Linux pre začiatočníckeho užívateľa + príslušenstvo – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Linux pre začiatočníckeho užívateľa + príslušenstvo – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comLinux pre začiatočníckeho užívateľa + príslušenstvo – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #1
-
0
-

Ahoj. Práve sa chystám stiahnuť niektorú distribúciu linuxu, ale neviem sa rozhodnúť, ktorá by mi vyhovovala. Moje podmienky sú...
- príjemné, intuitívne prostredie
- mnohoúčelové (chystám sa tam programovať, počúvať a prehliadať multimediálne súbory, využívať IM klienta a pod)

A ešte ktorého Instant Messaging klienta by ste mi odporučili pre Linux? Pidgin, GAIM... ?

Ďakujem za rady. S Linuxom budem teraz robiť prvé kroky, tak majte zľutovanie :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
Santas0
Věrný člen
14. 1. 2008   #2
-
0
-

ja som tiez zaciatocnik a mam Mandrivu, spokojnost.
Takisto velmi rozsirene je x+Ubuntu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.64.–
http://psandtner.sk/blog
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #3
-
0
-

Takže zatiaľ je to Mandriva vs. Ubuntu :)

Nahlásit jako SPAM
nickJartin0
Návštěvník
14. 1. 2008   #4
-
0
-

ja zacinal s fedorou ;)
ale Ubuntu je myslim pro zacatek lepsi...

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.253.–
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #5
-
0
-

Áááá, začína to byť napäté!! Do súboju sa vmiešala Fedora, i keď je na poslednom mieste!!! :DD

Inak diky za tipy. Ešte je tu nejaký čas, kým stiahnem konkrétnu distr. :) Tak píšte, píšte, čo si myslíte, že mojim kritériám vyhovuje. Možno by som sa rád spýtal, či je potom možné spravovať ftp server z Linuxu. A či má Linux vstavaného mail klienta. :) Diky za vše..

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #6
-
0
-

To Tocimanko : Ty si snad někdy viděl jádro s e-mail klientem? To snad nemá ani Microsoft...
BTW. kdyby ses rozhodl pro Ubuntu, stáhni si verzi Feisty Fawn (tedy 7.04), nikoliv Gutsy Gibbon.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.254.–
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #7
-
0
-

ech, už sťahujem 7.10 :((( Je to až tak zlé? :D Inak s tým mail klientom som to myslel asi tak, že ako ma Win Outlook Express, tak by mohol mať niečo podobné aj Linux :) A aký je rozdiel medzi Feisty Fawn a Gutsy Gibbon??

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #8
-
0
-

To Tocimanko : Ubuntu ma po nainstalovani tusim "Evolution Mail"... Nevim, jak je to ted, ale kdyz jsem upradeoval na Gutsy Gibbona (konec rijna), neslo mi na nem prakticky nic -> mel jsem moc novy a "nestabilni" system :-) Myslim, ze kdyz se budes drzet verzi pozadu, nic tim nezkazis..

Nahlásit jako SPAM
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #9
-
0
-

:(:(:( Tak teraz mi ostáva len to nechať dosťahovať. Mám pomalý net a už som dosť ďaleko :DDD tak to predsa nezruším. Navyše keď mám mesačný trafic 2GB :( :'(

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #10
-
0
-

To Tocimanko : Jasne, snad se to za tu dobu zlepsilo ;-)

Nahlásit jako SPAM
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #11
-
0
-

:))) Dik, že mi vlievaš nádej.. :DD

Nahlásit jako SPAM
mates0
Grafoman
14. 1. 2008   #12
-
0
-

Já jsem stále za openSuse. :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.161.–
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #13
-
0
-

:D No ok. Sťahujem Ubuntu (7.10) a o žiadne flame nemám záujem :DDD (i keď sa niekedy veľmi rád hádam ;) Vo svete Linuxu nie som nejak zorientovaný. Možno sa to zmení. Možno nie. Možno sa mi Ubuntu zapáči a možno nie :) Ale celkom pekná výhoda je, že nepotrebujem nijaký antivírus. Možno len dačo pre poštu ako spam filter a pod. Je tak? :) Momentálne musím reinštalovať windows (chcem si aj ten nechať, lebo väčšina software a hier je práve pre neho) kvôli niekoľkým vírom, čo nejdú preč. Aut. updaty mi to po*ralo a ešte kopec iných vecí. Tak som zvedavý na "tučniaka" :) Diky za rady a tipy.....

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #14
-
0
-

To Tocimanko : Já tedy anivirus nemám... A antispam mi zařídí Google ;-) Jinak sem zkus hodit seznam aplikací, bez kterých se neobejdeš.. Mohli bychom ti navrhnout nějaké "alternativy" (ten výraz se mi nelíbí - vypadá to, jako by ty programy byly méněcenné..)

Nahlásit jako SPAM
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
14. 1. 2008   #15
-
0
-

S ubuntu neprohloupíš. Já jsem si ho taky přibližně před měsícem stáhnul a během 20 minut jsem ho nainstaloval (sice jsem ho musel zachvíli přeinstalovávat, protože jsem si hrál s terminálem a přestalo to fungovat).
E-mailový klient to v sobě má, ale je to tak asi na kvalitě outlouk express...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #16
-
0
-

To Blujacker : TY MÁŠ UBUNTU ?? !!!!

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #17
-
0
-

A já myslel, že jsi zapřísáhlý Microšroťák :-)

Nahlásit jako SPAM
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
14. 1. 2008   #18
-
0
-

Zelenáč napsal:
A já myslel, že jsi zapřísáhlý Microšroťák :-)

A na to jsi přišel jak? :smile6:
na desktopu mám zatím jenom windows (chystám se instalovat ubuntu)
na notebooku windows a ubuntu...

S linuxem jsem spokojenej, hlavně se mi libí terminál, jak se celej systém dá ovládat klávesnicí:) Pěknej je systém balíčků (Stáhnutí spousty modulů k pythonu během chvilky) a spoustu dalších věcí. Linux teprve prozkoumávám...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #19
-
0
-

Heh, tak napr.

[seznam]
QIP (ICQ)
Photoshop CS3 :D
NVU (i keď občas pokazi kod :( )
DaemonTools / Alcohol 120%
CodePad (ako PHP editor :)
AMP balík EasyPHP (zatiaľ som preskakoval všetky kapitoly inštalácie Apache :DD)
Total Commander
MS Visual Basic .NET (k tomu aj C#.NET ale tuším existujú Mono verzie)
Winamp
uTorrent
Adobe Reader 7.0
BearShare
[/seznam]
Môj malinký zoznam základných programov, ktoré bežne používam. :DDDD
Hej, e-mailový klient môže byť Thunderbird :)

Nahlásit jako SPAM
w3q0
Věrný člen
14. 1. 2008   #20
-
0
-

Ja som mal tiež Ubuntu, môžem odporučiť. Linux 4 Ever ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
HTML,CSS,PHP,MySQL, začínam s Objected C 2.0
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #21
-
0
-

napr. GAIM
nj, Photoshop.. Spustis ho pres emulator, ale nic moc. Snad jedine GIMP
NVU? :-D Tak to nevim... WYSIWYG jsem nikdy nepouzival
Co to je?
Kate
Ubuntu ma nejakej ten palici program uz v sobe
XAMPP
Nautilus, gFTP
pro C/C++ programatora je Linux raj... S timhle ovsem nemam zkusenosti
XMMS
to jsem nikdy nepouzival.. urcite se ale neco podobneho sezene
Document Reader
neznam...

Nahlásit jako SPAM
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #22
-
0
-

To Zelenáč :
"DaemonTools / Alcohol 120% " - Nástroj na emuláciu image súborov. Vytvoríš si virtuálnu mechaniku a... Stále nič? :)
"BearShare " - Sťahovanie multimediálnych súborov, napr. audio. Funguje tiež na P2P sieti.

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #23
-
0
-

Tocimanko napsal:
To Zelenáč :
"DaemonTools / Alcohol 120% " - Nástroj na emuláciu image súborov. Vytvoríš si virtuálnu mechaniku a... Stále nič? :)

Na to potřebuješ ve Windows nějaký program?! :smile19:

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #24
-
0
-

Tocimanko napsal:
BearShare " - Sťahovanie multimediálnych súborov, napr. audio. Funguje tiež na P2P sieti.

Frostwire ?!

Nahlásit jako SPAM
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #25
-
0
-

To Zelenáč : Frostwire? Hmm, ok, potom vyskúšam :) A ako si to myslel, že na to potrebujem vo Win program? Mi nehovor, že v Linuxe to je samozrejmosťou :D

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #26
-
0
-

Jasne, ma to podporu v jadre ;-)

Nahlásit jako SPAM
xHire0
Super člen
14. 1. 2008   #27
-
0
-

Tak já přihodím alternativy podle sebe. :c) Jinak osobně jedu už od svých začátků na Mandriva Linuxu (dříve ještě Mandrake...) s maximální spokojeností - můžu o tom říct, že to je opravdu připravený a dodělaný systém. Ještě nikdy mě nezklamala. :c) (Ale na desktopu - na server mám trošku odlišné požadavky, takže tam vítězí Slackware. :c))

QIP (ICQ) -> Pidgin (Gaim je starší označení, ale je zpětně i dopředně kompatibilní. :c))
Photoshop CS3 :D -> GIMP (CS3 ve wine (co se verze .52 týče) zatím nejede, ale CS2 prý perfektně (oni tam vždycky něco změní, aby to nejelo :c\ tedy mně se ani nespustil instalátor...))
NVU - je multiplatformní
DaemonTools / Alcohol 120% - to je opravdu samozřejmost :c) a dokonce tam můžeš i zapisovat, pokud v tom máš volné místo ;c)
CodePad (ako PHP editor :) - já používám vim, ale je toho spousta: jedit, kedit, gedit, kwrite, kate, bluefish ... viz google
Skype - multiplatformní, ale doporučuju se přeorientovat na pravé VoIP - kupříkladu já mám účet (a číslo) od 802.cz a nemůžu si to vynachválit :c) krom toho jsou (podle mého srovnání) nejlevnější v celé ČR (co se volání týče)
Nero 6.6.0.16 (stará verzia, ale stačí) - je i multiplatformní, ale doporučuji používat nativní utility (k3b v KDE, xfburn v Xfce - další si podle jména nepamatuju)
AMP balík EasyPHP (zatiaľ som preskakoval všetky kapitoly inštalácie Apache :DD) - to je záležitost několika zaškrtnutí (je hotovo v repozitářích :c))
Total Commander - Krusader, Konqueror (v KDE), Midnight Commander (mc), Nautilus (v GNOME),
MS Visual Basic .NET (k tomu aj C#.NET ale tuším existujú Mono verzie) - Ano, dá se přes Mono, jako gui pro developing třeba Kdevelop (v KDE), ale je toho spousta - mrkni kamkoliv (abclinuxu, linuxsoft, google...); já osobně gui nepoužívám - není nad vim a make :c) (autotools zatím neovládám, ale už mám sehnanou literaturu ;c))
Winamp - Xfmedia (v Xfce), Amarok (v KDE) a další (třeba mp3blaster pro konzoli :c))
uTorrent - oficiálně ho prý lze běhat pod wine, ale nativně třeba ktorrent (opět: je toho spousta :c))
Adobe Reader 7.0 - tuším, že je i nativně, ale sám používám Kpdf (v KDE (ale nejen tam ho lze používat ;c)))
BearShare - tak to vůbec neznám... leda nějaké dc++?

Opravdu trošku pohledej, pokud ti zrovna něco nebude hned vyhovovat - hodně to je o zvykání si na nové prostředí (GNOME mi zprvu také vůbec nesedlo, ale dnes vím, že bych ho v nouzi také mohl používat ;c) (jsem spokojeným uživatelem Xfce)). Jinak xUbuntu není špatná volba, ale uvidíš, jak ti to sedne... Kdyžtak se neboj Mandrivy, ačkoliv v poslední verzi nemá příliš lákavý design (alespoň na můj vkus - předchozí verze měla lepší ;c)), alespoň co se KDE týče..

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.120.–
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
Santas0
Věrný člen
14. 1. 2008   #28
-
0
-

nie som si isty, ale zda sa mi, ze uz je pod linuxom aj photoshop

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.64.–
http://psandtner.sk/blog
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #29
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
Earl Cash0
Věrný člen
14. 1. 2008   #30
-
0
-

jj kdyz stahnes *BUNTU urcite nic nezkazis :) chvili jsem na nem jel a naprosta spokojenost :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
Tocimanko0
Grafoman
14. 1. 2008   #31
-
0
-

Ahoj. Tak som tu znova a mám problém :( Úspešne som napálil na CD Ubuntu ale neúspešne ho nabootoval :( Windows mi z CD nabootuje v pohode, ale s linuxom je to horšie. Keď som nastavil v BIOSE, aby bootovalo LEN z CD, tak po chvíľke mi to písalo, aby som vložil nejaké boot médium alebo zmenil nastavenie či čo :( Čo mám robiť?

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #32
-
0
-

Nezapomen, ze to co si stahnul je obraz media. Vypada to, jako bys vypalil "normalni" "datove" CDcko (nebo jak tomu Nero rika). Urcite jsi "vypaloval obraz"?

Nahlásit jako SPAM
Zelenáč0
Posthunter
14. 1. 2008   #33
-
0
-

Hehe, bezva - uz jsem druhy na foru, co do poctu prispevku :-) Jsem to ja ale zvanil :smile4:

Nahlásit jako SPAM
Tocimanko0
Grafoman
15. 1. 2008   #34
-
0
-

Ahoj, stiahol som niečo, čo sa tvárilo ako rarko :( Neviem, či to bolo iso. Ak áno, tak som to pos*al, lebo disk je už sformátovaný so všetkým pôvodným :'((

Nahlásit jako SPAM
Earl Cash0
Věrný člen
15. 1. 2008   #35
-
0
-

pokud pouzivas NERO dej "vypalit disk z obrazu driver ulozeneho na disk" a nalinkuj se k tomu *.iso. pak by to melo fungovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.150.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
Tocimanko0
Grafoman
15. 1. 2008   #36
-
0
-

Ech, poprosím popis. Už nesmiem nič pokaziť ... Takže najprv si musím nainštalovať Nera. Môže byť verzia 6.6.0.16? Súbory som totiž (zrejme z .iso) rozbalil do nejakého priečinka (ešte pred reinštalovaním win) a napálil na disk. Takže teraz ich mám už len na CD. Jak ďalej?

Nahlásit jako SPAM
Tocimanko0
Grafoman
15. 1. 2008   #37
-
0
-

:DDD Uau! Píšem z Linuxu!!!! Chyba nebola v tom, že som to rozbalil a napálil. Chyba bola v tom, že som nespustil nejakú aplikáciu (už neviem jak sa volala), ktorá mi pripravila bootovanie z CD :)) Práve prebieha inštalácia a ja sa kochám (zatiaľ spomaleným, Live CD) Linuxom - Ubuntu :) No nádhera... Diky za rady. Keď ešte budete mať nejaké tipy na distribúcie, ktoré by mohli byť užitočné, úvítam vaše príspevky !!! :)

Nahlásit jako SPAM
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Timer v C pre Linux — založil Thew

Editor pre linux — založil Tom@sQo

Moderátoři diskuze

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý