Někde sem slyšel že programování je prej umělecká činnost a tudíž prej na ně není potřeba živnostenský list (či tak něco). Je to pravda?
Fórum › Právo a podnikání
Programátor, webdesignér
Fakt nevím jestli je to umělecká činnost, ale v ČR neptořebuješ na programování a následně prodej SW živnostenskej list.
Tak to by sme měli začít být trochu výstřednější :D
DeaLer napsal:
Fakt nevím jestli je to umělecká činnost, ale v ČR neptořebuješ na programování a následný prodej SW živnostenskej list.
Zajimala by me pravni norma - resp. by me zajimalo, jaktoze nepotrebujes na prodej SW zivnostnak? To mi nejde do hlavy.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
Curo napsal:
DeaLer napsal:
Fakt nevím jestli je to umělecká činnost, ale v ČR nepotřebuješ na programování a následný prodej SW živnostenský list.
Zajímala by mě právní norma - resp. by mě zajímalo, jaktože nepotřebuješ na prodej SW živnostňák? To mi nejde do hlavy.
Já jsem se tím nijak nezabýval, ale myslím, že to nějak zajišťuje autorský zákoník. Nevím, ale je to určitě pravda.
A jak jim dokazes, ze vyvijis software a nemusis tedy za software nic platit (doph, dan ze zisku..)? Nebo muzes prodavat pouze software, ktery jsi vyvinul?
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
Curo napsal:
A jak jim dokazes, ze vyvijis software a nemusis tedy za software nic platit (dph, dan ze zisku..)? Nebo muzes prodavat pouze software, ktery jsi vyvinul?
Vztahuje se to samozřejmě jen na tebou vytvořený software a to, že jsi něco vytvořil snad dokářeš docela snadno. Jak je to v tom případě s daní mě taky není jasné. Poptám se na to.
DeaLer napsal:
Curo napsal:
DeaLer napsal:
Fakt nevím jestli je to um?leck? ?innost, ale v ?R nepto?ebuje? na programov?n? a n?sledn? prodej SW ?ivnostenskej list.
Zajimala by me pravni norma - resp. by me zajimalo, jaktoze nepotrebujes na prodej SW zivnostnak? to mi nejde do hlavy.
J? jsem se t?m nijak nezab?val, ale mysl?m, ?e to n?jak zaji??uje autorskej z?kon?k. Nev?m, ale je to ur?it? pravda.
?ivnostensk? list pot?ebuje ka?d?, kdo si chce zalo?it vlastn? firmu. Programov?n? (resp. Poskytov?n? sotware....) je ohla?ovac? ?ivnost voln?, tedy nepot?ebujtete nikde prokazovat odbornou způsobilst k provozov?n? ?ivnosti. Sta?? jen zaj?t na ?ivnostensk? ??ad a jste ?ivnostn?kem :-)
ian napsal:
DeaLer napsal:
Curo napsal:
DeaLer napsal:
Fakt nevím jestli je to um?leck? ?innost, ale v ?R nepto?ebuje? na programov?n? a n?sledn? prodej SW ?ivnostenskej list.
Zajimala by me pravni norma - resp. by me zajimalo, jaktoze nepotrebujes na prodej SW zivnostnak? to mi nejde do hlavy.
J? jsem se t?m nijak nezab?val, ale mysl?m, ?e to n?jak zaji??uje autorskej z?kon?k. Nev?m, ale je to ur?it? pravda.
?ivnostensk? list pot?ebuje ka?d?, kdo si chce zalo?it vlastn? firmu. Programov?n? (resp. Poskytov?n? sotware....) je ohla?ovac? ?ivnost voln?, tedy nepot?ebujtete nikde prokazovat odbornou způsobilst k provozov?n? ?ivnosti. Sta?? jen zaj?t na ?ivnostensk? ??ad a jste ?ivnostn?kem :-)
?ivnostensk? list nikoho neoprav?uje k z?sk?n? firmy (obchodn?ho jm?na) - z?sk?n?m ?ivnostenk?ho listu se fpo (fyzick? nebo pr?vnick? osoba) st?v? ?ivnostn?kem a vlastn? tedy ?ivnost (jedna z pr?vn?ch forem podnik?n?). K zalo?en? podniku (myln? ?e?eno firmy) nen? pot?eba ?ivnostensk? list. Poskytov?n? software je poskytov?n? jak?hokoli software (tedy i jin?ho ne? vlastn?ho) a zde je pot?eba ?ivnostensk? list.
EDIT: Co se t?k? ???en? vlastn?ho software autorem - citace: Tvorba program? a jejich ???en? samotn?m autorem je n?co zcela jin?ho a lze to realizovat bez ?L a i samotn? ?ivnostensk? z?kon specifikuje ve sv?m ? 3, ?e to nen? ?ivnost.
Je?t? p?ip??u, jak je to v tom p??pad? s dan?n?m.
DeaLer napsal:
Živnostenský list nikoho neopravňuje k získání firmy (obchodního jména) - získáním živnostenkého listu se fpo (fyzická nebo právnická osoba) stává živnostníkem a vlastní tedy živnost (jedna z právních forem podnikání). K založená podniku (mylně řečeno firmy) není potřeba živnostenský list. Poskytování software je poskytování jakéhokoli software (tedy i jiného než vlastního) a zde je potřeba živnostenský list.
Samozřejmě jsem firmou myslel živnost a ne "s.r.o.čko" ani akciovou spoločnost. Protože k založení těchto potřebuje člověk mít základní kapitál v nějaké výši (s.r.o tuším kolem 200000 CZK) a předpokládám, že většina z nás začne podnikat právě prostřednictvím živnosti.
ian napsal:
DeaLer napsal:
?ivnostensk? list nikoho neoprav?uje k z?sk?n? firmy (obchodn?ho jm?na) - z?sk?n?m ?ivnostenk?ho listu se fpo (fyzick? nebo pr?vnick? osoba) st?v? ?ivnostn?kem a vlastn? tedy ?ivnost (jedna z pr?vn?ch forem podnik?n?). K zalo?en? podniku (myln? ?e?eno firmy) nen? pot?eba ?ivnostensk? list. Poskytov?n? software je poskytov?n? jak?hokoli software (tedy i jin?ho ne? vlastn?ho) a zde je pot?eba ?ivnostensk? list.
Samoz?ejm? jsem firmou myslel ?ivnost a ne "s.r.o.?ko" ani akciovou spolo?nost. Proto?e k zalo?en? t?chto pot?ebuje ?lov?k m?t z?kladn? kapit?l v n?jak? v??i (s.r.o tu??m kolem 200000 CZK) a p?edpokl?d?m, ?e v?t?ina z n?s za?ne podnikat pr?v? prost?ednictv?m ?ivnosti.
JJ - j? jsem pochopil, co jsi t?m myslel, ale nemusel by to pochopit ka?d?. Se z?kladn?m kapit?lem u kapit?lov?ch obchodn?ch spole?nost? je to IMHO trochu slo?it?j??, ale o tom se tu nebudu rozepisovat - nen? to p?edm?tem vl?kna, ale pokud to n?koho zaj?m? a nehcce to hledat, tak sta?? napsat.
Další podrobnosti si můžete najít v těchto vláknech:http://forum.builder.cz/read.php?150,1571212, http://forum.builder.cz/read.php?150,1088604.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
PHP programátor, WEBDESIGNER na ŽL — založil Dan
Poptávka: Webdesigner a programátor z Prahy — založil Nux s.r.o.
Webdesignér a PHP programátor hledá práci — založil Goumba
[Nabídka práce] Vedoucí vývojového týmu, JAVA programátor, .NET Prog… — založil Inventive Software
Moderátoři diskuze