Jen mě tak napadlo, všichni tu skoro denně píšeme zdrojáky, a tak: Umíte všemi deseti/devíti?
Fórum › Offtopic
Umíte všemi deseti/devíti?
neumim a ani umet nechci, neprijde mi to tak efektivni - proste se nabrut rekne ze tuhle klavesu ovlada tenhle prst. a pokud chci napsat treba "nhy", tak to musim trema tukama praveho ukazovacku (takhle napisu treba jen pravym "nh" a levym "y"). lepsi je podle me dynamicky hybat rukama do vyuzvanych mist.
umim..je to vhodne pri psani normalnich dokumentu a chatovani...pri psani kodu je to asi k nicemu protoze ruce musi litat po klavesach jako je <> {} a k tomu jeste prepinat jazyk klavesnice nebo pouzivat ALT....alespon ja jsem na to jeste nenasel ten spravny gryf.
Jen devíti, pro levý malíček jsem našel uplatnění jen při stisknutí CTRL , TABu či Caps Locku. Ale taky nemám žádný spec. umístění prstů. dělím to snad jen na levou a pravou polovinu x)
Umím, jednu dobu jsem se na to dost soustředil a přešlo mi to do krve :smile1: akorát mám svoje menší modifikace, kvůli oběma ALTům, které používám dost často. :smile16:
Samozřejmě umím a nemůžu si stěžovat.
takže myslíš, že když budeš dvěma ukazovákama vyťukávat cosi do klávesnice, že je to efektivnější, než kdyby psal alespoň pěti prsty zároveň? já píšu tak 7-8-9-10. Je to různý, jak kdy, jak co...Tomcat napsal:
Neumim, nepovazuji to u programatora za prinosne.
To Tokan :
Efektivitu programatorske prace radsi hodnotim kvalitou kodu a ne poctem uhozu za vterinu. Myslim, ze psani pomoci dvou ukazovacku ukazuje zavaznejsi problemy nez mene produktivni praci, trosku extremni priklad...
Při psaní používám všech 10 prstů, ale některé jen na specifické věci, např. levý malíček jen na levý Ctrl, pravý malíček jen na Enter, pravý palec jen na pravý Alt... Jsem už zvyklý na svoje rozložení a proto myslím, že bych se už nepřeučil na to standardní, nebo by to aspoň trvalo hrozně dlouho. Píšu už dostatečně rychle a hlavně se přitom nemusím dívat na klávesnici, takže jsem spokojený.
Santas napsal:
btw: ako pisete ctrl, medzernik, shift?
lavy ctrl ja dlanou, medzernik palcami, shift lavym malickom
Dlani?! Zapojujes do toho snad jeste nejake jine casti tela krome rukou?
Ja pisu mezernik palci (v rozporu s pravidly psani vsemi deseti vzdy tim palcem, kterym pisu posledni pismeno) a ten zbytek malickem. Ono v te lezerni poloze, ve ktere programuju (vubec pracuju s pocitacem), psat podle nejake prirucky opravdu nejde..
no já zatím deseti nepíši. Zkoušel jsem to s nějakým programem, ale asi za pár dnů mě to přestalo bavit pořád psát j j jk jk f fg :smile1:
Jak jste se naučili psat 10-ti? Taky bych se to rád naučil, ale pokud možno nějakou lepší metodou.
To j1rka : Já si někde na internetu přečetl pravidla, prohlídnul takovou tu tabulku čim se která klávesa mačká a pak se nějakou dobu soustředil abych to všechno dodržel :smile1:
:smile5: kolik to přibližně mělo stranek no že bych to taky zkusil akorát bez modemu ten už mám :smile1: a taky externí :smile19:yaqwsx napsal:
To j1rka : MAmka donesla učebnici všemi deseti a řekla: "Denně 2 stránky, jinak nedostaneš modem"(máme totiž externí....)
Chrasty: no nějakou tabulku jsem taky někde vyděl a taky jsem nad tím přemýšlel ale nevěřil jsem tomu. Pokusím se ji najit a vyzkouším.
Díky.
To j1rka : Myslim, ze nejaky takovy odkaz vedl z jakpsatweb..
Editoval Zelenáč: http://dusan.pc-slany.cz/klavesnice/default.htm
To co napsal Zelenáč je ono, tamta konkrétní tabulka je tady http://dusan.pc-slany.cz/klavesnice/prstoklad.htm, a i ta pravidla mám z toho webu:)
no ja mam podobny nazor ako DeaLer :smile1: ...
akoze je to dost drina sa naucit pisat, ale ked to viete, je to pohoda, ...
na klavesnicu sa vobec nepozeram ked pisem, viac sa sustredujem potom na text ktory pisem ako na to ako to napisat ...
vazne sa nestazujem, prave naopak, neviem co by som bez prstokladu robil, ...
a pri kodovani, no tam to pomaha obzvlast ... a znaky typu {}()"'; sa daju tiez naucit ...
:smile2:
Já osobně používám 6 prstů (2x palec, 2x ukazováček, 2x prostředníček). :smile1:
Mě 6 prstů stačí a úplně vyhovuje.
Kdysi jsem se učil všemi 10, ale vůbec mě to nebavilo.
Ale pořád lepší psát šesti než dvěma ukazováčkama (jako např. mí kamarádi ...).
Byl sem první v psaní všema deseti v okrese :smile1: Ale nepřijde mi to jako úspěch. beru kódy jako koníčka a když se někdo napíše tolika kódů tak už nepřemejšlí kde co zmáčknout.. občas se při psaní juknu do klávesnice ale jinak pisu deseti a cumim na LCDcko...
Umim protože to musim umět, chodim na obchodku a mam to jako jeden z předmětů
To já teda píšu podobně jako Architekt a další taky jen osmi prsty, prostě mi to tak vyhovuje a ani to nechci měnit:-) Z mého okolí znám i lidi, kteří píší pouze dvěma prsty (ukazováčky na obou rukou) a stačí jim to:-)
Píšu, ale jde to rychleji, když při tom koukám na klávesnici. Co vy? Je to zvláštní, protože ty popisky kláves člověk stejně skoro nevnímá.
MZetko napsal:
Píšu, ale jde to rychleji, když při tom koukám na klávesnici. Co vy? Je to zvláštní, protože ty popisky kláves člověk stejně skoro nevnímá.
Ja to znam, ja taky koukam na klavesnici porad, ale jsem schopenpsat i v uplne tme. Ale i ve tme se na ni divam :D
To CommanderZ : Tomu se říká "rovnovážná degenerace" prostě když dáš ruce dopředu, tak se za nimi převrátíš :smile7:
BTW: píšu tak 6ti prsty a malíčky, nějak mam pocit že nemá smysl psát deseti, pak člověk píše rychleji, než čte. Těmi 6ti píšu i bez sledování prkna
Naučil jsem se to kdysi za pár měsíců pomocí nějakého programu, ale bylo to ve stavu nepoužitelném. Pak jsem se nějakou dobu nutil to všude používat a za chvíli už jsem se nenutil - kdykoliv něco píšu, prsty běží automaticky a oči mám volné a kdyby mě dnes někdo nutil psát s očima přilepenýma na klávesnici jiným počtem než všema, připadalo by mi to jako ovládat myš levou rukou.
Vytvořil jsem si vlastní klávesovou mapu - která maximálně kopíruje originál anglickou+česká/německá/esperantská nabodeníčka, takže mám v ruce i všechny možná lomítka a závorky - suprově se to hodí při používání editoru VIM, ve kterém vše (mazání, hledání, otvírání, dělení oken, blesková makra, apod) můžete ovládat přímo z klávesnice, naprosto stejné zkratky (je pod linuxem je to standart) jsem si pomocí pluginů natáhnul do firefoxu a NetBeans a nastavil jsem si je i do svého KDE, takže celej počítač mě poslouchá aniž bych musel po dlouhou dobu vůbec šáhnout na myš - nevěřili byste, jak se na mikročasech dá ušetřit, kolegové mě nestíhají sledovat když mi koukají přes rameno :-)
Nevěřte lidem, co říkají, že se to nevyplatí, je to super - ale chce to vydržet těžké začátky (u mě cca rok) ->zbytek života si už jenom lebedíte jak je to super, že jste to tenkrát vydrželi :-)
Korektně všemi deseti sice psát neumím, protože jsem si kvůli programování posunul prstoklad :), ale i tak zvládám u anglického textu 450 úhozů za minutu celkem bez problémů. Psaní všemi deseti je určitě užitečná věc, ale souhlasím s tím že to víc potřebuje sekretářka než programátor, pro kterého je IMHO výhodnější si prstoklad malinko upravit :)
My máme od příštího roku nepovinný předmět Základy administrativy, bere se tam jenom psaní všemi 10 a procvičování...když psát umím, tak si aspoň vylepším průměr:)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Pracování ze vsemi objekty vytvořenými jedinou třídou C# — založil CimprCZ
Seřazení deseti náhodných číslic — založil lenka
Moderátoři diskuze