3 lekcia – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

3 lekcia – Python – Fórum – Programujte.com3 lekcia – Python – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #1
-
0
-

tento kodik som vymyslel a aj mi fungjuje ale newem jednu vec, ako mam nahradit a za pismeno A? skuste mi to dopysat.Dik



znak="Python je skvely objektove orientovany, interpretovany a interaktivni programovaci jazyk."
symb=znak[7]
slova=znak.split()
symb=0 #symb je symbol ale je som to skratil, inak by sa mi to opakovalo,dufam chapete
a=0
e=0
for symbol in znak:
print symbol
if "a" in symbol:
print "nasiel som pismeno a"
a=a+1
if "e" in symbol:
print "nasiel som pismeno e"
e=e+1
if " " in symbol:
print "nasiel som medzeru"
symb=symb+1
if "x" in slova:
print "vo vete je pismeno x"
else:
print "vo vete nie je pismeno x"
print "vo vete je",len(znak),"znakov"
print "vetu tvori",len(slova),"slov"
print "vo vete je",a,"pismen a",e,"pismen e a",symb,"medzier."
print e*"python, "
print znak[12]*50
print znak[0],znak[44],znak[87] #tusim kus zle zadana uloha, ja by som skor zadal prvy....a pozledny ZNAK!
novaveta="python je vyssi programovaci jazyk" #tu je ta moja vlastna veta

Editoval Blujacker: přidáno do code

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Reklama
Reklama
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
24. 3. 2008   #2
-
0
-

Já už fakt nevím jak ti máme říct abys ten kód dával do těch tagů. Jenom já jsem ti to včera řekl 2x přes PM a 2x přes fórum, nepočítám ostatní lidi :smile5:

Budeš takhle potřebovat poradit s každým úkolem? Zkus tomu věnovat půl hodinky, zamyslet se nad tím a ono to přijde samo...

Nebudu ti psát kód, to už bude na tobě... Ten znak nahradíš pomocí funkce replace, která přijímá dva parametry -

1. parametr - znak, který chceš nahradit
2. parametr - znak, kterým chceš nahradit ten první
(samozřejmě to nemusí být jen znaky, ale i celé řetězce)

A to je celé, hlavně mi zase nepiš na PM abych ti ten kód napsal :smile17:

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #3
-
0
-

To Chrasty : pocuj, musi to fungovat aj bez toho replace, s if alebo s for.
co su tie tagy? (nesom isty preto sa pytam ale zda sa mi ze zatvorky)
a naco su mi tie tagy ked mi kod funguje tak ci tak?
a inak s tym replace som na to prisiel, je to dost primitivne
cize cem nieco take "pre a vo veta plati":
if "a":
a=A
print veta
chapes?

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
24. 3. 2008   #4
-
0
-

Jo, chápu, ale proč to tak komplikovat když ti to samé udělá jeden jednoduchý příkázek?

Tagy CODE jsou to do čeho ti před chvíli Blujacker uzavřel ten tvůj kód v prvním příspěvku. Když píšeš příspěvek, nalevo od smajlíků je kód, na to klikni a mezi ty dva tagy vlož ten kód;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #5
-
0
-

To Chrasty : oks, s tymi tagmi v pohode a k tej ulohe viem co to znamena replace(nahradit), ale v jeho tutorialy je ukol a tusim tam nieje poriadne vysvetlene ako sa to da vymenit. proste ten prikaz replace tam nie je ešte uvedeny a nerad idem niekolko krokov dopredu. No oks skusim ten replace a odovzdam ten ukol. diks

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
24. 3. 2008   #6
-
0
-

Neboj, ty rozhodně o pár kroků vepředu nebudeš :smile1: (neurážet se, myšleno jako vtip:))

Ty máš jen za úkol nahradit pár písmen, jak k tomu dojdeš je tvoje věc. Navíc, když použiješ něco "extra", tak to rozhodně na škodu nebude, naopak budeš mít šanci dostat plný počet bodů :smile3:

Těším se na zítra a úkol číslo 4! :smile6:

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #7
-
0
-

To Chrasty : kamo zla sprava, replace neexistuje.
mozno mam inu verziu pythona ako ty alebo si si pomylil ten prikaz z nejakeho ineho jazyka.
pozri na to ješte jednou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
24. 3. 2008   #8
-
0
-



>>> r="ahoj"
>>> r=r.replace('a','e')
>>> r
'ehoj'

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #9
-
0
-

To Blujacker : supra, uz chapem diks

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #10
-
0
-

To Blujacker :
TAKTO SOM TO SPRAVIL A MYSLIM ZE TO MALO FUNGOVAT ALE NIC, FUNKCIU MI MA ZAFARBIT ALE TIEZ NIC?
DAKDE JE TUSIM CHYBA!! SKUSTE POZRET VY!!!!!

novaveta="python je vyssi programovaci jazyk" 

novaveta=novaveta*replace("a","A")
print novaveta

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
24. 3. 2008   #11
-
0
-

Člověk vstane na čtvrt hodiny od PC a odehraje se tu taková konverzace :smile5:

Jo, replace skutečně existuje, akorát máš u sebe místo tečky (.) hvězdičku (*) :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #12
-
0
-

To Chrasty : sak vidis sam ze kod mam spravne, ale mne to python nedefinuje ako prikaz, to tvoje replace.
dakde je chyba. Skus mi pomoct

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
24. 3. 2008   #13
-
0
-

Nevidim že ho máš správně, vždyť tam máš

novaveta=novaveta*replace("a","A")

#ma to byt
novaveta=novaveta.replace("a","A")

O příspěvek výš jsem ti to psal..

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
24. 3. 2008   #14
-
0
-

k2k21 napsal:
To Blujacker :
TAKTO SOM TO SPRAVIL A MYSLIM ZE TO MALO FUNGOVAT ALE NIC, FUNKCIU MI MA ZAFARBIT ALE TIEZ NIC?
DAKDE JE TUSIM CHYBA!! SKUSTE POZRET VY!!!!!

novaveta="python je vyssi programovaci jazyk" 
novaveta=novaveta*replace("a","A")
print novaveta


Sice chválím, že jsi použil tag code, ale ten capslock by jsi si měl hlídat. Dalo by se to interpretovat i tak, že na nás křičíš

A víš, že máš možnost nahlédnout do již odevzdaných úkolů? Tam je toto vyřešené opravdu hodně krát...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #15
-
0
-

To Blujacker : oks skusim nazret do tych ukolov










Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #16
-
0
-

To k2k21 : oks som pozeral na chrastyho ukol, to su ine premakane veci, ale uz som pochopil dost vela vecam. dik za radu

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #17
-
0
-

To Blujacker : kamo spravil si jednu chybu, nie veta*replace ale veta.replace. Neber to nijak v zlom.
inak ten kod mi uz funguje. dik za pomoc

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
24. 3. 2008   #18
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
k2k210
Newbie
24. 3. 2008   #19
-
0
-

To Blujacker : Neuraz sa nebolo to myslene v zlom, ale ja ked som tam dal znak* tak mi to nefungovalo.
Slo to iba s bodkou.
inak uz som tten ukol dokoncil

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
24. 3. 2008   #20
-
0
-

No, ale ono jde o to, že Blujacker nikde žádnou hvězdičku nepoužil, to ty sis ji tam jenom pořád dostrkával :smile12:

Gratuluju k dokončenému úkolu, zítra se můžeme podívat na čtvrtý, haha:D

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
k2k210
Newbie
25. 3. 2008   #21
-
0
-

To Chrasty : iba taky detail, ja som 3. a 4. dokoncil v jeden den. Uz idem na 5. Lekciu

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
25. 3. 2008   #22
-
0
-

Jo, ale už by jsi měl vědět, že jako desetinný oddělovač se používá tečka, nikoliv čárka:



>>> 5*3.6
18.0
>>> 5*3,6
(15, 6)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
k2k210
Newbie
25. 3. 2008   #23
-
0
-

To Blujacker : hej, ja som to potom uz zistil ze v niektorych pripadoch ciarka nefuguje.
Chcem sa opytat, robim teraz 5. lekciu a newem ci mozem pracovat v tom livewires v IDLE.Mozem pouzit IDLE alebo mam pracovat v notepad?

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.54.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
26. 3. 2008   #24
-
0
-

Samozřejmě, že můžeš použít IDLE. Vždyť je to jenom notepad obohacený o zvýrazňování syntaxe (přeháním:)). Je přece jedno jestli to napíšeš v IDLE a uložíš s příponou .py,nebo to napíšeš v notepadu a .txt přepíšeš na .py...

EDIT: Mimochodem, doporučuju založit na nové téma nové téma, ať je v tom pořádek;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
maral
~ Redaktor
0
Newbie
27. 3. 2008   #25
-
0
-

Ale dalo by se to jednoduse obejit i bez replace:

for x in veta:

if x is not "a":
novaveta = novaveta + x
else:
novaveta = novaveta + "A"
Staci se jen chvilku zamyslet...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.176.–
k2k210
Newbie
28. 3. 2008   #26
-
0
-

To k2k21 : a ten tvoj zdrojak pre mna vlastne nema zmysel

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.47.42.–
Blujacker
~ Moderátor
0
Grafoman
28. 3. 2008   #27
-
0
-

To maral [#69946]: kamo, ale mne sa vidi ze sa nepouziva not, nesom si isty ale nerovnost je znak "!=......".
a skusal som podobny sposob ale neslo mi to. No ale riesenie mozno existuje.


Kámo... Takže asi tak:


>>> a="5"
>>> a is not "4"
True
>>> a is not "5"
False
>>> a != "4"
True
>>> a != "5"
False

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.226.–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Tuxx
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
12. 6. 2008   #28
-
0
-

To Blujacker : ked zadam 'a is not 5' tak mi napise True a pritom som napisal ze a="5" presne ako mas v CODE a ked zadam 'a is 5' tak napise False. Preco? :-/

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.99.159.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
12. 6. 2008   #29
-
0
-

To Tuxx : Důvod je jasný - "5" a 5 není to samé, první je string, druhé je číslo

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Tuxx
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
13. 6. 2008   #30
-
0
-

To Chrasty : jaaaj jasne... preto sa mi to zdalo blbost lebo ja som do 'a is not 5' este zabudol dat tie " " pred a za 5, co znaci ze to je retazec. Kurna :smile12: keby toto videl prof. co ma ucil ALPR tak by som z toho v zivote nedostal ani zapich :smile14:

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.99.159.–
P1trs0
Duch
20. 6. 2008   #31
-
0
-

ja neznam zadne jine funkce, komre tech, ktere se probiraji v predeslich lekcich, takze jsem to vyresil nasledovne:



veta="Python je skvely objektove orientovany, interpretovany a interaktivni programovaci jazyk."
vetaA=""
for znak in veta:
if znak=="a":
vetaA=vetaA+"A"
else:
vetaA=vetaA+znak

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.4.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 25 hostů

Podobná vlákna

6. lekcia — založil adam

12. lekcia — založil myky

14 lekcia — založil stanke

8 lekcia — založil Eversmann

8.lekcia — založil pavel

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý