Ahojte
Potreboval by som poradit. Rozhodujem sa medzi dvoma jazykmi C++ a assemblerom v c-cku robim uz dlhsi cas a aky taky prehlad o tom mam ale o assemblery neviem skoro nic ani co sa v tom da robit aku to ma vyuzitelnost v reale ci sa s tym da niekde nejako uplatnit a podobne veci.. velmi by mi pomohli ak by ste mali po ruke nejaky clanok alebo stranku na internete o assemblery a vas nazor na tento jazyk.. chcel by som sa o tom dozvediet co najviac
Fórum › C / C++
C++ vs Assembler
Toto je pouze můj subjektivní názor:
Assembler je low-level jazyk, dnes má dle mě uplatnění při tvorbě OS, programování mikroprocesorů. Kdysi se používalo u renderovacích funkcí ve hrách, ale už se moc nepoužívá - je lepší obětovat trochu výkonu, za ušetřenou námahu to stojí...
C++ má dle mě prakticky největší uplatnění, je naprosto univerzální...
Ale samozřejmě není problém umět tak nějak oboje...
Tak velmi rozdílné jazyky to jsou. Co se týče assembleru tak samozřejmě je težší vývoj v něm, pravděpodobně je vázán na určitý procesor. C++ využívá OOP paradigma, "snažší" vývoj oproti assembleru. Pravděpodobně ten kdo umí assembler, pak jednodušeji přechází na vyšší programovací jazyk. Dokáže efektivněji využívat systemové prostředky a alg. Na druhou stranu musí přijmout nějaké paradigma. Znalosti Assembleru jsou výhodou a najdo si uplatnění. ..
assembler je dnes už veľmi špecifická záležitosť. Ak chceš vytvárať uživateľský softver tak určite C++, teda ak vyberáš iba medzi nimi. C++ sa dnes používa tiež na špeciálne veci. Hlavne náročné hry a podobne veci. To že je jeden jazyk rýchlejši a druhy pomalši je fakt blbosť. Tým sa nemusiš zaťažovať.
To mephi : Víš co, rád bych :-) - kdybych to uměl. Assembler fakt nedávám, ale vím, že optimalizace skrz něj je většinou účinná. Jinak nic :-)
Zdravím,
No, můj názor je, že zapomínáte na jednu docela podstatnou věc, aby jsme napsali efektivní program ASM musíme znát procesor pozpátku. Dnešní kompilátory C/C++ znají procesor mnohem lépe než my, takže dokáží program do strojového kódu přeložit lépe. A výsledný program bude většinou efektivnější a rychlejší. Toť můj názor.
Hlavně asi zapomínáte na to, že to co v Assembleru píšete několik hodin je v C++ na pár řádkách. Sám jsem v Assembleru zkoušel asi 2 měsíce dělat a fakt si nedovedu představit v tom psát větší aplikaci ... Navíc assembler slouží k naprosto jiným věcem než C++ ..
To Anonym : S tím tak docela nemohu souhlasit zkuste si někdy disassemblerovat cečkovský kód a uvidíte, že děla spoustu věcí zbytečně.
Jinak optimalizace na úrovni assembleru se podle mě vyplatí jen u aplikací, které mají být opravdu rychlé nebo v některých speciálních případech - např: efektivní práce s bity nebo některé výpočty.
Přesto si myslím, že assembler je dobrý se naučit protože utváří "nový pohled na svět".
assembler je sranda. Ak sa s nim nekto ozaj hral tak ho bud ma rad alebo ho nenavidi ;) Ja ho mam rad ;) Odporucam ti skusit to... mozno ho uz nikdy viac nepouzijes ale je s nim haluz ;)
A neviem preco tu vsetci pisete o specifiskosti toho a toho ? Nechcem nikoho urazit ale pre kolko architektur okrem x86 a x86-64 ste pisali ? Ak sa asm nechcete skutocne zivit tak nebude pouzivat instrukcie ine ako pozna aj 386-ka a to vam pusti aj navymakanejsi hyper mega super Core 666 Super Extreme (teda ak si chlapci od intelu/amd nezaspasuju, pravdaze ;))
Tot moj nazor
darthdeus napsal:
... a fakt si nedovedu představit v tom psát větší aplikaci ...
O tom ale nemluvím. Myslím tím jen optimalizaci jedné nebo dvou procedur v programu. Někdy to vážně může pomoci.
> Nechcem nikoho urazit ale pre kolko architektur okrem x86 a x86-64 ste pisali ?
No konkrétne ja som mal zatiaľ tu česť s týmto: x86, 8051, z80, 8086, avr, pic, tms320c5x a na každom z nich sú inštrukcie asemblera odlišné, dokonca aj taký základ ako sú inštrukcie presunu alebo skoku apod..
To AdamHlavatovic : Pravdaze, Vas (ani ludi ktorych skusenosti sa daju porovnat s Vasimi) som tym nemyslel ;)
Mal som tym na mysli, ze vzdy ked sa hovori o asm, nezbudne sa povedat ze je silno specificky a neprenositelny (co pravdze aj je ;) ) a ked si to precita niekto kto s asm nikdy nerobil moze nadobudnut nazor, ze ked napise daco pre p4 na c2d to nepusti a to by som nerad ;)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Assembler 86 — založil dDesmondD
Uloha assembler — založil mikin1
Assembler-pomoc — založil tichous
Moderátoři diskuze