Programovací jazyky – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Programovací jazyky – Offtopic – Fórum – Programujte.comProgramovací jazyky – Offtopic – Fórum – Programujte.com

orw0
Newbie
8. 6. 2008   #1
-
0
-

Zdravím. Dost z vás má v podpisu jazyky, které umí. Překvapilo mě, kolik jich je a tak se vás ptám: Jak jste se je učili? Jen podle návodů na internetu nebo jste si půjčili/koupili knížky a četli si je?

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.242.81.–
yaqwsx+9
Posthunter
8. 6. 2008   #2
-
0
-

Noučit se jazyk je nejjednodušší. Tězší je naučit se programovat...
A jazyk se nejlépe naučíš, když si koupíš knížku a budeš se z ní učit a dělat vlastní programy, ne jen opisovat příklady z knížky, a když něco nebudeš vědět, tak pohledáš na internetu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.64.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
8. 6. 2008   #3
-
0
-

To orw : Nedělej si iluze. Lidi jsou schopný dát si do podpisu všechny jazyky, ve kterých kdy spustili Hello World.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
8. 6. 2008   #4
-
0
-

To djanosik : Smalltalk, Python, C#, C++, Whitespace, Brainfuck, Lisp, Java, Basic, Pascal, ObjectPascal, Prolog, Cobol, Fortran, Ruby, PHP, Simula... Stačí ke všem sehnat kompilery/interpretery a za pomocí http://cs.wikipedia.org/wiki/Hello_world se naučit téměř všechny existujicí jazyky. Taky znám několik takových lidí, co to o sobě tvrdí :-D

Jinak, třeba já umím pouze (Object)Pascal (umět je relativní pojem) a ten jsem se učil ve škole a za pomocí knížky, Brainfuck (a jsem na to hrdej!) za pomocí internetovejch "tutoriálů" (ono, jazyk je to vlastně jednoduchej, ale něco v něm udělat...) a teprve se učím C++ a to za pomocí knihy Mistrovství v C++, kterou mohu všem doporučit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
8. 6. 2008   #5
-
0
-

Obcne ale plati, ze jakmile zvladnes jeden, tak uz dalsi nebyva problem (pokud neni radove slozitejsi). HTML se nepocita.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Ace McIntosh0
Super člen
8. 6. 2008   #6
-
0
-

To Garret Raziel :

Jinak, třeba já umím pouze (Object)Pascal (umět je relativní pojem) a ten jsem se učil ve škole a za pomocí knížky, Brainfuck (a jsem na to hrdej!) za pomocí internetovejch "tutoriálů" (ono, jazyk je to vlastně jednoduchej, ale něco v něm udělat...) a teprve se učím C++ a to za pomocí knihy Mistrovství v C++, kterou mohu všem doporučit.

Ty bláho, to jsou přesně moje slova:-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.174.–
Colpik0
Super člen
8. 6. 2008   #7
-
0
-

To orw:

CommanderZ napsal:
Obcne ale plati, ze jakmile zvladnes jeden, tak uz dalsi nebyva problem (pokud neni radove slozitejsi). HTML se nepocita.

Přesně tak. Umět programovat neznamená znát nazpaměť programovací jazyk - znamená to přemýšlet takovým způsobem, aby to bylo využitelné při psaní programů (logických postupů napsaných v nějakém programovacím jazyce). A jelikož se programuje ve všech programovacích jazycích (a HTML není programovacím jazykem!) prakticky stejným způsobem, je jedno ve kterém jazyce programuješ. Když chceš přejít na jiný, stačí si pak zvyknout na jiný syntax (pravidla psaní) a to občas ani nemusíš, protože např. C, C++, C#, JavaScript, PHP a Java (a možná ještě další) mají syntax hodně podobný.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.176.–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
8. 6. 2008   #8
-
0
-

To Colpik : No to o programovaní vo všetkých jazykoch rovnako nieje celkom pravda. Vezmi si napr funkcionálne programovacie jazyky, čisto objektové jazyky, štrukturálne jazyky, mix objektových a štrukturálnych jazykov.
V každom sa programujú iné veci tým pádom sa využívajú aj iné metódy.
Áno dá sa programovať do jazyka, ale v niekorých prípadoch je to ako špárať sa v zadku nohou ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
MZetko0
Stálý člen
9. 6. 2008   #9
-
0
-

Pravda je taková, že mnoho programovacích jazyků obsahuje podobnou syntax, funkce a operátory, ale existují moderní, či naopak zastaralé výstřelky, které k nim nezařadíš ani když se budeš sebevíc snažit - BTW: Zkus najít nějaké větší podobnosti mezi Assemblerem a C++ :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.235.–
"Přirozená inteligence bude umělou brzy překonána. Přirozenou blbost však umělá nemůže nahradit nikdy"
Jára da CIMRMAN
http://www.newgame.cz
gaben0
Stálý člen
11. 6. 2008   #10
-
0
-

Xhtml, CSS: Začal som čisto z webu, neskôr som si kúpil aj zopár knižiek o týchto jazykoch
Php, MySQL: Z knihy "Php a MySQL" (Larry Ulman)
C, C++: C z knihy Učebnice jazyka C; C++ z knihy Naučte se C++ za 21 dní

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.12.51.–
C, C++
orw0
Newbie
11. 6. 2008   #11
-
0
-

To gaben : A jak dlouho se o to všechno už zajímáš?

Nahlásit jako SPAM
11. 6. 2008   #12
-
0
-

Pravda je taková, že mnoho programovacích jazyků obsahuje podobnou syntax, funkce a operátory, ale existují moderní, či naopak zastaralé výstřelky, které k nim nezařadíš ani když se budeš sebevíc snažit - BTW: Zkus najít nějaké větší podobnosti mezi Assemblerem a C++ :-)

Pohybujme se v urcitych mezich. Pokud napriklad clovek dobre ovlada JavaScript, tak uz pro nej C++ ani Java nebude zas tak hrozny problem. A naopak ani nemluve.

Nahlásit jako SPAM
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
11. 6. 2008   #13
-
0
-

To CommanderZ : Já bych byl na ten JavaScript opatrnej. Vím, že se v něm hodně zkušených programátorů ztrácí ... podle mě je to dost špatnej jazyk.

Nahlásit jako SPAM
11. 6. 2008   #14
-
0
-

On se chova o neco jinak nez ostani jazyky...asi to nebyl dobrej priklad. Treba PHP je asi lepsi priklad.

Ona vetsina problemu JavaScriptu vychazi z toho, ze se ve vetsine slozitejsich veci musi vsechno programovat dva a vicekrat pro ruzne prohlizece.

Nahlásit jako SPAM
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
11. 6. 2008   #15
-
0
-

To CommanderZ : A proto je lepší JS používat co nejméně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
11. 6. 2008   #16
-
0
-

Proc? Ja ho mam rad, porad lepsi nez strasit s flashem.

Nahlásit jako SPAM
Earl Cash0
Věrný člen
11. 6. 2008   #17
-
0
-

To CommanderZ : souhlasim....JS je perfektni na spoustu mensich veci, ktere se daji udelat rovnou u uzivatele a v pripade ze je vypnuty, aplikace bezi bez vetsich problemu dal....

ja jej casto pouzivam na overeni formularu, takze pokud si jej nekdo vypne, je jen sam proti sobe.....

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
11. 6. 2008   #18
-
0
-

Já osobně využíváj jen Ajaxu, jinak se JS pokouším co nejvíce vyhnout.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
gaben0
Stálý člen
11. 6. 2008   #19
-
0
-

To orw : No s webdesignom som začal tak pred cca 1,5 rokom (Html, CSS), asi o pol roka neskôr som sa začal učiť Php & MySQL a C, neskôr som prestal programovať v C a začiatkom tohto roka som prešiel na C++

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.237.3.–
C, C++
11. 6. 2008   #20
-
0
-

Já se pokud možno řídím heslem "co můžeš vyřešit jinak, neřeš javascriptem". Často je mi jedno, že ono "jinak" může zabrat více času.

Nahlásit jako SPAM
pawlik0
Grafoman
11. 6. 2008   #21
-
0
-

Ted sem se rok vyhybal Javascriptu... a teď dělám profi online editor obrázků v ajaxu ;-)
p.s.: je to trochu OT, ale vzdyt v offtopicu jsme;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.203.–
Sa Nata A Na. Howgh
11. 6. 2008   #22
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
gaben0
Stálý člen
12. 6. 2008   #23
-
0
-

To djanosik : Tiež sa riadim tým, že čo môžem urobiť inak, nerobím cez javascript...:)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.12.51.–
C, C++
Spectator0
Věrný člen
12. 6. 2008   #24
-
0
-

To CommanderZ : Tak ten photosho je celkem slušněj!

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.112.–
. . .
pawlik0
Grafoman
12. 6. 2008   #25
-
0
-

To CommanderZ : mno bude to něco jinýho :) - jiné funkce apod. Zároveň to bude na vytváření obrázků... mno nebudu nic říkat, ať pak nejsou všichni zklamaný ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.203.–
Sa Nata A Na. Howgh
Architekt0
Super člen
17. 6. 2008   #26
-
0
-

orw napsal:
Zdravím. Dost z vás má v podpisu jazyky, které umí. Překvapilo mě, kolik jich je a tak se vás ptám: Jak jste se je učili? Jen podle návodů na internetu nebo jste si půjčili/koupili knížky a četli si je?

To je jednoduché, chceš něco udělat, tak se musíš něco naučit. A když děláš spoustu různých věcí, naučíš se spoustu jazyků :-)

Já jsem chtěl dělat internetový stránky, tak jsem začal s HTML a CSS. Pak sem k tomu přidal PHP a SQL. Taky jsem se zabýval elektrotechnikou, hlavně v oblasti mikroprocesorů, tak jsem se musel naučit x51 Assembler, časem jsem přešel na technologii AVR, takže jsem se učil AVR Assembler a začal jsem ty mikroprocesory programovat i v C. Přitom jsem zjistil, že programování je trochu něco jiného než prasení v PHP a začal jsem programovat v C a C++ i na normálním počítači. A to už jsem definitivně přišel na to, že PHP je nejhorší past pro nadějné programátory. Tak našel jsem alternativu - Python - s kterým plně pokreju oblast internetových i desktopových aplikací, takže už se obejdu i bez toho C/C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.166.–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
MZetko0
Stálý člen
18. 6. 2008   #27
-
0
-

To Architekt :
Pokud jsem to pochopil dobře, PHP úplně zavrhuješ? Proč si to myslíš :smile1: ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.235.–
"Přirozená inteligence bude umělou brzy překonána. Přirozenou blbost však umělá nemůže nahradit nikdy"
Jára da CIMRMAN
http://www.newgame.cz
jxj
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
18. 6. 2008   #28
-
0
-

PHP je špatný jazyk? No ja se jej chtel začít učit ale teď nějak nevím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.189.142.–
darthdeus0
Stálý člen
18. 6. 2008   #29
-
0
-

PHP neni špatný jazyk a pokud člověk začíná s programováním, tak se docela i hodí bych řekl.. Netvrdím že Python není lepší (nebo naopak :) ), ale bych ani jedno nezavrhoval. V obojím jsem jistý čas programoval, v PHP sice znatelně déle ... Jinak programuju už pár let v C/C++ a v poslední době se snažím přijít na chuť Jave, která bych si troufl tvrdit se docela hodí na učení se programování, protože není nijak zvlášť obtížná a přitom se jedná o velmi mocný jazyk :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.184.–
(1..100).inject(&:+) komu se to nelíbí, ať mi klobouk políbí :P
Ace McIntosh0
Super člen
18. 6. 2008   #30
-
0
-

Na PHP je dobré, že jde o relativně jednoduchý jazyk (tím pádem i lépe zvladatelný) a svému účelu rozhodně poslouží, možná z něj začínající programátor pochytí nějaké ty zlozvyky, ale každý jazyk je jiný a myslím si, že i tyto zlozvyky jsou do budoucna většinou zvladatelné (však když člověk ovládá více jazyků, musel si na specifické konvence každého z jazyků zvykat zvlášť). PHP bych rozhodně nezavrhoval, však už jen to, jak moc je používaný, o lecčems vypovídá. V jednoduchosti je síla, říká se (tím však nechci tvrdit, že PHP je moc jednoduché).

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.174.–
orw0
Newbie
18. 6. 2008   #31
-
0
-

Já se teď učím PHP.

Nahlásit jako SPAM
Architekt0
Super člen
20. 6. 2008   #32
-
0
-

Je mnoho důvodů, proč PHP považuji (a nejen já) za špatný jazyk. Jeho základní problém je, že vzniklo bez jakékoliv promyšlené koncepce a stejně tak probíhal i jeho další vývoj - prostě nabalování a lepení dohromady všelijakých funkcí a syntaxe, podle toho, co se komu zrovna hodilo. Výsledkem je neskutečnej bordel. Třeba funkce - některé jsou pojmenované podtržítkovou syntaxí, jinde jsou slova nalepená na sebe, jména a pořadí parametrů funkcí jsou zcela náhodná. Ve výsledku to zamená, že bez manuálu nebo fenomenální paměti se člověk skoro neobejde. Nebo dvě syntaxe pro bloky kódu - "if: endif;" a "{ }", nejlépe když je někdo podle nálady kombinuje. U složitějších konstrukcí, zvlášť když někdo neodsazuje správně, jsou ty endif; apod. na zabití. Příliš mnoho volnosti v možnostech jak psát a žádná pravidla (pokud si je člověk nedonesl odjinud) způsobují, že programy v PHP jsou převážně více než špatně čitelné a společný vývoj nebo přebírání programů po někom je skoro noční můra. Chybějící koncepce jak vlastně vyvíjet aplikace v PHP, špagetový kód a patlání HTML a přímo do zdrojáku způsobuje, že ve většině aplikací se vyzná jen jejich autor a po nějaké době ani on. Mizerná podpora OOP způsobuje, že OOP v PHP používal jen málokdo a lidi nemají moc chuť se ho učit, i když by tak dneska měli programovat všichni. A důvodů, proč říci PHP ne, je mnohem víc (poradí Google). Třeba jeho extrémní systémová náročnost (např. oproti Pythonu je 3-5x náročnější), díky které se v zásadě nehodí na žádné velké aplikace počítající se zátěží, jako webové hry (je sakra rozdíl, jestli je pro stejný pořet hráčů nebo uživatelů potřeba pořídit a platit provoz čtyř serverů, nebo jen jednoho). Závěrem bych to shrnul tak, že programovat slušně a efektivně v PHP vyžaduje velké úsilí, množství návyků, znalostí a zkušeností, které drtivá většina "programátorů" v PHP postrádá a které programováním v PHP získají jen velmi pomalu, jestli vůbec. To, co po více než deseti letech zkušeností s PHP oceňuji právě na Pythonu nejvíce je jednoduchá syntaxe a striktní syntaktická pravidla, která neumožňují tak zásadně prasit zdrojáky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.22.–
Tomcat0
Newbie
20. 6. 2008   #33
-
0
-

To Architekt :
Se zbytkem souhlasim, ac jsem PHP programator, nicmene "Mizerná podpora OOP způsobuje, že OOP v PHP používal jen málokdo a lidi nemají moc chuť se ho učit, i když by tak dneska měli programovat všichni." - Ne sorry, to uz dnes opravdu pravda neni, od PHP5 neni absolutne problem OOP vyuzit tak, ze to ma hlavu a patu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.24.93.–
"Nemůžete nikoho nic naučit, můžete mu maximálně pomoci, aby to sám v sobě nalezl. " Galileo Galilei
w3q0
Věrný člen
20. 6. 2008   #34
-
0
-

To Architekt : Mám rád PHP, ale podľa mňa máš pravdu. PHP je skoro bez pravidiel a to aj v časti vývoja samotného PHP :P

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
HTML,CSS,PHP,MySQL, začínam s Objected C 2.0
Architekt0
Super člen
20. 6. 2008   #35
-
0
-

To Tomcat : V zásadě sohlasím, od PHP5 je podpora OOP docela dobrá, alespoň teoreticky. Nevím jak dnes postupuje vývoj, už v PHP nedělám, ale když sem se snažil v něm programovat objektově, nebavilo mě stále dokola řešit, jestli jsem udělal chybu já, nebo kluci ze Zendu něco zapoměli implementovat, nebo to implementovali blbě. Viz. např. http://latrine.dgx.cz/jsem-zdesen-z-php5

Nahlásit jako SPAM
bukaj0
Věrný člen
20. 6. 2008   #36
-
0
-

Architekt
Příliš mnoho volnosti v možnostech jak psát a žádná pravidla (pokud si je člověk nedonesl odjinud)
Řekl bych, že psát prasácký kód se dá v jakémkoli jazyku, rozhodně nejen v PHP. Pokud si někdo zkouší nějaké ty jednoduché věci, které stejně po pár neúspěšných spuštěních (většinou kvůli syntaktické chybě) a pár úspěšných stejně vymaže, nemá se cenu zabývat nějakou tou kulturou kódu. Je to stejné jako, když si člověk potřebuje rychle naškrábat něco, co ho zrovna napadlo. Ale pokud se píše v PHP nějaká seriozněji myšlená věc, zdá se mi, že dost lidí (alespoň těch, co kódy uvolňují) si udržuje nějaký ten styl psaní.

Mizerná podpora OOP způsobuje, že OOP v PHP používal jen málokdo a lidi nemají moc chuť se ho učit, i když by tak dneska měli programovat všichni.
S tou horší podporou OOP bych souhlasil. Ale rozhodně ne s tím, že takhle by dneska měli programovat všichni. OOP je způsob, nikoli cíl. Také by mě zajímalo, co to vlastně je dobrá podpora OOP? Jak se vymezuje úroveň podpory OOP?

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.116.219.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Komtek0
Duch
20. 6. 2008   #37
-
0
-

ja sem se to ucil tak napr ja sem to furt cetl dokola a kdyz sem tomu rozumnel tak sem si to skusil a tedka ja napr umim HTML a ucim se ostatni programovaci jazyk.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.138.–
Quiark0
Věrný člen
20. 6. 2008   #38
-
0
-

Komtek napsal:
ja sem se to ucil tak napr ja sem to furt cetl dokola a kdyz sem tomu rozumnel tak sem si to skusil a tedka ja napr umim HTML a ucim se ostatni programovaci jazyk.

"Já být dobrá Čech"... možná by ses mohl nejdřív naučit český jazyk ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.212.43.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
20. 6. 2008   #39
-
0
-

HTML není programovací jazyk, takže říct "ostatní programovací jazyky", když už umím HTML je... nemístné:D

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Architekt0
Super člen
21. 6. 2008   #40
-
0
-

To bukaj : V logice kódu se dá prasit téměř všude, ale jazycích, které mají poměrně striktní syntaktická pravidla, jako třeba Python, nejde moc prasit alespoň ten vzhled. I třeba v tom PHP není důvod proč už z principu nepsat rovnou pěkným přehledným stylem. U OpenSource projektů se na tu úpravu docela hledí, ale dle mých zkušeností, když na projektu dělá jen jeden člověk, je to většinou prasečina, ve které se vyzná jen on. Větší softwarové firmy dokonce zaměstnávají kontrolory kvality kódu, kteří na tohle dohlížejí.

Dobrá podpora OOP nějakého jazyka by se dala definovat jako: rychle, příjemně a bezproblémově se v něm objektově programuje. OOP je jen způsob, ale oproti procedurálnímu programování je to mnohem lepší (efektivnější) způsob, jak dosáhnout nějakého výsledku.

Nahlásit jako SPAM
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 29 hostů

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý