Správný postup při učení jazyku C#(platformy .NET) – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Správný postup při učení jazyku C#(platformy .NET) – .NET – Fórum – Programujte.comSprávný postup při učení jazyku C#(platformy .NET) – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Figa0
Super člen
28. 7. 2008   #1
-
0
-

Ahoj mám takovou filozofickou otázku. Začal jsem se učit C#, můj 1. opravdový programovací jazyk, tak bych ho chtěl pochopit naplno. Mám, ale obavu, že pokud s ním budu pracovat ve Visual Studiu 2005, tak je to nějaké jednoduché, hlavně na tvorbu začátečnických aplikací. Plno kodu si to doplnuje samo. Mám tuto knihu http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-literatura/programovani/microsoft-visual-c-2005-krok-za-krokem/ a zatím mi to přijde velmi sympaticke. Proto se vás ptám. Mám zbytečný strach a až přijdou složitější aplikace, tak zjistím jak jsem se mýlil?Předem děkuji za vaše názory.

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.249.133.–
Reklama
Reklama
PaLaDiN
~ Anonymní uživatel
30 příspěvků
28. 7. 2008   #2
-
0
-

To Figa : Strach máš podľa mňa vcelku oprávnený. Síce to tvoje programovacie schopnosti nezmenší, ale ten kód ktorý vygenerujú VS designery je tak zo 75% úplne zbytočný a je to taký bordel, že časom ti z toho príde zle.
Ak sa nechceš zaoberať tým ako to skompilovať a je ti jedno, že berieš na muchu guľomet (čím pre začiatočníka VS v akejkoľvek verzii je) Tak pokojne v ňom píš, ale nepoužívaj nič naklikávacie. Zbytočne zhovadíš program, a nič ti to nepomôže.

Síce pracujem vo VS, ale vďaka intelisense, refactoringu, a rôznym ďalším fičúrkam ktoré veľmi urýchľujú prácu. Designery nepoužívam. Na veci ktoré sa opakujú strašne často mám spravené vlastne code snippety. A aj tak je najlepší vizuálny designer papier a ceruzka (najlepšie štvrorčekovaný).

Suma sumárum. Kľudne VS zneužívaj, myslieť za teba nebude, len ti prácu urýchli. Takže sa nemáš čoho báť. Ale zakladaj čisté projekty. Nepoužívaj designery a všetko bude v poriadku

S pozdravom PaLaDiN

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
Figa0
Super člen
28. 7. 2008   #3
-
0
-

Děkuji, takže mám psaát i vlastní buttony, textové pole a tak?

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.249.133.–
PaLaDiN
~ Anonymní uživatel
30 příspěvků
28. 7. 2008   #4
-
0
-

To Figa : Naučiť sa to je veľmi užitočné :) Pochopíš pri tom celkom dobre ako to interne v triedach funguje. Ale na tvojom mieste by som začal nejakými jednoduchšími objektmi. Predsalen tieto vizuálne komponenty sú väčšinou dosť zložité :)

Button, Textbox a pod. sú knižničné komponenty, ktoré jedného dňa budeš tak či tak používať, niekedy dosť upravené niekedy ani nie. Každopádne sa nauč vytvárať a používať ich inštancie.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
Figa0
Super člen
28. 7. 2008   #5
-
0
-

No postupuji podle te knihy a naprosto me to uchvatilo prave tvoreni tech Windows Forms, ale jak uz jsem psal trochu se toho bojim. Které objekty tím myslíš?

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.249.133.–
PaLaDiN
~ Anonymní uživatel
30 příspěvků
28. 7. 2008   #6
-
0
-

To Figa : Najprv by som na tvojom mieste skúsil pochopiť aspoň čiastočne základné princípy nejaké základné dátove štruktúry, základné algoritmy, ich časovú náročnosť(bolo by dobré keby si aspoň vedel čo to je .. ) čo je to rekurzia, načo sa využíva, jej výhody, nevýhody, ako algoritmus prerobiť z rekurzívneho na nerekurzívny ... čo je to pamäť, ako vlastne funguje, čo sa tam deje a ako sa do nej ukladajú dáta.
potom by som pokračoval na základy OOP, navrhovanie tried, čo je to skrývanie, čo sú verejné členy, čo je to singelton, ako ho vytvoriť ako s ním pracovať, statické tried.
Potom keď to pochopíš ... využívanie rozhraní, skladanie, preťažovanie, genericitu, a ak ti už tieto princípy stačiť na to aby si niečo napísal alebo to pomocou tohoto bude príliž komplikované tak sa vrhni na dedičnosť. Ale na tú vážne len keď sa skladanie a implementovanie rozhraní zkomplikuje.. Týmto spôsobom si ušetríš veľa bolehlavov, nervou a strácania sa vo vlastných výtvoroch.

A ešte si osvoj nejakú štábnu kultúru kódu, v budúcnosti budeš za ňu veľmi vďačný.

S pozdravom PaLaDiN

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
PaLaDiN
~ Anonymní uživatel
30 příspěvků
28. 7. 2008   #7
-
0
-

A ešte čo sa týka winforms a grafiky pod Win, úplne úžasné knihy píše Charles Petzold. Do tých sa naozaj oplatí investovať. Kúpil som si kedysi jednu. Teraz by sa mi hodilo tých informácií síce viac ako je v nej, ale nato aby ťa naštartovala poriadne k tomu čo máš hľadať v googli plne stačí, základy toho ako čo vo WinForms funguje sú tam vysvetlené perfektne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
Figa0
Super člen
28. 7. 2008   #8
-
0
-

¨Teda ty si mi dal, já jjsem ted u metod a aplikace oboru platnosti a 90% výrazu co si použil jsem v životě neslyšel :(

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.249.133.–
28. 7. 2008   #9
-
0
-

Nepoužívat pro návrh formulářů designer je velmi nerozvážná volba a může ji učinit snad jen člověk, který si neváží svého času. Jinak nic proti.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
PaLaDiN
~ Anonymní uživatel
30 příspěvků
28. 7. 2008   #10
-
0
-

To djanosik :

S tým bordelom čo produkuje ?? pričom mi stačí na nakódenie dynamického Formu vedieť čo na ňom je a stláčať striedavo jedno - dve písmenká a tab ? pričom z toho lezie prehľadný kód bez zbytočného bordelu. Robí to TO čo chcem a NIČ viac, žiadne hľadanie default honôt ktoré som zabudol prestaviť a divné správanie formu, pričom robiť v designery s TableLayoutPanelom je zlý sen. Tým pádom nato aby som pre rôzne veľkosti okien pri rôznych system fontoch, rozlíšeniach a DPI sa s tým nemusím štvať, stačí si ho navrhnúť a potom už len chvíľku mačkať tab.

Ja mám svoj čas rád :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
PaLaDiN
~ Anonymní uživatel
30 příspěvků
28. 7. 2008   #11
-
0
-

To Figa : Nič si z toho nerob ;) Nikto sa nenaučí programovať za večer (ok no možno niekto hej .. ale takých ľudí veľa nieje) Pri programovaní sa neprestaneš nikdy učiť. Nazačiatku napíšeš toľko prasačín, že sa potom na tom budeš ešte dlho smiať. To čo som písal ti bude trvať dosť dlho, ale keď sa to naučíš, naučíš sa rozmýšľať nad tým ako sa neupísať k smrti ako spraviť niečo čo najjednoduchšie a najkrajšie. Budeš si hodiny trhať vlasy, že prečo to preboha nejde tak ako má, aj keď si si 100% istý, že kód je dobrý ... Nieje! Nikdy nieje dosť dobrý. Ale dá sa dostať do únosnej miery chybovosti.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
czbero0
Stálý člen
28. 7. 2008   #12
-
0
-

Hehe, tos mi připoměl, jak jsem jednou usnul u komplu se zaplým debuggerem. Ten kód jsem četl snad stokrát a nikde jsem nenašel chybu. Pak jsem se ráno vzbudil, pohl myší, aby zmiznul spořič a bylo jasno. :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.240.178.–
http://moddb.com/mods/police-brutality/
28. 7. 2008   #13
-
0
-

To PaLaDiN : Mě absolutně nezajímá, co designer produkuje, to je jeho problém. Výsledkem je stejně IL, který bude mít podobnou funkcionalitu a podobnou optimalizaci. Jen řikám, že návrh složitýho formuláře (nemluvím o třech buttonech, dvou textboxech a nějakým gridu) je bez designeru očistec a práce na dlouhý odpoledne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
mephi0
Expert
28. 7. 2008   #14
-
0
-

To Figa : Tak za 1. nepočuvaj paladina. Použivaj všetky dostupne prostriedky ako si uľahčiť prácu, pretože o tom je dnešné programovanie. Imho tie designery sú vymakane a nerobia bordel. A naklikanie si zložiteho formularu trva chviľku a potom sa môžeš pustiť do riešenia skutočných problémov.

Najlepšie je začať knihou, ktorá učí programovať, kedže začínaš musíš si osvojiť veci ako pormienka, cyklus, pointer, funkcia, trieda, dedičnosť a podobne. Na začiatku sa zvykne používať konzolový výstup, pretože je jednoduchý, ale .net to zjednodušil tak, že pre začiatočníka je len o trošku zložitejší, ale o to elegantnejší výstup vo formulároch. Tu knihu si podľa mňa zvolil dobre, tak sa jej venuj. Neboj sa, že sa ocitneš v slepej uličke. Všetko sa da prejsť znovu a znovu. Ja som si veľa krát vysvetlil veci po svojom a až po čase som to pochopil správne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.248.56.–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
Figa0
Super člen
28. 7. 2008   #15
-
0
-

Tak vám všem děkuji od káždého z vás sem si vzal něco a snad to dobře dopadne. Neznáte nějaký odkaz nejlépe Cz kde jsou tutorialy na jednoduche programy? Ještě jednou všem děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.249.133.–
28. 7. 2008   #16
-
0
-

Zive.cz je dobrým zdrojem, pokud jde o .NET tutoriály.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
PaLaDiN
~ Anonymní uživatel
30 příspěvků
28. 7. 2008   #17
-
0
-

To djanosik : Ale v jednom máš absolútnu pravdu ... Keď si nedávaš pozor pri manuálnom návrhu ... tak ti z toho vylezie síce pekný kód ale akosi rozlietané rozhranie (lepšie povedané nieje nič tam kde má byť)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 80 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý