OpenSUSE / SUSE Linux - vaše skúsenosti? – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

OpenSUSE / SUSE Linux - vaše skúsenosti? – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.comOpenSUSE / SUSE Linux - vaše skúsenosti? – OS - GNU / Linux – Fórum – Programujte.com

Tocimanko0
Grafoman
17. 2. 2008   #1
-
0
-

Takže moja otázka znie: Aké máte s touto distribúciou skúsenosti (ak máte)? V čom je špeciálna? Aké má výhody, nevýhody, plusy, mínusy? Pýtam sa preto, lebo chcem vyskúšať viacero distribúcií Linuxu ale nechcem zbytočne sťahovať niečo, čo aj tak zahodím a nebude sa mi páčiť. Zároveň si možno skúšam nájsť nejakú dobrú náhradu za Ubuntu, i keď sa mi moc páči až na pár "nedotažeností" :) Ďakujem za názory a odpovede...

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
Smokie0
Expert
17. 2. 2008   #2
-
0
-

Lepsie je (k)ubuntu. Suse ma nevyhodu v RPM a Yast. Instalacia niektorych programov dost casto viazne na chybnych, alebo chybajucich zavislostiach, ktore treba dodatocne stahovat...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
Zdeny
~ Korektor
0
Grafoman
17. 2. 2008   #3
-
0
-

Pokud chceš zkoušet, tak Mandriva, OpenSUSE a třeba to Ubuntu.

OpenSUSE mám ve virtuálu. Po dvou letech stále spokojenost - samozřejmě pouze k účelu, ke kterýmu jej mám - tedy gcc a bash :) Jinak to je nepoužitelný.. stajně jako jakákoliv jiná Linux distribuce :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.33.–
www.devtea.cz | zdenekvecera.cz | @ZdenekVecera
Redaktor Programujte.com a Živě.cz
Santas0
Věrný člen
17. 2. 2008   #4
-
0
-

nvm, kde byvas, ale mozno by sa v tvojom okoli nasiel niekto kto by ti nejaku distribuciu napalil...
ked sa ti pacilo ubuntu, tak mozes skusit spominanane kubuntu, popr. to z coho vychadzaju, debian (tazsi)

ja mam mandrivu a spokojnost

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.64.–
http://psandtner.sk/blog
Tocimanko0
Grafoman
17. 2. 2008   #5
-
0
-

Bratislava a okolie :) t.j. Ivanka pri Dunaji. Takže pripadá do úvahy Mandriva...
Ďakujem za názory :) Takže SUSE radšej ee? Moje požiadavky sú nasledovné...

[seznam]jednoduchá správa[/seznam]
[seznam]príjemné užívateľské prostredie[/seznam]
[seznam]použiteľnosť rôznych zariadení ako tlačiareň, modem (T-Mobile) a pod. najlepšie rovno po inštalácii[/seznam]
[seznam]bezpečnosť[/seznam]
[seznam]rýchlosť (hlavne pri bootovaní ;)[/seznam]
[seznam]a keďže žijem na PHP+MySQL, nejaká tá jednoduchá podpora a editor :[/seznam])

Hľadám, ktorá distribúcia mi tak sadne. Kladiem dôraz na grafické prostredie. Rád by som možno i 3D plochu :) Okrem Ubuntu ešte ktorá distr. vyhovuje mojim požiadavkám (a okrem spomínanej Mandrivy)? :) Ďakujem za tipy!

Nahlásit jako SPAM
Santas0
Věrný člen
17. 2. 2008   #6
-
0
-

tiez byvam pri ba, takze ked sa dohodneme kde sa mozme stretnut mozem ti dat mandrivu a debian
ak chces napis na jabber alebo icq

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.64.–
http://psandtner.sk/blog
Tocimanko0
Grafoman
17. 2. 2008   #7
-
0
-

Nj, ale pri BA je dosť relatívne, nie? ;) A moc necestujem ani do BA, len raz za storočie, takže o to ťažšie :D Ale díky za ochotu. Určite sa dohodneme...

Nahlásit jako SPAM
insider0
Věrný člen
17. 2. 2008   #8
-
0
-

To Tocimanko : kdyz vynecham bod 1 a 3, tak kterakoli distibuce s grafickym prostredim, protoze to si vzdycky upravis(no dobre, ne uplne vzdycky :)

osobne jsem vyzkousel suse 10.1 a vubec mi to nesedlo, usb modem jsem rozjizdel asi tyden a jak problemy pribyvaly, suse sel z disku :)

k poslendimu bodu: na linuxu je asi nejpouzitelnejsi editor eclipse s pdt, ale to se ani zdaleka neblizi editoru php designer, ten mi proste prirostl k srdci a je to pro me zatim jediny editor, ktery zvlada i doplnovani nazvu funkci "tridy v tride"

ac jsem nezkousel, tak podle ohlasu bych sel do mandrivy :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.32.–
I don't want to see you go,[br] The sky is over[br] Even though we can't afford[br] The sky is over,[br] The sky is over us.[br][br] CIVILIZATION IS OVER
Smokie0
Expert
17. 2. 2008   #9
-
0
-

Zdeny napsal:
Pokud chceš zkoušet, tak Mandriva, OpenSUSE a třeba to Ubuntu.

OpenSUSE mám ve virtuálu. Po dvou letech stále spokojenost - samozřejmě pouze k účelu, ke kterýmu jej mám - tedy gcc a bash :) Jinak to je nepoužitelný.. stajně jako jakákoliv jiná Linux distribuce :)

Nepouzitelne??? Nechcem rozputavat flame, ale toto je dost plytky nazor. Ja som pred par dnami presiel z XP na kubuntu. Moj prvy uplny prechod, predtym boli asi dva pokusy s opensuse na dualbot. Som maximalne spokojny, pretoze mi tu nic nechyba. Jedine co mi chybalo bol photoshop, ale ten bez uplne bez problemov cez wine.
O linuxe ako nepouzitelnom systeme sa mozeme baviat IBA ak mas pod windows specializovany program, ktory nema alternativu pod linuxom a ktory sa neda rozbehat pod wine. Ale este stale su tu virtual machines, cize... Ale nejde mi o flame, ale proste mi to nedalo nezareagovat.

Nahlásit jako SPAM
Smokie0
Expert
17. 2. 2008   #10
-
0
-

Tocimanko napsal:
[seznam]a keďže žijem na PHP+MySQL, nejaká tá jednoduchá podpora a editor :[/seznam])

Co sa tyka apache2+php+mysql, tak pod opensuse som to za podpory opensuse wiki rozbehaval par hodin. V kubuntu za 10 minut.

Nahlásit jako SPAM
Tocimanko0
Grafoman
17. 2. 2008   #11
-
0
-

Co sa tyka apache2+php+mysql, tak pod opensuse som to za podpory opensuse wiki rozbehaval par hodin. V kubuntu za 10 minut.

Nj, na Ubuntu som na tom podobne :)

Nabudúce nemusíš citovať celý príspevok, ale len kľúčovú časť, ok? :D

Zatiaľ vyhráva Mandriva.... Už viem, čo si zoženiem nabudúce ;) Píšte píšte ďalej!! Len žiadne flame, please...

Nahlásit jako SPAM
Zdeny
~ Korektor
0
Grafoman
17. 2. 2008   #12
-
0
-

To Smokie : Chtěl jsem zareagovat, ale je toho trochu delší, než jsem původně chtěl. Vydám to jako článek.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.33.–
www.devtea.cz | zdenekvecera.cz | @ZdenekVecera
Redaktor Programujte.com a Živě.cz
martasko0
Newbie
17. 2. 2008   #13
-
0
-

Ja by som stale odporucal ostat u *ubuntu a neskor prejst na nieco komplikovanejsie (napr Slackware, Arch alebo Gentoo). Vyskusat co ti viac vyhovuje ci KDE, Gnome alebo XFCE..... Hlavnu vyhodu *ubuntu vidim v jednoduchosti ovladania, kvalitne ceske forum a hlavne vyuziva prepracovany debianovsky balickovy system.

Ja vyuzivam Archlinux ale ten nemozem zaciatocnikovi odporucat :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.229.212.–
Tocimanko0
Grafoman
18. 2. 2008   #14
-
0
-

To Zdeny : Jj, čítal som tvoj glos ;)

Myslím, že linux má predsa niečo do seba, nie je náročný na správu (teda moja skúsenosť z Ubuntu :D ) a hodí sa aj pre bežného užívateľa. I keď je tu absencia hier z Windowsu (WINE je tak nedokonalý ! :D ), vôbec to nevadí. Ja využívam PC nie na hry, takže s týmto problémy nemám. Je perfektne prispôsobiteľný a užívateľská podpora je na vysokej úrovni. Nenachádzam tu žiadne chyby, ktoré som dosť často nachádzal na Windows ;) Mimochodom s inštaláciou driverov mám veľmi dobré skúsenosti... Po nainštalovaní Ubuntu mi to našlo a stiahlo všetky drivery a mohol som hneď všetko využívať. Takže úplná pohoda.

Výhoda linuxu je hlavne v bezpečnosti... Pôvodne to bol serverový systém, ale teraz sa dostáva do popredia aj pre bežného užívateľa. Čo si písal o spomalovaní práce nie je veľmi pravda. Ušetril som si mnoho nervov na Linuxe v mnohých veciach, pričom tie isté veci ma na Windows privádzali do zúfalstva :)

Každopádne pekne napísaný článok i keď moc nesúhlasím ale nemám rád zbytočné hádky a kecy v štýle Linux vs. Windows, lebo je to strata času a každý systém má nejaké výhody i nevýhody :) Toto vlákno malo byť pôvodne k mojej informovanosti a prehľadu, aby som si mohol vybrať "najlepšiu" distribúciu na vyskúšanie. Práve som si kúpil februárové číslo PC Revue a na priloženom DVD som našiel pomerne mladú distribúciu Greenie (?), ktorá vychádza z Ubuntu, takže idem sa hrať :)

Nahlásit jako SPAM
Smokie0
Expert
18. 2. 2008   #15
-
0
-

Tocimanko napsal:
To Zdeny : Práve som si kúpil februárové číslo PC Revue a na priloženom DVD som našiel pomerne mladú distribúciu Greenie (?), ktorá vychádza z Ubuntu, takže idem sa hrať :)

O Greenie som cital. Nie je to nic ine ako obycajne ubuntu (alebo kubuntu?) len ma upravene balicky. Je to dielo nejakeho chlapca zo slovenska, ktory tymto chcel zautocit na city nejakeho dievcata s podobnym nickom, ak nie rovnakym.

Nahlásit jako SPAM
Tocimanko0
Grafoman
18. 2. 2008   #16
-
0
-

To Smokie : Zaujímavá teória :)
Btw: O chvíľku ma dobehneš v počte príspevkov ;)

Nahlásit jako SPAM
tmi0
Věrný člen
19. 2. 2008   #17
-
0
-

Ubuntu je africke (presneji bantuzske) slovo, ktere volne prelozeno znamena "neumet nakonfigurovat debian"
podobne windows je africke slovo, ktere znamena "neumet nakonfigurovat jakekoli distro"

to je ve zkratce muj nazor).

To Tociman: myslim ze SUSE tebou vyctene pozadavky splnuje, ackoli nevim co si predstavujes pod pojmem "jednoducha sprava" - ono v podstate vsechno je celkem jednoduchy, kdyz clovek vi jak na to). kdyz srovnam SUSE s mandrivou, volil bych SUSE, mandriva mi proste nesedla (mozna to bylo proto ze to bylo moje prvni distro takze jsem tusil velmi malo) a SUSE mi prislo uzivatelsky prijemnejsi. ovsem u obou se mi nelibil package manager, apt-get proste rulez -> takze doporucuju ubuntu (po debianu - ktery je mimo jine na pocitacich na ustrednim kole olympiady z programovani, coz o necem svedci;) , s dalsima distrama zkusenosti nemam).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.185.230.–
ksp.mff.cuni.cz -- doporučuje 5 z 0 přetečených bufferů!
Smokie0
Expert
19. 2. 2008   #18
-
0
-

Tocimanko napsal:
To Smokie : Zaujímavá teória :)
Btw: O chvíľku ma dobehneš v počte príspevkov ;)

To nie je teoria :D Cital som s nim rozhovor na root.cz a tam o tom hovoril.

Nahlásit jako SPAM
WraCkeR0
Newbie
1. 4. 2008   #19
-
0
-

Mandriva je total nepouzitelna ..podle mne kdiz chces pak pokracovat v duchu IT ..tak skus nejaky debianlike distro nebo redhad napr Fedora.. tie sa u nas v IT najviac pouzivaju .. Suse je bordel..a to uz nevravim ked to niekto spoji s KDE .. tak omg..spravujem podobny server kde bezi oracle..ale tak nechcem vam napisat ten 10 metrovi zoznam nadavok ked sa tam napajam.. je to proste user-friendly ale pre administraci vubec ne.. rek bych ze jen na takove desktopove lamky..
na moj nb byla odporucena jaka kolvek distribuce Suse od 9.x verze .. ale kdiz sem tam hodil Suse tak muj nb zacal chorobne blbnout..a nic nebylo stabilne.. a ovladace nainstalovat a sehnat..fuuu to by byla dalsi kniha jak sem se k nim dostal... Novell at si nadalej podpisuje smlouvi s MS ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.5.205.–
w3q0
Věrný člen
1. 4. 2008   #20
-
0
-

Ja som mal Ubuntu, spokojnosť :) A teraz sa mi zapáčil ArchLinux, začínam sťahovať.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
HTML,CSS,PHP,MySQL, začínam s Objected C 2.0
Marcus
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
17. 6. 2018   #21
-
0
-

Poznám veľa  ľudí , ktorí migrujú na Linux presnejšie na distribúciu. Vyskúšať môžeš akúkoľvek distribúciu otázne je na aký účel ho chceš používať ale podstatné je či tvoj procesor podporuje 32 abo 64 bit systém. Ja som s OpenSUSE spokojný na bežné kancelárske účely je viac než dostačujuci. Vzhľadom k tomu že tvoja otázka je všeobecná komunita okolo opensuse  preferuje 64 bit verzie Leap 42.  OpenSUSE 32 bit označované do 13.2 už nie sú podporované s výnimkou nového Thumbleweed. ktorý nápadne pripomína Ubuntu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.168.126.–
Miroslav
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
18. 6. 2018   #22
-
0
-

Myslím, že autor to po 10 rokoch asi vyriešil   

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.81.137.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Podobná vlákna

Suse linux — založil Martin

Mate niekto skusenosti s JCIFS — založil vlado0991

Opensuse a wifi — založil Mortal

Moderátoři diskuze

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý