Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak můžu naložit se svými znalostmi. Mám přečtenou knihu Mistrovství v C++ (3. vydání), která mi sice dala solidní základ jazyka, ale zatím je mi k ničemu. Prosím tedy, abyste mi v tomto vlákně doporučili, jak můžu rozvíjet nebo použít své znalosti.
Fórum › C / C++
Umím základ, co dál?
Je ti 13let a mas to prec teny cely??
Dej si cíl. Ale sám vím jak je těžké vymyslet něco, co bych mohl programovat... takže ideální řešení je přihlásit se třeba k nějakému OpenSource projektu.
To sexmachina : Proč by ne? Ve třinácti už spousta lidí číst umí:-)
czbero napsal:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak můžu naložit se svými znalostmi. Mám přečtenou knihu Mistrovství v C++ (3. vydání), která mi sice dala solidní základ jazyka, ale zatím je mi k ničemu. Prosím tedy, abyste mi v tomto vlákně doporučili, jak můžu rozvíjet nebo použít své znalosti.
Můžu se zeptat, proč chceš programovat?
Já bych si zkusil nějakou větší konzolovou aplikaci a pak bych začal s nějakým API a pak se třeba připojit k nějakém openSource projektu...
http://programujte.com/index.php?akce=diskuze&kam=vlakno&tema=9758-kalkulacka-na-odcitani
Inšpiruj sa :D Zakladateľ vlákna tu robí "užitočné programy" :D :D Jeho "kalkulačku" by si mohol rozšíriť o ďalšie matematické funkcie vrátane tých pokročilejších...
To sexmachina : Nepodceňuj mladé talenty ;) Treba len dúfať, že to nie je programátor typu VojTak :smile5:
I ja som s programovaním ako takým začínal v 11 a za tých pár rokov sa zo mňa predsa len niečo vykľulo :)
To sexmachina : No číst umím (rozhodně líp než ty psát)
To Chrasty : Cíl... no cíl mám game development, programuju mód na Half Life 2, ale to je cesta příliš trnitá
To Zelenáč : Proč ne?
To yaqwsx : Nějakou velkou konzolovou aplikaci... no.... ale jakou? Ňják mi došli nápady
To czbero : Sprav si vlastného konzolového správcu súborov, ktorý vie pracovať so súbormi rôzneho druhu. K tomu nejaký vstavaný zip/rar pakovač a ftp klient :) A máme konzolového TC :D Ale na precvičenie práce so súbormi je to skvelý nápad.
Alebo skús spraviť nejaký pokročilý file downloader. Môže napríklad sťahovať celé webstránky zo zadanej url adresy. Zadáš link a stiahne samotný index (samozrejme v html výstupe) plus všetky obrázky, grafiku a podstránky (tiež html + obrázky) a môžeš umožniť i kompletné stiahnutie stránky, t.j. vrátane všetkých pododkazov i vrátane externých :)
Toť štipka z mojej kreativity :D
To czbero : Celý nie, ale bolo by to možno trošku objemnejšie :) Napríklad tento program to zvláda (i keď mu to dosť trvá)...
http://www.httrack.com/
a co keby si zacal ucit ostatnych v c++? lebo na slovnsku múdrosť klesá a debilita stúpa. unas v triede by mohly mat niekdtory miesto operacneho systemu world of warcraft aj tak nic ineho nehraju :)a myslim ze by to bol dobry napad ucit ostatnych v c++ napr. cez skype atd. lebo takto s clankou to je niekedy trochu tazke pochopit ked to pise profik tymy odbornymy vyrazmy.
Tak jestli nevis co delat tak mi muzes udelat neco co jsem mel za ukol do skoly treba program do kteryho zadas nejake ciselne hodnoty a ten program ti ty ciselne hodnoty vypise pozpadku ale musi to byt jedno cislo typu int treba int i=26648
a program ti vypise 84662
To sexmachina : Jestli by ti nevadilo, že to bude v C# a bylo by to nějak slušně finančně ohodnocený, tak těch pět minut týdně obětuju, abych ti udělal úkol do informatiky:D
To Chrasty :
Ja bych to bral ale to bych nechtel neco takhle jednoduchyho. Vis jak treba funguje kyrhofova mapa? bych potreboval udelat
to by se dalo premejslet o financnim ohodnoceni
ked nemas nic na praci tak by si my vedel pomôct s tymto http://programujte.com/index.php?akce=diskuze&kam=vlakno&tema=9784-pomoc-s-programom ? len nech to je v c++ :)
To sexmachina : Znám tak maximálně Kirchhoffovy zákony :smile1: Ale víc do toho nevidím, takže svojí nabídku asi stahuju:-)
To czbero : Njn, promiň:-)
Promin ja napsal kyrhofovu ale myslel jsem karnaghuovu--vyslovuje se karnafuovu
To lolik :
kdyz mi to napises jeste jednou cesky --to zadani---tak to zkusim
To lolik :
a byl by to program kterej jde pustit jen v rozhrani windows
To sexmachina : Aha, z téhle problematiky znám tak maximálně výrokovou logiku (konjunkce, disjunkce, implikace, ...)
sexmachina napsal:
Promin ja napsal kyrhofovu ale myslel jsem karnaghuovu--vyslovuje se karnafuovu
To by nemuselo byť veľmi zložité, záleží od zadania.
Nj asi si génius, ak teda si tu knihu aj pochopil. Ja som si (naucte se c++ za 21dni) čítal 2x, ale vtedys som nemal doma internet, hrozna doba :-D
Píšete tu free opensource projekt. Ja hľadam hľadam, ale kam som sa zapojil tam to stojí, nikto nič nerobí ... alebo za zíjde 10 až 20 ľudí ktorí nič nevedia a idú robiť AAA hry.
Jj, dokonce na začátku roku:)Flexis napsal:
Chrasty napsal:
To sexmachina : Aha, z téhle problematiky znám tak maximálně výrokovou logiku (konjunkce, disjunkce, implikace, ...)
To už jste brali v kvartě, jo?
Překvapivé, ale nikde jsem výklad nepochopil tak dobře jako v MIstrovství. Jo a... jak jsem říkal, tak programuji nějaké nové věci do modu a zkouším Windows Forms, není to zas tak složité, ale nevím co tam mám napsat :smile1:
kdo by my vedel pomoct http://programujte.com/index.php?akce=diskuze&kam=vlakno&tema=9784-pomoc-s-programom nech napise fakt by som to potreboval
> Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak můžu naložit se svými znalostmi. Mám přečtenou knihu Mistrovství v C++ (3. vydání), která mi sice dala solidní základ jazyka, ale zatím je mi k ničemu. Prosím tedy, abyste mi v tomto vlákně doporučili, jak můžu rozvíjet nebo použít své znalosti.
Nazdar, pokiaľ už poznáš jazyk c++ a chceš v budúcnosti vyvíjať hry, tak potom môžem odporučiť nasledujúce knihy:
* Vývoj her v jazyku Java, David Bruckeen
Je to v jave, ale to je jedno, ide tu totiž o princípy, kniha relatívne detailne čitateľa oboznamuje s 2D, aj 3D grafiku, a tiež popisuje jednoduchý zvukový systém podporujúci zvukové efekty v reálnom čase, ďalej vysvetľuje spôsoby tvorby multi-player hier. Kniha má 711 strán, hodnotím ju ako veľmi podarenú a pravdepodobne je to najlepšia kniha o hrách, ktorá bola preložená do češtiny/slovenčiny.
* Naučte se programovat počítačové hry za 24 hodin, Michael Morrison
Toto je kniha stredného rozsahu s počtom strán 421. Kniha sa venuje výhradne 2D hrám a je v nej vytvorený 2D game engine a niekoľko ukážkových hier. Game engine používa win32 api (len platforma windows), je napísaný použitím procedurálneho programovania s prvkami objektového programovania a je preto ľahko pochopiteľný. Zaujímavosťou oproti game enginu s predchádzajúcej knihy je, že má podporu pre joystiky, ale zasa nepodporuje zvukové efekty. Kniha je celkovo podarená a ľahko pochopiteľná, informácie a postupy v nej popísané sú v podstate totožné ako v predchádzajúcej knihe (2D časti).
* Programujeme grafiku v Microsoft Direct3D
* Programujeme 3D hry v jazyce C#, Tom Miller
Posledné dve spomínané knihy som nemal tu česť prečítať, takže o ich kvalite nič neviem.
Ďalšia literatúra:
* Algoritmy, Datové struktury a programovací techniky, Piotr Wróblewski
* Programování ve Windows, Win32 api, Charles Petzold
* Moderní programování v C++,
* Myslíme v jazyku C++ (2 diel)
atď.
Bohužiaľ týmto to ani zďaleka nekončí, pri písaní hier hrajú najväčšiu úlohu animácie a grafika, programovací jazyk je len prostriedkom k tomu, aby sa grafika alebo animácia dala do „pohybu“. Preto je potrebné aby mal autor hry nejaké minimálne zručnosti v kreslení a modelovaní.
* Fun With a Pencil, Andrew Loomis
Popisuje techniky kreslenia hláv komixových postavičiek, rúk a kompletných postáv. Autor tvrdí, že kresliť sa môže naučiť každý (z vlastnej skúsenosti, nie je to také ľahké), stačí mu k tomu niekoľko základných tvarov, ako napr. kruh.
* Intorducing Character Animation With Blender, Tony Mullen
Kniha popisujúca kompletný vývoj postavy (tuším ju autor pomenoval Kapitán Blender) a jej animácie (chôdza, výskok, let, animácia tváre, atd.)
Tocimanko napsal:
http://programujte.com/index.php?akce=diskuze&kam=vlakno&tema=9758-kalkulacka-na-odcitani
Inšpiruj sa :D Zakladateľ vlákna tu robí "užitočné programy" :D :D Jeho "kalkulačku" by si mohol rozšíriť o ďalšie matematické funkcie vrátane tých pokročilejších...
To sexmachina : Nepodceňuj mladé talenty ;) Treba len dúfať, že to nie je programátor typu VojTak :smile5:
I ja som s programovaním ako takým začínal v 11 a za tých pár rokov sa zo mňa predsa len niečo vykľulo :)
:D budu jen rád
Tady to je: http://bug.ic.cz/kalkulacka.cpp
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Zaklad MATLABU — založil pietro62
Chyba - základ — založil Neznalec
Základ:dědičnost — založil xJakubS