Propojeni 16ti atmelu – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Propojeni 16ti atmelu – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comPropojeni 16ti atmelu – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
karlos
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
1. 2. 2008   #1
-
0
-

Zdravim vas, premyslim uz nejakou dobu, o vzajemne komunikaci na rodinnem dome.
vize je takova:
Hlavni MCU v nem ridici program, propojeny do PC, a k nemu dalsi podporne MCU>>>
MCU> snimac tlacitek,
MCU> spinac zarovek,
MCU> vetrani na koupelnach + WC
MCU> mereni ve studni vody
MCU> kotelna, snima teploty a zasahuje do ventillu
MCU> garaz, ridi svetla a vrata doraz vrat dalkove prijima a resi vse v garazi
MCU> sauna, ridi dle teploty a zapina ci vypina saunovani, dava vedet o pripravene saune, teploty zobrazuje lokalne na velkem displeji
MCU> zahrada, spina svetylka a fontanky, dle programu
atd.. atd.. vcelku maximum 16 podrizenych MCU
Je jedno co tam na tech lokalnich MCU jede. Hlavni je ze potrebuju aby kazdy komunikoval obousmerne s hlavnim modulem, ten chci pripojit na PC a vizualizaci udelat pohodove ovladani a prehled co se kde delo a deje.

Napadlo me nejakou RS linkou, mozna bych i unesl ze bude vse v serii, ale pokud se ve studni s cipem neco stane cely system komunikace zhavaruje, coz nechci.
Pak me napadlo multiplexovat seriovou linku, v coz mam zatim nejvetsi predpoklady, ale bojim se pri prepinani, ruznych ruseni a nasledneho reseni problemu s komunikaci. Problem je ze studna 50m, sauna 35m a tak, takze nejake multiprocesorve 1Mbit prenosy nepripadaji v uvahu, staci mi jen rychlost treba 1200bd bohate...

Delal tady nekdo neco podobneho ? jake jsou moznosti pri takovych propojenich ? vubec se to nikde moc nepise, tak me napada jak potom takovy system resit.
Diky za napady a budu rad za pouceni ci nahled nad veci.
Karlos

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.92.57.–
Reklama
Reklama
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
1. 2. 2008   #2
-
0
-

To karlos :
já bych asi všechny MCU propojil sběrnicově sériovým rozhraním (usart), každému MCU bych přiřadil unikátní číslo a potom hlavní MCU by vždy vyvolal jen ten určitý mikroprocesor a ten mu pak poslal svá data. Tak nějak je řešena modelová železnice.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.47.12.–
karlos
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
1. 2. 2008   #3
-
0
-

Jako myslis podobne jako treba dalas cidla a jejich obvody ?
take jsem o tomto premyslel, vsak by me zajimalo potom fyzicky jaky typ sbernice pouzit RS 485,422 ?
jeste jsem s temito zapojenima nepracoval takze pouze nevim jak to zapojit, jinak po RS-232 uz jsem delal hodne psich kousku, ale na 50m a vlastne jeste delsim pokud vse sectu je to nemozne pouzivat RS bez proudove smycky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.92.57.–
fialot0
Newbie
1. 2. 2008   #4
-
0
-

já nevím, taky jsem takový amatér, já bych zkusil prvně, jestli to nebude fungovat jen s 2 dráty(RxD,TxD), bez nějaké složitější sběrnice, nic víc není potřeba :), ale opravdu nevím, jak by to bylo na takovou vzdálenost s rušením a ztrátama. možná při malé přenosové rychlosti by to fungovalo, ale jak říkám, muselo by se to zkusit :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.47.12.–
Jinx0
Newbie
1. 2. 2008   #5
-
0
-

Proc nepouzijes nejakou prumyslovou sbernici? Protokolu je spousta, asi ta zakladni o kterou by ses mohl zajimat je I2C a FlexRay by se ti mohla hodit taky. Vice informaci najdes treba tady: http://automatizace.hw.cz/rubriky/prumyslove-sbernice-komunikace

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.29.146.–
fialot0
Newbie
1. 2. 2008   #6
-
0
-

To Jinx :
a není to moc složtý, na to že to má být jen taková domácí komunikace?

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.47.12.–
Jinx0
Newbie
1. 2. 2008   #7
-
0
-

Ne, slozite to resi karlos. To ze tam je mcu v kazdem spinaci a snimaci je imho jedno. Predpokladam ze premyslel i nad topologii jak bude jednotlive zarizeni pospojovavat. V pripade ze ma i nejaky ustredni clen treba domaci server muze si vytvorit nejakou komunikacni sit. Takze neni treba resit komunikaci jednotlivych MCU mezi sebou ale je treba aby si uvedomil ze kazdy prvek vypada takto:
rozhrani(I2C, FlexRay)<=>Snimac/Spinac a MCU nebrat vubec v uvahu. Jen je treba dane zarizeni doplnit o nejaky interfrejs ktery umi pracovat s procesorem pomoci jeho vstutu a vystupu a zaroven s danym typem zbernice. Pro tohle existuji specialni IO.
Priklad si muze vzit z analogie zakladni desky. Jeho procesor nepracuje primo se signaly na rs232 ale komunikaci obstarava specialni radic. Stejne tak usb, pci, a dalsi :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.29.146.–
karlos
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
1. 2. 2008   #8
-
0
-

No v principu by to asi melo jit, na ty vzdalenosti se to resi 485 nebo 422, ale ani ja sem to jeste s jednostranou proudovou smyckou netvoril.
Pak by vlastne jenom MASTER mohl vytvaret pozadavky pro vicero SLAVEu. Ty by odpovidaly az jsou tazani, jinak nic.
Jen se bojim toho zatizeni pri pripojovani dalsich a dalsich MCU na sbernici.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.92.57.–
karlos
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
1. 2. 2008   #9
-
0
-

Ale s tim samostatnym interfejsem to je velmi zajimave, to by mozna mohl byt dobry smer.
predchozi jsem psal bez docteni vceho, nevsiml jsem si ze reklama neni posledni ve vlakne :)
Kazdopadne ted se mi to zacina vice vykreslovat, a s tim interfejsem je to vyborna myslenka, Ja ty procesory tam vicemene chci, s ohledem na velke mnozstvi kombinaci ktere mi bohuzel jenom cidlo neudela, muzu si pozdeji proste pridat treba diodu, klavesnicku lokalni, ci displejik. A o tyto moznosti mi jde predevsim. To ale v podstate s pouzitim nezavisleho interface je opravdu jedno, du se mrknout na to HWčko a protokoly.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.92.57.–
Vlado
~ Anonymní uživatel
38 příspěvků
29. 2. 2008   #10
-
0
-

Riešim niečo podobné na rodinnom dome....Navrhol som si vlastnú komunikáciu.Používam len dva dráty...datový a zem.Počet modulov je závislý len od protokolu...zatial 253.Jedna adresa je pre riadiaci modul a jedna je "obežníková" t.j. pre všetky moduly.Ak chceš viac info....vega33@post.sk.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.28.87.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Propojení DB — založil Pajin

Propojeni — založil caleb

C++ propojeni — založil

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý