PHP framework – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

PHP framework – PHP – Fórum – Programujte.comPHP framework – PHP – Fórum – Programujte.com

 

puty
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
25. 7. 2008   #1
-
0
-

Nazdar,
pred casom som acal rozmyslat nad napisanim vlastneho na mieru siteho frameworku, k vyvoju php aplikacii, no ako som zistil je to na mna zatial prilis velke susto, jednak by som sa rad venoval vyvoju aplikacii a jednak na to nemam dostatocne skusenosti. Zacal som sa teda obzerat po uz hotovom rieseni, myslim, ze velmi vhodne som ako na prvy vyskusal CodeIgniter, ktory ma oslovil pre svoju jednoduchost a skvelu dokumentaciu na ktorej som rychlo pochopil princip MVC, ktory sa mi velmi pozdava. Jedina vec, co mi mierne prekazala je stala podpora php4.. => vyskusal som Kohanu, ktora sa mi zdala byt dokonala, hlavne so svojim ORM. Dokonala bola az kym som nezistil ze dalsim releasom mienia dost "brutalne" zmenit API ORM, pricom porusia spatnu kompatibilitu.. Akosom sa docital nieco take uz urobili v predchadzajucom vydani.. Tym padom u mna Kohana skoncila, aspon kym nedospeje.. Cize som sa dostal do situacie ked hladam relativne lightweight(nie je nutna podmienka, len nech fici:P) php(uvazoval som aj nad pythonom ale neviem no..) MVC framework, s ORM pristupom k db. No a nejaka ta dokumetacia tiez nie je na skodu.. Momentalne uvazujem nad Symfony(strasi ma zlozitost), CakePHP(vraj pomaly?), Zend(asi tiez nie najvhodnejsi na zciatok..)

Este sa pokusim nacrtnut co vlastne idem tvorit.. Pojde modularny CMS system pre male a stredne weby, to uz mam celkom premyslene;) Tiez by som potreboval integrovat do ssytemu AJAX(prototype) a FCKEditor(ale myslim ze to by nemal byt problem nikde)

tfr

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.245.80.–
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
25. 7. 2008   #2
-
0
-

To puty : zkusím okomentovat:

Zend - chceš se upsat k smrti? Je to takový standard, ale strašně ukecaný; ve výsledku též pomalejší, najdeš tam ale téměř vše, co budeš potřebovat; je propojen s Dojo, takže žádný prototypeJs. Zkoušel jsem, ale brzo mě to přešlo!

Symfony - chceš raději konfigurovat něž programovat? tak tak na mě působí tento framework. nikdy jsem nezkoušel, dokázal mě odradit na začátku. asi se dosti mýlím, ale tak to prostě na mě působí.

Cake - dobrý framework, který ovšem na můj vkus prošvihl svoji možnost dominance. vývoj 1.2 probíhá strašně dlouho a jsou tam obrovské "break backward-compatibility". Na druhou stranu jsem s ním pracoval/pracuji. Ale těžce u toho funím a myslím si na svůj framework. (používá prototypeJs ;)); add pomalost, to ani ne ;)

Kohana - nepracoval jsem sní, ale vypadá velmi lákavě

Nette - český kousek od Davida Grudla, no, david ztoho udělal něco jako desktop aplikaci. Sice to má perfektně promakané, ale trpí to neduhy, viz. níže.

Háefko - na závěr přidávám popis mého kousku. opět výhoda - český support. Zaměřeno: jednoduchost, co nejméně napast, co nejvíce udělat. max. automatika. poslední dobou začíná být čím dál tím lepší, a už to vypadá, že opravdu může silně konkurovat :) používám jquery. nyný už jsme dva vývojáři. pokud by ses chtěl o frameworku něco dozvědět, kontaktuj mě http://hrach.netuje.cz/stranka/kontakt


Nevýhody vlastních řešení, a projektů by one-man:
- stálá "nedokončenost", občas zpětná nefunkčnost;

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.169.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
puty
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
25. 7. 2008   #3
-
0
-

Nevýhody vlastních řešení, a projektů by one-man:
- stálá "nedokončenost", občas zpětná nefunkčnost;



Presne kvoli tomu sa do niecoho takeho nechcem pustat, a aj sa bojim pouzivat.. Ako projekt by ma to urcite bavilo vyvijat, ale teraz chcem predovstkym produktivne prostredie.. No na ten Cake sa este asi pozriem, ako je na tom s ORM?

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.245.80.–
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
25. 7. 2008   #4
-
0
-

To puty : ta nedokončenost je bohužel všude, u těch větších projektů je ale více skrytá.
cake ma orm vcelku dobré, zřejmě by to mělo být podobné rails... vtip je v tom, že v poslední době tam v orm něco více změnily, takže i takový tutorial na 1.2 může být zavádějící.

Jinak k zendu, tam se opravdu pořád něco vyvíjí... dyť on v 1.0 neměl layouty, což mi přišlo třeba jako standard... je to opravdu otázka vkusu. vyber si prostě podle toho, jak se ti líbí výsledný kód!!! jestli se ti více líbí to, nebo to...pokud se ti líbí psát Zend_Bla_BLaBlas_Bla()... - nevadí ti to, jdi k němu, je to záruka kvality. Pokud chces spise psát ten redakční systém, tak asi Cake... ale narovinu, to co umí cake, nyní ti dá za mnohem lepších podmínek i můj framework... takže opravdu vybírej co se ti jak líbí...

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.169.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
bukaj0
Věrný člen
25. 7. 2008   #5
-
0
-

puty
No na ten Cake sa este asi pozriem, ako je na tom s ORM?
Mně osobně se nezdá, že by CakePHP byl zrovna nějaký výkvět v oblasti ORM. Zdá se mi to spíše horší než lepší.

Já bych šel do Zendu. Hlavně kvůli dokumentaci, která není moc ukecaná, ale i tak obsáhlá, a taky za ním stojí ta samá firma, která se stará o PHP, takže ti by měli vědět, co a jak :o) A když ne celý framework, tak určitě některé součásti se určitě hodí. Třebas já, kdybych potřeboval, určitě využiju tříd pro přístup k různým API (Google, Youtube, Flickr atp.).

hrach
ale narovinu, to co umí cake, nyní ti dá za mnohem lepších podmínek i můj framework...
Taková nenápadná propagace :o)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.13.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
25. 7. 2008   #6
-
0
-

To bukaj : propagace cílená :D
jinak k zend a propojeni s php - never tomu, je to tak obsahla firma, a tato cast opravdu nema s vyvojem php nic spolecneho, jsou to klasicti programatori v php jako kde jinde.. akorat je jich vic, a tak si muzou dovolit takovy mega projekt... zeano... je to asi jako kdybych rekl, ze programatori IE jaksi maji navrch, protoze pracuji ve stejne firme ktera se stará o win32API... :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.169.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
26. 7. 2008   #7
-
0
-

Hrach: noo, to bych zase trosku brzdil... Ono Zend stoji za celym jadrem PHPka, takze to nejsou ocividne jenom programatori v PHPku a hlavne ten jejich FW vyuziva nedokumentovane casti PHP jadra ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.185.–
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
26. 7. 2008   #8
-
0
-

To Anonymní uživatel : jo? tak to je prave blbost. php je open source! pokud by to bylo uzavreny, tak pak mozna, ale ti vyvojari maji stejne podminky jako kdokoliv jiny (no, pravda, jsou asi placeni, nebo ne?), ale oni sami to neprogramovaly, takze vpodste jejich vyhoda spociva v tom, ze by MOZNA mohli zvednout telefon a zavolat developerovi na druhe strane korporace: "Hi, pls, how can I...."........ necht si to kazdy predstavi sam. Ja jsem toho nazoru, ze ackoliv teoreticky vyhody jsou, preakticky jsou smazany velikosti firmy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.169.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Martyn
~ Anonymní uživatel
25 příspěvků
12. 12. 2010   #9
-
0
-

Platí to, co jste napsali i teď? Vybírám si nějaký framework a chtěl jsem zkusit Zend, ale tohle vlákno mě trochzu odradilo. Co říkáte třeba na Nette nebo CodeIgniter?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
12. 12. 2010   #10
-
0
-

Osobně bych v dnešní době zend jako framework vůbec nezvolil. Používám nette. CodeIgniter je out. Ovšem Zend se dá často využít jako knihovna (tzn. použít ho jen na něco). Ale jako skeleton aplikace bych fakt nedoporučil.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.68.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Martyn0
Newbie
12. 12. 2010   #11
-
0
-

Tak omrknu Nette, díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.128.–
Yety0
Stálý člen
12. 12. 2010   #12
-
0
-

Troufám si tvrdit, že při výběru frameworku je Nette jasná volba. Já na tom mám postaveno několik aplikací a ano má to neduhy, ale vše jde řešit a na víc je tu velká komunita, která dokáže pomoct.

Stran ORM, tak já používám RedBean, ale existuje řada jiných.
Pro jednoduché aplikace je tu české NotORM od Kuby Vrány.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.49.–
Kapitán A. J. Rimmer vesmírný dobrodruh
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

PHP Framework — založil kezalb

PHP Framework Yii2 — založil Dupla

PHP Framework - jaký?? — založil Jerry12345678

Framework vs MVC plain php — založil kozusik

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý