Takže moja otázka znie: Aké máte s touto distribúciou skúsenosti (ak máte)? V čom je špeciálna? Aké má výhody, nevýhody, plusy, mínusy? Pýtam sa preto, lebo chcem vyskúšať viacero distribúcií Linuxu ale nechcem zbytočne sťahovať niečo, čo aj tak zahodím a nebude sa mi páčiť. Zároveň si možno skúšam nájsť nejakú dobrú náhradu za Ubuntu, i keď sa mi moc páči až na pár "nedotažeností" :) Ďakujem za názory a odpovede...
Fórum › OS - GNU / Linux
OpenSUSE / SUSE Linux - vaše skúsenosti?
Pokud chceš zkoušet, tak Mandriva, OpenSUSE a třeba to Ubuntu.
OpenSUSE mám ve virtuálu. Po dvou letech stále spokojenost - samozřejmě pouze k účelu, ke kterýmu jej mám - tedy gcc a bash :) Jinak to je nepoužitelný.. stajně jako jakákoliv jiná Linux distribuce :)
nvm, kde byvas, ale mozno by sa v tvojom okoli nasiel niekto kto by ti nejaku distribuciu napalil...
ked sa ti pacilo ubuntu, tak mozes skusit spominanane kubuntu, popr. to z coho vychadzaju, debian (tazsi)
ja mam mandrivu a spokojnost
Bratislava a okolie :) t.j. Ivanka pri Dunaji. Takže pripadá do úvahy Mandriva...
Ďakujem za názory :) Takže SUSE radšej ee? Moje požiadavky sú nasledovné...
[seznam]jednoduchá správa[/seznam]
[seznam]príjemné užívateľské prostredie[/seznam]
[seznam]použiteľnosť rôznych zariadení ako tlačiareň, modem (T-Mobile) a pod. najlepšie rovno po inštalácii[/seznam]
[seznam]bezpečnosť[/seznam]
[seznam]rýchlosť (hlavne pri bootovaní ;)[/seznam]
[seznam]a keďže žijem na PHP+MySQL, nejaká tá jednoduchá podpora a editor :[/seznam])
Hľadám, ktorá distribúcia mi tak sadne. Kladiem dôraz na grafické prostredie. Rád by som možno i 3D plochu :) Okrem Ubuntu ešte ktorá distr. vyhovuje mojim požiadavkám (a okrem spomínanej Mandrivy)? :) Ďakujem za tipy!
To Tocimanko : kdyz vynecham bod 1 a 3, tak kterakoli distibuce s grafickym prostredim, protoze to si vzdycky upravis(no dobre, ne uplne vzdycky :)
osobne jsem vyzkousel suse 10.1 a vubec mi to nesedlo, usb modem jsem rozjizdel asi tyden a jak problemy pribyvaly, suse sel z disku :)
k poslendimu bodu: na linuxu je asi nejpouzitelnejsi editor eclipse s pdt, ale to se ani zdaleka neblizi editoru php designer, ten mi proste prirostl k srdci a je to pro me zatim jediny editor, ktery zvlada i doplnovani nazvu funkci "tridy v tride"
ac jsem nezkousel, tak podle ohlasu bych sel do mandrivy :)
Nepouzitelne??? Nechcem rozputavat flame, ale toto je dost plytky nazor. Ja som pred par dnami presiel z XP na kubuntu. Moj prvy uplny prechod, predtym boli asi dva pokusy s opensuse na dualbot. Som maximalne spokojny, pretoze mi tu nic nechyba. Jedine co mi chybalo bol photoshop, ale ten bez uplne bez problemov cez wine.Zdeny napsal:
Pokud chceš zkoušet, tak Mandriva, OpenSUSE a třeba to Ubuntu.
OpenSUSE mám ve virtuálu. Po dvou letech stále spokojenost - samozřejmě pouze k účelu, ke kterýmu jej mám - tedy gcc a bash :) Jinak to je nepoužitelný.. stajně jako jakákoliv jiná Linux distribuce :)
O linuxe ako nepouzitelnom systeme sa mozeme baviat IBA ak mas pod windows specializovany program, ktory nema alternativu pod linuxom a ktory sa neda rozbehat pod wine. Ale este stale su tu virtual machines, cize... Ale nejde mi o flame, ale proste mi to nedalo nezareagovat.
Co sa tyka apache2+php+mysql, tak pod opensuse som to za podpory opensuse wiki rozbehaval par hodin. V kubuntu za 10 minut.
Nj, na Ubuntu som na tom podobne :)
Nabudúce nemusíš citovať celý príspevok, ale len kľúčovú časť, ok? :D
Zatiaľ vyhráva Mandriva.... Už viem, čo si zoženiem nabudúce ;) Píšte píšte ďalej!! Len žiadne flame, please...
To Smokie : Chtěl jsem zareagovat, ale je toho trochu delší, než jsem původně chtěl. Vydám to jako článek.
Ja by som stale odporucal ostat u *ubuntu a neskor prejst na nieco komplikovanejsie (napr Slackware, Arch alebo Gentoo). Vyskusat co ti viac vyhovuje ci KDE, Gnome alebo XFCE..... Hlavnu vyhodu *ubuntu vidim v jednoduchosti ovladania, kvalitne ceske forum a hlavne vyuziva prepracovany debianovsky balickovy system.
Ja vyuzivam Archlinux ale ten nemozem zaciatocnikovi odporucat :-)
To Zdeny : Jj, čítal som tvoj glos ;)
Myslím, že linux má predsa niečo do seba, nie je náročný na správu (teda moja skúsenosť z Ubuntu :D ) a hodí sa aj pre bežného užívateľa. I keď je tu absencia hier z Windowsu (WINE je tak nedokonalý ! :D ), vôbec to nevadí. Ja využívam PC nie na hry, takže s týmto problémy nemám. Je perfektne prispôsobiteľný a užívateľská podpora je na vysokej úrovni. Nenachádzam tu žiadne chyby, ktoré som dosť často nachádzal na Windows ;) Mimochodom s inštaláciou driverov mám veľmi dobré skúsenosti... Po nainštalovaní Ubuntu mi to našlo a stiahlo všetky drivery a mohol som hneď všetko využívať. Takže úplná pohoda.
Výhoda linuxu je hlavne v bezpečnosti... Pôvodne to bol serverový systém, ale teraz sa dostáva do popredia aj pre bežného užívateľa. Čo si písal o spomalovaní práce nie je veľmi pravda. Ušetril som si mnoho nervov na Linuxe v mnohých veciach, pričom tie isté veci ma na Windows privádzali do zúfalstva :)
Každopádne pekne napísaný článok i keď moc nesúhlasím ale nemám rád zbytočné hádky a kecy v štýle Linux vs. Windows, lebo je to strata času a každý systém má nejaké výhody i nevýhody :) Toto vlákno malo byť pôvodne k mojej informovanosti a prehľadu, aby som si mohol vybrať "najlepšiu" distribúciu na vyskúšanie. Práve som si kúpil februárové číslo PC Revue a na priloženom DVD som našiel pomerne mladú distribúciu Greenie (?), ktorá vychádza z Ubuntu, takže idem sa hrať :)
O Greenie som cital. Nie je to nic ine ako obycajne ubuntu (alebo kubuntu?) len ma upravene balicky. Je to dielo nejakeho chlapca zo slovenska, ktory tymto chcel zautocit na city nejakeho dievcata s podobnym nickom, ak nie rovnakym.Tocimanko napsal:
To Zdeny : Práve som si kúpil februárové číslo PC Revue a na priloženom DVD som našiel pomerne mladú distribúciu Greenie (?), ktorá vychádza z Ubuntu, takže idem sa hrať :)
Ubuntu je africke (presneji bantuzske) slovo, ktere volne prelozeno znamena "neumet nakonfigurovat debian"
podobne windows je africke slovo, ktere znamena "neumet nakonfigurovat jakekoli distro"
to je ve zkratce muj nazor).
To Tociman: myslim ze SUSE tebou vyctene pozadavky splnuje, ackoli nevim co si predstavujes pod pojmem "jednoducha sprava" - ono v podstate vsechno je celkem jednoduchy, kdyz clovek vi jak na to). kdyz srovnam SUSE s mandrivou, volil bych SUSE, mandriva mi proste nesedla (mozna to bylo proto ze to bylo moje prvni distro takze jsem tusil velmi malo) a SUSE mi prislo uzivatelsky prijemnejsi. ovsem u obou se mi nelibil package manager, apt-get proste rulez -> takze doporucuju ubuntu (po debianu - ktery je mimo jine na pocitacich na ustrednim kole olympiady z programovani, coz o necem svedci;) , s dalsima distrama zkusenosti nemam).
Mandriva je total nepouzitelna ..podle mne kdiz chces pak pokracovat v duchu IT ..tak skus nejaky debianlike distro nebo redhad napr Fedora.. tie sa u nas v IT najviac pouzivaju .. Suse je bordel..a to uz nevravim ked to niekto spoji s KDE .. tak omg..spravujem podobny server kde bezi oracle..ale tak nechcem vam napisat ten 10 metrovi zoznam nadavok ked sa tam napajam.. je to proste user-friendly ale pre administraci vubec ne.. rek bych ze jen na takove desktopove lamky..
na moj nb byla odporucena jaka kolvek distribuce Suse od 9.x verze .. ale kdiz sem tam hodil Suse tak muj nb zacal chorobne blbnout..a nic nebylo stabilne.. a ovladace nainstalovat a sehnat..fuuu to by byla dalsi kniha jak sem se k nim dostal... Novell at si nadalej podpisuje smlouvi s MS ...
Poznám veľa ľudí , ktorí migrujú na Linux presnejšie na distribúciu. Vyskúšať môžeš akúkoľvek distribúciu otázne je na aký účel ho chceš používať ale podstatné je či tvoj procesor podporuje 32 abo 64 bit systém. Ja som s OpenSUSE spokojný na bežné kancelárske účely je viac než dostačujuci. Vzhľadom k tomu že tvoja otázka je všeobecná komunita okolo opensuse preferuje 64 bit verzie Leap 42. OpenSUSE 32 bit označované do 13.2 už nie sú podporované s výnimkou nového Thumbleweed. ktorý nápadne pripomína Ubuntu.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Suse linux — založil Martin
SuSE linux 10.2 bootující z flash disku — založil breptonik
SuSE Linux & driver pro ATI Radeon 9550 — založil ProgDan
Mate niekto skusenosti s JCIFS — založil vlado0991
Opensuse a wifi — založil Mortal