C++ vs.Delphi – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

C++ vs.Delphi – C / C++ – Fórum – Programujte.comC++ vs.Delphi – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

19. 6. 2006   #1
-
0
-

Nazdar.
Nechci žádnou radu (zatím vechno chápu :D ), jen jsem se chtěl zeptat, jaký rozdíl je mezi C++ a Delphi popř. nějaký ty výhody a nevýhody obou jazyků. Jaký jazyk je jako tak nejlepší a jaký bude za 10 let? Díky za Odpovědi :D

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
červ
DeaLer+2
Hero
19. 6. 2006   #2
-
0
-

PaLmEr_worm napsal:

Nazdar.
Nachci ??dnou radu (zat?m v?echno ch?pu:D ), jen jsem se cht?l zeptat jak? rozd?l je mezi C++ a Delphi pop?. n?jak? ty v?hody a nev?hody obou jazyk?. Jak? jazyk je jako tak nejlep?? a jak? bude za 10 let? D?ky za Odpov?di :D



K v?hod?m a nev?hod?m Delphi a C++ se nebudu vyjad?ovat, proto?e ani jeden z jazyk? moc dob?e nezn?m. Ani jeden z nich nen? v sou?asn? dob? nejpou??van?j??/nej??dan?j?? - v sou?asn? dob? je to JAVA. M?j subjektivn? n?zor je, ?e za 10 let tam bu? bude st?le JAVA (pokud jako open-source neskon??) a druh? pro m? lep?? varianta je, ?e se veden? ujme C#. Samoz?ejm? je mo?n?, ?e se na vrchol dostane C++ (pochybuju o tom) nebo n?jakej jinej (t?eba novej) jazyk.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Jura_0
Stálý člen
19. 6. 2006   #3
-
0
-

PaLmEr_worm napsal:

Nazdar.
Nachci žádnou radu (zatím všechno chápu:D ), jen jsem se chtěl zeptat jaký rozdíl je mezi C++ a Delphi popř. nějaké ty výhody a nevýhody obou jazyků. Jaký jazyk je jako tak nejlepšá a jaký bude za 10 let? Díky za Odpovědi :D


Tak patrne v tom, ze C++ je programovaci jazyk, zatimco Delphi je IDE(cili jen vyvojovy nastroj), a jazykem je Object Pascal - pokud je tomu jinak, tak ziju ve spatnem domeni a hluboce se omlouvam. Ja jako milovnik C/C++ na nem(C++) obdivuju jeho flexibilitu(prenaseni na vice platforem), potom OO vlastnosti a vsechny vyhody generickeho programovani(sablony a bohata vybava STL), coz mi na Delphi docela chybi. Tak to byly same klady C++.A co se mi na nem nelibi? Nejspise jeho slozitost na nauceni - mne samotnemu to trvalo asi rok a to byly predevsim zaklady a ani nyni(po cca 4 letech sprtani C++), nemuzu rict, ze bych znal vsechny jeho zakouti a rozhodne se nepovazuji za nejake supr programatora. A co se mi libi na Delphi? .....Toho moc nebude, snad jen spousta predvytvorenych komponent, coz zefektivnuje praci, ale opet mam jednu(a nejenom jednu vycitku) a to je jejich obsahlost - nedkazu si predstavit, ze by se v pomerne kratke dobe byl nekdo schopen naucit dokonale vsechny. A dale mi nevyhovuje syntaxe Object Pascalu - pro me je strasne ukecany, a jeho vazani na platformu Win. A co se tyce toho, ktery jazyk bude nejlepsi za 10 let, tak na to je tezke odpovedet(nevlastnim kristalovou kouli, ani stroj casu). Myslim, ze je to spise otazkou trendu. Dnes, aspon podle meho "leti", Java popr. C# a cela platforma .NET. K tomu, co vedlo k takovemu masivnimu rozsireni, bych rekl jen to, ze je to nejspis jejich pusobnost(jestli se to tak da nazvat) - potkavame je prakticky denne napr. v nasich. mobilech. Kdyz se kohokoliv zeptate jestli zna Javu, tak se mu, s nejvetsi pravdepodobnosti, vybavi prave mobil a mobil. hry. Domnivam se, ze zatim stoji jen sikovny marketingovy tah - stejne tak, jako je rozsiren Microsoft, ale to uz je na jine tema...Tot muj skromny nazor

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Adam Streck0
Stálý člen
19. 6. 2006   #4
-
0
-

C++ i Objekt Pascal jsou oo, ?ilo objektov? orientovan?, ?ili zakl?daj? programov?n? na z?klad? objekt? t??d. Kter? z nich je lep??... polemick?, ale to co nab?z? Delphi nab?z? sou?asn? takt?? visu?ln? verze Dev-cpp a MVC++. Jedn? se hlavn? o spr?vu ud?lost? a objekt? typu control z Win 32 API. Ale...
Mysl?m ?e dotaz byl sm??ov?n hlavn? na to, co se bude v?c hodit. Pak asi C++, proto?e Delphi je ve sv? podstat? omezuj?c? a p?edpokl?d?m ?e autor threadu se nechce zam??it na programov?n? datab?z? ;). Proto C++ - pokud se ?lov?k nau?? jazyk tak n?sledn? m??e pou??vat knihovny je? mu vyhovuj? a kter? se hod? pro jeho ??ely.
Jinak mluvit o jazyce C++ jako o mrtvole je zav?r?n? zdrav?ho do rakve. St?le se je?t? v programov?n? vyu??v? jazyk C, proto mysl?m ?e kdy? bude? ovl?dat C++, tak se ti za deset let nestane ?e bude? muse p?ej?t na C#, Javu, programovat pro .Net anebo p?ej?t dokonce n?kam k D, kter? vlastn? zat?m skoro nikdo nezn?...

BTW: Taky m?m rad?i syntaxi za pou?it? z?vorek :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub Doucek0
Stálý člen
19. 6. 2006   #5
-
0
-

Je to tak nějak otazka nazoru a zaměření. Když už je zajímavější ptát se třeba na Javu a C++. Podle mě bude stale využivane oboje ale každe na něco jineho. Počet programatoru na počet volných míst je stale menší takže bych to videl at si každý dělá co ho baví :skunk2: Většinu věcí naprogramuješ v obouch jazicích a zákazníka nezajímá v jakém jazyku je to napsané ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pro ty, co hledají odpověď http://ehoy.wz.cz
Adam Streck0
Stálý člen
19. 6. 2006   #6
-
0
-

kECUB napsal:
V?t?inu v?c? naprogramuje? v obouch jazic?ch a z?kazn?ka nezaj?m? v jak?m jazyku je to napsan? ;-)


Nejen, popravd? ve v?sledku se d? jazyk poznat pouze ve v?sledn?m v?konu. Jinak v?t?inou ani nem?? ?anci poznat zda byla hra programov?na v C++ s Win 32 APi anebo scriptov?na v GameMakeru.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
20. 6. 2006   #7
-
0
-

Děkuji Vám všem. Chtěl jsem jen vědět váš osobní názor. Moc jste mi pomohli :ok:

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
červ
20. 6. 2006   #8
-
0
-

No oba jazyky mají nevýhody. Jdi do C#!! :ok: :pc: :och:

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
Adam Streck0
Stálý člen
20. 6. 2006   #9
-
0
-

A C# nemá nevýhody? Já osobně se třeba nedokážu vyrovnat s absencí ukazatelů, nehledě na to, že C++, nebo C# - když jdeš? na .NET, tak je to stejně úplně jedno. Je ale pravda, že C# je novější než C++ a politika Microsoftu ho předně prosazuje.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
DeaLer+2
Hero
20. 6. 2006   #10
-
0
-

Asan napsal:

A C# nem? nev?hody? J? osobn? se t?eba nedok??u vyrovnat s absenc? ukazatel?, nehled? na to ?e C++, nebo C# - kdy? jde? na .net, tak je to stejn? ?pln? jedno. Je ale pravda ?e C# je nov?j?? ne? C++ a politika Microsoftu ho p?edn? prosazuje.



Já C# používám a rozhodně netvrdím, že nemá nevýhody, ale kdo ti řekl, že tam nemůžeš používat pointry/ukazatele? Ono to není úplně jedno - jestli v .NETu použiješ C++ nebo C#. C# je všobecně pro .NET nejlepší volba právě kvůli podpoře MS, podpoře v MONO Frameworku a "čistým" kompilátoru, který neobsahuje zbytečnosti kvůli kompatibilitě. C++ má někde své výhody - např. v možnostech rychlejšího přístupu k WinAPI nebo možnosti kombinovat Managed a Unmanaged kód a nebo třeba přímou kompilaci ve Visual Studiu do nativního kódu.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Adam Streck0
Stálý člen
20. 6. 2006   #11
-
0
-

Popravde - to ze nemuzu pouzivat ukazatelel v C# mi rekl clovek ktery v nem dela, jestli ano, tak se docela divim :O (Priznavam se ze o C# nevím nic, matne jsem prolistoval od C++ k C# v obchode a zbytek mi vykladal prave clovek kterej v nem dela...). Jinak to s tim jestli C# nema chyby byl reakce na predchozi prispevek.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
DeaLer+2
Hero
20. 6. 2006   #12
-
0
-

Asan napsal:

Popravdě - to že nemůžu používat ukazatelel v C# mi řekl řlovšk který v něm dělá, jestli ano, tak se docela divim :O (Přiznávám se že o C# nevím nic, matně jsem prolistoval od C++ k C# v obchodě a zbytek mi vykládal právě člověk kterej v něm dělá...). Jinak to s tim jestli C# nemá chyby byl reakce na předchozí příspěvek.



Stačí mrknout do zdejšího nedokončeného seriálu [ http://programujte.com/view.php?cisloclanku=2005081206-C#---3.-lekce ] a v novém kurzu se určitě taky něco objeví

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Alan0
Věrný člen
20. 6. 2006   #13
-
0
-

c# má pointery, ale přijde mi je tam používat jako uplna zbytečnost....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
DeaLer+2
Hero
20. 6. 2006   #14
-
0
-

Al napsal:

c# m? pointery, ale p?ijde mi je tam pou??vat jako uplna zbyte?nost....


pravda - ve v?t?in? p??pad? nejsou pot?eba (garbage collection se o pam?? star? dostate?n? dob?e), ale mohou nastat i situace, kdy se pou?it? pointer? a unsafe k?du hod? - nap?. p?i velmi n?ro?n?ch v?po?tech kdy je pot?eba ka?d? mo?n? voln? m?sto pam?ti a tedy i p?i pr?ci s 3D grafikou (te? nemysl?m jen na?ten? jednoduch?ho objektu, ale tvorbu kvalitn?ho 3D enginu). Jen m? zaj?m? kdy se najde n?kdo, kdo vytvo?? n?jakou kvalitn? 3D hru v C# (ztr?ta v?konu p?i pou?it? pointer? bude oproti h?e napsan? nap?. v C++ prakticky neznateln?).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Martin0
Návštěvník
25. 6. 2006   #15
-
0
-

Lukáš Chadraba napsal:

No oba jazyky mají nevýhody. Jdi do C#!! :ok: :pc: :och:


Ale podla mna clovek bez programovacich scopnosti len tak rychlo nepochopi C# MNE TO NESLO KED SOM PRED PAR ROKMI ZACINAL C++ tak som ja najprv naucil uplny zaklad programovania Pascal no k tym vyhodam a nevyhodam treba si povedat ze Delphi je IDE a jeho jazyk Object pascal je prevedenie zlepseneho pascalu a je to slabi programovaci jazyk a c++ je silny!! Asi tak v delphi vytvoris rychlo program bez akych kolvek vedomosti co co robi v c++ to nie je mozne urobit program aby si nevedel ako vsetky jeho casti funguju!!!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Na svete su dve veci nekonecne a to vesmir a ludska hlupost, sice tym prvym si niesom isty! (Einstein)
DeaLer+2
Hero
25. 6. 2006   #16
-
0
-

WLXok napsal:

Lukáš Chadraba napsal:

No oba jazyky mají nevýhody. Jdi do C#!! :ok: :pc: :och:


Ale podla mna clovek bez programovacich scopnosti len tak rychlo nepochopi C# MNE TO NESLO KED SOM PRED PAR ROKMI ZACINAL C++ tak som ja najprv naucil uplny zaklad programovania Pascal no k tym vyhodam a nevyhodam treba si povedat ze Delphi je IDE a jeho jazyk Object pascal je prevedenie zlepseneho pascalu a je to slabi programovaci jazyk a c++ je silny!! Asi tak v delphi vytvoris rychlo program bez akych kolvek vedomosti co co robi v c++ to nie je mozne urobit program aby si nevedel ako vsetky jeho casti funguju!!!



C# se dá bez větších potíží naučit i bez předchozích zkušeností s programováním (asi stejně jako Object Pascal). Pokud budem zacházt do detailů, tak jazyku používaným v Delphi se sice říká Object Pascal, ale o původní Object Pascal se nejedná. C++ je hodně silné už tím, že podporuje více paradigmat (můj názor je takový, že v dnešní době nemá cenu se ho začínat učit).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Farundel0
Super člen
25. 6. 2006   #17
-
0
-

můj názor je takový, že v dnešní době nemá cenu se ho začínat učit

A proc prosim te? Ja sam sem si pred nedavnem poridil Mistrovstvi v C++ a ac je mi ciste C mnohem blizsi, o vyznamu C++ dnes i v budoucnosti nepochybuju...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
To follow the path:
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
DeaLer+2
Hero
25. 6. 2006   #18
-
0
-

Farundel napsal:

můj názor je takový, že v dnešní době nemá cenu se ho začínat učit

A proc prosim te? Ja sam sem si pred nedavnem poridil Mistrovstvi v C++ a ac je mi ciste C mnohem blizsi, o vyznamu C++ dnes i v budoucnosti nepochybuju...



Protože jeho používanost silně klesá a myslím si, že už to nic nezvrátí. Protože je pro "běžné" programování zbytečně složitý a v budoucnu se až na vyjímky uplatní především při tvorbě OS (i když tady bych před ním upřednostil assembler). Je to můj názor - jestli je opodstatněný nebo ne, to ať posoudí jiní, ale okolnosti takovému vývoji nasvědčují.

běžné = kancelářské aplikace, hry, atd.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 13 hostů

Podobná vlákna

Delphi 6 — založil mimi

Delphi 5 — založil seberm

Hra had v delphi — založil Nineros

Driver v Delphi — založil delphak

Kurz Delphi — založil Daniel Muška

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý