Detekce JS – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Detekce JS – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.comDetekce JS – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.com

 

cheeester0
Stálý člen
21. 7. 2008   #1
-
0
-

Hoj mám otázečku? Jak můžu ověřit zda uživatel přistupující na můj web má JS zapnuty a pokud ne aby se zobrazila zprava o tom ze musi mit JS povolen a stranka se nenacetla. Chci se zeptat jak to bude s roboty? Mají podporu JS nebo je to zastavi hned nazacatku a web nebudpu indexovat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.167.–
Santas0
Věrný člen
21. 7. 2008   #2
-
0
-

JS sa nema pouzivat na vykreslovanie celej stranky atd
pokial viem roboty JS nepodporuju, takze, ak bez JS nejde cela tvoja stranka, tak mas myslim smolu
web by mal ist bez JS a pomocou JS tam len pridat rozne featurky

odpoved na tvoju prvu otazku <noscript>

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.91.56.–
http://psandtner.sk/blog
cheeester0
Stálý člen
21. 7. 2008   #3
-
0
-

jiste to je jasne ale i mensi JS zalezitosti musi byt osetreny. Treba kontrola formulare je beznou praxi ale jakmile uzivatl JS nema zapnuty tak najednou zadna kontrola neni a uzivatel muze narusit chod aplikace. To je potreba osterit. Bud na strane serveru coz je ale prace navic a nemusim pak resit JS nebo proste overit zda je JS zapnuty a byt pak bez starosti.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.167.–
Akacko0
Návštěvník
21. 7. 2008   #4
-
0
-

To cheeester :
Co kdyz si vytvorim stejny formular jak mas ty, ale bez kontrol a poslu pomoci nej na server data? Tim obejdu kontrolu JS a muzu ti narusit chod aplikace.

Navic by me tato vec nanejvys nastvala, kdybych byl v nejakem prohlizeci co nepodporuje JS a nutne bych potreboval odeslat data pomoci tveho formulare.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.209.–
21. 7. 2008   #5
-
0
-

Formulare musis osetrovat i na serveru, jine cesty neni.

1) JS se da uzivatelsky libovolne manipulovat pomoci konzole. V tomhle pripade by byla moznost bud primopres document.forms.elements/getElementsByTagName primo zmenit hodnotu policka (za prepokladu ze to mas osetrene onchange) nebo rovnou odstranit volani tve genialni kontrolni funkce pomoci removeEventListener.

2) Data posilana pomoci HTTP jsou falsovat (GET velmi snadno, POST o neco hure) - hacker muze poslat tvemu skriptu informace jakoby byly z tveho formulare a formular pri tom vubec nenavstivit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
bukaj0
Věrný člen
21. 7. 2008   #6
-
0
-

cheeester
Tvou důvěru v ochranu Javascriptem bych chtěl mít :o) Pokud si neošetřuješ vstupu v aplikaci na serveru, tak potežpánbůh.

Hlavní důvod, proč se využívá kontrola Javascriptem je, aby uživatel nemusel zbytečně posílat požadavek na server ke zpracování, když se překlepne. Rozhodně by neměl sloužit jako ošetření! Použití je tedy spíše k zvýšení komfortu uživatele.

A jinak k té detekci. Pokud postavíš aplikaci, tak by měla fungovat i bez Javascriptu. A pokud uživatelům bez něj zakážeš přístup s hláškou povolte si Javascript, nejspíš nebudou moc rádi. Stejně tak se připravíš o možnost indexování roboty. A jelikož v HTTP požadavku není nic, co by upozorňovalo na možnost použití Javascriptu, jediný způsob ověření asi bude na první požadavek poslat jenom nějaký jednoduchý skript, ve kterém Javascript nějak "oznámí" serveru, že funguje a tento klient ho podporuje (cookies, xhttprequest, či podobně), a teprve potom lze v aplikaci na serveru vědět, jestli je na druhém konci přítomen Javascript, nebo ne. Ale HTTP protokol je bezstavový, takže nikdy nemůžeš vědět, že z druhého konce na tebe volá ten samý klient co předtím, i když se ohlašuje úplně stejně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.13.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
cheeester0
Stálý člen
21. 7. 2008   #7
-
0
-

mate pravdu toto jsem nevzal v uvahu s tim odeslanim na localhostu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.167.–
pidgin0
Návštěvník
22. 7. 2008   #8
-
0
-

hoď tu zprávu do tagu <noscript>zpráva</noscript> ale samozřejmě že né v javascriptu:-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.240.–
Anonym
~ Anonymní uživatel
454 příspěvků
22. 7. 2008   #9
-
0
-

Víš, mě jen dojímá takové to: "Ale to je práce navíc...". Možná by bylo lepší si prostě jen někde stáhnout funkční kódy, protože očividně nemáš zrovna chuť se zabývat bezpečností a funkčností kódu, či nějak vylepšovat své aplikace... neber to zle, ale takhle na mě ten Tvůj příspěvek působí. -> Za málo peněz(námahy) hodně muziky...

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.138.39.–
cheeester0
Stálý člen
25. 7. 2008   #10
-
0
-

no problem je spise opacny a kodu je moc a aplikace rozsahle proto se snazim co nejvice OOP vyuzit k usnadneni si donekonecna opisovani kodu. Do JS az tak nevidim a vzdy jsem data overoval na urovni serveru ale zalibilo se mi ze JS overuje na urovni klienta coz je rychlejsi a pohodlnejsi bohuzel s tim ze se to da takhle lehce obelstit jsem nepocital. V JS jsem mel vetsi duveru kterou jsem jiz ale ztratil. Nejen co se tyce bezneho zabezpeceni ale take neschopnost indexace roboty, nebo pripady kdy klient nema JS zapnuty vubec. V tom je pak vyuziti tak 50% a zbytek je doufani ze vse bude (u klienta) jak ma byt.... Kazdopadne informovat klienta ze JS nebyl detekovat a upozornit ho ze nektere funkce systemu nemuseji byt podporovany a funkcni na skodu urcite neni a povazuji to za seriozni informaci. Clovek si jej bud zapne nebo alespon neni dezorienovat nefunkcnosti nekterych fci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.167.–
Akacko0
Návštěvník
25. 7. 2008   #11
-
0
-

To cheeester :
kodu je moc a aplikace rozsahle
Co zkusi nejake MVC frameworky? Napr. Zend framework apod.

Clovek si jej bud zapne
Co clovek, ktery jej nemuze zapnou, protoze jej nema. Neexisuji jen IE, FF a Opera. Existuji napr. i konsolove prohlizece (links, lynx), ktere i ja obcas pouziju, kdyz nemam k dispozici GUI a ver mi, urcite nejsem sam.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.209.–
25. 7. 2008   #12
-
0
-

Take mobilni zarizeni se stavaji cim dal tim vice popularni a tam - a to jeste jen v nekterych pripadech - je podpora JS docela dost pofiderni.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.192.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Earl Cash0
Věrný člen
25. 7. 2008   #13
-
0
-

neni <noscript> funkcni pouze v FF? ani bych se nedivil, kdyby to nefungovalo ve starsich verzich IE....

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
marioff0
Expert
27. 7. 2008   #14
-
0
-

teraz ma napadlo...

urob uplne na vrchu strany div s odkazom pre navstevnika, nieco taketo:

<div id="nojavascript" style="display: block;">Vazeny uzivatel, pre plnu a bezproblemovu funkcnost si prosim zapnite JS !</div>


a potom niekde v hlavicke nieco taketo:

<script>

function zrusupozornenie {
var okienko = document.getElementById("nojavascript");
okienko.style.display="none";
}


a v tagu body po nacitani spustis tu funkciu... teda ak je JS zapnute tak skryje to upozornenie...



PS: pisem to naozaj v rychlosti, a ani JS neni moj dobry kamarat... takze nerucim ze presne toto bude fungovat,... ale princip by mal byt spravny.....

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.78.44.–
Škoda, že život sa nedá "sejvovať", tak že by som po zlom životnom rozhodnutí mohol začať odznova :([br] Lenivosť je matka pokroku.[br][br] http://cut.sk/ - odstrihni si dlhý link
27. 7. 2008   #15
-
0
-

marioff: To by delalo uplne to samo co tag NOSCRIPT a navic by tam ta zprava pri nacitani vzdycky minimalne na chvili problikla ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
marioff0
Expert
27. 7. 2008   #16
-
0
-

To CommanderZ : jj to je pravda... ale je to mozno istejsie ako noscript (reakcia Earl Cash)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.78.44.–
Škoda, že život sa nedá "sejvovať", tak že by som po zlom životnom rozhodnutí mohol začať odznova :([br] Lenivosť je matka pokroku.[br][br] http://cut.sk/ - odstrihni si dlhý link
27. 7. 2008   #17
-
0
-

To je blbost. To je tag ktery exstovaj jeste kdyz se IE rezalo s Netscape a zadny Firefox jeste neexistoval ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
27. 7. 2008   #18
-
0
-

Ale notak, <noscript> je stejně staré jako <script> a bylo to zavedeno především kvůli Netscape, které JS absolutně nevedlo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.163.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Earl Cash0
Věrný člen
27. 7. 2008   #19
-
0
-

omlouvam se, za sireni bludu.....

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
27. 7. 2008   #20
-
0
-

Nemluve o tom ze NOSCRIPT je navrzen tak, aby byl schopen fungovat i na prohlizecich, ktere ho nepodporuji - jeho jedina pointa je v tom, ze skryje obsah za predpokladu, ze jsou scripty aktivovany, jinak nedela vubec nic.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Orcslayer0
Stálý člen
27. 7. 2008   #21
-
0
-

To survik1 : A kdo teda JS původně navrhnul, když Netscape ho vůbec nevedl? :))

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
27. 7. 2008   #22
-
0
-

To Orcslayer : To se koukni na google, moc se o historii nezajímám, ty informace byh už neměl kam dávat :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.104.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Orcslayer0
Stálý člen
27. 7. 2008   #23
-
0
-

To survik1 : Omlouvám se za rýp (rýp rýp :) ), ale byla to spíše řečnická otázka jako reakce na narážku k Netscape - který javascript do prohlížeče implentoval první.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
cheeester0
Stálý člen
30. 7. 2008   #24
-
0
-

takze reseni meho problemu asi neexistuje. K cemu je tedy JS dobry kdyz s nim nemuze programator pocitat? Web zalozeny na JS je nepouzitelny takze tak mozna na nejake casti webu ktere budou pracovat i kdyz js nepobezi a web neomezi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.167.–
Orcslayer0
Stálý člen
30. 7. 2008   #25
-
0
-

To cheeester :

Jako programátor můžeš počítat s máločím. Člověk ti může na web posílat jakékoliv požadavky ať už na webu JS máš nebo ne.

JavaScript má být pomocí uživateli, ne programátorovi. ,) Web s JS by právě měl být použitelný, pokud je udělaný pořádně, a zároveň by jeho funkce měly být dostupné i bez JS, pokud to je samozřejmě jakž takž možné. :)

S JS se dají dělat pěkné věci. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.82.–
31. 7. 2008   #26
-
0
-

K cemu to JS potrebujes tak nutne, ze bez toho web nebude pouzitelny?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.220.192.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
cheeester0
Stálý člen
4. 8. 2008   #27
-
0
-

no spise me zajimalo jak uzivateli dat vedet ze nema JS zapnuty a diskuze se dostala až sem. JS umi krasne kousky ale musi byt napsan tak aby v pripade vypnuteho JS web bezel stejne jen nez zajimavych efektu a urychleni pro uzivatele.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.167.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 16 hostů

Podobná vlákna

Detekce QT — založil Standalf

Detekce klávesy — založil user4

Detekce kolize — založil Lukfi

Detekce kolizí — založil PAJA

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý