Čeština pro konzoli. – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Čeština pro konzoli. – C / C++ – Fórum – Programujte.comČeština pro konzoli. – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Jisla
~ Anonymní uživatel
23 příspěvků
7. 1. 2008   #1
-
0
-

Dobrý den,

Učím se programovat v C++. Programuji pro conzoli.
Je nějaký způsob, jak psát program, tkerý by s uživatelem komunikoval s českou diakritkou.
Děkuji .

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.108.135.–
Reklama
Reklama
DragonBehemont0
Super člen
7. 1. 2008   #2
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.39.–
Nemusíte vědět vše, stačí jen, když víte, kde to najít, a jak to použít. Naučíte se to právě tím používáním ;-)
Jisla
~ Anonymní uživatel
23 příspěvků
7. 1. 2008   #3
-
0
-

To DragonBehemont : Děkuji, ale kde se dovím, že 159 je zrovna znak pro 'č' ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.108.135.–
DragonBehemont0
Super člen
7. 1. 2008   #4
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.39.–
Nemusíte vědět vše, stačí jen, když víte, kde to najít, a jak to použít. Naučíte se to právě tím používáním ;-)
jisla0
Newbie
7. 1. 2008   #5
-
0
-

Dobrý den,

A co C++ a unicode?

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.108.135.–
DragonBehemont0
Super člen
7. 1. 2008   #6
-
0
-

To jisla : Tak to nevím, akorát vím, že konzole má problémy s češtinou, proto se to zadává pomocí ASCII znaků.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.39.–
Nemusíte vědět vše, stačí jen, když víte, kde to najít, a jak to použít. Naučíte se to právě tím používáním ;-)
Bengo0
Stálý člen
7. 1. 2008   #7
-
0
-

videj sem normálně nekde obrazek cmd a bylo tam vse v cestine , dokonce nazev okna byl Příkazový řádek... asi Vista

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.196.213.–
Santas0
Věrný člen
7. 1. 2008   #8
-
0
-

pisat do konzoly sa da v cestine, ale pri programovani to musis zapisat v asii znakoch

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.64.–
http://psandtner.sk/blog
7. 1. 2008   #9
-
0
-

Ach jo! Proč pořád dokola vidim jak to píšete špatě, když jsem to sem už určitě párkrát psal.!



#include <windows.h>
#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;

string StringObsahujiciCeskeZnaky (char *Txt)
{
string Ret = "";
if (Txt && *Txt) {
int Delka = strlen(Txt) + 2;
char *Buf = new char [Delka];
if (Buf) {
ZeroMemory(Buf,Delka);
memcpy(Buf,Txt,Delka - 2);
CharToOem(Buf,Buf);
Ret = Buf;
delete [] Buf;
};
};
return Ret;
};

int main (void)
{
cout << "Zdary" << endl;
cout << StringObsahujiciCeskeZnaky("Jak se máš? ěščřžýáíé") << endl;
cin.get();
return 0;
};

Přece nebudete psát:
cout<<"Jak se m"<<(char)160<<(char)29;

To je přece neefektivní a takle by vám více textu zabralo hrozně času, zdroják by byl nepřehlednej....
Tak tu funkci viz nahoře si přejměnujte aby se vám dobře psala a přestaňte honit čísla :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.74.–
Muj starý nick Tomik512
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
7. 1. 2008   #10
-
0
-

To Tomas_Dejmek :
A co chudáci lidi na jiných systémech???

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
7. 1. 2008   #11
-
0
-

Tak to jsou opravdu chudáci.! :D
Myslim že na Unixech to běhá z diakritikou normálně, a pokud jde o něco jako je Mac, tak tam nemám ani páru, protože v tom jsem nikdi nedělal, ale zase kdo v tom dělá? Většinou jde o tu konzoli co se spouští z příkazové řádky Windowsu a to co sem zde hodil je snad zároveň to co autor topicu hledal. Pokud se nejedná o win CMD, tak to jde většinou vyřešit nějak jako to je viz nahoře.
Ale dělat něco jako je toto:



for(int i(-127);i => 127; ++i) // mělo by vypsat celou ASCI
cout<<i<<". "<<char(i)<<endl;

Opsat si výstup a pak si dělat proměnné všech používaných znaků...
Pak psát s vypisováním tech znaků místi těch z diakritikou. To už rači psát bez diakritiky. Nebo trochu hledat. Ono to je sice kompatibilní asi všude díky znakových standardů, ale vůbec to nedoporučuju a to proto, že jsem kdysi taky psal s těma charovskejma proměnnejma, co jsem objevil toto, hned se mi ulevilo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.73.–
Muj starý nick Tomik512
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
7. 1. 2008   #12
-
0
-

To Tomas_Dejmek :

No, já jen narážel na to, že je absolutně blbost se zabývat diakritikou v konzoli. Kromě toho, je to kvůli tomu, že na Windowsech je jiné kodování v konzoli a jiné v oknech. Nicméně standard, tuším, píše něco o locales, kterým se dá to toto chování ovlivnit. Pokud se pletu, tak mě jistě někdo opraví.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
AdamHlavatovic0
Stálý člen
7. 1. 2008   #13
-
0
-

> Tak to nevím, akorát vím, že konzole má problémy s češtinou, proto se to zadává pomocí ASCII znaků.
konzola ziadne problemi pri zobrazovani narodnych znakov nema a uz vobec sa nezadavaju pomocov ascii kodov (jedboducho preto, lebo ascii nic take ako žýťčšľ nepozna), konzola zobrazuje znaky v inom kodovani ako zbytok systemu. viac info tu http://forum.builder.cz/read.php?123,2137886,2138529#msg-2138529

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.73.16.–
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
7. 1. 2008   #14
-
0
-

Škoda jen, že ne všechny překladače podporují české locales. Například pod MingW se mi je nepovedlo rozjet.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
8. 1. 2008   #15
-
0
-

Jura

No, já jen narážel na to, že je absolutně blbost se zabývat diakritikou v konzoli.


Asi tak, když něco píšu pro konzoli tak třeba jenom proto, abych udělal něco co potom použuji v nějakym okně nebo čistě na to, abych něco testnul a rozhodně komplikovat to českejma znakama je práce navíc co akorát zdržuje.
Ale když jsem začínal, tak jsem taky chtěl vědět jak tam tu diakritiku dostat.

Pak sjem jednou viděl algoritmus, který potřebuje řetězec znaků a pole jejich číselných zástupců, a dokázal to přepracovat daný řetězec aby byl připraven k výstupu s diakritikou myslim že to právě nebylo závislí na Win, ale to už je jedno, znova to hledat nebudu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.103.–
Muj starý nick Tomik512
Zelenáč0
Posthunter
8. 1. 2008   #16
-
0
-

Tomas_Dejmek napsal:
Asi tak, když něco píšu pro konzoli tak třeba jenom proto, abych udělal něco co potom použuji v nějakym okně nebo čistě na to, abych něco testnul


Proc woknarum pripada, ze pokud neco nema "privetive" GUI, neni to plnohodnotna aplikace?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
AdamHlavatovic0
Stálý člen
8. 1. 2008   #17
-
0
-

> Proc woknarum pripada, ze pokud neco nema "privetive" GUI, neni to plnohodnotna aplikace?
a scoho tak usudzujete ???

Asi tak, když něco píšu pro konzoli tak třeba jenom proto, abych udělal něco co potom použuji v nějakym okně nebo čistě na to, abych něco testnul
toto bol postreh len jednoho oknara :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.73.16.–
Tomas_Dejmek
~ Anonymní uživatel
52 příspěvků
8. 1. 2008   #18
-
0
-

Proc woknarum pripada, ze pokud neco nema "privetive" GUI, neni to plnohodnotna aplikace?


A na to si přišel jak?
Řekl jsem snad něco takového?

Nemluvil jsem o aplikacích co mají GUI! Mluvil jsem o konzoly! Dále si taky uvědom, že když člověk programuje třeba v DX grafiku k tomu Ve Win32 GUI a pouští se do větších projektů, kde přemýjšlí o složitých specifických algortmech, pak už neni jeho snem psát konzolovky.
Taky je samozřejně píšu, ale většinou když se chci třaba naučit pracovat s nějakou knihovnou, abych si to nekomplikoval. Jinak zrouvna se budu pouštět do projektu co poběží uplně na pozadí bez žádného okna, takže nemusíte hned vymýšlet jaký má kdo na co/koho názor, jen tak z nudy.

PS: Skus najít 10 komerčně zakoupitelných konzolovek a pak to samé u windowsových aplikací, kde se ti bude hůř hledat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.119.–
Zelenáč0
Posthunter
8. 1. 2008   #19
-
0
-

To Tomas_Dejmek : Pročpak tě můj výrok tak irituje, když do té skupiny zakomplexovaných programátorů, pro které není textový výstup dost dobrý, evidentně nepatříš?

Tomas_Dejmek napsal:PS: Skus najít 10 komerčně zakoupitelných konzolovek a pak to samé u windowsových aplikací, kde se ti bude hůř hledat?


Takže plnohodnotný = "komerčně zakoupitelný"?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
10. 1. 2008   #20
-
0
-

Zelenáč: Aplikace co dělají programátoři by měli předevěším k něčemu být, když si člověk udělá aplikaci pro sebe, je o skvělé, ale okolní svět z toho nic nemá. Když člověk naopak udělá software pro lidi co jim opravdu ulehčí práci, tak udělal něco pro ostatní, aplikace ale spolu i tak trochu válčí, týmy programátorů se doslova předhánějí a prosazují svůj výrobek. O co týmu jde je co nejbohatější množství uživatelů.
Proto se vychytávají každé mouhy, a uznej třeba kdyby si hrál šachy v konzoli, kde by jsi zadával tahy, že by jsi vypisoval souřadnice, vše by bylo bez diakritiky. Tak bys to asi dlouho nehrál, naproti tomu kdyžby jsi měl krásně graficky spracované postavi, ovládal bys myší, když by jsi označil změnila by se barva, byly by naznačeny možnosti kam smí hráč táhnout, může s toho vzniknout oblíbený program.

To je příklad toho, kde konzole zaostává. Naopak třeba program co převede jeden txt soubor do 2. txt souboru zašifrovaný text a obráceně pomocí nějakého jednoduchého algoritmu. Je lepší použít konzoli.

Taky si výbírám to co v čem píšu, zažil jsem úkoly v konzoli nad kterejma jsem skoro vypustil duši. Ale přiznej si to nebo ne jsou věci kde už konzole je nepoužitelná nebo u uživatelů velice neoblíbená. Plnohodnotný program je samozřejně oboje, ale to bohužel není vše o co jde.
Pochopil jsi?
Ty komerční aplikace jsem vybral proto, aby jsi do toho nepočítal všechny hallo wordy a kalkulačky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.93.–
Muj starý nick Tomik512
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 141 hostů

Podobná vlákna

Znaky v konzoli — založil code

VB Sudoku v konzoli — založil Vili

Barva v konzoli. — založil DeathHumanCZ

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý