Anonymní profil Garret (kterému se nechce přihlašovat) – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil Garret (kterému se nechce přihlašovat) – Programujte.comAnonymní profil Garret (kterému se nechce přihlašovat) – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 83.240.78.–

Offtopic › Klient pro ICQ?
16. 2. 2012   #153650

Wow. Thread z roku 2007. Just wow.

Jakožto autor tohoto threadu můžu shrnout, co se za těch posledních čtyři a půl roku stalo, přestal jsem používat ICQ, přešel na jabber/XMPP. Používám Gajim (na Gnome či pokud chci GTK knihovny), nebo Psi (v KDE). Nemožné se totiž stalo skutečným a lidi kolem mě začali XMPP používat (možná díky Google Talku).

Offtopic › Can you crack it?
20. 1. 2012   #152601

Mohl bych tady přihřát polívčičku Unixákům a informovat o soutěži Po drátě, která ale, bohužel, proběhla zrovna dneska.

Python › Problém s funkcí, existuje &…
18. 8. 2010   #132783

Radši napiš kde byla chyba, ať to tu může zůstat jako odkaz příštím generacím :-)

Python › jaknato
29. 7. 2010   #131957

Dobře, nebudu z autora prvního příspěvku dělat blbce a zkusím odpovědět jak jsem to pochopil:

fronta, tak jak je napsaný nahoře v pascalu má v pythonu de fakto speciální datový typ, seznam (list). Zkus o něm něco pohledat.

Chytré telefony, komunikátory a jejich OS › Simbian s60
28. 7. 2010   #131909

Lepší je prostě změnit to datum. Sám mám symbian, vím, znám to. Musíte najít rok ve kterém ten certifikát byl dosud platný. Podle téhle hlášky by to klidně mohlo být i datum budoucí. Jednou to nainstalujete a už to pak nic hlásit nebude, i když vrátíte datum zpět.

Sítě › Domaci server
13. 7. 2010   #131334
Offtopic › Sraz redakce a ostatních z p…
10. 7. 2010   #131277

Hm, tak jsem zápis nestihl :-D. Jsem byl na zápise na FIT VUT a o MUNI jsem polemizoval, jestli tam mám jít na zápis taky až jsem to nakonec propásl :-D. Ale stejně jsem tam nechtěl jít.

Offtopic › 20 000 bricháčů!
3. 7. 2010   #131046

+50 = 16 080

Offtopic › Záloha záložek ve Firefoxu p…
2. 7. 2010   #131016

Záložky se dají exportovat -> Nahoře tlačítko Záložky, tam tlačítko Knihovna stránek... a tlačítko exportovat/importovat. Jinak existuje pro firefox nějakej plugin, kde to máš spojeny s nějakou acc, kam se vždycky přihlásíš, název si bohužel nepamatuju.

Python › python na symbianu
11. 6. 2010   #130043

Ale blbost natahal...

http://developer.symbian.org/wiki/index.php/Python_Quick_Start

přímo ze stránek developerů pro symbian, https://garage.maemo.org/projects/pys60 link přímo na stáhnutí, nainstaluješ do woken, nainstaluje ti to python do woken pro psaní, kompiler pro python (kterej umí z pythoního zdrojovýho kódu udělal *.sis) a až to nainstaluješ, tak ve složce kam jsi to nainstaloval \PythonForS60\PyS60Dependencies\ je aji *.sis pythonu pro mobil. je to plnohodnotnej interpreter, aji s command mode. Taky můžeš napsat zdroják přímo na mobilu a v tomhle ho spustit. Sám v tom takhle už programuju na své N97 a spokojenost maximální :-)

OS - GNU / Linux › "Prázdná" distribu…
23. 5. 2010   #129310

Hm. Archlinux? A pokud už je i ten moc robustní, tak zkus Tiny Core Linux.

Vzdělání › FI MUNI
20. 5. 2010   #129143

Odmaturováno. S vámi se asi neuvidím. Mezi MUNI a FIT VUT jsem nakonec zvolil FIT VUT. Uvidím se tam s někým?

Offtopic › Dva dny na indie herní pack!
9. 5. 2010   #128640

Na abclinuxu jsem našel odkaz na krutej projekt - ty z nejznámějších indie nezávislých her, kdy můžete zaplatit kolik sami chcete. Já osobně zaplatil 8 dolarů, to je pro mě slušná cena a navíc to v tu chvíli bylo víc, jak průměr :-). Po zaplacení vám pošlou link, kde si můžete všech pět her stáhnout - bez omezení počtu stahování, bez drm a podobně, navíc ve verzích pro windows, linux i mac os x. Je tam Penumbra: Overture (geniální hororová FPA (first person advetura)), Gish (to určitě znáte), World of Goo, Lugaru, Aquaria a dneska mi napsali, že mi k tomu ještě zdarma dávají Samorosta 2 :-). Nevím jak vy, ale mě se to zdá jako opravdu geniální nabídka :-). World of Goo a gish patří mezi moje nejoblíběnjší hry, Penumbra už taky. Na koupení balíčku ale už máte jenom dva dny. Ti co nejhrají hry, promiňte mi za spam :-)
http://www.wolfire.com/humble

Offtopic › Facebook thing
9. 5. 2010   #128617

Komentář ze slashdotu. Promiňte prosím ti, kdo neumíte anglicky. A ti co milují svůj facebook.

I used to feel that way back when I was a programmer working the normal 100 hour weeks. Then I quit my job and did something else. But without the constant security blanket that was work I noticed I was missing something. I later learned it was called a social life. I talked to somebody and found out that groups of people were going to parties and meeting people, possibly even hooking up for sex (and not just looking at pictures on the internet, it seems). Anyway, I asked why I never got invited to anything like that. Well apart from my slovenly appearance of unkept hair, rolls of fat and poor fashion sense (hint: wearing the same T-shirt every day is no good even if it is a Star Wars one), I needed to be on Facebook. Despite having a perfectly good email account, it turns out that you wont get invited to parties unless they can simply include you on the event list. But even more than that, people check out your activities to make sure you are cool enough to be invited to the parties. Basically you have to pretend that you are doing something amazingly interesting and take pictures of it. It helps to have other people in the pictures too so that everyone thinks you have friends (but it's pretty easy to fake it with pictures of strangers, so don't worry about it). Oh, and don't forget to frequently update your status saying, "I'm having the best day ever!" so that people think you're always doing something interesting. Finally, even with all your friends and amazing activities, you have to appear uber-organized by having enough time to play stupid farm games and flooding everyone's screens with updates about your progress. After you do all this, you will get invited to parties and get laid (well... maybe -- it turns out that shirt thing is really serious).


OS - GNU / Linux › vyzkoušet linux
9. 5. 2010   #128613

To ... : Já měl na svém IBMku tolikrát nainstalovany Ubuntu, že bych se toho taky nebál. Je to spíše opravdu velká výjimka, když se něco takového stane, stejně tak se určitě něco takové stává i u Woken (nechci hanět, chci tím ukázat, že rozbít může téměř cokoliv čímkoliv).

OS - GNU / Linux › vyzkoušet linux
8. 5. 2010   #128565

Obecně, stahování linuxové distribuce bych se opravdu nebál. Co se týče citlivých informací a backdoorů tak ještě míň jak u Woken. Sám jsem linuxových distribucí nainstaloval desítky.

Visual Basic › Ovládání mikrofonem
5. 5. 2010   #128445

To Randy.to : Takhle, syntetizéry řeči (to, co by z toho mluvenýho slova dokázalo dostat text, co člověk řekl) jsou programy, které se pokoušejí naprogramovat velké týmy opravdových profesionálů několik let. Je pravda, že syntéza řeči pokročila (umí ji už i mobilní telefony), ale napsat program, který umí to co jste tady napsali, to je tipuju si tak na doktorantskou práci na vysoké. Takže prostě a jednoduše - nemá cenu zkoušet dělat něco tak strašně složitého.

Offtopic › Doporučte kalkulačku
5. 5. 2010   #128442

To JannBaill : Na aukru jsem si koupil Hewlett Packard 49G http://en.wikipedia.org/wiki/HP-49_series, sehnal jsem ji za 1400. Je naprosto geniální, jediná nevýhoda je, že je u většiny zkoušek na vysoké zakázaná. Uvidíme, jak mi ji povolí/nepovolí u maturity :-)

C / C++ › návratový typ funkce
27. 4. 2010   #127882

To TomBar : A pokud programuješ v pure C (v tom nevidím problém), vracej to jako int*, ukazatel na int. Není s tím problém.

Delphi › Lazarus - má to smysl?
19. 4. 2010   #127368

Já používám Lazarus jak na Woknech, tak z repozitářů na Linuxu a psát se v tom dá. Je pravda, že vím na Woknech o jedné chybě -> nemůžu program "pustit" (kdy se zkompiluje a spustí se z IDE) ale musím ho zkompilovat a spouštět z adresáře. Na linuxu jede bez problémů. On Lazarus se dá, není lepší jak nejnovější Borlandí IDE, ale zato je opensource a bez komerčního omezení. Na Lazarusu je IMHO nejlepší Freepascal, protože Freepascal je opravdu dobrý kompiler. Lazarus je jinak celkem průměrné IDE.

Offtopic › hardware keylogger
16. 4. 2010   #127130

Není, já jsem našel nejstarší vlákno v offtopicu a vytáhl ho napovrch.

Offtopic › Jak by se mělo pracovat s Hg…
16. 4. 2010   #127129

Já nevím, ale v gitu si nedokážu představit používání bez příkazové řádky :-D. Píšu, píšu, píšu, až se rozhodnu nahrát změny, napíšu "git commit -am "komentar"" a pak "git push". Pro první stáhnutí příkaz git clone adresa, pro další git pull. Pokud je jiná verze v repech a jiná výchozí, ze které jsem dělal, "git merge vetev". Nově napsany věci totiž označí přepínač -a. Tím pádem se o nic nestarám, píšu a až je toho víc, tak pushnu.

Vzdělání › FI MUNI
15. 4. 2010   #127061

To Proxymus : Tam jdu já. Pokud udělám maturitu :-D. Díky NSZ nemusím dělat přijímačky ani na FI MUNI ani na FIT VUTBR, ale nakonec si asi vyberu FIT VUTBR. Tento rok už mám na FITku v rámci gymnázia jeden tříhodinový seminář. A (ad. funkcionální programování) brali jsme Scheme :-D

Offtopic › Jaký programovací jazyk
21. 3. 2010   #125622

Začal bych Pascalem. Říkejte si co chcete, ale z jazyků co znám je Pascal nejjednodušší - tím myslím že jeho zdrojovy kódy se čtou jako kniha (narozdíl třeba od C/C++) ono přece jenom, začátečníkovi spíš něco řekne

begin

writeln(6*7);
write('hello, world, I am ', 6*7);
end.


než



#include <stdio.h>
int main()
{
putint(6*7);
printf("\n");
printf("hello, world, I am %d",6*7);
return 0;
}


ono, většina žáků (z mé zkušenosti, u nás ve třídě to tak bylo přesně) vykřikuje "K čemu nám bude pascal!", popřípadě u příkladů tvrdí "Já bych to klidně naprogramoval, kdybych to psal v nějaky normálním jazyce!", což je samozřejmě blbost. Hlavní je naučit se princip programování, naučit se programátorsky myslet a to se člověk naučí v Pascalu, C/C++, Javě i kdekoliv jinde. Na naučení se jiného, použitelnějšího jazyka bude času ještě spousta. Hlavní je něco s opravdu jednoduchou sytaxí, co dokáže obejmout velký rozsah učiva (Pascal umí aji OOP) a ještě jednou, opravdu jednoduše se v něm píše. Zastaralé IDE je opravdu problém, ale i u nás, kdo píše v Pascalu, stejně to píše v PSPadu, Notepadu++ a podobně a IDE Pascalu používá pouze pro kompilaci (a to pouze proto, že si ještě svůj editor nenastavil, aby ten kompiler sám používal). Budoucí uplatnění bych jako kritérium bral někde na vysoké škole a podobně, ne pro lidi co se programování učí česrtvě. Sám jsem začínal na Pascalu, pak přešel na Delphi, C/C++, pak zkoušel aji Scheme či Smalltalk, ale na začátky s Pascalem rád vzpomínám (ač přiznám se, taky jsem tehdá nadával "k čemu mi bude umět takovýhle jazyk"). Takže, pokud bude někdo brát ohled na můj názor, dávám hlas Pascalu (což samozřejmě neznamená, že si myslím, že by se nedalo začínat i s jiným jazykem). Akorát bych do nich hnedka ze začátku necpal Cčko, podle mě má opravdu dost složitou a na první pohled lehce zmatenou syntaxi.

Offtopic › Klient pro ICQ?
14. 3. 2010   #125298

Já třeba používám Pidgin a taky jsem spokojenej. Ale icq už skoro nepoužívám a na Jabber pak používám Gajim nebo Psi.

Offtopic › V kolika letech jste začali…
11. 3. 2010   #125171

Šest let, Baltík :-D. 14 let Action Script ve flash, 15 let Pascal. Ale asi teprve s Pascalem jsem začal programovat doopravdy. Dnes C++ nebo Smalltalk.

Offtopic › Klient pro ICQ?
11. 3. 2010   #125170

Archeologické vykopávky. Někdo to bere jako koníček. Tenhle thread hnedka dvakrát.

Offtopic › it zahraniční weby
9. 3. 2010   #125009
C / C++ › jednoduchá grafika
18. 2. 2010   #124165

A nebo knihovnu pro SDL která se jmenuje SDL_gfx. Ta taky umí trochu kreslit.

Offtopic › 20 000 bricháčů!
18. 2. 2010   #124164

Pořád mi příjde strašně divnej název "břicháče". Ale co už.

+46 = 6996

Offtopic › Šifra/hlavolam v obrázku [be…
5. 2. 2010   #123662

To Nikus : No, nepotřebuješ klíč ale referenční obrázek. To znamená obrázek původní, aby jsi věděl o kolik se to posunulo. No a původní obrázek je očividnej. Ty místa co jsou "zabordeleny" barevně, kde to je zašifrovany byly na původním obrázku černy. Zkus udělat obrázek stejných rozměrů ale celej černej, měly by se ti v tom ty kusy textu ukazovat.

Offtopic › Poradte vysokou školu (Progr…
20. 1. 2010   #122970

To tomas : Myslím, že autor tohoto threadu už dávno "kam na výšku" neřeší :-).

Offtopic › Šifra/hlavolam v obrázku [be…
20. 1. 2010   #122925

To illioner : Tak v tom případě je v tom zašifrovaný textový soubor :-). A nepředpokládám, že by se psal se svým vlastním programem, IMHO stačí trochu prolézt web a zjistit, kterej program na steganografii na to použil.

Offtopic › Šifra/hlavolam v obrázku [be…
19. 1. 2010   #122875

A je to jasné, je to tam zašifrováno steganografií. Dokonce i to, že je to ve spodu obrázku: bmp jsou v souboru zapsány odzadu (neznámo proč). Na přiložené fotce je to přesně vidět. Místa, která se zdají být černá, černá nejsou.

Offtopic › Šifra/hlavolam v obrázku [be…
19. 1. 2010   #122874

K rozšifrování bych si vytvořil druhý obrázek z původního, kde bych ty černé části dole po bokách udělal doopravdy černé (podle Kobiho obrázku je vidět, že doopravdy černé nejsou) a poté bych napsal program, který udělá jejich rozdíl. Také je zřejmé, že program upravuje pouze místa s barvou, která je opravdu černá (rgb: 000000), to je taky důležity jako podmínka do programu.

Offtopic › Šifra/hlavolam v obrázku [be…
19. 1. 2010   #122872

Podle mě jde o tzv. steganografii http://cs.wikipedia.org/wiki/Steganografie. Nedávno jsem psal program v Cčku, který vezme referenční obrázek a nějaký textový řetězec a pixely barvy posune o tolik, o jaký se jedná znak. Pouhým okem je pak nový obrázek od referenčního k nerozeznání, ale pokud by jste dělali bitový rozdíl jejich pixelů, vyšla by vám právě tato zpráva. Zašifrovaný obrázek, prohnán přes několik filtrů v Gimpu vypadal přesně, jako je ten barevný šum na tom Kobiho obrázku. Odpovídá tomu taky to, že výsledný obrázek je bmp.

Offtopic › Pomoc s překladem
10. 1. 2010   #122529

...house where my dad worked until his retirement Sokol hall and many others in S.F.


bych přeložil jako:

...dům, kde můj otec až do svého důchodu pracoval, hala (dům) Sokol a spousta dalších v San Franciscu.

Offtopic › Pomoc s překladem
10. 1. 2010   #122528

S.F. je zkratka pro science fiction a nebo pro San Francisco, tak podle toho co se tam hodí víc.

Offtopic › Pomoc s překladem
9. 1. 2010   #122493

A co když to bas je nedopsany slovo a původně v té větě bylo napsán "Home base", jako "domácí základna"?

Offtopic › Bezpečnost pc - videa na you…
3. 1. 2010   #122243

To xay : Pravděpodobnost je téměř nulová. Přes flash by se něco někam dostat mohlo, ale na youtube? Pochybuji.

Offtopic › PF: 11111011010
3. 1. 2010   #122214

To sputnikone : Unix time. Počet sekund od 1. 1. 1970.

OS - GNU / Linux › SHELL
3. 1. 2010   #122209

cesta = /usr/local/apache/bin/apachectl

a pak akorát
1) $cesta start .

2) $cesta stop .
...

Offtopic › PF: 11111011010
3. 1. 2010   #122208

Šťastný nový čas 1262304000.

Offtopic › Brigáda z domova
3. 12. 2009   #120623

To timikx : Ne vážně, ze zajimavosti jsem na ty stránky šel. Nejvíc mě ale dostalo následující :-D:

Proč musím při registraci zadávat číslo pasu nebo občanského průkazu?

Do projektu vstupujeme, abychom získali džus zdarma a odměny. Aby se zamezilo registraci "mrtvých duší" je nutné zadat číslo OP nebo cestoního pasu.

Offtopic › 20 000 bricháčů!
22. 11. 2009   #119787

Mimochodem, zajimalo by mě, o cviku "břicháč" jsem nikdy neslyšel, neříká se tomu v našich krajích "sklapovačky"?

Offtopic › Výška
22. 11. 2009   #119775

J, FIT na ČVUT je teprve od tohoto roku (sám jsem podepisoval e-petici na založení FIT na ČVUT), ale stejně, FIT na VUT se mi zamlouvá víc. Obzvlášť když bydlím v Brně, žejo.

Offtopic › Aký máte názor na nové Ubunt…
17. 11. 2009   #119356

Když už je tady thread o ubuntu, co říkáte na novou fedoru, co má dneska vyjít :-)?

Offtopic › Vtipne casti zdrojovych kodov
14. 11. 2009   #119095

garret@sol:~$ grep -r fuck linux-2.6.31.6/
linux-2.6.31.6/Documentation/DocBook/kernel-locking.tmpl: If you don't see why, please stay the fuck away from my code.
linux-2.6.31.6/lib/vsprintf.c: * Wirzenius wrote this portably, Torvalds fucked it up :-)
linux-2.6.31.6/fs/xfs/xfs_btree.h: case XFS_BTNUM_MAX: ASSERT(0); /* fucking gcc */ ; break; \
linux-2.6.31.6/fs/notify/inotify/inotify_user.c: * fucked up somewhere. */
linux-2.6.31.6/net/ipv4/netfilter/nf_nat_snmp_basic.c: * (And this is the fucking 'basic' method).
linux-2.6.31.6/drivers/watchdog/shwdt.c: * brain-damage, it's managed to fuck things up one step further..
linux-2.6.31.6/drivers/mtd/mtd_blkdevs.c: registered, to prevent the link/init ordering from fucking
linux-2.6.31.6/drivers/net/sunhme.c:/* Only Sun can take such nice parts and fuck up the programming interface
linux-2.6.31.6/drivers/net/sunhme.c: /* This card is _fucking_ hot... */
linux-2.6.31.6/drivers/scsi/qlogicpti.h:/* Am I fucking pedantic or what? */
linux-2.6.31.6/drivers/media/video/bt819.c: BUG? Why does turning the chroma comb on fuck up color?
linux-2.6.31.6/drivers/ide/cmd640.c: * These chips are basically fucked by design, and getting this driver
linux-2.6.31.6/sound/oss/opl3.c: * What the fuck is going on here? We leave junk in the beginning
linux-2.6.31.6/arch/mips/sgi-ip22/ip22-setup.c: * fucking with the memory controller because it needs to know the
linux-2.6.31.6/arch/mips/pci/ops-bridge.c: * IOC3 is fucked fucked beyond believe ... Don't even give the
linux-2.6.31.6/arch/mips/pci/ops-bridge.c: * IOC3 is fucked fucked beyond believe ... Don't try to access
linux-2.6.31.6/arch/m68k/include/asm/sun3ints.h:/* master list of VME vectors -- don't fuck with this */
linux-2.6.31.6/arch/sparc/include/asm/system_64.h: /* If you fuck with this, update ret_from_syscall code too. */ \
linux-2.6.31.6/arch/x86/kernel/cpu/mtrr/generic.c:/* Some BIOS's are fucked and don't set all MTRRs the same! */
linux-2.6.31.6/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/powernow-k7.c: * Some Athlon laptops have really fucked PST tables.

garret@sol:~$ grep -r shit linux-2.6.31.6/
linux-2.6.31.6/Documentation/ManagementStyle:And people will even see that as true leadership (*cough* bullshit
linux-2.6.31.6/Documentation/DocBook/kernel-hacking.tmpl: * give up. I'm serious, I am going to kick the living shit
linux-2.6.31.6/fs/isofs/inode.c: * Some dipshit decided to store some other bit of information
linux-2.6.31.6/fs/jffs2/dir.c: /* Oh shit. We really ought to make a single node which can do both atomically */
linux-2.6.31.6/fs/notify/fsnotify.c: /* shit, we OOM'd and now we can't tell, maybe
linux-2.6.31.6/net/ipv4/tcp_input.c: * all the algo is pure shit and should be replaced
linux-2.6.31.6/drivers/staging/slicoss/slicoss.c: u32 c; /* CRC shit reg */
linux-2.6.31.6/drivers/staging/slicoss/slicoss.c: we wouldn't need this shit
linux-2.6.31.6/drivers/video/aty/radeon_pm.c: /* Hrm... same shit, X doesn't do that but I have to */
linux-2.6.31.6/drivers/net/declance.c: * v0.007: Big shit. The LANCE seems to use a different DMA mechanism to
linux-2.6.31.6/drivers/net/sunhme.c: /* Remember: "Different name, same old buggy as shit hardware." */
linux-2.6.31.6/drivers/net/wireless/iwlwifi/iwl3945-base.c: /* all this shit doesn't belong into sysfs anyway */
linux-2.6.31.6/drivers/scsi/qlogicpti.c: if (qpti->clock == 0) /* bullshit */
linux-2.6.31.6/drivers/block/ub.c: * This is typically ENOMEM or some other such shit.
linux-2.6.31.6/sound/oss/uart6850.c: * Status: Testing required (no shit -jgarzik)
linux-2.6.31.6/sound/pci/ac97/ac97_patch.c: * shit may happen.
linux-2.6.31.6/arch/mips/kernel/genex.S: * Big shit, we now may have two dirty primary cache lines for the same
linux-2.6.31.6/arch/mips/include/asm/mipsprom.h:/* More PROM shit. Probably has to do with VME RMW cycles??? */
linux-2.6.31.6/arch/sparc/kernel/pcic.c: * to shit into regions like that.
linux-2.6.31.6/arch/sparc/mm/srmmu.c: * this shit off... nice job Fujitsu.
linux-2.6.31.6/arch/sparc/mm/ultra.S: * in Microelectronics who refused to fix this shit.
linux-2.6.31.6/arch/x86/kernel/visws_quirks.c: * What lunatic came up with this shit?

C / C++ › Google Go
13. 11. 2009   #119051

Zkompiloval jsem si kompiler, podíval na tutoriál a mám rozporuplny pocity. Syntaxe je udělaná tak akorát, aby mě pletla od C/C++, pár chytrých věcí, ale žádný velký tahák, který by mě donutil se ten jazyk doopravdy naučil. Něco jako blue, taky se mi ten jazyk líbí, ale nedokázal jsem u něj vydržet. Příjde mi to trochu, jako by Google vyvinul Gabbage Collector pro C/C++ a místo aby ho přidal jako knihovnu, vyvinul si vlastní jazyk. Nevím, uvidíme jak se pro něj bude vyvíjet. Navíc, nemá pořádné IDE, ve vimu se mi všechno psát nechce.

Offtopic › Můj projekt: Netter.cz - Kri…
9. 11. 2009   #118792

Ho, zaregistroval jsem se a vypadá to dobře :-). Zatím jenom dvě menší chybičky, není vidět kterej template je zrovna používanej, a když upravuju obsah stránek, kliknu na tlačítko upravit, vrátí mě to zpět na seznam domén, lepší by bylo kdyby se to tím aktualizovalo ale zůstalo na stejní stránce.

C / C++ › Matematika
5. 11. 2009   #118547

Ano, úlohy typu 2/0 vypočítává programátor několikrát denně při aktivním programováním. Vznikla spousta programovacích jazyků založených jenom na podobných úlohách. Dělení nulou v programech doslova zachraňuje denně desítky lidských životů v nemocnicích, na policii, ve vládě, všude.

C / C++ › Matematika
4. 11. 2009   #118501

To joskoo : Neposlouchej je jožko a uč se dělení, ať jsi dobrej programátor.

C / C++ › Matematika
3. 11. 2009   #118423

To joskoo : Hlavně to dělení, programátor dělí každou chvílí. Ale násobení se neuč, to je vyhozenej čas. Sčítání a odčítání někdy, ale hlavně to dělení no. Je to pro počítač nejpřirozenější operace.

C / C++ › hacking
1. 11. 2009   #118308

To SeraphCZ : Multiverse existuje, je to repozitář pro Ubuntu :-D

C / C++ › hacking
1. 11. 2009   #118307

Ano, podle teorie relativity, čím blíže se pohybujete rychlosti světla, tím pro Vás plyne čas pomaleji :-). Je předpoklad, že pro světlo čas neplyne. A kdyby se cokoliv dokázalo pohybovat větší rychlostí jak rychlostí světla, plynul by pro to čas obráceně :-). Nicméně, to těleso by pak muselo být víc jak nekonečně hmotné, což je nemožné. Pěkná kniha je Stručná historie času od Stephena Hawkinga :-)

Offtopic › Aký máte názor na nové Ubunt…
31. 10. 2009   #118152

To crAzY^ : Jednoduše, Systém -> Volby -> Myš, tam je záložka "Touchpad" a tady si můžeš vybrat, jestli chceš scrollovat dvěma prsty, nebo po kraji touchpadu. Byl jsem překvapen když mi to nabídla Fedora na notebooku, doteď jsem si myslel, že pro scrollování dvěma prsty je potřeba multitouch touchpad, ale rozjelo se to i na mém starém IBMku :-)

Offtopic › Aký máte názor na nové Ubunt…
30. 10. 2009   #118141

Měl jsem na disku arch, už pěkně vyladěnej a jedoucí a zjistil jsem, že používat arch mě baví jenom k řešení problémů, ve chvíli kdy jsem ho plně funkčně rozjel, přestal mě bavit. Na notebooku mám ku celkové spokojenosti fedoru (už pár let) a tak jsem si počkal a na PC si zase vyzkoušel Ubuntu (první, ktery jsem zkoušel byl na E, Edgy Eněco, pokračoval jsem s Fawnem, Gibbonem, Heronem, Ibexem a Jackalopem) a musím říct, že i přes odpor linuxové komunity je Ubuntu vysoce použitelný operační systém, dal jsem si ho na PC a asi ho začnu používat jako hlavní OS i na PC (na ntb vůbec wokna nemám). Instalace je o stovky let napřed oproti konkurenčnímu OS a použitelnost ihned po instalaci obrovská. Spolehlivě stáhl veškeré ovladače, nevím, myslím že problém nebyl s ničím. Akorát teda, má nevím proč, ale nějak dost pomaly repa.

Delphi › poooooooooooo
29. 10. 2009   #118009

Hlavně to sčítání teda. Násobení zrovna u NFSC nepotřebuješ moc. Stačí když si zopakuješ sčítání a bude to bez problému.

C / C++ › hacking
28. 10. 2009   #117979

Beztak to je tajný Curův účet, kterým se na naše konta baví :-D. Tenhle člověk to nemyslí vážně :-).

Garret (kterému se nechce přihlašovat)
Mikrokontroléry › Arduino
7. 10. 2009   #116853

Nicmé, LEDka na 13 pinu se dá připojit bez rezistoru a funguje v pohodě (červená LEDka). Aji jsem zkoušel ji připojit na 9 pin a používat analogWrite a zdá se, že všechno skončilo v pořádku. Jinak, nějaké materiály na internetu k pročtení? Děkuji.

Mikrokontroléry › Arduino
7. 10. 2009   #116849

Hola, pořídil jsem si arduino (dneska došlo) :-) a sám se považuju spíše za programátora než cokoliv jiného, s elektrotechnikou moc zkušeností nemám. Poradil by mi tu prosím někdo například, jaké a kdy používat rezistory (když z fyziky si pamatuju akorát R=U/I), jak a kam je zapojovat, nebo kam a jak zapojit takové servo, spínač nebo LEDku? Na Internetu jsem našel spoustu kvalitních tutoriálů, ale všechny se zaměřují hlavně na zdrojovy kódy. Díky :-)

C / C++ › Aku 2d graphic kniznicu pouz…
25. 9. 2009   #116400

Také bych radši použil SDL. Je multiplatformní a naprosto jednoduchy. Na 2D grafiku jako stvořené.

Offtopic › Česko x Finsko
25. 9. 2009   #116399

Už mám dost toho vytahování nejstarších vláken. Prosím, nedělejte to.

OS - GNU / Linux › Instalace
22. 9. 2009   #116274

Pokud začínáš s linuxem, Gentoo rozhodně ne! Gentoo je pro lidi co Linuxu naprosto plně rozumí a umí ho používat, začátečníkovi bych doporučil Mandrivu, Ubuntu, Fedoru...

Offtopic › PayPal - nároky na platební…
20. 9. 2009   #116195

Dobře, napsal jsem to trochu zmateně, ještě jednou - MasterCard co dává Komerční banka k Premium účtu je naprosto plnohodnotná, to znamená že se s ní dá platit i přes internet, paypal, všechno. Jenže, kvůli bezpečnosti jsou všechny karty defaultně zamknuty (nebo je tam nastavenej limit 0 Kč na internet) a když příjdeš do banky, že ji chceš odemknout, dají ti radši kartu určenou speciálně na to (ono je to pak bezpečnější). Nicméně, pokud odmítneš a budeš trvat na odemknutí te své staré, klidně ti to udělají, ty na to máš plny právo (je to prostě to stejny, jako když máš nastavenej limit, že smíš zaplatit kartou max. 5000 za týden, nebo tak).

Offtopic › PayPal - nároky na platební…
20. 9. 2009   #116194

To Chrasty : Nemusel, já si také zřizoval asi před rokem G2 Premium, dostal MaterCard a pak jsem potřeboval nutně zaplatit něco rychle přes paypal, zašel jsem do banky a oni tu MasterCard odemkli pro internetovy platby. Prostě, ty karty jsou na to akorát defaultně zamknuty (kvůli bezpečnosti) a musíš si je na požádání odemknout. Jenže v komerčce dávají speciální Visa elektron jenom pro placení přes internet, když jsem za tou paní došel že chci tu MasterCard odemknout, taky mi říkala, že mi pošle tu Elektron, jenže já tou kartou potřeboval zaplatit ještě ten den a nová karta trvá asi týden, takže mi ji nakonec odemkla. Takže mám MasterCard od Komerčky a používám ji i na placení přes paypal, i když by se to nemělo, protože komerčka na to má vlastní :-)

Offtopic › Apple iPhone - koupili by js…
17. 9. 2009   #116061

Hm, úžafón umí být jako modem až od té nové verze, což je docela problém (svůj ntb připojuju k internetu přes svoji hloupoučkou nokii pravidelně). Spíš by mě zajimalo, je tam OS X a OS X je Unix a kde je Unix tam je posix a kde je posix tam může být Linux. Zkoušel to někdo? Ne že bych to pak za těch 20 000 kupoval, ale vidím v tom docela potenciál, mít tam plnohodnotny OS.

Offtopic › Co by jsme byli bez IDE?
17. 9. 2009   #116060

Tak, my co píšeme sice v IDE ale kompilujeme pomocí make s konzolí problém nemáme :-). Ale říkal jsem si, že se musím naučit ovládat emacs.

Offtopic › Co by jsme byli bez IDE?
13. 9. 2009   #115908

Tak i to by šlo. Třeba já s C++ bych udělal naprosto to samé, i teď spoustu věcí píšu v konzoli ve vimu. A jestli považujete i vim za IDE (on jím je, a kvalitním), když jsem měl cygwin na PC, nebyl tam žádnej textovej editor a tak jsem psal program jako

echo "#include <iostream>" > program.cpp

sranda byla, že když jsem se přepsal, musel jsem smazat celý soubor a začít odznova :-D. Ale napsal jsem tak akorát jednoduchej helloworld.

Offtopic › OpenGL?
12. 9. 2009   #115840

To bukaj_001 : Mimochodem, OS X používá normální xorg xserver, jako jakýkoliv jiný Unix*.

Offtopic › OpenGL?
11. 9. 2009   #115822

wxWidgets jsou perfektní a SDL taky není k zahození ale je spíš (vyloženě) na hry. Funguje ale docela dobře, nicméně k použitelnosti je potřeba mít i knihovnu SDL_gfx pro vykreslování jednoduchejch útvarů (SDL umí akorát vkládat pixely). Jestli chceš, pošlu ti kódy jednoduchých programů v SDL.

Offtopic › Apple iPhone - koupili by js…
11. 9. 2009   #115821

iPhone bych si rozhodně nekoupil (nebo ano, dal bych do něj do 4000), pokud bych už doopravdy chtěl drahý smartphone, v dnešní době bych investoval do Androida. Je opensource, má budoucnost, není tak předraženej a neustále se vyvíjí. Spolužák ho má a je s ním spokojenej maximálně a z toh co jsem ho zkoušel, je to opravdu perfektní systém. I když není rootnotej.

OS - GNU / Linux › problém se zvukem
8. 9. 2009   #115707

Anonymní uživatel napsal:
Pořiď si Windows 7 a nebudeš muset tyhle nesmysly řešit... :)


Nějaké argumenty, proč by tomu tak mělo být :-)?

Offtopic › Jaký příkaz/slovo máte nejra…
8. 9. 2009   #115705

Já mám nejradši v C++ speciální typ podmínky:

int max = a>b?a:b;

Který rozhodne podmínku a pokud je pravdivá, jeho návratová hodnota je první člen za otazníkem a pokud ne tak je to druhý člen. Tyto podmínky se samozřejmě dají aji spojovat jako:
int max = a>b?a:b>c?b:c;

Offtopic › ***Zachycení videa ve window…
2. 9. 2009   #115412

Víš, nemá cenu vytahovat tři roky staré topicy. Daní autoři už problém buď vyřešili a nebo našil naprosto jiné řešení. Co mi příjde doopravdy hodně zbytečné je vytahovat 3 roky starý topic jenom kvůli nápisu "UTFG". Napadla mě spousta urážek, ale ty v sobě zadusím a napíšu jenom: Příště to nedělej.

Offtopic › Texas Hold'Em
30. 8. 2009   #115198

Hraju PokerTH. Ale jenom občas.

OS - GNU / Linux › &quot;Windowsowská síť&quot;…
26. 8. 2009   #115066

Stačí udělat síť na Woknech a pak v Linuxu se připojit pomocí Samby.

OS - GNU / Linux › Iceweasel Flash
13. 8. 2009   #114473

Je to způsobeno jiným flashpluginem (flash v debianu je standardně opensource), řešením je stáhnutí flashplayeru ze stránek Adobe (dá se stáhnout *.deb, takže není problém). Debian se totiž snaží mít striktně všechno GNU/GPL (=> proto chybí také podpora mp3 v základu) a kvůli licenci nepoužívá flashplayer od adobe, ale nějakej GNU/GPL předělanej, kterej samozřejmě není 100% kompatibilní.

C / C++ › generátor čísel
29. 6. 2009   #111268

Omg, 42, to není náhoda, četli jste někdo stopařova průvodce po galaxii???

Offtopic › Seriály
29. 6. 2009   #111247

Parádní je britskej seriál Podfukáři - Hustle. Přišel mi naprosto stylovej, kdysi ho dávali na jedničce. Parádní herecky výkony.

C / C++ › Objective-C a Cocoa Touch -…
9. 6. 2009   #110339

Na C zkus code::blocks. Je to C/C++ IDE, já ho používám na C++ programy, ale IMHO je stejně komfortní na Cčkovy.

OS - GNU / Linux › Kompilace
9. 6. 2009   #110334

Opět, IMHO to nedokázalo includovat soubor "mnt/rot/Dev/xTree/Interfaces/xNode.h" a s tím je spojeno, že to nezná různé proměnné apod. Podívej se, prosím, přesně do umístění "mnt/rot/Dev/xTree/Interfaces/" a zkontroluj, jestli tam ten soubor je, popřípadě jestli nemá jinou cestu.

OS - GNU / Linux › Os v Pascalu
9. 6. 2009   #110333

Zkus pohledat na www.sourceforge.net, teď nevím přesně kde, ale našel jsem jich tam víc jak pět různých.

Garret Raziel
Offtopic › Opera - mizící kurzor
1. 6. 2009   #102038

To Earl Cash : Ano, mám IBM ThinkPad T42 a dělá mi přesně totéž! Ale jenom na programujte.com

Offtopic › Doporučte literaturu
28. 5. 2009   #101912

Edgar Alan Poe: Jáma a Kyvadlo.

EDIT:Dělám si srandu.

Offtopic › Crayon Physics
27. 5. 2009   #101850

O dost lepší je Phun, to už považuji za fyzický simulátor :-). Je Crayon Physics (Numpty Physics) v několika ohledech podobný, ale je to fyzický sandbox :-)

Matematika › Absolutní ciferný součet moc…
27. 5. 2009   #101849

Položím dotaz a pak řeknu, na co jsem přišel.

Existuje něco jako absolutní ciferný součet (ACF)? To znamená, že pokud ciferný součet výjde větší jak 9, opět se na něj aplikuje ciferný součet, dokud nevyjde číslo v rozmezí 0-9. Pokud takový pojem neexistuje, tak si ho tak pracovně nazveme.

Nyní k tomu, k čemu jsem náhodou dospěl.
V hodině chemie jsem se opravdu nudil a z nudy jsem začal psát mocniny dvojky - začátek umíte každý zpaměti, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512... takhle jsem pokračoval asi ještě 20 čísel. Dál jsem pak udělal výše definovaný absolutní ciferný součet jednotlivých čísel a zjistil jsem, že se onen absolutní ciferný součet periodicky opakuje - 1,2,4,8,7,5 - to celé v nekonečné periodě. Ze zajimovosti jsem to udělal z mocninami trojky, zde ACF vycházel 1,3,9,9,9,9... a nekonečno devítek. Jak jsem záhy zjistil, perioda se dá najít v ACF mocnin jakéhokoliv čísla. A co více, perioda se dokonce nachází v ACF vzrůstajících čísel stejné mocniny (2^2,3^2,4^2,5^2, ACF se opět periodicky opakuje). Pokud to přesně nechápete, ukáži vám následující tabulku:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 

1 2 4 8 7 5 1 2 4 8
1 3 9 9 9 9 9 9 9 9
1 4 7 1 4 7 1 4 7 1
1 5 7 8 4 2 1 5 7 8
1 6 9 9 9 9 9 9 9 9
1 7 4 1 7 4 1 7 4 1
1 8 1 8 1 8 1 8 1 8
1 9 9 9 9 9 9 9 9 9
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
1 2 4 8 7 5 1 2 4 8
1 3 9 9 9 9 9 9 9 9
1 4 7 1 4 7 1 4 7 1
1 5 7 8 4 2 1 5 7 8
1 6 9 9 9 9 9 9 9 9
1 7 4 1 7 4 1 7 4 1
1 8 1 8 1 8 1 8 1 8
1 9 9 9 9 9 9 9 9 9
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
1 2 4 8 7 5 1 2 4 8
1 3 9 9 9 9 9 9 9 9
1 4 7 1 4 7 1 4 7 1
1 5 7 8 4 2 1 5 7 8
1 6 9 9 9 9 9 9 9 9
1 7 4 1 7 4 1 7 4 1
1 8 1 8 1 8 1 8 1 8
1 9 9 9 9 9 9 9 9 9


z prava doleva jsou mocniny (0-9) a shora dolů jsou základy (1-x).

Pro zájemce ještě program v C++, který to generuje (žel, docela brzo začnou přetýkat i unsigned long a program háže nesmyslny hodnoty):

#include <iostream>

#include <cmath>

const int VELIKOSTY=10;
const int VELIKOSTX=50;

using namespace std;

unsigned long int cif_souc(unsigned long int x);

unsigned long int mocnina(unsigned long int x,unsigned long int y);

int main(){
unsigned long int pole[VELIKOSTX][VELIKOSTY];

for (int i=0;i<VELIKOSTX;i++)
for (int j=0;j<VELIKOSTY;j++)
pole[i][j]=mocnina(i,j);

for (int i=0;i<VELIKOSTX;i++)
for (int j=0;j<VELIKOSTY;j++)
//cifernej soucet
pole[i][j]=cif_souc(pole[i][j]);


for (int i=0;i<VELIKOSTX;i++)
{
for (int j=0;j<VELIKOSTY;j++)
cout << pole[i][j] << " ";
cout << endl;
}

cin.get();
return 0;
}

unsigned long int cif_souc(unsigned long int x)
{
if (x<10) return x;
unsigned long int souc=0;
while (x>=1)
{
souc+=x%10;
x=x/10;
}
x=souc;
return cif_souc(x);
}

unsigned long int mocnina(unsigned long int x,unsigned long int y)
{
unsigned long int vysledek=x;
if (y<1) return 1;
for (int i=1;i<y;i++)
vysledek*=x;
return vysledek;
}


Přišlo mi to hodně zvláštní a zajimavy. Zajimalo by mě, čím se to všechno řídí (jakej vztah mají čísla periody a velikost periody k onomu číslu, čím se ty periody řídí a podobně). Nevěděl o tom někdo něco už dřív?

Offtopic › Počítačoví fanatici jsou v p…
24. 5. 2009   #101672

To survik1 : Pouze programátorská třída. I když, podle těch studií by mělo zřejmě vyplývat cosi jiného...

Offtopic › Počítačoví fanatici jsou v p…
24. 5. 2009   #101665

To survik1 : Hm, já mám zase plnou třídu (28 borců) kterým je 18-19 a za sebou to mají pouze tři z nich.

Offtopic › Má smysl se učit JavaScript?
10. 5. 2009   #100822

To KIIV : Bych řekl že ani ne, C pro i386, C pro Sparc, C pro ARM a C pro jánevím co je pořád to stejny C, akorát záleží na zvolenym kompileru. Je pravda, že optimalizace webu pro různy prohlížeče je údajně hodně namáhavá.

Offtopic › Anketa - Piratsky software
9. 5. 2009   #100775

Řekl bych, že jít do prdele by byl větší úspěch, než jít do politiky :-)

Offtopic › Akinator - uhádne, na koho m…
10. 4. 2009   #98861

Uhádl Linuse Torwaldse, Sida Barreta...

Offtopic › Facebook a programujte !?
2. 4. 2009   #98388

Měl jsem ho tak rok, před nedávnem jsem ho zrušil (mimochodem, když už nic, zkuste si vytvořit účet, přidat pár přátel a pak ho zrušit. Jak facebook útočí na city, to snad ani není hezky).

OS - GNU / Linux › UBUNTU FTP KLIENT
18. 3. 2009   #97559

Už starý thread, ale až to někdo bude číst, musím upozornit na to, že ftp umí linux přímo z terminálu (příkaz ftp), umí to všechny majoritní souborové managery a např. výše jmenovaná filezilla je na linux stejně jako na windows :-)

OS - GNU / Linux › instalace
18. 3. 2009   #97558

To crAzY^ : Na mém notebooku se například bootování z flashky v boot menu objeví až když k notebooku připojím bootovatelnou flashku :-)

OS - GNU / Linux › Používáte linux????????
15. 3. 2009   #97391

To Andriel : Tak, čísla nic směrodatného neukazují. Jsem náročný uživatel, protože nejsem pouze programátor, ale jednoduše "pokročilý uživatel počítače" (podívej se několik příspěvků dozadu,

tady ukazuju, jak vypadala moje plocha ve windows). A nesnažím se odporovat, že náročným uživatelům Windows stačí, snažím se vyvrátit, že náročným uživatelům linux nestačí. Stačí a nejenom to. Jenom proto, že jsem uživatel linuxu neznamená, že jsem omezenej, používám PC pouze k přehrávání hudby a prohlížení webu, ale o něčem podobném jsi si nás pokoušel přesvědčit. A jenom proto, že "tobě nevyhovoval" hned neznamená, že nemůže vyhovovat nikomu, kdo tomu rozumí. Mimochodem, kdyby mi někdo něco takového pověděl a podložil to pořádnými argumenty (nejlépe z vlastní mnohaleté zkušenosti), klidně bych to zvážil a třeba i na konci dal zapravdu. Jenže, z tvých "úst" jsem ještě neslyšel ani jeden pořádný argument, proč by měl linux stačit jenom nenáročným uživatelům, zatímco pro náročné je pouze Windows XP. Já bych se bez typických unixových vlastností a unixové robustnosti už jen těžko obešel.

OS - GNU / Linux › Používáte linux????????
15. 3. 2009   #97334

Musím upřímně dodat, že by mi spíše stačilo FreeBSD či podobný un*x systém, než Windows. Windows jsou na mě prostě moc hloupé.

OS - GNU / Linux › Používáte linux????????
15. 3. 2009   #97333

To Andriel: Promiň, ale přijde mi trochu hloupé nějak více porovnávat OS, ke kterému máš odpor a který jsi sotva zkusil. Já mám taky přirozený odpor k např. metalu, ale neříkám, že každý metalista je omezenec a že metal je pro jednoduché lidi. Já jsem (můžeš mi to zkusit vyvrátit) náročný uživatel, dokonce tak náročný, že mi MS Windows nestačí.

Ad hardware: V tom případě je každá HW konfigurace vhodná k něčemu jinému. Na přesně tomhle laptopu, na kterém teďka ve Fedoře pohodlně píši, ještě před půl rokem běžel MS Windows XP Professional SP2. Notebook měl (systém byl cca rok starý) opravdu velké HW potíže, wifi out of the box nejela vůbec (nejsem si jist, jestli vůbec WinXP WIFI zvládají), bluetooth taky ne, irda nic, notebook se neuspával, ztráty výkonu obrovské. Poté se laptop dostal ke mě (musím dodat, že se jedná o IBM. Nevím, která jiná značka by měla být se vším kompatibilnější, než firma, která vynalezla PC jak ho známe dnes). K tomuto laptopu jsem dostal zadarmo (OEM) originální licenci Win XP a i přes to jsem se rozhodl na něm provozovat linux, protože narozdíl od Win XP na něm jede naprosto všechno out of the box a navíc bez nejmenších potíží.

Líbí se mi, jak se snažíš flamovat proti něčemu, s čím nemáš žádné zkušenosti :-)

Taky se mi líbí, jak prosazuješ názor, že linux je pro nenáročné uživatele, když světový názor (samozřejmě kromě Radka Hulána) je naprosto opačný, linux má pověst (on totiž opravdu je) operačního systému pro profesionály, programátory, geeky a lidi co tomu rozumí (už jenom proto, že hlavní část linuxu je stejně v terminálu).

OS - GNU / Linux › Používáte linux????????
14. 3. 2009   #97264

Navíc, přechod na linux jsem ze svého pohledu viděl jako nutnost, podpora winXP končí za docela chvilku a jenom proto, že si mrkvosoft usmyslel, nebudu platit za nový operační systém. A promiňte mi to, ale warezit nebudu. Protože kdokoliv, kdo wokna ukradl, nemá právo se vůbec k podobné problematice vyjadřovat.

OS - GNU / Linux › Používáte linux????????
14. 3. 2009   #97263

To Andriel : Ano, ano čekal jsem to. Wokna za nic nemůžou, je to tvoje chyba! :-). Ono, víš, ne všechny errory jsou způsobeny člověkem a jestli "používání PC" považuješ za činnost, která je od člověka chybová, tak jak myslíš :-). Podle mého názoru by operační systém měl vydržet zacházení člověkem, ne naopak. A to je přesně to, co, aspoň u mě, dělá linux. Po svých čtřletých zkušenostech s Win98 a sedmiletých zkušenostech s WinXP (můžu říct, že jsem si na ně víc jak zvykl a znám je opravdu dobře) jsem přešel během asi jednoho měsíce kompletně na linux, PC i laptop :-). A můžu říct, že toho nejen nelituju, ale jsem z toho doopravdy nadšen. Opravdu přívětivé uživatelské prostředí (IMHO pro začátečníky o dost přívětivější jak prostředí WinXP), opravdu mocná konzole pro ty, kteří chtějí linuxu doopravdy rozumnět, ve všech ohledech naprosto svobodná volba. Co se týče hardwaru, je na laptopu linux opravdu jediným řešením (pro WinXP IBM dává víc jak 1 GB přídavných programů, pro ovládání wifi, pro uspávání, pro bluetooth, pro irda, pro jánevím co a pro jánevímcojiného), s WinXP bych se dostal tak na polovinu výkonu. Programuje se mi v linuxech o dost pohodlněji (s C kompilerem skoro přímo v jádře je linux pro programování předurčen). A ve wine jsem rozjel jediné dvě hry, na kterých mi doopravdy záleží, naprosto jednoduše jsem rozjel Morrowind a Europa 1400: The Guild. Zatím na všechny programy, co jsem kdysi používal ve woknech jsem si našel v linuxu náhradu (takovej problém to nebyl, většina programů, co jsem v posledních dvou letech používal na woknech, byla původem z linuxu) a opravdu upřímně přiznávám, že nejsem člověk, co by ke svému životu potřeboval např. Photoshop, nejsem schopen naplno využít ani schopnosti GIMPu. Navíc, líbí se mi vlastnosti, co linux má. A ty jemné detaily, ktery operační systémy sekty mrkvosoft postrádají (např, zkuste ve woknech zavřít víko notebooku při vypínání. Notebook usne, po otevření se probudí a teprve teď se dovypíná, to je opravdu intuitivní a rozumny ovládání jak prase.). Opravdu rád mám také to, že se mohu přes wifi připojit přes ssh v laptopu ke svému PC a plnohodnotně ho ovládat, aniž bych cokoliv kdekoliv nastavoval a stahoval jakykoliv programy. Výhody jako strom balíčků, centralizovaná aktualizace či možnost vlastní kompilace jádra (to poslední jsem dělal všehovšudy třikrát a to pouze proto, že jsem chtěl zkusit gentoo :-)) je již pro fajnšmekry. Ano, nikomu nic neberu, používejte si Wokna klidně dál, já vám linux nestrkám. Ale na počítači trávím průměrně 8 hodin denně (verifikováno, pomocí jednoho programu :-)) a linux mi na něm vyhovuje víc jak windows, tak se mi to prosím nesnažte vzít, je to totiž pravda :-).

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý