Morseovka – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Morseovka – Pascal – Fórum – Programujte.comMorseovka – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Keenan
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
13. 4. 2008   #1
-
0
-

Zdravím, jak by podle vás vypadal program, jenž má převádět větu ze znaků (pismen a cislic) do morseovky?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.232.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
13. 4. 2008   #2
-
0
-

Jak by vypadal? Mno, přijímal byl řetězec znaků,ten by rozparsoval na jednotlivé znaky a pak by je nahradil určitým seskupením teček a čárek,který bys měl třeba někde uložené (ve "slovníku"):)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
13. 4. 2008   #3
-
0
-

Chrasty napsal:
Jak by vypadal? Mno, přijímal byl řetězec znaků,ten by rozparsoval na jednotlivé znaky a pak by je nahradil určitým seskupením teček a čárek,který bys měl třeba někde uložené (ve "slovníku"):)



Jistě, to mě taky napadlo ale jak by to vypadalo v praxi? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.232.–
Smokie0
Expert
13. 4. 2008   #4
-
0
-

Anonymní uživatel napsal:

Chrasty napsal:
Jak by vypadal? Mno, přijímal byl řetězec znaků,ten by rozparsoval na jednotlivé znaky a pak by je nahradil určitým seskupením teček a čárek,který bys měl třeba někde uložené (ve "slovníku"):)



Jistě, to mě taky napadlo ale jak by to vypadalo v praxi? :)

Zdrojovy kod si napis sam ;)

Hint: SWITCH is the KEYWORD

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
Mircosoft+1
Věrný člen
13. 4. 2008   #5
-
0
-

V const pole stringů s indexy 'a'..'z' a obsahem '.-' až '--..' . V cyklu projedeš zadaný řetězec písmeno po písmenu, každé použiješ jako index toho pole a na obrazovku vypíšeš přímo string z té pozice.

V praxi readln, write, writeln, for, var, const, begin a end ;-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.158.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
29. 4. 2008   #6
-
0
-

Viděl jsem převod textu do morseovky napsanej v brainfucku. To je aspoň úkol! :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
Anonym
~ Anonymní uživatel
454 příspěvků
12. 6. 2008   #7
-
0
-

Ahoj já bych potřeboval udělat zdroják v kterym by byla napsaná morseovka z pismen do morseovky a naopak a musí tam být použitá buď procedura nebo funkce a menu:( já sem začátečník a lámu si s tim hlavu a nevim jak to udělat...:( prosim udělejte mi to někdo(ten zdroják:D )

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.225.–
Mircosoft+1
Věrný člen
12. 6. 2008   #8
-
0
-

Převod z písmen na morseovku se řeší o pár řádků výš.
S obráceným převodem jsem si nedávno hrál :-). Dá se to docela elegantně udělat pomocí stromu, který implementuješ jako pole:

const pismena:array[1..31]of char=('HSVIFU?ELR?APWJ BDXNCKYTZGQM?O_');

(místo podtržítka má být CH, ale to mi nevychází do charu. Otazníky jsou neexistující kombinace)

Inicializace:
index:=16; {pozice mezery}

krok:=8;


Cyklus pro každý znak vstupu:

- Načti jeden znak.
- Pokud je to oddělovač, tak begin write(pismena[index]); index:=16; krok:=8; end;
- Pokud je to tečka, tak begin dec(index,krok); krok:=krok div 2; end;
- Pokud je to čárka, tak begin inc(index,krok); krok:=krok div 2; end;
- Pokud je to nějaký jiný znak, nahlaš chybu a skonči.


Na konci máš na obrazovce vypsaný překlad morseovky do textu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.158.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Spectator0
Věrný člen
12. 6. 2008   #9
-
0
-

Jo morseovku jsem uz pred davnou dobou taky nejak delal, ale mam to bohužel jen v pythonu(pascal neumim) myslim ale, že se to z toho dá vcelku pochopit.
Mohl by tam byt problem s tim, ze python ma slovniky, ale to uz myslim takovej problem do nejakyho pole prevest neni.
Ještě je tam myslim problem s převodem do textu, ze to nedrzi standard těch /// v morseovce a nejsou tam cisla
Omlouvám se za primitivnost toho kodu, ale je to opravdu velmi stare

To je preklad na morseovku



out = ""
try:
inputText = raw_input("Zdrojovy text: ").lower()
for i in range(len(inputText)):
out += self.dictTextMorse[inputText[i]]
out += "/"
out += "//"
print out
out = ""
except:
print u"Chyba v překladu"
preklad.cyklProgramu()


Toto je morse na text
   

counter = 0
pauser = 0
codem = ""
outText = ""
#try:
inputMorse = raw_input("Morse kod: ")
for i in range(len(inputMorse)):
if inputMorse[i] == "/" or inputMorse[i] == "//" or inputMorse[i] == "///":
for j in range(pauser):
codem += inputMorse[j+(counter-pauser)]
outText += self.dictMorseText[codem]
codem = ""
pauser = 0
else:
pauser += 1
counter += 1
print outText
#except:
# print u"Chyba v překladu"
preklad.cyklProgramu()


Nevim jestli to je k něčemu, ale nějak to funguje. ty slovníky nepřikládám, ty jsou myslim jasný "a":".-".....

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.112.–
. . .
Anet
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
8. 11. 2008   #10
-
0
-

Zdarec, konečně jsem našla místo, kde mi může někdo helpnout :smile1:
Ve škole v informatice jsme od začátku roku probírali programování. A teď jsme dostali úkol: Vyber si nějaký program (měli jsme na výběr z morseovky, výukového programu, fyzikálních a matematických vzorců atd.) a ten do dvou týdnů udělej a dones do školy... Vybrala jsem si teda morseovku... A k ní mi bylo řečeno, že má převádět i celé věty...
Tak trochu jsem smysl programování v Pascalu pochopila, ale udělat nějaký program (myslím všeobecně) se mi jevilo jako nadlidský úkol... :smile13:
Chtěla bych vás poprosit, jesli byste mi někdo program s morseovkou nenapsal (myslím jako ten zápis, který budu muset opsat do programu Turbo Pascal :smile3: )
Byla bych vám hrozně moc vděčná, kdybyste mi to někdo udělal... Děkuju předem :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.100.–
o-lox0
Super člen
8. 11. 2008   #11
-
0
-

To Anet : to by šlo, a jde jenom o slova (věty) do čárek a teček nebo budeš chtít obousměrný? pošli mi přesný zadání na mail...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
8. 11. 2008   #12
-
0
-

To Anet : jestli zvladnes nacist vetu a vypsat kazdy jeji znak na zvlastni radek, mela bys byt schopna udelat i tu morseovku

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Mircosoft+1
Věrný člen
9. 11. 2008   #13
-
0
-

To Anet : Aby bylo jasno, tohle fórum není určeno k tomu, aby se tu za kohokoli psaly domácí úkoly (i když to samozřejmě není zakázané). V optimálním případě by to tu mělo probíhat tak, že někdo se na něco zeptá a ostatní mu to vysvětlí tak, že to pochopí a příslušný úkol napíše sám a z diskuse potom budou mít užitek všichni ostatní, co přijdou později se stejným problémem.
Jestli jste, jak píšeš, celý rok probírali programování a doteďka je pro tebe nadlidský úkol napsat všeobecně jakýkoli program, zřejmě jsi celou tu dobu ve škole spala a na úspěšné zakončení předmětu IMHO nemáš nárok (tu známku máš dostat ty, ne my).

Chápu, že to zní dost drsně (neber to prosím jako útok na tebe nebo tak něco). Taky jsem někdy začínal. A i mě pár lidí poslalo přečíst si nějakou učebnici pro začátečníky a nenechávat za sebe pracovat ostatní.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.158.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
o-lox0
Super člen
9. 11. 2008   #14
-
0
-

To Mircosoft : A co ty víš třeba mně se to líbí, vysvětlovat to lidem osobně, učit je to ve své volné chvíli. Takováto privátní komunikace ti asi nic moc neřiká. Tohle může být ideální příležitost jak začít, nemusí být vše podle tvých not a fórum se utváří lidmi co do něj píší a ne tvými pravidly nebo pravidly správce, tomu nezabráníš předem, můžeš brblat až po té. Až teď :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
Mircosoft+1
Věrný člen
10. 11. 2008   #15
-
0
-

To nejsou moje pravidla ;-). Privátní komunikaci ve volném čase používám samozřejmě taky, ale ne na fórech - tam by se mělo všechno řešit veřejně, aby z toho mělo užitek co nejvíc lidí a aby se tady stejné otázky bez odpovědí netočily pořád dokola.
Zakazovat ti to ale samozřejmě nechci a nemůžu ani já, ani kdokoli jiný.
Howgh.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.161.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
o-lox0
Super člen
10. 11. 2008   #16
-
0
-

To Mircosoft : Moc se mi to nezdá, houževnatě ses tu pustil do bránění
kázně na fóru a ejhle ZROVNA u něčeho co
tu bylo omýýýlané milionkrát. Proč? Z tvého předposledního příspěvku čiší nepřehlédnutelné opření se na kohosi egu,
nebo snad jakýchsi velmi starých splátkách.
Tím jsi ve svém gongoristickém rozpoložení
tato pravidla bohužel povýšil jen na k dokonalosti střižený autochtonní prvek sekty,
nic víc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
Grungy0
Super člen
11. 11. 2008   #17
-
0
-

To o-lox : Plne súhlasím s Mircosoftom, to že sa tu za ľudí nepíšu domáce úlohy tu už má určitú tradíciu a nie je to blud žiadnej pomätenej hlavy. To že to dostali za úlohu asi znamená že sa to majú naučiť a ja akosi nechápem ako to chcú dostať do hlavy tým že im to niekto napíše za nich. Na tomto fóre je dosť ľudí ochotných pomôcť aj začiatočníkovi, ale slušnosť káže aspoň prejaviť nejakú snahu niečo stvoriť, alebo sa o to aspoň pokúsiť a nie skopírovať celý zdroják od niekoho koho to určite stálo nejaký ten čas. Ak to niekto chce bez námahy tak mu kľudne stačilo použiť Google. Ak to chce legálne nech sa pousiluje, niečo si o tom naštuduje, potom tu hodí nejaký ten zdroják a myslím že ho k tomu už dokopeme.

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.193.98.–
Prvý náznak hlúposti, je pocit geniality.
o-lox0
Super člen
11. 11. 2008   #18
-
0
-

Tak dobrá napíšu to tu natvrdo a ještě otevřeněji,
(a pro někoho asi nezkousnutelně a nehorázně :( ),
mně v tomto (nebo dalších podobných) případě šlo (a půjde vždy výhradně)
pouze a jenom o pokus (dalo by se to rozepsat i jako hra na s -- ale opravdu
to tu musím polopaticky vypisovat? :D ) o seznámení, OK?
V Pedagogickém hájemství nebo jak to kriste napsat.
A styl Microsoftova zaslepeného mravokárnění se mi silně nezamlouval, zavání
to jakýmsi fanatickým,patetickým dodržováním něčeho "správného" (příp. reinkarnací starých pravd)
navíc zde bez jakéhokoliv logického smyslu (viz. nademnou dořešené odpovědi).
Ano seznamování moc na fórum nepatří, zřetelně je to ale vyjímka na desítky
běžných textů, a dle mě lidské oživení!
Tímto tuto diskuzi bude vhodné uzavřít, odlišné názory už slyšet nemusím, děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Morseovka — založil luk011

Morseovka — založil hejnallukas

Morseovka do souboru — založil hejnallukas

Morseovka v Javě — založil blondyna

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý