Table or Div – Standardy W3C, validita a doctype – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Table or Div – Standardy W3C, validita a doctype – Fórum – Programujte.comTable or Div – Standardy W3C, validita a doctype – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
WebDevelop
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
20. 7. 2008   #1
-
0
-

Ahoj.

Měl bych takový dotaz. Jedná se o tento problém:

Dělám stránky jedné nejmenované firmy. Stránky mají složitější layout.

A proto se ptám. Mám použít Divy nebo tabulky???


Prosím o vaše zkušenosti, výhody nevýhody, ...


Moc díky za vaše odpovědi

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.101.–
Reklama
Reklama
Akacko0
Návštěvník
20. 7. 2008   #2
-
0
-

To WebDevelop : V dnesni dobe jedine "plovouci layout" coz je div.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.209.–
Minnoc0
Návštěvník
21. 7. 2008   #3
-
0
-

souhlasím s ákáčkem, jedině divy, table-layout se používá jen pro tabulková data ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.66.178.–
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
21. 7. 2008   #4
-
0
-

To Akacko :
To Minnoc :

Proč? Má to praktický význam?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Akacko0
Návštěvník
21. 7. 2008   #5
-
0
-

To survik1 : Co me napada tak to ulehcuje praci vyhledavacum. Lepe se tam urci navaznost. Da se to lepe stylovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.209.–
Colpik0
Super člen
21. 7. 2008   #6
-
0
-

To survik1 : Já už nevim... všichni tě považujou za ohromnýho geeka, ale s tímhle seš už naprosto trapnej. To, že tě sémantika nezajímá v oblasti programování se ještě dá pochopit, ale tady seš v sekci Webdesign a standardy, tak se podle toho řiď. Díky.
Btw. vizuální význam to samozřejmě nemá - už proto, že s CSS uděláš vizuálně cokoliv z čehokoliv, takže i s tabulkami by šel udělat nějaký praštěný layout, ale kódový a sémantický význam to má. Přemýšlej o tom, mistře.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.176.–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
21. 7. 2008   #7
-
0
-

To Colpik : Já jen nemám rád, když někdo používá div jen proto, že je to "in" a každej kdo používá tabulky je nějaká ohromná lama a přitom neví rozdílu mezi tím...navíc mě taky zajímá, jestli to má i praktický důvod (a samozřejmě jaký).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
21. 7. 2008   #8
-
0
-

Né...CSS layout není IN! CSS layout je řešení, které zajišťuje přehlednost kódu, jednoduší stylovatelnost, rychlejší načítání (no v dnešní době je tohle už jedno krom IE 6)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.114.–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
21. 7. 2008   #9
-
0
-

To Lukáš Chadraba : No, já z diskuzí, kde lidé jdou tvrdě proti těm, co tabulkový layout používají, pochopil, že CSS je zkrátka něco náročnějšího, takže je to hned lepší a tabulky si strčte někam... Takovýhle dojem to na mě zanáší.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
21. 7. 2008   #10
-
0
-

To Colpik : ne, z table neudelas to stejne jako z divu.
To survik1 : z table nastylujes velky kulovy. navic, z divem je to univerzalnejsi, pri mensi zmene designu, nebudes muset prepisovat nejakou prastenou table s colspan, apod.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.169.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Colpik0
Super člen
21. 7. 2008   #11
-
0
-

To hrach : Teoreticky můžeš - stačí využít CSS vlastnosti display a případně pozicování. Ale samozřejmě jsem zastáncem CSS layoutu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.176.–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
21. 7. 2008   #12
-
0
-

To survik1 : Je to náročnější..ale věnovat čas naučení se tvorby CSS layoutu..ti ušetří čas při psaní webu a hlavně jeho případné editaci. Já nejsem proti tabulkomu layoutu principiálně, ale nikdy bych v něm již nic nenapsal.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.114.–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
Ruda0
Newbie
21. 7. 2008   #13
-
0
-

Ahoj, i ja se pridam do diskuze a jednim slovem to schrnu Podle http://www.w3.org/TR/html4/struct/tables.html#h-11.1normy se tabulky používají pro tabulková data a ne pro layoutu.. Jsou normy ktere by se meli dodrzovat.. Samodrejme kdyz napises stranku jen pomoci tabulky nikdo ti hlavu trhat nebude, ale spise si o tobe neco pomysleji.. Dneska kdyz se podivas po netu a po nabidkach tak nikdo tam nechce mit layout vytvoreny pomoci tabulek! Mam pocit ze i maji problemy ctectky precist takovou stranku? Osobne jsem pred par lety cca 5 delal stranky pomoci tabulek, ale dneska uz je delam jen pomoci stylu..
Takze pokud ti mohu doporucit tak delej stranky pomoci css :-) a ne tabulek..

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.195.228.–
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
21. 7. 2008   #14
-
0
-

Já neříkám, že dělám stránky v tabulkách. Využíváš je většinou při vytváření střední části stránky, jelikož neustále odsazování a propočítávání odsazení mě vytáčí. Jen zkrátka nemám rád, když někdo něco bez potřebných informací.

Nejsem příliš zastánce validity a všech serepetiček, pokud to funguje. Mě jde o funkčnost, ne o upravenost pro návštěvníky kteří by mi rádi vykradli kódy či co já vím proč lezou do zdrojáků. A upravenost v PHP mám, to mi stačí. Sice to může vypadat, že ne, ale když hlavička, menu i patička jsou samostatný soubory...

Nejsem ale kodér, zaměřuji se hlavně na PHP. Možná se jednou doučím CSS (díval jsem se i po nějakých publikacích), ale vzhledem k mé absenci umění v grafice to nevidím nějak důležitě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
bukaj0
Věrný člen
21. 7. 2008   #15
-
0
-

survik1
Využíváš je většinou při vytváření střední části stránky, jelikož neustále odsazování a propočítávání odsazení mě vytáčí.
Co myslíš tím neustálým propočítáváním odsazení? Já nevím, jak to děláš, ale mně vždycky stačí, pokud má layout určitou šířku či výšku si je stanovit v CSS a pak jet podle toho a prvka tam skáčou prakticky sami, popř. pokud je grafický návrh dělaný přímo na pixel si někdy něco spočítat, ale tohle by určitě bylo potřeba, i kdybych používal tabulky. největší problém je asi v tom, že ty i když děláš layout pomocí CSS stále myslíš, jak to udělat v tabulkách, proto je to možná tak těžké. Je to stejné jako např. procedurální vs. objektové programování. Lidé, kteří přešli/přecházejí z procedurálního na objektové prostě nastrkají procedury do tříd a myslí si, že takhle to má být.

Nejsem příliš zastánce validity a všech serepetiček, pokud to funguje.
Nač je potenciálnímu návštěvníkovi, že stránka funguje, pokud ji nenajde? Sémantika a validita kódu slouží hlavně pro to, aby ho stroje (rozuměj vyhledávače) mohly dobře a jednoduše zpracovat. Může nastat doba, kdy když budeš psát jako prase, ti vyhledávač řekne nazdar a tvou stránku nezaindexuje.

Mě jde o funkčnost, ne o upravenost pro návštěvníky kteří by mi rádi vykradli kódy či co já vím proč lezou do zdrojáků.
Když se tak bojíš o to, že ti někdo vykrade tvé jistě velice vzácné a ojedinělé kódy, tak bys je radši neměl na webu vystavovat.

Nejsem ale kodér, zaměřuji se hlavně na PHP.
Pak nechápu, proč tě tohle téma tak vzrušuje. Chápu, že potřebuješ obhajovat, že způsob, jakým pracuješ, je ten nejlepší. Ale nevím, jestli je potřeba ho tak vehementně vnucovat ostatním ;o)

Jinak bych k tomuhle tématu chtěl říct, že používání <div>ů a jejich nastylování vs. tabulek je stejné jako se vším jiným -- je potřeba používat správné věci k správným účelům. Např. takové křeslo a stůl -- na obojím se dá sedět, ale jen jedna z těchto věcí k tomu je určena. Bohužel v oblasti webdesignu stále přežívá zvyk sedat na stolech.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.13.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
21. 7. 2008   #16
-
0
-

To bukaj :
Co myslíš tím neustálým propočítáváním odsazení? Já nevím, jak to děláš, ale mně vždycky stačí, pokud má layout určitou šířku či výšku si je st...
Je možný, že to jde jednoduše, mnoho parametrů neznám

Když se tak bojíš o to, že ti někdo vykrade tvé jistě velice vzácné a ojedinělé kódy, tak bys je radši neměl na webu vystavovat.
Ne, o to mi nejde, ale nemám důvod jim tam dávat hezoučký a upraveňoučký kód...rozumíš, ne?


Pak nechápu, proč tě tohle téma tak vzrušuje. Chápu, že potřebuješ obhajovat, že způsob, jakým pracuješ, je ten nejlepší. Ale nevím, jestli je potřeba ho tak vehementně vnucovat ostatním ;o)

Jen jsem položil otázku... ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
21. 7. 2008   #17
-
0
-

Ne, o to mi nejde, ale nemám důvod jim tam dávat hezoučký a upraveňoučký kód...rozumíš, ne?


Tvuj kod je jen a jenom prezentace TEBE jako webdesignera. Jestli jsi prase a nevadi ti davat to ostatnim najevo, tak si na to kasli ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
netman920
Super člen
21. 7. 2008   #18
-
0
-

ok co tak hode sem na porovnanie kod s div-ami
a kod s tabulkami
aby bolo to isete napr. vertikalne menu :smile4:
ja ke dsom to riesil tak som musel pouzit js :smile9:

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.79.–
21. 7. 2008   #19
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.114.–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
netman920
Super člen
21. 7. 2008   #20
-
0
-

To Lukáš Chadraba :
a ako to ide jednoduchsie?

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.79.–
22. 7. 2008   #21
-
0
-

Samozrejme ze bez pouziti JS :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
netman920
Super člen
22. 7. 2008   #22
-
0
-

To CommanderZ :
no to mi doslo ale ako?
skusal som googlit a aj tak som nic nenasiel
co by riesilo moj problem :smile14:

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.79.–
Akacko0
Návštěvník
22. 7. 2008   #23
-
0
-

To netman92 : Pomoci CSS by to neslo? Neuvedl jsi o co se JS stara v tom menu, tak se tezko radi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.209.–
netman920
Super člen
22. 7. 2008   #24
-
0
-

su dva panely:
1. lavy -- menu
2. pravy --obsah stranok

do toho 2 sa nacitava obsah stranok po kliknuti v menu
a vzdy sa meni toho výska podla textu obrazkov atd
ale niekedy moze byt aj mensia ako lavy panel

a js sa stara aby oba panely boli rovnako "dlhé"

no ako by sa toto dalo riesit bez js?

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.79.–
22. 7. 2008   #25
-
0
-

To netman92 :

Jednoduše:



<DIV class="obal">

Obsah levého menu

<DIV class="hl-obsah">
(Tento div s float: right a nastavenou šířkou menší než obalový div v kterém je obsah levohé menu.
</DIV>
</DIV>

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.114.–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
netman920
Super člen
22. 7. 2008   #26
-
0
-

no tomuto moc nerozumien neslo by to aj s css?

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.79.–
22. 7. 2008   #27
-
0
-

To netman92 : Obalový div se ti vždy roztáhne podle nejdelšího sloupce (buď hl- obsahu nebo navigace).

V CSS nastavíš vlastnost FLOAR: RIGHT a WIDTH řekněme 800px pro div HL-OBSAH a WIDTH: 1000px pro div OBAL.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.114.–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
netman920
Super člen
22. 7. 2008   #28
-
0
-

1)ja nepotrebujem WIDTH ale height ak som sa zle vyjadril tak sa ospravedlnujem :smile10:
2)mam to vsetko zavrete v div kontajner
3)potrebujem to dinamicky menit nie ze tam budem mat 5riadkov textu
a bude to mat vysku 1000px :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.79.–
netman920
Super člen
22. 7. 2008   #29
-
0
-

no týmto sa stáva problém neriesiteľným.....
teda okrem js :-D :smile15:

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.79.–
bukaj0
Věrný člen
22. 7. 2008   #30
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.13.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Akacko0
Návštěvník
22. 7. 2008   #31
-
0
-

To netman92 : myslim, ze to ty jsi nepochopil co To Lukáš Chadraba myslel. Ten jeho postup je bezne reseni, ktere se pouziva na vetsine webu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.209.–
22. 7. 2008   #32
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.114.–
New Media Enthusiast[br] http://about.me/lukaschadraba
netman920
Super člen
22. 7. 2008   #33
-
0
-

no vecer sa na to pozrem a adam vedet ako to dopadlo...

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.79.–
autcpu0
Duch
25. 2. 2010   #34
-
0
-

ahoj nevíte jestli se dá když je vlastně div simulace rámů tak jestli je pro div atribut něco jako target... aby se to otevřelo určitym tom bloku?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.99.–
w3m0
Grafoman
25. 2. 2010   #35
-
0
-

autcpu: Nauč se založit nové téma, prosím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.164.–
Sa Nata A Na. Howgh
JMM
~ Redaktor
0
Grafoman
4. 3. 2010   #36
-
0
-

To autcpu : DIV simulace rámu? No nevím. Každopádně o ničem takovém že by měl mít div atribut jak rámec nevím a troufám si říct že je to naprostá blbost. Tohle by se dalo řešit myslím pomocí AJAXu. Zkus si něco o tom najít, však toho bude plnej net.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.111.99.–
Jan Malý | web: www.malyphoto.cz, @malyphoto
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Table nebo div — založil don_Dominique

TABLE JS — založil BoBy

Table — založil Onsi

JavaFX Table — založil William

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý