Manhunt, Postal, GTA a ostatní "zlé" hry - co vy na to? – Hry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Manhunt, Postal, GTA a ostatní "zlé" hry - co vy na to? – Hry – Fórum – Programujte.comManhunt, Postal, GTA a ostatní "zlé" hry - co vy na to? – Hry – Fórum – Programujte.com

 

Ace McIntosh0
Super člen
8. 5. 2008   #1
-
0
-

Poslední dobou se množí dohady o tom, jestli mají být brutální a vysoce násilné hry zakázány, v některých zemích dokonce k zákazu několika takových her i došlo... Avšak je velmi sporné jestli se mají takovéto hry zatracovat, neboť vše, co v nich proběhne, není reálné a je to pouze výplod fantazie, přinejhorším realité podobný.

Já si myslím, že po udělení patřičně vysokého věkového ratingu by neměl být s ničím problém. To, že si inkriminovanou "nebezpečnou" hru sežene nějaký mladíček, není vina tvůrců, ale zákonných zástupců malého hráče - proto obvinění vývojářů za "věrohodně ovlivnitelnou realitu" nejsou vždy na místě (ač o tom lze polemizovat - záleží na relevantnosti obvinění). Představa, že u takových her si někdo bude trénovat nějakou zabijáckou akci ve skutečném světě je rovněž podivná a nějak mi to nesedí (řekl bych spíše, že hráč touto virtuální likvidací virtuálních lidí odlehčí své mysli a pak taková hra slouží jako odreagování - ale to asi bude případ od případu, jak se konkrétní člověk na věc dívá a jak ji chápe).

Nyní, s příchodem velice očekávaného pokračování série GTA se roztržky stupňují a mravokárci stále napadají autory za přehnanou, reálně vykreslenou brutalitu.

A proto se ptám: Co si myslíte o takovýchto hrách, jestli jste je někdy hráli a měly by být podle vás hry podobného typu u nás zakázány?

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.174.–
Kobi
~ Moderátor
+1
Věrný člen
8. 5. 2008   #2
-
0
-

Pokud rodič svému dítku hru nekoupí / dítko si ji neobstará z netu - pak vše OK, od něčeho ty ratingy jsou, porno přece taky má rating "18+" a je to celkem odůvodnitelné... To, že by brutální hra nějak ovlivnila NORMÁLNĚ SE VYVÍJEJÍCÍ dítě, je podle mě nesmysl... Jinak by mě musely ovlivnit i brutální filmy... A že sem jich ve věku 13+ viděl dost a žádný vrah nebo "brutál" ze mě nevyrostl... To, že tato brutální hra ovlivní LABILNÍ dítě, které si pak ze hry vezme to špatné, vezme sekeru a povraždí rodinu, to je bohužel něco, s čím nic nenaděláme. To dítě by si určitě našlo i jiný způsob i bez té hry, jak svoji labilitu projevit navenek.

Já sem například chodil do třídy s jedním budoucím vrahem, který měl doma snad 386ku a hrál na tom Dooma, zavraždil a samozřejmě všude se hned psalo, že to měl kvůli počítači atd atd... Což nebyla pravda, kdo ho znal, věděl proč udělal co udělal (neomlouvám ho, jen uvádím, že důvod nebylo hraní "PC" her). Jenže se toho chytly média a samozřejmě se hned říkalo že by se hry měly zakázat atp, aniž by věděly, kd eleží pravda.

Jinak mi přijde vtipné že v Jů-es-ej může 13leté dítě řezat hlavy ve hrách, ale když se tam objeví nahé prso, což je věc přirozená a normální, tak je z toho v Jů-es-ej hned oheň na střeše. Trochu soudnosti by jim tam měl exportovat:-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.4.–
Al0
Věrný člen
8. 5. 2008   #3
-
0
-

Joo takovy hry to je prdel. U postalu a manhuntu sem se nejvíc nachlámal. Zákaz takových her je nesmysl, to by se museli spálit všechny archivy s filmy od Arnolda a podobný kraviny. Rodiče musí mít pod kontrolou co jejich dítě (aspon do tech 13 let) hraje....

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.132.–
PSP user|Web developer|C4D user||Maya Lamer|Photoshop User|Guitar player
Earl Cash0
Věrný člen
8. 5. 2008   #4
-
0
-

To Kobi : puvodne jsem chtel reagovat, ale uz neni potreba - presne jsi vystihl moje nazory na vec....:)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
Smokie0
Expert
8. 5. 2008   #5
-
0
-

Tvorca GTA to vystihol dobre. Povedal, ze v ich hrach nie je o nic viac nasilia ako v TV a ze tam clovek neuvidi nic co by uz nevidel. Teda ti, ktori zbroja proti GTA, nezbroja proti nasiliu v hrach, ale proti hram samotnym a hraniu ako takemu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
8. 5. 2008   #6
-
0
-

Nasili je dost ubohe, pokud je pouzito jako nosny prvek hry (manhunt, postal) - svedci o nedostatku invence a co je horsi, nejvice pritahuje prave tu skupinu, ktere by melo byt zapovezeno. Neznam nikoho nad 18, koho by postal nejak pritahoval. Naopak 13leti caparti z toho maji svatek. V MHD uz jsem vyslechl nejeden rozhovor na tema "jak jsem huste rozfragoval toho zmrda". Jestli nasili pod 18 (no-mozna by se to dalo snizit tak na 16), tak nerealne. 15lety kluk na nikoho nevytahne kudlu, protoze jeho idolem je Obi-Wan Kenobi, a nikdy nebude bit spoluzaky, jelikoz si po par hodinach pareni FlatOutu bude myslet, ze jsou nesmrtelni.

Horsi je zobrazeni nasili treba prave v tech zminovanych GTA, kde je jeho samotny akt zobrazen realne, nicmene zde uz neni pritomna patricna zpetna vazba. Kdyz ustreli na ulici hlavu duchodkyni, tak mu z ni vypadne balicek penez a v lepsim pripade ho zacne hledat nejake policejni auto. Uprimne verim, ze toto muze zdeformovat pohled na problematiku viny a trestu. On si neuvedomi, ze v realu nemuze zabehnout do bocni ulicky a nechat polcajty "vychladnout". A vsechno by bylo uplne jine, kdyby ho okamzite zacala hledat cela mestska policie (coz by se pri takove brutalni vrazde pravdepodobne opravdu stalo), bez ostychu ho zastrelili/zavreli a on musel pokracovat od posledni ulozene pozice. To by si to pak rozmyslel.

Ne vsechno se da svadet na rodice.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
8. 5. 2008   #7
-
0
-

To CommanderZ : Naprosto pefektně jsi to vystihl, hlavně ten druhý odstavec... to jsem jen němě přikyvoval:)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Earl Cash0
Věrný člen
8. 5. 2008   #8
-
0
-

To CommanderZ : v leccem mas pravdu, ale timto zpusobem funguji i filmy...ty taky zobrazuji nasili a casto v mnohem naturalistictejsi podobe....

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
Kobi
~ Moderátor
+1
Věrný člen
8. 5. 2008   #9
-
0
-

To CommanderZ : Podle mě si jakkoliv staré dítě / teenager uvědomí, že v reálu se "tohle nesmí"... A pokud ne, tak se to počítá na jedince...

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.4.–
9. 5. 2008   #10
-
0
-

Kobi napsal:
To CommanderZ : Podle mě si jakkoliv staré dítě / teenager uvědomí, že v reálu se "tohle nesmí"... A pokud ne, tak se to počítá na jedince...



Ano, ja to nepopiram. I ve filmu plati, ze nasili samo o sobe nevadi. Nikoho nezkazi, kdyz v nejake bitve z prostredi 2. svetove valky roztrha neznameho vojina delostrelecky granat, to je tak mozna nechutne. Daleko daleko horsi ale je, kdyz nejaky respektovany cool typek, co ma stovky kamosu a holek, naprosto nesmyslne zastreli nekoho jineho, o dost mene respektovaneho, a okoli mu akorat pritaka: "Yeah, bro', ty ses ale cool". Nerikam, ze nejaky mene odolny jedinec, ktery se na tohle podiva, okamzite pujde a zastreli nekoho, kdo cool neni, jen aby sam byl cool. Muze se ale stat, ze pujde a se svyma dvema poskokama/kamosema zacne bezduvodne rubat nejakyho chudaka obrylenyho nerda, sebere mu svacinu a jeste se mu vysmeje. Jak uz jsem rikal, na nasili neni nebezpecny ten samotny akt nasili, ale jeho socialni efekt. Tim jsem vam myslim odpovedel obema.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
9. 5. 2008   #11
-
0
-

Ahoj, podle mně když je člověk normální tak nezačne zabíjet kvůli tomu že to viděl ve filmu nebo ve hře .Když mají rodiče psychopatické dítě tak by si měli ohlídat co dělá ,ale ne aby se kvůli tomu zakazovaly hry .

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.209.230.–
Ondra
~ Anonymní uživatel
244 příspěvků
9. 5. 2008   #12
-
0
-

Člověk nemusí hned zabíjet. Ale učili jsme se v psychologii o formě učení která se nazývá habituace - jde o třídění informací na důležité a nedůležité (každodenní, běžné), které vypouštíme, zapomenem.
Jako příklad nám mimo jiné uvedli, že když lidé hrají počítačové hry s hodně násilím, stane se pro ně násilí každodenní a přestanou to vnímat jako něco špatného.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.29.–
yaqwsx+9
Posthunter
9. 5. 2008   #13
-
0
-

Ono na samotných hrách není až zas tak mnoho špatného (teda pokud se chce člověk pouze odreagovat). Já bych navrhoval Gamerský průkaz (občanka pařana). Poté bych hry rozdělil do skupin dle toho, jaký můžou mít vliv. A v gamerském průkazu by bylo, jaké hry smí hrát. To byse rozhodovalo na základě psychologického posudku....

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.82.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
9. 5. 2008   #14
-
0
-

No tak násilí ve filmu je "naprosto" realistický, kdežto ve hře je to smůška polygonů a kdyždej kdo tršičku přemejšlí ví, že ti lidi co tam jsou prostě neexistujou. Takže podle mě násilí ve hrách nepůsobí (na stabilní lidi) negativně a jak už řekl Kobi ti labilní se stejně projeví i bez her.
Jinak jak CommanderZ srovnával druhou světovou s válkou gangů...druhá světová je minulost a válka gangů je v některých končinách bohužel realita a současnost - ovšem pravda ty principy jsou úplně někde jinde...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.111.–
Ondra
~ Anonymní uživatel
244 příspěvků
9. 5. 2008   #15
-
0
-

To Nefaritus : Nejde o to jestli je člověk labilní nebo stabilní a jestli si to umí racionálně zdůvodnit, mozek to vnímá i tak jako násilí a prostě si na násilí zvykne - což není dobré.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.29.–
Kobi
~ Moderátor
+1
Věrný člen
9. 5. 2008   #16
-
0
-

Všechno je to o tom dokázat rozlišit realitu od "snu"... Viděl sem v různých akčních snímcích přes miliardu zabití na všechny možný způsoby a nic to se mnou neudělalo, protože sem věděl že to je film... Potom sem jednou shlédl nějaký autentický dokument, kde bylo ukázaný opravdový zabití člověka, a málem sem to nerozdejchal... Přitom to vypadalo STEJNĚ jako zabití v těch filmech, jen sem si prostě uvědomil, že TOTO SE DOOPRAVDY STALO a ten člověk zemřel....

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.4.–
yaqwsx+9
Posthunter
9. 5. 2008   #17
-
0
-

To Kobi : A jsi si jist, že to bylo opravdu jen v TV? Neudělal jsi to náhodou ve skutečnosti? Nejsi náhodou vrahem Franty Sahuly? :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.82.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Kobi
~ Moderátor
+1
Věrný člen
9. 5. 2008   #18
-
0
-

To yaqwsx : To sem nějak nepochopil:-) Aha, ty myslíš ten "sen"... No tím nemyslím "sen" ale nerealitu, ale "sen" zní prostě lépe :-) A byl v uvozovkách :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.4.–
yaqwsx+9
Posthunter
9. 5. 2008   #19
-
0
-

To Kobi : No teď jsem tě nepochopil já...Ale ono to byla jen taková sranda....

Kobi napsal:
Potom sem jednou shlédl nějaký autentický dokument, kde bylo ukázaný opravdový zabití člověka, a málem sem to nerozdejchal... Přitom to vypadalo STEJNĚ jako zabití v těch filmech, jen sem si prostě uvědomil, že TOTO SE DOOPRAVDY STALO a ten člověk zemřel....


Já myslím, jestli jsi si jistý, že to bylo v TV, ne ve skutčnosti(jako, že jsi v noci vstal, někoho zabil, a zase šel spát...)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.82.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
9. 5. 2008   #20
-
0
-

Nefaritus napsal:
No tak násilí ve filmu je "naprosto" realistický, kdežto ve hře je to smůška polygonů a kdyždej kdo tršičku přemejšlí ví, že ti lidi co tam jsou prostě neexistujou. Takže podle mě násilí ve hrách nepůsobí (na stabilní lidi) negativně a jak už řekl Kobi ti labilní se stejně projeví i bez her.
Jinak jak CommanderZ srovnával druhou světovou s válkou gangů...druhá světová je minulost a válka gangů je v některých končinách bohužel realita a současnost - ovšem pravda ty principy jsou úplně někde jinde...



Me neslo o srovnani dvou prostredi, ja se na tom snazil vysvetlit, ze nasili musi byt hodnoceno s odstupem a nikdy ne pozitivne. Kdyby se tato pravidla ve filmech a ve hrach prijala, tak by bylo vsechno v poradku. Jako takove ho zakazat nejde, to by musely byt vsechny hry a filmy na urovni do tri (nebo je to do sesti?) let podle dnesnich stupnic - tedy bez zobrazeni jakehokoliv konfliktu.

Problem je v tom, ze dnes se vse hodnoti podle mnozstvi krve a vnitrnosti, ne podle souvislosti. Pritom jsou to prave ty souvislosti, ktere utvareji vyvijejici se mysl.

Jinak argument, ze "kazdy, kdo to ma v hlave v poradku, se prece nenecha ovlivnit a uvedomuje si, ze se to nesmi. ovlivnit by se prece nechal jen psychous" je naprosto scestny. Kdyz se podivate nekam do Palestiny, tak uvidite zastupy fanatiku ochotnych polozit za boj proti nevericim zivot. Myslite si, ze jsou to vsechno psychicky naruseni dementi? Ja se vsadim, ze je mezi nimi spousta inteligentnich lidi, ktery by se u nas klidne mohli stat vasimi nejlepsimi kamarady. A proc se chovaji tak jak se chovaji? Byli utvoreni kulturnim prostredim, ve kterem vyrostli. Tim se dostavam zpet k nasili ve filmech a ve hrach: zamyslete se na tim, kolik dnesni deti travi u pocitace a televize casu, casto rozhodne vice nez ve skole nebo s rodici. Proc by se potom prave televize nebo pocitac nemohly stat tim dominujicim sociokulturnim faktorem, ktery utvori prave ty mantinely, ke kterym se bude vsechno ostatni vztahovat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
10. 5. 2008   #21
-
0
-

To CommanderZ : Když rodiče dovolí, aby se televize a hry staly oním kulturním prostředím, tak je to zlý, ale bohužel to dneska není výjimečné...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.111.–
JMM
~ Redaktor
0
Grafoman
15. 5. 2008   #22
-
0
-

Zdravím, o tomhle se toho už všude napsala a aj tady. Nic proti brutalitě ve hrách nemám, pokud člověk není magor (moc mírné slovo, ale nechci bejt sporstej) tak nepůjde ven z brokovnicí a nezačne střílet nebohé stařenky do palice pač to viděl ve hře

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.16.–
Jan Malý | web: www.malyphoto.cz, @malyphoto
Tokan0
Grafoman
15. 5. 2008   #23
-
0
-

No, tak Manhunt sem nehrál, Postal je prima hra a GTA taky není špatný. Jasně, bezhlavý zabíjení nevinných kolemjdoucích je špatná věc, ale přeci jen je to virtuální hra, nikomu tím reálně neubližuji. Avšak záleží na každém člověku, jak se zachová, zda oddělí hru od reality, zda chápe co se má a co ne...

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.244.90.–
Rozčilovat se znamená ničit si zdraví pro blbost jiných!
pc_manik0
Stálý člen
26. 2. 2009   #24
-
0
-

Brutální hry ty jsou všude mě vbc nevadí a nikdy by mě nenapadlo v realu napodobovat něco co jsem viděl ve hře.Jinak rating je u většiny mých oblíbených games 18+ ja bych ho spíše určoval podle toho jaký má kdo rozum.Postal jsem hrál a ani mě už moc nebere,ale není špatný manhunt je super a GTA je podle mě nej game občas swi zahraju SA který dcl ujde a jinak hraju hlavně GTA4 který mě bavý.Ustřelit někomu makovici?To ve dělám ve hrách často,ale v realu by mě to nikdy nenapadlo nejsem pako.
Mě je 15 a hraju hodně her které jsou 16+ nebo 18+ a mám z toho rozum a nikdy by mě to nenapadlo napodobit to co jsem viděl ve hře.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.68.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý