Teorie relativity – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Teorie relativity – Offtopic – Fórum – Programujte.comTeorie relativity – Offtopic – Fórum – Programujte.com

13. 5. 2008   #1
-
0
-

Snazim se na maturitu pochopit teorii relativity. Sotva jsem nejak pochopil relativnost soucasnosti, tak jsem se presunul k dilataci casu a kontrakci delek.

Moc na tom nechapu jednu vec: kdyz leti ten kosmonaut do vesmiru, tak se tedy pozorovatelum na zami zda, jako by mu bezel cas pomaleji...to jeste chapu. Jak to ale vidi on? Bezi z jeho pohledu cas na zemi rychleji, nebo pomaleji? Rekl bych, ze rychleji, aby se zachovala vzajemna kompatibilita pri navratu. jak je ale dano, ze se on pohybuje vuci Zemi, vzdyt by to ale melo fungovat i opacne...to by on potom videl cas na zemi taky jako pomalejsi. Jak se to ale pak srovna pri navratu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
netman920
Super člen
13. 5. 2008   #2
-
0
-

To CommanderZ :
nie som odbornik no myslím ze je to iba pri rychlosti svetla
a je to teoria takze nie je to odskusane

ale pak srovna pri navratu?

ak to je blbost tak si to nevsimajte :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
13. 5. 2008   #3
-
0
-

Kdyz se podivas na vzorecek pro dilataci casu

delta t=delta t'/sqrt(1-(v^2/c^2))

tak z toho vyplyva, ze k ni dochazi pri jakekoliv rychlosti.

Nahlásit jako SPAM
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Vasek0
Stálý člen
13. 5. 2008   #4
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.60.–
danik
~ Anonymní uživatel
20 příspěvků
13. 5. 2008   #5
-
0
-

To CommanderZ : tusim ze teorie hovori o inercialnich vztaznych soustavach, ovsem soustava spojena s raketou neni inercialni-dochazi ke zrychleni/brzdeni. To by melo byt reseni toho zdanliveho paradoxu ze pro kosmounauta vlastne jdou hodiny na zemi pomaleji ale on je po priletu mladsi.. ale nejsem expert, z maturita z fyziky bylo utrpeni za 4.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.213.32.–
netman920
Super člen
13. 5. 2008   #6
-
0
-

danik napsal:
To CommanderZ : , z maturita z fyziky bylo utrpeni za 4.

no ja som zatial len prvak na strednej takze....

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.54.–
danik
~ Anonymní uživatel
20 příspěvků
13. 5. 2008   #7
-
0
-

nedocetl jsem to ale vysvetluji tam zmineny paradox: http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=1046#pozn1

Nahlásit jako SPAM
13. 5. 2008   #8
-
0
-

Hmm, diky za odkazy. Ale jsem porad na zacatku: jak to vidi ten kosonaut? Proc se pocita raketa vuci Zemi a ne Zeme vuci rakete?

Nahlásit jako SPAM
w3q0
Věrný člen
13. 5. 2008   #9
-
0
-

Trochu trepnem offtopic, a asi ma za to aj ukamenujete, ale mne raz niekto vyzvetlil svoju teóriu relativity takto: Dáš nos do môjho zadku. Tým pádom ja mám nos v zadku aj ty máš nos v zadku, ale ja som na tom relatívne lepšie :D

A teraz k téme: Rád by som ti pomohol, ale asi to nieje možné, s mojím nedokončeným ani základným vzdelaním :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
HTML,CSS,PHP,MySQL, začínam s Objected C 2.0
danik
~ Anonymní uživatel
20 příspěvků
13. 5. 2008   #10
-
0
-

To CommanderZ : kdyz se ptas takto pak ano mel jsi pravdu. Pokud bude kosmonaut premyslet jak to vlastne je, muze se mu zdat ze se vzdaluje zeme a tudiz po jeho(jejim ;)) navratu bude ten starsi on. V jeho uvaze je ale chyba v tom ze se nejedna o inercialni vztaznou soustavu a proto tu tusim tak uplne neplati specialni teorie relativity. Resi se to snad v obecne. Jde o ty okamziky urychlovani a brzdeni kdy pusobi zdanlive sily(pisou na zminenych odkazech). Da se pak namitnout ze dva astronauti letici ruzne daleko maji tyto okamziky stejne dlouhe a meli by pak byt po navratu stejne stari, coz nejsou. Jak na to nevim. V clanku to vysvetluji takto: ..chod hodin v neinerciální soustavě závisí na potenciálu, ne na intenzitě zdánlivé gravitační síly. Když druhý z astronautů provádí otáčecí manévr, je Země dále než když se otáčel jeho kolega, a tedy je na vyšším potenciálu..

Nahlásit jako SPAM
13. 5. 2008   #11
-
0
-

Takze jestli to chapu, tak to vlastne neni priklad pro diletaci jako takovou (tu, ktera je zpusobena okamzitou rychlosti)?

Nahlásit jako SPAM
Bengo0
Stálý člen
13. 5. 2008   #12
-
0
-

Jako já osobně vím podle mnoha enciklopedií a knih, že dilatace času je při jakémkoli pohybu. Takže takový "Šumachr" (nevim jak se to pise) si prodlouzil svuj život o par tisicin sekundy (mozna min) protoze čas kolem něho ubíhal rychleji.

Jinak s tím kosmonautem to je myslim tak, že kdyby letěl rychlostí světla někam do vesmíru a pak se vrátil, tak by třeba jeho syn byl starší než on, protože čas by kolem něho ubíhal rychleji. Jinak dobry pokec, věda mě baví.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.196.213.–
sir_arthur
~ Redaktor
0
Stálý člen
14. 5. 2008   #13
-
0
-

kolega danik ma pravdu, nie je to inercialna sustava, dochadza pri rakete k zrychlovaniu a spomalovaniu (minimalne odlete a pristavanie +otocka alebo tak) takze nejde o rovnomerny pohyb. a ako to vnima ten kozmonaut?
Ak by bol let rovnomerny, bez akychkolvek zrychleni alebo spomaleni a kozmonaut by nemal na lodi okna, ani by nevedel ze sa hybe. To, ze sa hybe, vie iba na zaklade pozorovani vonkajsich javov. A cas prenho bezi normalne, Aspon tolko co si ako tak pamatam, predsa len to uz bolo davno...

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.119.117.–
@mattonik
14. 5. 2008   #14
-
0
-

sir_arthur napsal:
kolega danik ma pravdu, nie je to inercialna sustava, dochadza pri rakete k zrychlovaniu a spomalovaniu (minimalne odlete a pristavanie +otocka alebo tak) takze nejde o rovnomerny pohyb. a ako to vnima ten kozmonaut?
Ak by bol let rovnomerny, bez akychkolvek zrychleni alebo spomaleni a kozmonaut by nemal na lodi okna, ani by nevedel ze sa hybe. To, ze sa hybe, vie iba na zaklade pozorovani vonkajsich javov. A cas prenho bezi normalne, Aspon tolko co si ako tak pamatam, predsa len to uz bolo davno...

A jak bezi tedy jeho cas ve vztahu k zemi? nejme tomu, ze se muze podivat z okenka a podivat se jak bezi cas na zemi...bude to tychlejsi, nebo pomalejsi nez jeho cas?

Nahlásit jako SPAM
Bengo0
Stálý člen
14. 5. 2008   #15
-
0
-

Jako já mám v knížce toto :

Nahlásit jako SPAM
14. 5. 2008   #16
-
0
-

not found

Nahlásit jako SPAM
retriwr0
Stálý člen
14. 5. 2008   #17
-
0
-

já bych se to pokusil vysvětlit tak, že Země se pohybuje (víceméně) pořád stejně takže aby k ní raketa získala relativně vysokou rychlost musí to být právě raketa kdo začne měnit svou rychlost protože jinak by se muselo pohnout celou planetou takže to musí být zase raketa kde se projeví dilatace času - není to ovšem nijak podložené, myslím si to na základě svých znalosti speciální teorie relativity která se tu ale jak bylo řečeno uplatnit nedá

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.243.–
You gotta do what you gotta do
tom*p0
Stálý člen
14. 5. 2008   #18
-
0
-

Pokud počítáme s tím, že je Země klidová soustava (pozorovatel na Zemi) a raketa se vzhledem k Zemi pohybuje, tak v raketě plyne čas pomaleji.

Pokud je pozorovatel v raketě (tzn. že z jeho pohledu je raketa klidová soustava a pohybuje se Země), plyne čas z jeho pohledu pomaleji na Zemi.

Záleží pouze na tom, co je zvoleno za pohybující se soustavu a co je klidová soustava (pozorovatel).

btw. Je to sice teorie, ale je ověřená a funguje. Také není pravda, že to platí u všech rychlostí, platí to jen pro rychlosti blízké rychlosti světla.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.246.–
Don't waste your time, or time will waste you.
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
14. 5. 2008   #19
-
0
-

To Bengo : Neposlal bys mi tu knihu? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.111.–
14. 5. 2008   #20
-
0
-

tom*p napsal:
Pokud počítáme s tím, že je Země klidová soustava (pozorovatel na Zemi) a raketa se vzhledem k Zemi pohybuje, tak v raketě plyne čas pomaleji.

Pokud je pozorovatel v raketě (tzn. že z jeho pohledu je raketa klidová soustava a pohybuje se Země), plyne čas z jeho pohledu pomaleji na Zemi.

Záleží pouze na tom, co je zvoleno za pohybující se soustavu a co je klidová soustava (pozorovatel).

btw. Je to sice teorie, ale je ověřená a funguje. Také není pravda, že to platí u všech rychlostí, platí to jen pro rychlosti blízké rychlosti světla.

Plati to pri vsech rychlostech. Udelal jsem v Mathematice par vypoctu a vyplyva z toho, ze pri 90% rychlosti svetla to vychazi na zhrupa 2,5 nasobne zpomaleni, do te doby se to chova celkem linearne. Pak to ale zacina brutalne stoupat az k nejakemu 20 nasobku pri 99%...a pri v=c uz je to nekonecne :P

Nahlásit jako SPAM
ONDRA
~ Anonymní uživatel
244 příspěvků
14. 5. 2008   #21
-
0
-

Tady je řešení problému: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dilatace_%C4%8Dasu:

V případě dvou pohybujících se pozorovatelů je dilatace času vzájemná, tedy oba dva vnímají hodiny toho druhého jako pomalejší. Naproti tomu u dilatace času gravitačním polem se pozorovatelé shodnou na tom, že hodiny s vyšším gravitačním potenciálem jsou pomalejší než hodiny s nižším potenciálem (dále od středu gravitace).

Skutečně byla tato teorie ověřena - http://martin184.webpark.cz/trostr.html a funguje pro všechny rychlosti, vyplývá to z té rovnice - rychlost v se nemůže jen tak ztratit, samozřejmě pro malé rychlosti nemá skoro žádný vliv.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.29.–
Bengo0
Stálý člen
14. 5. 2008   #22
-
0
-

jj to s tim letadle znam .. to je hodne dobry pokus s atomovcyma hodinama. Jinak tu knihu ti neposlu :D ... si ji půč v knihovně jmenujese Jaroslav Krutina : Stokrát proč z fyziky

Nahlásit jako SPAM
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
15. 5. 2008   #23
-
0
-

To Bengo : Jo jasný...ja myslel, ze to máš v pdf :D

Nahlásit jako SPAM
Bengo0
Stálý člen
15. 5. 2008   #24
-
0
-

:D ... lol to né ... to bylo naskenované

Nahlásit jako SPAM
forstec0
Návštěvník
15. 5. 2008   #25
-
0
-

My máme problém Teorii relativity "jen" pochopit, teď si představte Einsteina, který ji vymyslel...svatý člověk :smile19:

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.108.103.–
forstec
Bengo0
Stálý člen
15. 5. 2008   #26
-
0
-

on ji vymyslel .. ale strvorila to všecko příroda .. :D

Nahlásit jako SPAM
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
15. 5. 2008   #27
-
0
-

Co víte třeba ju našel v lese pod smrčkem :P :D

Nahlásit jako SPAM
BlackHole
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
15. 5. 2008   #28
-
0
-

Z pohledu kosmonauta plyne čas na Zemi pomaleji, protože může řící, že raketa stojí na místě a Země se pohybuje směrem od něj.
Pozorovatel na Zemi však vidí, že plyne čas pomaleji pro kosmonauta. Je to, jak říkáš, kompatibilní. Tolik speciální teorie relativity.
Po návratu by ale astronaut zjistil, že na Zemi zatím uplynulo mnoho let (nedojde tedy k žádnemu "vyrovnání"). Zde je tedy paradox (v rámci speciálky). Lze to však velmi dobře vysvětlit pomocí obecné teorie relativity. Ta se ale na středních školách nedělá, což je škoda.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.16.103.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 23 hostů

Podobná vlákna

Teorie vzniku vesmiru — založil fuhrer

Registry a paměť - teorie — založil Hitokage

Trošku teorie...OOP — založil Honza

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý