Graph mode – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Graph mode – Pascal – Fórum – Programujte.comGraph mode – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Arkan
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
8. 1. 2008   #1
-
0
-

mam za ukol vykreslit v pascalu funkci sinx do grafu o dvou osach ale nevim jak nato. Tohle jsem jeste nikdy nedelal takze vubec nevim co s tim

program Trojuhelnik;

uses graph;
var gd,gm:integer;
x:integer;
begin
gd:=detect;
InitGraph(gd,gm,'C:\mojeprogramy\BP\bgi');
line(0,0,0,400);
line(0,200,400,200);

readln;
CloseGraph;
end.



nevite nekdo jak na to? pls

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.43.–
Reklama
Reklama
Mircosoft+1
Věrný člen
8. 1. 2008   #2
-
0
-

Jeste nez zacnu. Tohle:

InitGraph(gd,gm,'C:\mojeprogramy\BP\bgi');

je chyba, ktera me vzdycky poradne nas..e. Jak by to pak spustil nekdo, kdo nema na svem pocitaci adresar C:\mojeprogramy\BP\bgi? Navic TP nepodporuje delsi nazvy nez 8 znaku, takze zadne mojeprogramy.
Pouzivej zasadne tohle:
InitGraph(gd,gm,'');

a soubor EGAVGA.BGI dej do stejneho adresare, ze ktereho spoustis ten program.

Ted k sinusu.
Postupne v nejakem cyklu (treba repeat) dosazuj za x hodnoty, k nim pocitej sin(x) a kresli Putpixelem nebo radsi Moveto + Lineto.

Hodnotu x musis nejdriv vhodne vynasobit a pricist souradnice pocatku, aby ti to hezky vyslo na obrazovku, a nakonec zaokrouhli (Round).
Podobne s y - nejdriv vynasob nejakym cislem (amplitudou) a otoc znamenko (na obrazovce jde kladna yova osa odshora), pak pricti yovou souradnici pocatku na obrazovce a zaokrouhli.
Tohle delej s kazdym bodem nez ho vykreslis.

Osy uz koukam vykreslene mas (i kdyz nevim, proc se ten program jmenuje Trojuhelnik).

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.164.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Arkan
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
12. 1. 2008   #3
-
0
-

udelal jsem to trochu jinak ale dik za pomoc :D

Program sinus;

uses Graph,Crt;
var i,gd,gd,PolX,PolY:integer;
K1,K2,x,Sirka,Vyska:real;

begin
clrscr;

Sirka:=4*pi;
Vyska:=4;

InitGraph(gd,gm,'');

PolX:=GetMaxX div 2;
PolY:=GetMaxY div 2;

line(0,PolY,GetMaxX,PolY);
line(PolX,0,PolX,GetMaxY);

OutTextXY(GetMaxX-10,PolY+3,'x');
OutTextXY(PolX+5,1,'y');

K1:=Sirka/GetMaxX;
K2:=GetMaxY/Vyska;

for i:=0 to GetMaxX do
begin
x:=(i-PolX)*K1;
putpixel(i,PolY-trunc(sin(x)*K2),lightblue);
putpixel(i,PolY-trunc(2*sin(x)*K2),lightred);
putpixel(i,PolY-trunc(sin(x/2)*K2),magenta);
putpixel(i,PolY-trunc(sin(2*x)*K2),lightgreen);
end;

SetTextStyle(0,0,2);
SetColor(lightblue);
OutTextXY(20,810,'y=sin(x)');
SetColor(lightred);
OutTextXY(20,830,'y=2*sin(x)');
SetColor(magenta);
OutTextXY(20,850,'y=sin(x/2)');
SetColor(lightgreen);
OutTextXY(20,870,'y=sin(2*x)');

writeln('Pro ukonceni stiskni cokoliv');
readln;
closegraph;

end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.43.–
Mircosoft+1
Věrný člen
12. 1. 2008   #4
-
0
-

Jo, tohle by mělo fungovat. Až na ty dvě gd ve var, ale to ti nahlásí překladač. A Readln čeká na enter a ne na cokoliv. A Writeln v grafice radši nepoužívej, vhodnější je Outtextxy. Jinak dobrý ;-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.158.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 12 hostů

Podobná vlákna

Contao - Safe Mode Hack — založil airy

SAFE MODE vs Vytvaranie suborov — založil radypala

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý