Faktorial - IF funguje, WHILE ne – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Faktorial - IF funguje, WHILE ne – Java – Fórum – Programujte.comFaktorial - IF funguje, WHILE ne – Java – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Petr Hájek
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
27. 5. 2008   #1
-
0
-

Zdravím,
má někdo prosím nějakou hypotézu, proč tento algoritmus funguje s IFem, avšak nikoliv s WHILE?

Za případné nasměrování i čas moc děkuji...

Petr




class Faktorialy {
public static int faktorial;
public static int vysledek = 1;

public static void main(String[] args) {
if (args.length == 0) {
System.out.println("Usage> Name Number");
} else {
faktorial = Integer.parseInt(args[0]);
vysledek = faktorial(faktorial);
System.out.println("Faktorial cisla " + faktorial + " je " + vysledek);
}
}

public static int faktorial(int hodnota) {
while (hodnota > 0) {
// if (hodnota > 0) {
vysledek *= hodnota;
faktorial(--hodnota);
}
return vysledek;
}
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.77.165.–
Reklama
Reklama
Jartin
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
28. 5. 2008   #2
-
0
-

protože jsou do toho zapleteny dva způsoby výpočtu faktoriálu dohromady (navíc celkem nešikovně ;-)).. buď to jde napsat pomocí cyklu, nebo rekurze (který v podstatě cyklus simuluje).

Argument metody hodnota je po každém volání metody faktorial jakoby jiná proměnná, tzn. pokud tam bude ten cyklus while, tak co se stane:

např. pro hodnota == 3

while (3>0) {

vysledek *= 3;
faktorial(--hodnota); // faktorial(2); hodnota == 2; a while pokracuje
}


teď vůbec nezáleží, co to rekurzivní volání udělá, cyklus se znovu zopakuje pro 2, tj. se vysledek vynásobí dvěma, následně jedničkou. No ale jelikož je tam volána metoda rekurzivně tak se ještě provede cyklus while(2) {..} v té volané metodě, ve které se v našem případě opět násobí dvojkou, atd... Doufám, že to půjde trochu pochopit :-)

Jinak trochu ukázek:
Faktoriál pomocí while:

public static int faktorial(int hodnota) {

int temp = 1;
while (hodnota > 0) {
temp *= hodnota;
hodnota--;
}
vysledek = temp;
return temp;
}


Faktoriál pomocí rekurze:

public static int faktorial(int hodnota) {

if (hodnota < 1) {
return 1;
}
return (faktorial(hodnota-1) * hodnota);
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.253.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 44 hostů

Podobná vlákna

Faktorial - IF funguje, WHILE ne — založil Petr Hájek

Faktorial — založil Tom@sQo

Faktorial — založil Snake

Faktorial ve while — založil Noneus

Diskrétní matematika - faktoriál — založil Ing.Dutá_Hlava

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý