Styly a, a:href u kazdého DIVu jiné – CSS – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Styly a, a:href u kazdého DIVu jiné – CSS – Fórum – Programujte.comStyly a, a:href u kazdého DIVu jiné – CSS – Fórum – Programujte.com

 

12. 4. 2008   #1
-
0
-

Jak udělám, abych měl v každém divu jiný styl odkazů ???

Př.: Mám 2 divy. id= Div01 a Div02. V divu jedna chci, aby byl odkaz modrý a podtrhnutý, a pokud na něj najedu změní se jeho barva na červenou, a v divu dva, aby byl odkaz bílý, a po najetí modrý. ???


Jak na to??
Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.101.–
netman920
Super člen
12. 4. 2008   #2
-
0
-

To Osp.Stanislav :

#div01 a {

color: blue;
text-decoration: underline;
}
#div01 a:hover {
color: red;
}
#div02 a {
color: white;
}
#div02 a:hover {
color: blue;
}

neviem ci to je spravne pisem z hlavy :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
Fugess0
Návštěvník
12. 4. 2008   #3
-
0
-

pseudotrida se znaci a:hover .. ne hoover

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
netman920
Super člen
12. 4. 2008   #4
-
0
-

To netman92 :
sory opravene

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
JMM
~ Redaktor
0
Grafoman
12. 4. 2008   #5
-
0
-

To netman92 : u div02 a:hover ti u color: blue cbybí nakonci středník! a to samé i u div01 a:hover za color:red

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.16.–
Jan Malý | web: www.malyphoto.cz, @malyphoto
imcold0
Newbie
13. 4. 2008   #6
-
0
-

Nechýba; středník je oddeľovač deklarácii, teda nemusí byť za poslednou deklaráciou v bloku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.173.112.–
13. 4. 2008   #7
-
0
-

OK díky. Udělal jsem teda CSS soubor:



#Panel001
{
padding: 10px;
width: 950px;
height: 30px;
}
#Panel001 a
{
margin-left: 15px;
margin-right: 15px;
padding-left: 5px;
padding-right: 5px;
font-family: Trebuchet MS;
font-size: 15pt;
color: #ffffff;
border-bottom: #aaaaaa 2px solid;
text-decoration: none;
}
#Panel001 a:hover
{
font-family: Trebuchet MS;
font-size: 15pt;
color: #000000;
border-bottom: #ffffff 2px solid;
text-decoration: none;
}


Je to takhle správně??? Není v tom nějaká chyba??

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.101.–
netman920
Super člen
13. 4. 2008   #8
-
0
-

To Osp.Stanislav :
vyzera ze tam nemas chybu
vyskusaj na IE FF aj opere a uvidis :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
Fugess0
Návštěvník
13. 4. 2008   #9
-
0
-

To imcold
pochybuju ze nemusi .. podle konsorcia musi byt kazda deklarace ukoncena, tohle by sice fungovalo ale v 90% ti validator vyhodi neukoncenou syntaxi

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
netman920
Super člen
13. 4. 2008   #10
-
0
-

To Fugess : pardoin vy ste bezchybní
ved som hovoril ze som to pisal z hlavy
a nemusim dat za poslednu deklaraciu bodkuciarku :-D
ale zvycajne davam
a aj tak si to on uz napisal správne

zacina sa to menit na offtopic ....

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
Fugess0
Návštěvník
13. 4. 2008   #11
-
0
-

To netman92
jezis ty nevidis ze necituju tebe ?
to nebylo nic proti tobe .. vsak jsem aj v prvnim prispevku psal jenom o pseudotride ... je mi jasne ze tohle normalne ukoncujes, ale ostatni si to asi nemysli ..

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
netman920
Super člen
13. 4. 2008   #12
-
0
-

To Fugess :
ok

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
Orcslayer0
Stálý člen
13. 4. 2008   #13
-
0
-

To Fugess , To JMM : Jsi si jist? :)

Zkus si to opravdu zvalidovat, validátor chybu nevyhodí, protože jako ukončení deklarace bere blok uzavírající složenou závorku. ,)

The first thing to notice is that several declarations are grouped within a block enclosed by curly braces ({...}), and separated by semicolons, though the last declaration may also be followed by a semicolon.



http://www.w3.org/TR/CSS21/syndata.html

A declaration block starts with a left curly brace ({) and ends with the matching right curly brace (}). In between there must be a list of zero or more semicolon-separated (;) declarations.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Fugess0
Návštěvník
13. 4. 2008   #14
-
0
-

To Orcslayer
no dobra :o) urcite tu je nekdo kdo se tim musi zabyvat, ale sam by jsi to pravdepodobne nepsal ;o)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
Fugess0
Návštěvník
13. 4. 2008   #15
-
0
-

to me jeste pripomelo ze napriklad odstavce taky nemusis ukoncovat .. odstavec <p> jestli neni ukoncen tak je ukoncen nasledujicim blokovym elementem .. ale ve strankach to nikdy zamerne nenapises .. (jestli se to stane tak nejspis nedopatrenim)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
Orcslayer0
Stálý člen
13. 4. 2008   #16
-
0
-

To Fugess , :
Jsou to možnosti jazyka, nevidím důvod proč by je někdo neměl využívat, pokud to podporují prohlížeče. Osobně už tagy li, p, td atd ( :) ) neuzavírám (píši samozřejmě v HTML); za deklaracema ale středník píšu vždy, to je pravda. Nejsem na to od počátku zvyklý a tudíž, jak se znám, by to pramenilo v množství chyb se zapomínáním středníku při úpravách - což se mi při "neuzavírání" tagů stát nemůže.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Fugess0
Návštěvník
13. 4. 2008   #17
-
0
-

To Orcslayer
je to sice pekne ze to jsou vyhody html .. ovsem jestli se dostanes na vysokou tak ti tam budou vstepovat aby jsi parove znacky ukoncoval, ne ze bych ti to nutil, ale jen pro ukazku co te muze do budoucna cekat :o)

# Odstavec začíná značkou <p>

# Ukončující značka </p> není povinná

* Pokud chybí, je odstavec ukončen začátkem dalšího blokového elementu
* Doporučuje se odstavce ukončovat
jinak v xhtml by se parove znacky meli ukoncovat ..

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
JMM
~ Redaktor
0
Grafoman
13. 4. 2008   #18
-
0
-

Já to ukončuju všude. v css píšu středník taky všude... je to takovej pravopis... ale když ti to tak vyhovuje... dejme tomu...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.16.–
Jan Malý | web: www.malyphoto.cz, @malyphoto
Fugess0
Návštěvník
15. 4. 2008   #19
-
0
-

narazil jsem na cesky preklad a v xhtml je ukoncovani parovych tagu povinne ..

4.3. Pro neprázdné elementy jsou vyžadovány ukončovací značky


V HTML 4, založeném na SGML, bylo u některých elementů možné vynechat ukončovací značku. To není v XML dovoleno. Všechny elementy kromě těch, definovaných v DTD jako PRÁZDNÉ (EMPTY), musí mít ukončovací značku. Elementy, které jsou v DTD definované jako PRÁZDNÉ (EMPTY), mohou mít uzavírací značku nebo mohou použít zkrácený zápis (viz Prázdné elementy).

SPRÁVNĚ: ukončené elementy

<p>toto je odstavec.</p><p>toto je další odstavec.</p>

NESPRÁVNĚ: neukončené elementy

<p>toto je odstavec.<p>toto je další odstavec.

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
pawlik0
Grafoman
15. 4. 2008   #20
-
0
-

To Fugess : nj, to je IMNSHO prakticky skoro jediny rozdil mezi html a xhtml.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.203.–
Sa Nata A Na. Howgh
Orcslayer0
Stálý člen
15. 4. 2008   #21
-
0
-

To pawlik : Rozdílů je víc (všechny tagy párové, nezkrácený zápis boolean atributů, case sensitive u názvů atributů a tagů atd), stačí zagooglovat. ,)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Fugess0
Návštěvník
15. 4. 2008   #22
-
0
-

HTML a XHTML:

Společné vlastnosti
* Stejný význam většiny značek a jejich atributů
* Stejný způsob zápisu



Rozdíly oproti HTML
* Striktní syntaxe
* Odstraněny značky a atributy pro formátování, nahrazeno CSS
* Musí splňovat požadavky XML



pro XHTML
# Všechny názvy značek musí být malými písmeny
# Všechny neprázdné značky musí mít koncovou značku (parove znacky)



# Všechny značky musí být korektně vnořené
# Překrývání není povoleno ani v SGML (HTML), ale toleruje se pro HTML .. (pro XHTML se netoleruje)



Hodnoty atributů musí být v úvozovkách (xhtml)



Hodnoty atributů, které jsou typu výčet jsou case-sensitive (xhtml)



Všechny znaky & v hodnotách atributů musí být zapsány pomocí & amp; (zde je u amp; zamerne mezera - tzn. standardne tam nebyva) ... (plati jak pro HTML tak i pro XHTML)



(JS)

Skripty obsahující & a < musí být označeny jako CDATA:



Značky zakázané v XHTML (DTD 1.0 Strict)
# applet - Java applet
# basefont - základní font dokumentu
# center - horizontálně centrovaný blok
# dir - seznam adresářů
# font - nastavení písma
# iframe - vložený (inline) rámec
# isindex - jednořádkový vstup
# menu - nabídkový seznam
# noframes - alternativní obsah rámců
# s - přeškrtnutý text
# strike - přeškrtnutý text
# u - podtržený text



Zakázané atributy v xhtml (DTD 1.0 Strict)
* <a>, <link> - target
o Nutno nahradit skriptem
* <body> - alink, background , bgcolor, link, text, vlink
* <table> - bgcolor
* <td> - bgcolor, nowrap
* <th> - bgcolor, nowrap
* <tr> - bgcolor
* <img> - border, name
* <li> - type, value
* <ol> - start, type
* <ul> - type
* <br> - clear
* <script> - language
o Atribut type zůstává
* <hr> - noshade
* <form> - name, target
o Nutno nahradit skriptem a id



# Řádkové prvky nesmí obsahovat blokové (i v HTML)
# Prvky body a form nesmí přímo obsahovat
* Běžný text
* Většinu řádkových prvků včetně obrázků
U formulářů to platí pro text i všechny prvky formuláře



a to je asi tak na strucne shrnutí vše ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
Orcslayer0
Stálý člen
15. 4. 2008   #23
-
0
-

"Překrývání není povoleno ani v SGML (HTML), ale toleruje se"
V xHTML se netoleruje. Prohlížeč by neměl takový XML soubor zobrazit.

"Všechny znaky & v hodnotách atributů musí být zapsány pomocí &"
I v HTML.

Ad seznam vyškrtnutých tagů a atributů - dle toho v jakém DTD.

Jinak vše to samozřejmě není, pěkné články jsou např. na http://atd.havrlant.net/archiv a http://www.webylon.info/ (zvláště kritika :o) ). ,)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Fugess0
Návštěvník
15. 4. 2008   #24
-
0
-

nevim proc doplnujes texty ktere to co ty doplnujes v sobe obsahuji :o)

z tohohle : "Překrývání není povoleno ani v SGML (HTML), ale toleruje se" jasne vyplyva ze se to xhtml netoleruje.. tohle snad neni nutno komentovat ..

"Všechny znaky & v hodnotách atributů musí být zapsány pomocí &" - z tohohle je to snad naprosto jasny, toto taky neni nutno komentovat .. btw amp; ti tohle forum hned prezvejka takze ti to tak i tak vypise & proto jsem tam dal zamerne mezeru jestli narazis na tohle ..

Ad seznam vyškrtnutých tagů a atributů - dle toho v jakém DTD. - tohle bylo zrovna u strict .. u transitional jsou nektere stale povoleny .. zvlaste embedy ..

btw na strucne shrnuti to samozrejme je ..

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
Orcslayer0
Stálý člen
15. 4. 2008   #25
-
0
-

To Fugess : Jen jsem shrnul věci, které se mi na tvých citátech nezdály. ,) Což je oproti celým článkům celkem podstatný rozdíl.

K druhému - omluva, větu si možno vyložit dvěma způsoby. ,)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
Fugess0
Návštěvník
15. 4. 2008   #26
-
0
-

z me strany jsem udelal chybu ze jsem k nejasnostem nedopsal doplnujici komentare, takze u me tez omluva za nepresnost .. v clanku s citacemi jsem podrobnejsi komentare doplnil (snad tento strucny vypis nekomu poslouzi)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.78.146.–
Fugess
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý