Otázka je jasná: Chci začít s "Delphíčkovským" klikacím IDE, mám používat Borland Delphi 7 Personal, nebo Lazarus? Jaké jsou vůbec rozdíly mezi těmito dvěma IDE?
Fórum › Delphi
Borland Delphi 7 X Lazarus
Mě osobně více vyhovuje Lazarus.. má výhody jako třeba favorites vedle events(název mluví za vše..) když přesouváš komponentu a dostaneš se její hranou na nositelku hrany jiné komponenty tak se ta nositelka zobrazí barevně a ty víš že je přesně na pixel pod ní/vedle ní. Má více knihoven, které se do delfínků musí doinstalovávat.. Až na občasné problémy s kopírováním a mazáním komponent (špatně se chytají, vždy když jednu smažete začne být aktivní inspektor.) Ale jinak ve škole programuju v Delfech (musíme) a doma v lazarusu.. ve škole se vztekám.. doma je to slast.. ;) Doporučuji Lazarus.. nemám s ním žádné špatné zkušenosti. Navíc jde i na Linuxech..
To zebyja : Přišel jsem na to stejné, bohužel ALE -
1) Mi neustále při kompilaci hlásí "Can't find uses interfaces" - jediná možnost, jak se toho zbavit je přeinstalace :(
2) Nemá žádnou knihovnu pro operování se zvuky - existuje nějaká, která se dá dodatečně přidělat ALE nefunguje zatím na aktuální verzi Lazarusu
3) Crosscompiling mi nefunguje, když se pokusím crosscompilovat projekt, který jsem právě založil, jde to, ale jakmile ho uložím/zkompiluju pro jinou platformu, už mi compiler hlásí chyby (většinou právě Can't find uses interfaces, někdy něco jiného)
4) Nejde mi projekt zkompilovat, když u něho zaškrtnu, aby se do něho dávaly informace o verzi a počtu buildů
5) Dělá problémy (obvlášť při kompilaci), když projekt pojmenuju jinak, než je implicitní pojmenování "project1"
6) Nefunguje mi u Formu vlastnost Ikona
7) Objekt pro otevírání souborů mi nejede, pokud projekt pouze spustím, tudíž ho pro vyzkoušení musím kompilovat
... před chvílí jsem musel projekt, na kterém jsem pracoval skoro tři dny vyhodit, neb zničeho nic přestal jít zkompilovat (NAPROSTO stejná verze, která ještě včera šla), navíc mi opravdu podezřele často píše oblíbené "Can't find uses interfaces", na což funguje pouze přeinstalace (ten naprosto stejný soubor pak jde zkompilovat v pořádku) . Sice ho spatřuju mnohem lepší, než samotné Delphi, má spoustu skvělých praktických fcí, ale asi si počkám, než ho komunita freepascalu pořádně vychytá a vydá verzi alespoň 1.5 (dřív pochybuju o vychytání všech "chyb" (také to ale může být moje neschopnost :-)), zvlášť když je teď ve verzi 0.9.24.
+ U toho přidání aktuální verze a buildu mi nepíše Can't find uses interfaces, ale "Can't open resource file ://nějaká cesta", což jsem ani nenašel na wiki Lazarusu.
Lazarus je pěknej hnůj. Pokud jsi linuxář, s Delphi ani nezačínej. Základy bys možná a stěží s Lazarusem zvládl, ale o větších projektech by se ti mohlo leda tak zdát.
Hm, linuxář nejsem, ač doma spoustu distro mám. S Delphi* jsem chtěl začít, protože už drahnou dobu se učím Pascal (ve škole) a umím ho, jak bych tak řekl, dobře. K Lazarusu jsem se dostal, protože používá můj oblíbený Freepascal compiler. Nevím, ale na první pohled mi Lazarus přišel lépe stavěný na "velké" projekty, jako například "todo list", Lazaruská dokumentace, přidávání knihoven do výsledného zkompilovaného souboru, ale i spoustou komponent a knihoven dostupných už od začátku práce, spousta knihoven pro práci s internetem, možnost kompilování na jiné platformy, i pro jiné grafické knihovny (má oblíbená GTK+). Bohužel, na používání je až moc nestabilní (alespoň u mě), ale také je možné, že je můj názor mylný, žel, nepoužíval jsem ho natolik dlouho, abych to mohl objektivně posoudit.
Lazarus je nestabilní právě proto, že je zatím pouze ve vývojové fázi a mnoho věcí je v něm nedoděláno. Jinak je to velmi dobré IDE, nejvíc jsem na něm oceňoval to, že je zdarma. Avšak jak jsem postupem času zjistil, není vhodné na vývoj nějakých kvalitnějších a hlavně komplexních programů (např. těch které pak chci prodávat) -> navíc kompilátor není optimalizovaný a vyhazuje neúměrně velké soubory při implicitním nastavení (velikosr obyčejného programu typu "Ahoj světe" se blíží hranici 20 MB(!)). Od Lazaru jsem definitivně upustil (ač jsem jej zpočátku obdivoval úplně maximálně:-D).
Stejně já vyvíjím jen pro Windows a tak jsem přišel k super nástroji: Borland Turbo Delphi Explorer - http://www.turboexplorer.com. IDE přesně podle mých představ - zdarma ke komerčnímu využití, stabilní, rychlé, spolehlivé, značkové a obsahující databázové komponenty (to je pro mě hlavní plus:-)). Sice je z roku 2005 (je to součást BDS 2006), ale pokud nechcete vyvíjet primárně pro Vistu (spoléhám na to že jste zdraví), je to naprosto perfektní volba. A Delphi 7 Personal nedoporučuji vůbec, jelikož je staré, není použitelné pro vývoj komerčních aplikací a obsahuje mnohem méně komponent (a žádné databázové:-( ). Je to ale IDE na kterém jsem i já vyrůstal a nedám na něj dopustit, ke snadnému vývoji moderních aplikací jej ale doporučit nemohu.
Jinak v Linuxech používám Lazarus no a je to pro mě docela bída - to ale spíš bude tím že jsem lamer:-). Takže k tomu se nebudu vyjadřovat.
navíc kompilátor není optimalizovaný a vyhazuje neúměrně velké soubory při implicitním nastavení
Generovaný súbor si mal taký veľký práve kvoli tomu, že distribuované verzie Lazarusu majú LCL-ko skompilované s debug info; buď si ho prekompiluj bez debug infa, alebo si v nastaveniach kompileru vypni pridávanie debug informácii, line info, heaptrc (switche -g, -gl, -gh); zapni strip symbols (-Xs) - je to vo FAQ, hneď druhá otázka... S optimalizáciou kompilera to nemá moc spoločného; FPC optimalizuje kód celkom kvalitne.
Unit "interfaces" a problémy s ním spojené: http://wiki.lazarus.freepascal.org/Lazarus_Faq#When_I_try_to_compile_a_project.2C_I_have_an_error . Zrejme sa ti niekde povaľujú jeho staré kópie (v krajnom prípade... inštalácia netrvá tak dlho jak s Delphi ;) . Build info nie je implementované iirc. Pre crosscompiling si je potrebné nachystať enviroment pre cieľový systém (kompiler, unity ap.), distribuovaná verzia nestačí. S menom projektu som problémy nikdy nemal. Multiplatformné knižnice na prácu so zvukovým výstupom poznám tak akurát SDL a Allegro, možno by to cez ne šlo (neviem čo presne zháňaš). Inak keď máš problémy s nejakými bugmi, skús aktuálny nightly build alebo sa spýtaj na ich mailing liste alebo irc.
Lazarus rozhodne nie je dokonalý, ale je to zaujímavý projekt a stále rastie a zlepšuje sa. Prostredie mi vyhovuje, na druhú stranu s jeho vizuálnymi knižnicami často nepracujem, väčšinou robím low-level kód & inline assembly.
To Ace McIntosh : No, zkusil jsem Turbo Delphi také. Musím říci, že mi z výše uvedených IDE vyhovoval nejvíce, ale když jsem chtěl zkompilovat své starší programy z Turbo Pascalu, zjistil jsem, že nemá jednotku CRT, a nemohu proto používat procedury clrscr, readkey apod. Jak se to zde řeší, pokud chceš psát konzolovou aplikaci?
To imcold : Děkuji vřele - konečně nějaký návod jak zmenšit aplikaci vytvořenou v Lazaru zkompilovanou Free Pascal Compilerem, hledal jsem všude na netu a nemohl jsem o tom nic najít, diskuzní fóra mě radou rovněž neobohatila, nikdo nevěděl jak a co:-D. Tak díky za ty direktivy, které vše řeší. Jinak měl bych ještě otázečku, k čemu že se ke kompilátu standartně přidávají debug informace (tj. není to zbytečné)?
To Garret Raziel : Ani toto není problém, stačí si stáhnout potřebnou unitu např. odtud: http://home.zcu.cz/~pknizak/KPV_PPVS/ConsoleCrt.zip, přidat ji do klauzule uses projektu ve kterém chcete rutiny z CRTčka používat a no problem, vše jede jak má:-)
Ace McIntosh: keď ti program bez problémov funguje alebo robíš release verziu, tak ich samozrejme nepotrebuješ, ale keď hľadáš v programe chybu, tak sú neoceniteľné. Používať podľa potreby... Btw. keď sa chystáš hľadať leaky alebo profilovať a zapneš generovanie infa pre Valgrind či gprof, tiež ti to zväčší binárku. A tiež assertions.
no ja jsem rozhodne pro Lazarus,zezacatku jsem mel fakt nervy,tak jsem chvili bloumal netem,stahl jsem si freepascal a zacal v nem(rozhodne dotet neumim vse).Tedka delam v Lazarusu ''pro radost'' jeden program na komunikaci s pc,dost me to bavi,ale neprisel jsem nato jak do editu vlozim normalni cas,hledal jsem a nenasel...
jo a jeste neco...Lazarus je sice trosku jiny(ve win),nez delphi.Ale proc v tom delat takovy rozdil,kdyt borland uz tak ma svou reklamu...a lazarus take,ale lazarus je alespon zdarma,sic ve vyvoji,ale to preci stoji za hrich se v tom naucit ne?
neprisel jsem nato jak do editu vlozim normalni cas,hledal jsem a nenasel
Čo konkrétne myslíš tým "normálnym" časom? Aktuálny sa vkladá napríklad takto:
var
h, m, s, ms: word;
begin
DecodeTime (Time(), h, m, s, ms);
Edit1.Text := format('%d:%d:%d', [h, m, s]);
end;
oboje je zdarma, pokud musíš dělat pro linux - lazarus, jinak jsou delphi jasná volba.
edit: to jsem možná trochu přehnal, ale já osobně bych se rozhodl pro delphi - je to bezproblémové vývojové prostředí, někde se dokonce ještě používá, pěkně se v tom pracuje.. proč volit alternativu
Nicméně, jak už tady Ace Mcintosh řekl, zkusil jsem Turbo Delphi Explorer a už ho nezměním :-). Opravdu dobře se v něm dělá, považuju ho za krásný kus softu. Sice nelze přidávat do něj nové komponenty, ale můžete je přidat jako knihovnu do uses a pak je volat dynamicky, navíc má spoustu komponent již v sobě. A ještě jednou opakuju, opravdu krásně se v něm dělá :-)
To Garret Raziel : A nezapomeň, nejhezčí na něm je to že je zdarma i pro komerční využití:-) - u Personal verzí běžných Delphi věc nevídaná (nehledě na to že v Turbu Explorer je i mnoooohem více komponent než v Personalech) Opravdu mňamózní IDEčko!!! Nejlepší jaké jsem měl tu čest kdy používat... Doufám že CodeGear bude v podobném trendu pokračovat...
To Tomcat : Tuhle hloupost jsi prosímtě sebral kde? Pokud vím, mnoho komerčních aplikací je řešeno právě v Delphi, vyplývá to z výborné a neustávající podpory databázových technologií a nenáročnosti na systémové prostředky, atd.. Právě proto se hodí např. na ekonomický SW, knihy jízd a podobné...
Delphi je zkrátka velice moderní a vysoce použitelný programovací nástroj
To Tomcat : I kdyby, proč bych měl JÁ pracovat třeba v C++, ktery je sice (a bude) používany neustále, ale je IMHO zbytečně težky? Mě nevadí, že programuju v možná už "nepoužívanym" jazyku, hlavní jsou aplikace, co z něho lezou a námaha kterou mě to stojí (minimální). Z hlediska budoucího uplatnění se vždycky můžu naučit cokoliv jiného, hlavní jsou ale zkušenosti se samotným vývojem aplikací, což není jenom kódění.
tak jsem zkusil kod a faka o sto pero,jenom k tomu lazarusu,lazarus je sice ve vyvoji,ale pokud vim tak ma v nabidce vicero komponent a tim je vlastne aj lepsi ne?
To Melamber777 : Myslím si, že Lazarus rozhodně nemá tolik komponent jako Delphi, alespoň ne v základu, navíc může být problémový - je stále ve vývoji. Delphi je sázka na jistotu...vyplatí se :smile3:
To Ace McIntosh :
V Delphi jsem 3 roky programoval, zahodil jsem ho, protoze jine jazyky mi nabizi vice a AKTIVNE se rozviji. Jde jen o muj osobni nazor, muzes s nim nesouhlasit, ale to je asi tak vse, co s tim muzes delat.
Garret Raziel napsal:
To Tomcat : I kdyby, proč bych měl JÁ pracovat třeba v C++, ktery je sice (a bude) používany neustále, ale je IMHO zbytečně težky? Mě nevadí, že programuju v možná už "nepoužívanym" jazyku, hlavní jsou aplikace, co z něho lezou a námaha kterou mě to stojí (minimální). Z hlediska budoucího uplatnění se vždycky můžu naučit cokoliv jiného, hlavní jsou ale zkušenosti se samotným vývojem aplikací, což není jenom kódění.
Rozhodne s tebou plne souhlasim, ze je celkem jedno, odkud zkusenosti ziskas a pokud si dobry programator, naucit se jiny jazyk neni vubec problem. Nicmene kvalitni nastroje pro RAD nabizi jak C#, Java (jakykoli dalsi high-level jazyk) i koneckoncu to C++, ktere zminujes. IDE pro vyvoj stylem klik sem klik tam zkratka nabizi temer kazdy vyssi jazyk. Mozna jsem tu prvni reakci napsal prilis ostre, zkratka pokud jsi se na tim zamyslel a beres to tak, je to tva volba, ja si s Delphi uzil svy.
To Tomcat : jj, názor ti neberu, ale to co jsi napsal tj.:
Ja nevim, zvazil bych, zda ma smysl pracovat v IDE, jehoz jazyk je v produkcnim prostredi povazovani prakticky za mrtvy...
, tak pokud jsi tím IDE myslel Delphi (což předpokládám že ano), tak zkrátka nejde o pravdivou informaci. Nic víc. Jinak samozřejmě chápu že každému vyhovuje něco jiného, to je přirozené.
To Ace McIntosh :
V tom prispevku je blbe jedna vec, misto je povazovan za mrtvy jsem mel napsat "povazuji za mrtvy" a mel bych klid. O tom, jak, kde, kdo, co povazuje se muzeme hadat do haleluje a myslim, ze oba mame lepsi veci na praci :)
To Tomcat : No vidíš, tak nepochybuj;-)
Jako zasadni problem Lazaru bych videl ze chybi nektere zakladni komponenty jako RichEdit (teda kdyz sem to naposledy zkousel tak chybely)
POdla toho co pisete je
Delphi lepsia ale chcem si ju stiahunut lenz neviem najst nijaky dobry link.Vzdy to odomna ce registraciu a seril number a aj ked to spravim tak mi npise ze nemam licenciu a tak mi nejdeu vsetky komponenty v Delphi poradte mi daku dobru zadarmo verzi..diki
Je to otázka zvyku. Pokud už jsi někdy dělal v Delphi, nevidím důvod přecházet na Lazarus, kromě toho že je zdarma samozřejmě. Každopádně ty IDE jsou vlastně IDEntická :smile1:
colpik a imcold zas vágusové
stesti ze se imcold nenatval imcool, jinak by t byl i peknej kreten
mzetko, nevejrej na me furt, to je strasny ten tvuj ksicht, to radsi vypinam a du nekam jinam kde na me furt nevejraj takovy buzny
................... .. ... /´ /)
.................... ..,./?? ..//
.................... .../... ./ /
.................... ../?? ..//
.................... ./... ./ /
............./´??/' ...'/´??`???¸
........../'/.../... ./... ..../¨??\
........('(...´(... ....... ,~/'...')
.........\.......... ..... ..\/..../
..........''...\.... ..... . _.???´
............\....... ..... ..(
Opravdu neuvěřitelné, jak si něktří extrovertně stabilní jedinci tvého typu chovají. Asi přikročíme k analýze tvé osobnosti.
Takže vidíme zde časté používání exprsivních výrazů což naznačuje nízké lingvistické základy a znalosti jazyka mateřského. Dále vidíme kritiku každého, koho jsi si na programujte všimnul. Z tohoto hlediska trpíš extrémní závistí ke komunitě, což v tobě vzbuzuje touhu prosadit se a vystupovat z řady. Poukazuje to taky na nízkou mentální úroveň a inteligenci pod 80. Zároveň dokazuješ svoje samotářství, protože se snažíš upoutat na sebe pozornost - neúspěšně, s pohrdáním ostatních. Myslím že se ani nemusím pozastavovat nad počítačovými znalostmi, o kterých tento portál je, které jsou u tebe naprosto vyloučené. Je vidět, že se závidíš lidem, kteří toho v tvém věku dokázali více než ty sám (nemyslím sebe, já na tom nejsem nějak zázračně, ale někteří další, které jsi zde s kamarády Michalem23 a "Petříčkem" pomlouvali).
Styď se.
Kritik= Vulgární Úchylný Lenoch = Vůl - jak prosté
Snad jsem na nic nezapomněl :smile1: :smile1: :smile1:
tak jsem zkusil turbodelphi a musim se vsem omluvit,za mou slabou proziravost,myslim ze dephi je dobra volba(turbodelphi,nebo jine dephi).jako dukaz pridavam program ktery jsem utvoril pro svoje poteseni
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Nastavení projektu (Borland Delphi) — založil oxidián
Instalace novych komponent do Borland Delphi 7 — založil nexus
Delphi vs. Lazarus — založil stif
Borland C++ — založil Tomáš
VS nebo Borland — založil Kukačka