Pomoc pri pascale – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Pomoc pri pascale – Pascal – Fórum – Programujte.comPomoc pri pascale – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
liska11
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
5. 5. 2008   #1
-
0
-

ted teprv zacinám s pascalem a stáhla jsem si turbo pascal chtěla bych se zeptat jak v něm uložím zdroják už do programu jako s příponou exe,pak jak se předělá klávesnice na českou a když ho zapnu píše mi this system does not support fullscreen mode co mam udělat aby to běželo dík moc

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.177.160.–
Reklama
Reklama
stgr3at0
Duch
5. 5. 2008   #2
-
0
-

To liska11 : To liska11 : Čau,tak na ceskou klavesnici se prepina ctrl+alt+f2, na tu obrazovku zkus dat alt+enter a kdyz chces udelat rovnou porgram,tak otevři Compile a klikni na Destination a melo by se to zmenit z memory na disk,pak staci dat compile a udela ti to exe soubor.


Hodně štěstí

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.13.71.–
Laaca0
Stálý člen
5. 5. 2008   #3
-
0
-

Ty brďo, nemáš Windows Vista? O těch se proslýchá, že DOSovým programům nepovolují běh v celém okně...

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.253.–
DOS-u-akbar
liska
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
8. 5. 2008   #4
-
0
-

To Laaca : jo mam vistu a tam když to zkusim podle stgr3ata tak se mi pořád objevuje že je to soubor pas a jinak když dám compile a ono se to přesune na vyzkoušení toho programu a já musim něfco zadat tak zadám číslo pak enter ale po enteru me to vrátí na zdroják místo aby to udělalo co to má udělat co s tím dík moc za odpovědi

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.177.160.–
raddino0
Návštěvník
8. 5. 2008   #5
-
0
-

musis zadat na konec prikaz readln; aby se ti podrzel vysledek.
priklad:

program pokus;

var A:integer;
begin
writeln('zadejte cislo');
readln(A);
A:=A*2;
writeln('vysledek vaseho cisla A * 2 je: ',A);
readln;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.184.–
Laaca0
Stálý člen
8. 5. 2008   #6
-
0
-

Visty a starý Turbo pascal se moc nesnesou :-(
Nabízejí se tři možná řešení:

1) smazat Visty a nainstalovat nějaký normální operační systém (nejrozumnější)
2) nechat Visty, nainstalovat Dosbox http://www.dosbox.com/ a pascal provozovat v něm
3) používat Freepascal (verzi pro windows) http://www.freepascal.org/down/i386/win32-austria.var - asi nejschůdnější řešení. Rozdílu si ani nevšimneš, protože vývojové prostředí vypadá stejně a ušetříš si problémy s různými nekompatibilitami

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.253.–
DOS-u-akbar
meneltharion0
Návštěvník
8. 5. 2008   #7
-
0
-

Jen pro informaci, Turbo Pascal jsem zkoušel provozovat v DosBoxu pod Win XP, ale nějak mi nefungovala kompilace a spouštění (po Ctrl-F9 se DosBox vždycky vypnul).

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.96.176.–
soul_draco
~ Anonymní uživatel
12 příspěvků
29. 5. 2008   #8
-
0
-

TO Laaca: Freepascal má pod Vistama problémy s fullscreenem taky... Jinak Visty JSOU nejnormálnějším bezpečným a kvalitním operačním systémem a že nepodporují 20 let starý program není chyba. Musíš brát v potaz taky to, že na 64 bitové architektuře (která začíná být standard) už Turbo Pascal nespustíš vůbec, protože to zkrátka není možné pod žádným systémem. DOSbox je k ničemu, je to tak pomalé, že ani BGI grafika není možná kvůli pomalému vykreslování a problémech s kompilací. Čili si přiznejme, že turbo Pascal již totálně skončil.

Doporučuji jít s dobou a přejít buď na Delphi, nebo čekat, až FreePascal vyřeší problém s Fullscreenem, pokud již neexistuje nějaké řešení, ale zatím o žádném nevím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.110.–
Laaca
~ Anonymní uživatel
225 příspěvků
29. 5. 2008   #9
-
0
-

I windowsí verze Freepascalu? To snad ne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.79.–
don_Dominique0
Super člen
29. 5. 2008   #10
-
0
-

To soul_draco : :smile5: :smile6: s tim že sou kvlaitní by se dalo souhlasit :smile6: ale že jsou nejnormálnějším to je dost pochybné :smile6: každopádně u tohohle sme se nasmál

Visty JSOU nejnormálnějším bezpečným a kvalitním operačním systémem

neberte to jako pokus o flame ale já se s vistama prostě nemam rád, tak mě to pobavilo :-D jinak s tebou souhlasím o podpoře takhle starých programů a technologií ! i když na druhou stranu je to škoda :smile10: .... i když pascal už nepoužívám tak na něj nikdy nezapomenu ... ať si říká kdo chce co chce ale je to krásnej jazyk :smile3:

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.202.24.–
soul_draco
~ Anonymní uživatel
12 příspěvků
30. 5. 2008   #11
-
0
-

Uznávám, že jsou tu lepší systémy, ale z řady Windows jsou Visty beze sporu ty nejlepší. Vzpomínám si, jak všichni kritizovali XPčka a jeli na Win98. Po roce, když jsem tyto lidi navštívil, všichni jeli na XPčkách a chválili si je, protože to byl 1. stabilní systém od Microsoftu. Hold lidé jsou xenofóbní a to, co neznají, je pro ně špatné...

S Windows Vista je to to samé. Šíří se fámy, jak se sekají, jsou pomalé a dokonce i zde na programujte.com se setkávám s uživateli, kteří radí, aby je nikdo nepoužíval, že se pod nimi nedá programovat. To je samozřejmě hloupost, naopak oplývají navými možnostmi, které usnadňují vývoj aplikací a zpříjemňují programátorům práci.

Pascal mám taky rád, ale už mu prostě definitivně odzvonilo, může za to spíše než Visty příchod 64 bitové architektury a DOSBox (jak tu také hodně lidí radí) je NAPROSTO NEPOUŽITELNÉ ŘEŠENÍ, protože Pascal je sám o sobě dost pomalý (např. BGI grafika - vykreslení obrazovky může trvat i několi sekund).

To Laaca: Ano, i windowsový FreePascal nejede ve Fullscreenu. Nemůžou za to však visty, jak si všichni myslí, ale výrobci grafických karet, kteří přestávají vydávat ovladače, podporující fullscreen u DOSovských aplikací. Ale věřím, že tento problém se vyřeší a možná již nějaké řešení existuje.

Proto všichni, kteří máte tyto problémy s Turbo Pascalem, přejděte buď na FreePascal, který je hojně podporovaný a tyto problémy se budou řešit, nebo přejděte na Delphi, kde je vše naprosto bez problému a zas tak veliký rodíl mezi Pascalem tam není.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.110.–
juiCZe0
Návštěvník
5. 6. 2008   #12
-
0
-

pardon za OT, ale pod tohle se podepíšu :)
Osobně jsem problém vyřešil tak, že jsem pomocí VirtualPC (nástroj pro virtualizaci) naeumloval windows XP, a pracuji rychle, a v něm. Náběh virtuální stanice trvá asi tak 10 sekund.
Příjde mi ale škoda, že když už ve vistách nejde spustit fullscreen dos, tak se aplikace v okně zpřehází a nefunguje :(

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.184.–
johnny
~ Anonymní uživatel
23 příspěvků
17. 1. 2012   #13
-
0
-

Zdravím lidi, chci se zeptat jestli je možné v pascalu udělat program sudoku. vytvořil bych čtverec 9x9 dílků a jeden by byl vždy označený a daly by se vyplňovat čísla, pohyb označeného čtverce by byl asi šipkami, je to vůbec možné v pascalu? a dá se to psat v PS Pad editoru? Dík za odpověd.. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.177.163.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
17. 1. 2012   #14
-
0
-

Ano dá a lepší je to napsat v nějakém IDE, ve kterém můžeš využít možnosti pro ladění a ostraňování chyb.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 10 hostů

Podobná vlákna

Pomoc s príkladmi v pascale — založil Panther1svk

Pomoc pri práci v BlueJ — založil Sprite

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý