Jde střídat barevy pozadí v rámci jednoho divu??? – CSS – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jde střídat barevy pozadí v rámci jednoho divu??? – CSS – Fórum – Programujte.comJde střídat barevy pozadí v rámci jednoho divu??? – CSS – Fórum – Programujte.com

 

alexsedron0
Newbie
10. 1. 2008   #1
-
0
-

Mám prosbu.... mám seznam cca 100poližek "li" a mám je ohraničené v borderem, a teď bych potřeboval střídat dvě barvy pozadí.
Nechci každému řádku přidělovat barvu pozadí ručně, protože ten seznam bude dále narůstat a bylo by to komplikovaný, jde to nějak obejít, jako třeba ( li liché { background-color: X; } li sud0 { background-color: Y; }??? hledal jsem hledal jsem ale nenašel nic rozumného... děkuji

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.188.–
Paja2
~ Moderátor
+2
Věrný člen
10. 1. 2008   #2
-
0
-

To alexsedron : Toto umím jen v php...nevím jestli to jde nějak i přes css

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.215.–
Orcslayer0
Stálý člen
10. 1. 2008   #3
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Manq0
Věrný člen
10. 1. 2008   #4
-
0
-

Přes CSS jedině pomocí tříd.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.63.–
(x)HTML & CSS kodér webových stránek → http://manq.name
alexsedron0
Newbie
11. 1. 2008   #5
-
0
-

Hmm to co navrhoval Orcslayer je sice fajn ale to jsou tabulky.... já to chci aplikovat na seznam...

To je tak když si to člověk dělá sám, ale snad jsou celkem použitelný (tedy ty stránky) :o)

mnic nakonec jsem to vyřešil následně...

Http:
<li id="z"><a href=""></a></li>
<li><a href=""></a></li>
<li id="z"><a href=""></a></li>
<li><a href=""></a></li>
<li id="z"><a href=""></a></li>

v CSS:

li {background-color: #ffffcc;}
li#z {background-color: #ccffcc;}


Když tak se koukněte sem... http://www.ditom.cz/reference.html

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.188.–
Orcslayer0
Stálý člen
11. 1. 2008   #6
-
0
-

To alexsedron :

Pár poznámek k tomu tvému:
Asi úklep - http je protokol pro přenos dat, značkovací jazyk je html. :)
ID je jedinečný klíč k elementu, takže ho víc elementů zároveň mít nemůže (= nemělo by mít :o) prohlížeče jsou holt tolerantní). ,) K tomu používej class. ,)


Každopádně pokud se někomu bude hodit kód pro ul seznamy:

<script type="text/javascript">

var ul = document.getElementById('idTaguUl').getElementsByTagName('li');
var control = false;

for (li = 0; li < ul.length; li++)
{
if (control && ul[li].style)
{
ul[li].style.backgroundColor = "#ddd"; // případně přiřazení class
}
control ? (control = false) : (control = true);
}
</script>
PHP řešení přidáním class lichým elementům je ale dle mého názoru stejně lepší (= člověk má větší jistotu, že to bude fungovat jak chce) než přes JS, který může blbnout (původně byl horní skript řešen přes "for (li in ul)", což je mnohem lépe čitelné, ale IE6 označilo už první element, i když tomu tak být nemá...). :) I když už tím člověk bohužel motá do skriptu další funkcionalitu, kterou by nejraději viděl někde mimo. :o)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Petroff0
Věrný člen
11. 1. 2008   #7
-
0
-

Právě mě napadla taková blbost - takový 1 nebo 2 pixely široký obrázek gif nezabere moc místa, ikdybys měl těch položek 10000.
Pokud jsou LI jednořádkové a stejně vysoké (a raději i široké) - není co řešit.
Jediné omezení postihne ul{paddingy} ty musí být nulové, hlavně dolní, a taky horní(pokud ho nevykompenzujem)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.96.–
Petroff0
Věrný člen
11. 1. 2008   #8
-
0
-

To Orcslayer :

control ? (control = false) : (control = true);


Prostě: control=!control popř. control^=1

Popřípadě bez control(y):

for (x = 0; x < ul.length; x++) ul[x].style.backgroundColor = ["#ddd",""#fff"][x%2];

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.96.–
Orcslayer0
Stálý člen
11. 1. 2008   #9
-
0
-

To Petroff :

Ad obrázek - ještě je tam jedna překážka - uživatel si zvětší písmo a vznikne další odchylka. A v FF by to mohlo být nepěkné vzhledem k vykreslování obrázkového pozadí mezi čáry v border-style:double, bylo-li by to použito. Jinak pár (bohužel jen) neduhů použití obrázku vyřeší CSS3 s background-size, ale pak již nebude důvod toto použít... za pár let... :))

Ad control - hh, pravda, o moc lepší (ale nenapadlo mě to, i když to tam Pixy má, jak tak koukám). :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
alexsedron0
Newbie
13. 1. 2008   #10
-
0
-

Koukám, že tomu rozumíte, nevíte jak udělat, aby IE7 dokázal pracovat s průhlednými obrázky?? mám na stránkách www.ditom.cz udělané průhledné pozadí, a FF to zvládne bez problému ale IE si staví hlavu...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.188.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý