Otázky začínajícího v C# – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Otázky začínajícího v C# – .NET – Fórum – Programujte.comOtázky začínajícího v C# – .NET – Fórum – Programujte.com

joe0
Newbie
7. 7. 2008   #1
-
0
-

Tak tedy měl bych pár otázek ohledně C#, pro který jsem se rozhodl.

1) Jak uložím a znovu načtu pozici okna?
2) Zůstanu třeba opět u ukládání nastavení, mám hlavní formulář (1) s tlačítkem, při kliknutí na něj se otevře jiný formulář (2). A teď bych chtěl uložit pozici a velikost okna (1) a také (2). To znamená, že mám v kódu každého formuláře vytvořit metody saveSettings() a applySettings()? Tady by se asi dalo použít polymorfismu, ale prostě nevím jak to "propojit".
Asi to byl špatný příklad :-) Ale třeba by mě zajímalo, jak přistupovat z formuláře (2) na (1). Třeba změna titulku okna.

---

ad 1)
Hledal jsem a nalezl jsem, že se dá ukládat do "settings" tak, že si vytvořím položky (nevím jak jinak to nazvat) a pak ukládám způsobem:

Properties.Settings.Default.windowTop = this.Location.Y;

Ale u toho jsem skončil, jak mám pak načíst pozici okna? Když napíšu tohle do inicializace:
Location.Y = properties.Settings.Default.windowTop;

Skončím s chybou Cannot modify the return value of 'System.Windows.Forms.Form.Location' because it is not a variable, tak jak tedy jinak mám načíst uloženou pozici okna?

Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
7. 7. 2008   #2
-
0
-

Tos tomu zjišťování teda moc nedal.

1) Získat a naopak nastavit pozici a případně rozměry předpokládám umíš (kdyžtak pohledej v MSDN). Jak to uložit je příliš obecná otázka. Obecně lze říct, že se musíš naučit pracovat s nějakým úložištěm (konfigurační XML, databáze, apod). Doporučuju dohledat příslušné články (jsou i české).

2) Z tohoto jsem pochopil, že tě to jen zajímá, ale žádnej praktickej problém vlastně neřešíš. Předej formuláři (2) odkaz na formulář (1), pak s ním můžeš pracovat. Už se to tady řešilo.

BTW: Zkus třeba this.Location = new Point(X, Y); ... nebo tak nějak.

Dále doporučuju přečíst kurz .NET a C# na Zive.cz, případně nějakou kvalitní publikaci. Diskuze nesloužej k suplování takových zdrojů informací.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
joe0
Newbie
7. 7. 2008   #3
-
0
-

Díky, hledal jsem to poměrně dlouho. Ne jen tu chvíli, jak to teď vypadá mezi vložením příspěvků do diskuze. Ukládání do settings se mi zdá, že nefunguje.

S tím new Point() jsem právě nevěděl, psal jsem to jak jsem napsal, proto to nešlo. Takhle nastavení pozice funguje, ale pořád se mi formulář objevuje na tom samém místě.

ad 2. Jen mě to nezajímá, potřebuju to, resp. hledám jak to udělat a zkouším. Ale kdybych potřeboval změnit něco na 20ti formulářích, musím předat reference na 20 formulářů?

Kurzy si přečtu, jen toho mám docela dost po jedné knížce a jen číst, to mi asi taky moc nepomůže.

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.5.–
8. 7. 2008   #4
-
0
-

To joe : No, musíš si změnit startovní pozici formuláře - jak už jsem řekl, využij možností MSDN, k tomu to je. Ano, musíš předat reference na 20 formulářů a nebo si poradit jinak, ale proč bys něco takovýho dělal. Čtení ti hodně pomůže, než začneš řešit praktický věci, tak si musíš vzít nějakou publikaci a udělat si jasno v teorii -> zkoušet ji v praxi aplikovat, jinak se nic nenaučíš. Když ti já v diskuzi něco napíšu, tak je to naprosto k ničemu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 49 hostů

Podobná vlákna

Otázky k C++ — založil Andrej

Otázky — založil ukulele

C++ otázky , — založil Andrej

C++ otázky — založil Andrej

Cvičební otázky — založil Kenvelo

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý