Zdravím
Na této adrese http://www.trsek.com/pas/telefonje k dispozici aplikace telefon:
Zajímalo by mne,jak by se dala upravit aby se hodnoty zapisovali do samostatneho txt souboru a pomocí nej byli i údaje načítány.
Děkuji za jakýkolliv nápad..
Fórum › Pascal
Jak upravit kód pro zápis a vyhledavaní zaznamů
Assign, Reset, Readln, Rewrite, Writeln, Close.
Projdi seznam v nějakém cyklu (nejlépe For) a čti/zapisuj z/do souboru každou položku (jméno, číslo...) samostatně.
Moje stránka.
díky za radu,zápis bych ještě jakž takž zvládnul,ale jak pak udělat pomocí cyklu for ten zápis jednotlivých údajů a hlavně,jak an čtení a třídění?Nemohl by jsi tu myšlenku více rozvést?
Jinak velice díky za předchzí odpověď...
Zápis:
for i:=prvni to posledni do
begin
writeln(soubor,pole[i].prvnivec);
writeln(soubor,pole[i].druhavec);
...
end;
Čtení:
for i:=prvni to posledni do
begin
readln(soubor,pole[i].prvnivec);
readln(soubor,pole[i].druhavec);
...
end;
Třídění: http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2006051303-vb-%E2%80%93-43-lekce
Moje stránka.
Děkuji a když je tam už metoda třídění Bubble sort použita přímo v tom prvně zmiňovaném progaramu,tak jak to vše prosímtě implentovat do sebe..vlastně jedniný problém,co tam je, je v tom že nyní ten program neuchovává data v souboru a já bych potřeboval aby dělal to co dělá teď akorát že do souboru...(doufám že jsem to vysvětlení moc nezamotal:).
PS:
Mě opravdu pascal jako strukt. jazyk díky našemu učiteli moc k srdci nepřirostl takže proto se pořád takto tupě vyptávám..
Nějak jsem nepochopil, co máš přesně za problém. Zápis do souboru jsem ti předvedl, jestli to chceš s identifikátory jako jsou v tom programu, tak by to vypadalo takhle:
for p:=1 to poc do begin writeln(soubor,zoznam[p].meno); ...
Jestli máš problém s tím, jak se v tom programu vyznat a kam do něj máš příslušný kód vložit, tak to se ti ani nedivím (žádné komentáře a nic moc přehlednost). Ne že by se mi ho chtělo celý luštit a snažit se ho do detailu pochopit, takže odhaduju zhruba tohle:
- Pole Text rozřiř o 2 položky: čtení a zápis. A hlavně ho přejmenuj (třeba na text2 nebo tak něco a pak to přepiš v celém programu), protože text je označení (typ) pro textový soubor (podobně jako např. file). A textový soubor budeš potřebovat.
- Deklaruj si proměnnou Soubor typu Text (jméno Soubor není nutné, píšu ho jenom kvůli návaznosti na předchozí příklady).
- Podívej se na konec programu:
...
end;
until (i=5);
window(1,1,80,25);
textbackground(black);
textcolor(white);
clrscr;
end.
Jestli se nepletu (což je možné), tak ten poslední end nad posledním until ukončuje příkaz case i of..., ve kterém se vyhodnocují povely zadávané z hlavního menu (příkaz case umíš?). Tak před ten end (místo těch tří teček) přidej další dva úseky - čtení a zápis do souboru. Assign(soubor,'neco.txt'); reset nebo rewrite(soubor); čtení nebo zápis - ten cyklus z minula; close(soubor); konec.
Jestli čekáš, až mě přestane bavit vysvětlování a celý program ti napíšu, tak zbytečně ztrácíš čas :-).
Moje stránka.
Tak jsem se dal do toho a hned ze zacatku problem:po te co jsem prejmenoval to pole text,kvuli tomu,ze je to rezervovane ,posel jsem k problému,že netuším přesně kam přidat ten zápis,měl jsem za zo,že to bude hned na začátku ale proměnná p,je definována až někde na 380 řádku,takže kam by to vlastně mělo přijít,tipuji,že spíše k tomu 380,jelikož tam probíhá výpis do screenu..
To je celkem jedno, kam to přesně dáš. Cílem je někam do toho case (je jedno jestli na začátek, na konec nebo někam doprostřed) přidat výkonný kód pro ukládání a do hlavního menu pár řádků, na kterých bude napsáno, co se má zmáčknout. Zbytek programu může zůstat víceméně bez úprav.
until (ch in ['n','N']);
end;
...třeba tady máš místo...
4:begin
textbackground(blue);window(1,1,80,25);clrscr;
if zpoc>0 then begin
Proměnné p jsou tam dvě. Jedna globální typu integer (deklarovaná hned na začátku programu ve var), která je přístupná kdekoli v programu, a druhá lokální typu real deklarovaná v proceduře open_win, která je přístupná jenom v té proceduře.
Samozřejmě si můžeš deklarovat jakoukoli jinou proměnnou, nemusíš používat zrovna to p.
Moje stránka.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Jak upravit funkci validate pro mé pužití — založil jAkErCZ
Jak upravit .exe — založil
Jak upravit SQL dotaz — založil šnek
Jak upravit velikost komponenty TImage — založil Borisek