Linux + Windows na jednom PC – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Linux + Windows na jednom PC – Offtopic – Fórum – Programujte.comLinux + Windows na jednom PC – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Defton
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
15. 7. 2008   #1
-
0
-

Ahoj .. rozhodl jsem se, že si na svůj NB hodím i linux a jelikož mám windows xp nevím jak nainstalovat linux na PC aby se mi neztratil původní windows xp a abych při zapnutí PC mohl přepínat mezi Linuxem a WIndows XP ...

Pokud víte nějakou radu nebo odkaz.. prosím

// A nevím jestli sem to zařadil správně ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.174.–
Smokie0
Expert
15. 7. 2008   #2
-
0
-

Jednoducho. Vloz CD/DVD s instalackou niektorej linuxovej distribucie a pri rozdelovani disku len sleduj ci nie je nastavene to, ze si vezme cely disk. Tam staci iba nastavit to, aby to zjedlo len volne miesto a ulozene data nechalo na pokoji. A grub sa uz postara o to druhe co chces.

Inak Ubuntu sa da nainstalovat aj ako "sucast" Windows priamo z...Windows. Instalacia si na disku vytvori v jednom subore emulaciu suboroveho systemu a tam sa nainstaluje a potom sa da lahko zmazat odobranim rovnako ako akakolvek ina aplikacia.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
Defton0
Duch
15. 7. 2008   #3
-
0
-

To Smokie :

Dík za tak rychlou odpověd a ještě když jsme u toho kterou verzi linuxu vybrat.. zatím se mi líbí Debian a Ubuntu

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.174.–
Colpik0
Super člen
15. 7. 2008   #4
-
0
-

To Defton : Říká se tomu distribuce ne verze! Pro nováčky je lepší Ubuntu, ale ŘEŠILO SE TO TU UŽ TISÍCKRÁT!

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.176.–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Smokie0
Expert
15. 7. 2008   #5
-
0
-

Defton napsal:
To Smokie :

Dík za tak rychlou odpověd a ještě když jsme u toho kterou verzi linuxu vybrat.. zatím se mi líbí Debian a Ubuntu

Debian radsej nechaj na pokoji. Pre novacikov je najlepsie Ubuntu, ako uz pisal Colpik, alebo potom openSuse, alebo Fedora

Inak odporucam pozriet sa na tuto stranku http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?lang=cz

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
bukaj0
Věrný člen
15. 7. 2008   #6
-
0
-

Colpik
Říká se tomu distribuce ne verze! Pro nováčky je lepší Ubuntu, ale ŘEŠILO SE TO TU UŽ TISÍCKRÁT!
Klid. Pochop, že někdo, kdo akorát slyšel, že něco jako Linux existuje, neví vůbec, že něco jako distribuce je. A to, terá distribuce je lepší pro jakou skupinu se ještě minimálně TISÍCKRÁT!!! :o) řešit bude.

Smokie
Inak odporucam pozriet sa na tuto stranku link (v novém okně )
Tak jsem si schválně ten test zkusil. No, výsledky jsou opravdu zajímavé -- vylosovalo mi to 6 distribucí (resp. 5, pokud budeme brát Kubuntu a Ubuntu jako jednu). Zdá se mi, že je to docela na nic. Pro začátek jsou spíše důležité volby s méně možnostmi.

Defton
Zkušenosti mám s Ubuntu (ještě ve verzi 6.10, takže od té doby se to mohlo dost posunout). Tehdy jsem s Linuxem začínal, byla to moje první instalce systému a všechno proběhlo v pořádku. Používal jsem dual boot s Windows XP. Všechny problémy, co jsem měl (hlavně týkající se skvělého modemu Sagem 840 F@st od O2 :o)), se podařily vyřešit (hlavně díky dobré podpoře na wiki a na fóru). Nestěžoval jsem si. Zvykl jsem si na Linux a vyhovuje mi.

Poté jsem koupil nový počítač. Nejnovější verze Ubuntu byla 7.10, myslím, ale jelikož jsem nečetl moc pozitivních ohlasů a Ubuntu 8.04 mělo vyjít až za pár měsíců, nainstaloval jsem openSUSE 10.3. Instalace byla na nový počítač, takže jsem se rozdělováním disku moc nezabýval, ale myslím, že by všechno mělo být v pohodě. Nejznatelnější změnou oproti Ubuntu byl balíčkovací systém a umístění něterých konfiguráků. Bohužel, ale nepodařilo se mi zjistit, jak odstraňovat tzv. sirotčí balíky (ty, které byly nainstalovány s jiným balíkem, ale ten již byl odinstalován a tak jich není potřeba). Taky rozmístění konfiguráků pro Apache bylo trochu jiné, ale jsou pěkně okomentované, takže nebyl rpoblém. Jinak ne používání je to prakticky stejné. Teď vyšel openSUSE verze 11.0, který by měl být ještě rychlejší než 10.3 a zatím jsem nikde neviděl, že by někdo, kdo ho nainstaloval, ho proklínal.

Důležité ovšem je, pokud chceš jít do Linuxu, uvědomit si, že Linux != Windows zadarmo. Většina lidí, co to takhle vidí většinou končí tak, že nadávají na Linux, jaký je to šmejd, a že to není jako Windows. Upozorňuji tě předem, to opravdu není.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.13.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Smokie0
Expert
15. 7. 2008   #7
-
0
-

To je pravda. Linux nie je Windows... Na to plno ludi doplati a potom sa len biju do prs aki su oni hrdinovia, pretoze maju Windows a vyskusali jednu linuxovu distribuciu a zhadzuju to kde len mozu, pretoze bud nieco pri instalacii pobabrali a im to hned spadlo (teda je to "nestabilne"), alebo urobili inu hlupost a na vine je automaticky system. Ludia su niekedy schopni urobit z nepozornosti neuveritelne veci. :)

Inak co sa tyka balickovacich systemov, tak toto ma (nie len) Ubuntu vyriesene perfektne. Na uvedenie systemu do plnej pripravenosti staci urobit len niekolko kliknuti mysov. Software netreba stahovat po strankach, ale staci iba pouzivat spravcu softwaru, pripadne Synaptic.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
Colpik0
Super člen
15. 7. 2008   #8
-
0
-

To Smokie : Souhlasím, že je to jednodušší a rozhodně míň bordelující než klasické instalátory na WIndows. Ale zase bez připojení k netu je hrozné - to se ti pak o závislostech i zdá. :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.176.–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Smokie0
Expert
15. 7. 2008   #9
-
0
-

Colpik napsal:
To Smokie : Souhlasím, že je to jednodušší a rozhodně míň bordelující než klasické instalátory na WIndows. Ale zase bez připojení k netu je hrozné - to se ti pak o závislostech i zdá. :smile1:

Tak zalezi na tom cez co sa pripajas. Teda ake pripojenie pouzivas. Ak modem, tak tam problemy mozu byt, ale napr s Wi-fi problemy nie su :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.23.–
Ace McIntosh0
Super člen
15. 7. 2008   #10
-
0
-

To Smokie : Hm, musím se pousmát nad tím, jak píšeš, že s Wi-Fi problémy nejsou, potom co si vzpomenu, kolik bezesných nocí (co do počtu v řádu desítek) jsem strávil konfigurací své Wi-Fi karty s problémovým čipem Broadcom, přičemž se mi to dosud nepodařilo plně zprovoznit (jen jeden čas mi fungovala - pouze v Ubuntu, ale i to značně nespolehlivě, pak zase přestala fungovat a od té doby je v Linuxech naprosto nefunkční) ani na jedné z 9 distribucí co jsem zkoušel (u každé distribuce jsem ještě zkoušel dva drivery - nativní a ndiswrapper), a je to bohužel jediný důvod, proč jsem Linuxy přestal používat - jak jste psali - bez připojení k netu je to na nic:-(

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.174.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý