Nespravne nastaveni FUSE bits, co s tim? – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Nespravne nastaveni FUSE bits, co s tim? – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comNespravne nastaveni FUSE bits, co s tim? – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Petr
~ Anonymní uživatel
696 příspěvků
12. 3. 2008   #1
-
0
-

Nespravnym nastavenim fuse bitu jsem si znepristupnil procesor. Zrejme jsem omylem nastavil zdroj kmitoctu na externi hodiny a ted nemohu s procesorem komunikovat pres PonyProg. Da se nejak nastavit procesor na defaultni hodnoty nebo si budu muset vyrobit zdroj hodinoveho signalu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.58.–
Reklama
Reklama
durmitor
~ Redaktor
0
Věrný člen
13. 3. 2008   #2
-
0
-

Předně:
Tento problém se objevil v takévém množství témat na mnoha serverech, že je možná škoda otvírat nové - stačí číst...

Nejlépe je vyzkoušet dle katalogového listů různé typy oscilátorů, nechce se mi to již po několikáté vyjmenovávat, takže snad i tato rada pomůže. Jinak pokud se nic z toho nezadaří, zřejmě je nastavena konfigurace, která není slučitelná s křemíkovým životem, takže jediným řešením je výstavka za sklem, nebo odpadkový koš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.236.208.–
Nejhorší není nemít práci. Nejhorší je nechtít práci...
Petr
~ Anonymní uživatel
696 příspěvků
13. 3. 2008   #3
-
0
-

Dik, zkusim. Samozrejme jsem pred napsanim prispevku hledal ale nic pouzitelneho se mi nepodarilo najit ale to je asi moje chyba.
Porad se zdraham uverit tomu, ze pouhou zmenou nastaveni se da procesor umrtvit a uz se s tim neda nic delat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.197.79.–
Hugo0
Duch
12. 6. 2008   #4
-
0
-

To Petr : Předně nesouhlasím s názorem, že řešení se povaluje všude. Už čtu několik hodin a nic použitelného jsem nenašel. Ale třeba není Durmitor jediný ochotný reagovat, tak bych zkusil toto téma oprášit.
Mám ATMega8515, programátor STK200 a ovládací program PonyProg. Fuses jsem měl nastavené CKSEL3..0 = 0011 a vše fungovalo správně. Potřeboval jsem pro testování procesor výrazně zpomalit. Připojil jsem externí krystal 32kHz a přeprogramoval fuses na CKSEL3..0 = 1001. Aplikace v procesoru běží, čili procesor je živý, ale programátor s ním nekomunikuje. Jakýkoliv přístup havaruje s hláškou Device Missing or Unknown Device (-24). Poradí někdo jak resetovat fuses? Nebo aspoň odkaz někam, kde se to řeší. Díky moc za ochotu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.195.248.–
Hugo0
Duch
13. 6. 2008   #5
-
0
-

Koukám, že je tu nějak mrtvo. Petře, už jsi to vyřešil, nebo jsi procesor zahodil? Podle mě je nejschůdnější cestou parallelní programátor http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html#AVRXP ale ještě jsem ho nezkoušel. Má někdo zkušenosti - lepší radu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.254.–
Zdenel
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
21. 6. 2008   #6
-
0
-

To Petr : Nazdárek :smile1: , tak jsem si taky hrál s bity CKSEL3-0 a přestal mi odpovidat :smile11: . Rozchodil jsem to tim, že jsem si vzal jinačí procesor... dal k němu krystal, a nechal ho jet jen s napájením, a vypíchl jsem z nožičky XTAL hodinovy signal, ten jsem nacpal na nožičku XTAL1 bloklého procesoru (druhou nechal volnou) a procesor jede. No každopádně jsem se pro příště popužil. :smile12: Než začnu hrabat s bity , tak se podívat do datasheetu. :smile18:

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.121.–
Hugo0
Duch
23. 6. 2008   #7
-
0
-

No konečně živo. Ahoj Zdendo, mohl bys prosím přidat info o použité frekvenci? A taky při jaké kombinaci CKSEL ti procesor umřel? Případně jaký procesor? Já jsem zkoušel připojit externí generátor 1MHz, ale komunikace nenastala. Třeba to souvisí s tím, že mám CKSEL nastaveno na "nízkou" frekvenci. Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.254.–
Cissa
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
16. 10. 2008   #8
-
0
-

takže lidi .... stejný problém s nejspíš vypnutým nebo přenastaveným interním oscilátorem atmega8 .... a vyřešil jsem to následovně .... vzal jsem druhý(zdravý) atmega8 defaultně nastavený z výroby a nahrá jsem do něj tento program:

#include <avr/io.h>


void delay(unsigned int num)
{
unsigned int i,j;
for (j = 0; j < 10; j++)
for (i = 0; i < num; i++)
;
}


int main (void)
{
while(1)
{
DDRD |= _BV(PD6);
PORTD |= _BV(PD6);
PORTD &= ~(_BV(PD6));
}


return 0;
}


poté jak z programu vyplývá pin D6 zdravého atmega8 přivedl na pin XTAL1(B6) špatného atmega8 a poté už lze změnit fuse bity :smile4: .... jinak mám pocit že výchozí takt atmeg8 je 1MHz ale nechci šířit bludy takže mě kdyžtak někdo opravte :smile1: díky a hodně úspěchů :smile8:

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.143.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý