Primitivní textový editor – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Primitivní textový editor – .NET – Fórum – Programujte.comPrimitivní textový editor – .NET – Fórum – Programujte.com

 

paul270
Návštěvník
15. 5. 2008   #1
-
0
-

Hi. Říkal jsem si, že bych zkusil nějaký hodně jednoduchý textový editor. A chci se zeptat, jestli by šel udělat bez použití dědičnosti? Proč se ptám...jsem celkem začátečník, nicméně metody, vlastnosti, konstruktory, třídy ap. a jak to mezi sebou komunikuje umím, ale dědičnost jsem si ještě na 100% neosvojil a protože jsem člověk netrpělivý, tak chci textový editor hned a ne až si dědičnost osvojím. Nicméně pokud to jinak nejde, či by to bylo jinak o hodně delší, tak hold budu muset překonat svojí netrpělivost a nejdřív úplně pochopit dědění.

Díky za odpověď.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.71.–
Standa
~ Anonymní uživatel
122 příspěvků
15. 5. 2008   #2
-
0
-

Ano. Jde to udělat. Alespoň ve VB.NET ano.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.101.–
Dan
~ Anonymní uživatel
38 příspěvků
15. 5. 2008   #3
-
0
-

To paul27 : zvlastni otazka :)

na jednoduchou okynkovou verzi nepotrebujes nic jinyho nez jak nacist a ulozit soubor. Formular s textboxem a dvema buttonama(menu) naklikas a doplnis jen obsluhu tech buttonu.. mozna by se hodil i fileopendialog a filesavedialog ci jak se jmenuji..

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.213.32.–
paul270
Návštěvník
15. 5. 2008   #4
-
0
-

Standa napsal:
Ano. Jde to udělat. Alespoň ve VB.NET ano.


Nj zapoměl jsem uvést, že to chci udělat v C#.

na jednoduchou okynkovou verzi nepotrebujes nic jinyho nez jak nacist a ulozit soubor. Formular s textboxem a dvema buttonama(menu) naklikas a doplnis jen obsluhu tech buttonu.. mozna by se hodil i fileopendialog a filesavedialog ci jak se jmenuji..



fileopendialog a filesafedialog by se teda zatraceně hodily:)

Jinak já to naklikání nemám moc rád a (někomu přijde možná divné) i méně chápu když si formulář atd naklikám než když napíšu rovnou celej zdrojovej kód, takže bych to asi nenaklikával...ale to je teď jedno - takže jde to bez dědění?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.71.–
15. 5. 2008   #5
-
0
-

To paul27 : V zásadě nevidím důvod, proč se dědění bránit. IMHO se na tom není moc co učit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
w3q
~ Anonymní uživatel
383 příspěvků
15. 5. 2008   #6
-
0
-

No, je to openfiledialog a savefiledialog. Jasné, dá sa to aj bez dedičnosti, nedávno som presne to robil.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
15. 5. 2008   #7
-
0
-

Samozřejmě, že jde... vezmeš textbox,fileopen a filesave dialogy a máš jednoduchý editor:)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
paul270
Návštěvník
15. 5. 2008   #8
-
0
-

djanosik napsal:
To paul27 : V zásadě nevidím důvod, proč se dědění bránit. IMHO se na tom není moc co učit.


Ale to si špatně pochopil. Já se to chci naučit, jen bych si rád teď něco vyzkoušel s tím co umím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.71.–
paul270
Návštěvník
15. 5. 2008   #9
-
0
-

Chrasty napsal:
Samozřejmě, že jde... vezmeš textbox,fileopen a filesave dialogy a máš jednoduchý editor:)


Jj tak já si to vyzkouším. Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.71.–
Dan
~ Anonymní uživatel
38 příspěvků
15. 5. 2008   #10
-
0
-

To paul27 : Naklikat nenaklikat je na tobe. Kazdopadne porad nerozumim tve otazce. Dedicnost tak jako tak pouzijes at uz ji rozumis nebo ne. Napriklad uz jen to okno zjevne podedis z Windows.Forms nebo jine podobne knihovny. Navic prakticky vse, i jednoduche datove typy, je od neceho odvozene(minimalne od Object). Kazdopadne jednoduchy textovy editor neni aplikace ktera by vyzadovala buhvi jake vyuziti principu dedicnosti takze bych se toho na tvem miste nebal.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.189.–
15. 5. 2008   #11
-
0
-

To paul27 : Nikoliv, to ty jsi špatně pochopil mě. Dědění tam stejně použíješ, i když nepřímo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
paul270
Návštěvník
16. 5. 2008   #12
-
0
-

Tak to se pánové omlouvám, že jsem to nepochopil....to bude tím, že o tom zatíím nemám ani ponětí. Ale když to tak čtu, tak se na to vykašlu a nejdřív si vyzkouším tu dědičnost. Zatím děkuju.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.90.250.–
mephi0
Expert
16. 5. 2008   #13
-
0
-

imho najlepšie sa pochopi dedičnosť v praxi. To že ferrari je vlastne auto a to je vec je nepoužiteľné. Ale vytvoriť pole vecí a každé nech sa vykreslí... to už je vec :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.56.–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
paul270
Návštěvník
16. 5. 2008   #14
-
0
-

Když už mluvím o té dědičnosti, tak se zeptám.

1.- Když dědím, tak všechny metody atd., ale ne ty soukromé, že ano?
2.- Základní (base class) třída je vlastně taková obecnější ne?
3.- Jestli jsem to bobře pochopil, tak dědičnost se používá ke zkrácení kódu? Ještě k něčemu asi co? Protože když třeba budu mít třídu, kde mám metodu, která přistupuje k datovým složkám...třeba pro zadání jména....pak mám další třídu, kam bych chtěl v podstatě to stejné jen něco málo navíc, tak abych to nemusel psát znova (jako tu metodu a datovou složku pro jméno), tak si to zdědím od hlavní třídy. Chápu to dobře?

Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.71.–
Dan
~ Anonymní uživatel
38 příspěvků
16. 5. 2008   #15
-
0
-

To paul27 :

Zkus si precist http://cs.wikipedia.org/wiki/Objektov%C4%9B_orientovan%C3%A9_programov%C3%A1n%C3%AD

btw kdosi na interval.cz pise nasledujici a nelze s tim jinak nez souhlasit:

1. Dedicnost jako takovou pouziji tehdy, pokud nemam jine efektivnejsi moznosti.
2. Dedicnost mohu pouzit pouze v pripade, kdy jsem schopen potomka pretypovat zpet na rodice a dal ho pouzit (tzn., ze potomek je jen rozsirujici ci specialni objekt rodice).
3. Potomek nijak neznehodnocuje rodice.
4. Potomek je schopen vyuzit vsech vlastnosti rodice. (Pokud tomu tak neni, je chyba v navrhu a je treba vratit se o krok zpet)

V jakemkoli jinem pripade pouzijte skladani :) Skladani je to, ze trida obsahuje atribut, ktery je objektem dane tridy, kterou potrebuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.213.32.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
16. 5. 2008   #16
-
0
-

1) Jop, soukromé (s kl. slovem private) členy jsou dostupné jen na úrovni té svojí třídy (nebo struktury, ...)
2) Zpravidla jo, ale klidně si do té odvozené můžeš přidat tolik hovadin, že bude obecnější než bázová :smile5:
3) Něco na tom bude, přidej si k tomu možnost překrytí těch metod (hledej klíčová slova virtual, override a new) a spousty dalších věcí... dědičnost je docela hezky popsaná ve 4. díle seriálu na Živě.cz o C#

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
paul270
Návštěvník
16. 5. 2008   #17
-
0
-

To Chrasty : Jj díky. Samozřejmě to s tím override atd. je šikovný, teď jsem na to koukal. Tak zatím, kdyby něco tak mě tu zase máte. :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.71.–
paul270
Návštěvník
16. 5. 2008   #18
-
0
-

To Dan : Dík kouknu na to.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.71.–
mnn
~ Anonymní uživatel
118 příspěvků
27. 5. 2008   #19
-
0
-

To paul27,Chrasty: ja som uz dobre 3-4 roky programoval vo VB6 :D (co veelmi lutujem, lebo ma to dost poznacilo) a teraz uplne nepriamo ignorujem OOP, tj vyuzivam iba uplne zaklady ako new MojaTrieda(), overloadovanie metod/konstruktorov + event handlery, mozno delegaty. Inac o nejakych virtualnych metodach alebo o dedicnosti si mozem nechat snivat :D (nikdy som to totiz uplne nepochopil)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.98.148.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Tkinter - Textový editor — založil Poky

C# GTK Textovy editor — založil Miro1701

Python Tkinter - textovy editor — založil martin klvaňa

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý