Začínající programátor a práce? – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Začínající programátor a práce? – Offtopic – Fórum – Programujte.comZačínající programátor a práce? – Offtopic – Fórum – Programujte.com

Pluto0
Duch
28. 1. 2008   #1
-
0
-

Stručně: Jsem člověk se znalostí programovacích jazyků přibližně na úrovni běžné učebnice a zajímá mě, jakou mám šanci na uplatnění jako SW vývojář (v Praze).

Podrobně: Je mi 25 let a odcházím bez jakéhokoliv titulu z elektrotechnické fakulty ČVUT z důvodů, které nechci rozebírat. Chtěl bych se stát vývojářem v nějakém moderním vyšším programovacím jazyce (C#, Java). Co s týká programování, tak před nástupem na VŠ jsem skoro 2 roky pracoval jako programátor převážně různých jednočipů. Na střední a vysoké škole jsem se potkal s mnoha programovacími jazyky. Začínal jsem Pascalem a následně jsem dělal školní úlohu v Delphi. Potom jsem přešel na C/C++ ve kterém jsem dělal několik menších semestrálních prací a paralelně v jiném předmětu jsem dělal semestrálku v Javě. Seznámil jsem se s prologem i různými skriptovacími jazyky jako VBScript či PHP. Poslední věci na škole jsem dělal v C#. Problém je, že žádný z těch jazyků neovládám skutečně dobře. Programování ve vyšších jazycích pro mě nebyl hlavní obor a cíl studia. V žádném jazyce jsem nedělal na alespoň středně velkém projektu, neškolní praxe žádná. Javu ovládám tak na úrovni učebnice: Pavel Herout, Učebnice jazyka Java. Tedy použít toho umím hodně, ale u některých pokročilejších postupů mě to stojí dost listování. O knihovnách pro Javu mám dost malý přehled. C# ovládám na podobné úrovni. Mám určité (řekněme spíše menší) povědomí o SW inženýrství.
Chtěl bych se zeptat, jestli mám šanci v Praze sehnat práci jako programátor v Javě nebo C# (k C++ už mě to po zkušenostech s Javou/C# tolik netáhne)? Případně kolik bych (v nějakém rozmezí) mohl očekávat nástupní plat a kolik bych mohl mít po roce (za předpokladu, že moje schopnosti úměrně vzrostou praxí i dalším samostudiem)? Resp. pokud ne, jakou práci může člověk mých (ne)znalostí dělat? Tester? Jaká je ve firmách cesta od testera k vývojáři?
Ještě bych řekl, že trochu ovládám HTML a bohužel jsem velmi málo políben databázemi a SQL, ale tady hodlám napřít sebevzdělávací úsilí. Windows ovládám na úrovni méně zkušeného administrátora malé sítě, linux na úrovni - sice zvídavého, ale přesto pouze - uživatele. Umím velmi dobře anglicky a špatně německy.
Pochopitelně mám možnost jít zase na jednočipy, ale programování na vyšší úrovni mě dneska láká víc a tak mě celkově zajímá co by mě mohlo čekat.
Díky za odpovědi. Případně za tipy, kde jinde by bylo lepší tuhle otázku položit. :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.6.–
midin0
Věrný člen
28. 1. 2008   #2
-
0
-

To Pluto : Tohle je desne individualni, nemuzu ti poradit. Chce to proste neco zkusit a drit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.5.–
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
Gadael0
Návštěvník
28. 1. 2008   #3
-
0
-

hehe, jsem na tom docela podobne, s tim rozdilem, ze na te zminene skole stale jeste studuju 3. rocnik VT, ale dost mozna se k tobe zanedlouho pripojim ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.2.–
Nejhorsi, co se Vam v zivote muze prihodit je, ze narazite na blbce...
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
28. 1. 2008   #4
-
0
-

To Pluto :

Zdravím,

pěkný příběh, každopádně bych se nebál něco zkusit. Ber to tak, že jakmile někam nastoupíš, tak se budeš muset učit většinu znova a taky to nebudou věci jenom ohledně programovaní(když to bude firma zabývající se ekonomickým soft., tak je jasné, že k tomu budeš muset přibrat i část ekonomie, atd.). Chce to jen chuť programovat a učit se nové věci, pokud tě to nebaví, tak běž raději od toho. Takže rozešli životopisy firmám a běž na pohovory a někdo ti určitě dá šanci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
Pluto0
Duch
29. 1. 2008   #5
-
0
-

Díky za odpovědi. Doufal jsem, jestli tady není někdo, kdo v podobné situaci nebude brzy, ale byl v ní a napíše jak práci sehnal. Nebo někdo kdo pracuje v nějaké pražské SW firmě, jestli berou začínající programátory (a co musí takový začínající programátor umět).
Že se chystám rozeslat životopis a zkusit to, to je jasné. Chtěl bych prostě vědět, jestli se lidi jako já nabírají běžně, nebo vyjímečně. Prostě co můžu čekat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.245.–
Tomcat0
Newbie
29. 1. 2008   #6
-
0
-

To Pluto : Zacinajici programatory pochopitelne berou, ale nejsou v 25ti bez relativni praxe a bez skoly. Tim nerikam, ze to je velky problem, spis neprijemne otazky na ktere se te asi budou ptat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.24.93.–
"Nemůžete nikoho nic naučit, můžete mu maximálně pomoci, aby to sám v sobě nalezl. " Galileo Galilei
Štěpán Bechynský
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
29. 1. 2008   #7
-
0
-

Práci seženete naprosto bez problémů. Pokud obejdete firmy typu Logos, NESS, ICZ, ... tak budete mít práci v podstatě okamžitě. Počítejte ale s tím, že plat nebude nějak závratný (odhadl bych to na max 25k) a budete dělat dost nezáživnou práci, kde nebude moc prostoru pro vlastní názory, jak to či ono naprogramovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.194.63.–
Pluto0
Duch
29. 1. 2008   #8
-
0
-

To Štěpán Bechynský : Díky moc za konkrétní příspěvek. Co jsem se díval, tak ty firmy mají v požadavcích obvykle rok praxe, no uvidím.
Že budu dělat prvních pár měsíců, možná první rok nezáživnou práci a že nebudu mít žádnou volnost ve výběru řešení, to je mi jasné. Jsem začátečník ve vyšším programování, v jednočipech to dobře znám.
Díky za informaci o konkrétním platu, to opravdu není mnoho, ale s tím také víceméně počítám, že nedají moc člověku o kterém neví, jak se ukáže. Proto by mě zajímalo, třeba u takových firem, jako jste vypsal - jak je to tam s platovým postupem? Kolik tam může brát po roce člověk, co nastoupil za 20-25 a chytil se a práci dobře zvládá?

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.245.–
Štěpán Bechynský
~ Anonymní uživatel
6 příspěvků
29. 1. 2008   #9
-
0
-

Velké softwarehousy nabírají i lidi s minimální praxí. Co jsem slyšel (nikdy jsem pro takovou firmu nepracoval, takže nemohu posoudit pravdivost) tak tyto firmy naberou hromadu lidí, dají jim ve zkušební době pořádně zabrat ("podřadná" práce, neplacené přesčasy) a kdo to vydrží, tak se má pak dobře. Ostatní vyhodí.

Jak je to s platovým postupem u jmenovaných firem zhola netuším. Nikdy jsem tam nepracoval. Bývá zvykem, že se plat zvyšuje po 3-6 měsících od nástupu, tedy po zkušební době. Co zvyšuje cenu na trhu, jsou různé certifikace, takže je určitě dobré si certifikace průběžně dělat. Většinou nestojí mnoho, např. od Microsoftu jsou za 100 USD a jde se na ně připravit samostudiem.
Na co je dobré myslet, jsou různé nepeněžní benefity, které firma dává (mobil, služební auto, stravenky, internet domů). Pak možná zjistíte, že sice berete 25k, ale na benefitech dostanete několik tisíc navíc.
U velkých firem jsou běžné platové třídy, kdy je jasně dáno, že člověk na pozici Junior Developer bere v rozmezí od ... do ... Pak je také jasně dáno, kdy se plat zvyšuje a za jakých podmínek.
Co bývá nemalou součástí platu, jsou roční odměny. Tam by také mělo být stanoveno kdy jsou a kdy ne. Ve finále pak zjistíte, že roční plat není 12x plat měsíční.

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.194.63.–
Jan Lilák
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
18. 6. 2008   #10
-
0
-

Dobrý den,

pokud budete mít zájem seznámit s aktuální situací na trhu práce, neváhejte mne kontaktovat na lilak(zav)hays.cz

Jan Lilák

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.33.214.–
anom
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
18. 6. 2008   #11
-
0
-

Mám jen takový dotaz mimo. Co když budu někde programovat ve firmě a nebudu si z něčím vědět rady? To je asi největší věc které se bojím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.31.–
p4nther0
Super člen
19. 6. 2008   #12
-
0
-

anom napsal:
Mám jen takový dotaz mimo. Co když budu někde programovat ve firmě a nebudu si z něčím vědět rady? To je asi největší věc které se bojím.

Pak musí pomoct Google, kámoši nebo najít jiný řešení problému. Jinak hrozí to, co mám v podpisu :smile5:

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.47.12.–
Co můžeš odložit na zítra, odlož na pozítří a máš dva dny volna !
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se vždycky najde nějaký blbec, který neví, že to nejde a udělá to.
w3q0
Věrný člen
19. 6. 2008   #13
-
0
-

anom napsal:

Nj, toho presne sa bojím aj ja. Niežeby sa ma to extra týkalo, mám 14 rokov, ale ide o to, že sa bojím zapojiť do hocičoho väčšieho, pretože sa bojím, že to nezvládnem. Takže aj ked sa mi náhodou podarí si v mojom veku niečo zohnať, tak sa vždy poseriem :D.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
HTML,CSS,PHP,MySQL, začínam s Objected C 2.0
duchan0
Newbie
22. 6. 2008   #14
-
0
-

toho sa fakt nemusite bat. vzdy bude vo firme niekto kto bude nad vami a bude mat nad vami dozor. a ked si s niecim neviete rady su tam kolegovia a potom samozrejme on. ked som nastupoval ja do prace tiez som vela veci nevedel (aj ked pravdu povediac myslel som si ze aj viem dost no prax ma rychlo presvedcila o opaku :). samozrejme vec je ina ked chces poradit lebo nevies daku zlozitu vec alebo drobnost.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.65.–
Architekt0
Super člen
22. 6. 2008   #15
-
0
-

To Pluto : Programování mikroprocesorů se taky počítá, zvláště kdybys chtěl programovat v C/C++. Pro programování v C# nebo Java to nemusí být takové terno, ale záleží na tom kdo to v té konkrétní firmě bude posuzovat. Dá se říci, že programátoři mikroprocesorů v assembleru mají lepší předpoklady pro psaní efektivních algoritmů (omezení malou pamětí programu, malou RAM, atd.), než programátoři co začínali s vysokoúrovňovými jazyky. A to je to co by na tobě mohli ocenit, nebo z čeho bys mohl udělat svou přednost (pokud si myslíš že to platí i pro tebe). V zásadě je stejně jedno v jakém jazyce umíš programovat, pokud máš programátorské myšlení, další jazyky se naučíš snadno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.22.–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
Jirka
~ Anonymní uživatel
305 příspěvků
23. 4. 2015   #16
-
0
-

Dobrý den,

nabízím drobný jednorázový přivýdělek formou naprogramování jednoduché aplikace.

Bližší informace poskytnu na e-mailu asiler.marvan@seznam.cz

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.119.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 45 hostů

Podobná vlákna

Práce: Android/iPhone programátor — založil TomasNovotny

PHP programátor - nabídka práce — založil Leemon Interactive

Nabídka práce JEE programátor — založil Kristýna Maňáková

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý