny pan inzenyr sice ma vysokou skolu, mozna prosel ruznymi kurzy programovani, ale co se tyce Pascalu, o tom prehled moc nema. Mam kamose, ktery studuje VS v Brne, od prvaku je ve vyvojovem tymu univerzity, a kdyz si cetl ta zadani od dotycneho, neveril svym ocim doslova a do pismene. Nektera zadani projektu jsou zadana tak, ze jedna vec popira druhou. Neni to mysleno jen na zadani projektu, ale i na ostatni ukoly.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.4.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý