Zdravim,
neporadil bystem mi někdo způsob jak pozastavit čítání u mh74192 (kromě odpojení hodinového vstupu)?
Podle datasheetu je nutné mít např. při čítání sestupně na vstupu UP úroveň log. 1. Něšlo by např. to čítání pozastavit přívedním log. 0 právě na tento vstup?
V datasheetu jsem o tom nic nenašel...
Předem děkuji za jakoukoliv radu
Fórum › Číslicová technika
Vratný čítač mh74192
Podle mě 192 vůbec hodinovej vstup (jako takovej nemá) nemá, když přívádíš na UP tak čítá nahorů a když přivádíš na down tak čítá dolů. Já bych ten signál normálně vyřazoval přes nějaké hradlo. Nebo zkusit 74191 ten pokud se nemýlím de blokovat přes ENABLE G.
#1 Rick S. Hunter
jednoduche na Up a down pripojit schmitt 74hc14 bud 2 za sebou podle typu spínání tak aby pri vstupu na schmitt bylo in 5V out je 0V opacne 0V je 5V ...MH 74192 ma zvlástní chování je něco mezi 74ls192 a 74hc192
reaguje ze kdyz je na vstupech up a down 5V propad dolu na 0V tak skok nahoru zachytí a provede zmenu na Q vystupech
74192 a 74LS192 a 74HCT172 se z hlediska funkce nijak neliší. Liší se pouze v elektrických parametrech (spotřeba, rychlost), což je dané technologií.
Věta: "reaguje ze kdyz je na vstupech up a down 5V propad dolu na 0V tak skok nahoru zachytí a provede zmenu na Q vystupech "
tedy tomu "propadu dolu na 0V " se říká sestupná hrana. Přitom platí, že nemůže být současně na vstupu count-up a count-down. Prostě nemůžete chtít, aby čítač současně, v stejném okamžiku čítal dolů i nahoru. Pokud to někdo takto pitomě zapojí, pak reakce čítače bude nahodilá. Bude samozřejmě záležet na kmitočtu signálu, ale nelze takto realizovat zapojení obousměrného čítače a čekat, že když současně přivedu vstupní signál na vstupy up i down, že čítač bude stát.
Ještě dodatek, aby to bylo každému jasné. 74192 a 74LS192 a 74HCT192 čítají tak, že na jednom ze vstupů count-up nebo count-down musí být log.1 a současně na druhém vstupu náběžná hrana impulzu způsobí změnu čítače o jedničku a to tím směrem, na který vstp byla náběžná hrana přivedena. Jedná se o náběžnou hranu, protože čítače u 74192 a 74LS192 a 74HCT192 jsou z D-klopných obvodů.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Čítač v C# - čítání 1000x za sekundu — založil vas9
Kniha návětěv s citacemi — založil durmitor
LaTeX - citace rovnice — založil yaqwsx
Moderátoři diskuze