Anonymní profil morph – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil morph – Programujte.comAnonymní profil morph – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 89.103.134.–

morph
Vzdělání › VŠ pro informatika se znalos…
8. 12. 2011   #150975

A jeste druhou poznamku si neodpustim... Hodne lidi (nejen tady na foru) pise, ze chteji jit na praktickou skolu, ze se nechteji babrat v nejake teorii, ktera je k nicemu. A stejne tak hodne lidi na tech tzv. "praktickych" skolach se zaklina tim, ze jsou to ti praktici. Ze sve zkusenosti muzu rict, ze realne situace vypada trosku jinak.

"Praktici" to vetsinou znamena, ze pokud jsou v nejakem vzorci vic jak 2 pismenka, tak je to k nicemu, ono to prece musi jit udelat jinak. To stejne, pokud je nejaka pravdepodobnost, k cemu, prece par if-else nam musi stacit, jenom poradne vyladime konstanty. Nedejboze o nejake optimalizaci, hruba sila to jisti, jsme prece supr prakticti programatori. V momente, kdy se ovsem narazi na zajimavejsi (=slozitejsi) problem, najednou ty prakticke veci prestavaji fungovat, resp. funguji jen castecne a tak se bastli a bastli a pridavaji dalsi podminky, atp. zkratka jak to jenom hrubou silou udolat aby to aspon nejak fungovalo.

Naopak "teoretici" si vecne hraji s nejakyma pismenkama na papire, furt nad necim slozite spekuluji, pritom by se to dalo resit tak jednodusse. Fakt je ale ten, ze prave u tech slozitejsich problemu se velice rychle nakonec ukazuje, ze nejprakticteji ji resi nakonec prave ten "teoretik", protoze ma v zasobe neskutecne velky balik znalosti, ktere muze pouzit, resp. dochazi mu v souvislostech co se stane, kdyz neco provede.

Vim, ze to zni trosku pritazene za vlasy, stejne tak vim, ze si mozna muzes myslet, ze placam blbosti, nebo ze jsem naopak nejaky prechytrely. Ne, opravdu si to nemyslim odjakziva, ze ma smysl se zaobirat teorii, ono, kazdemu to trva jinak dlouho nez na to prijde... Nekdo to zjisti uz na stredni, nekdo na vysce, nekdo jako doktorand, nekdo 10 let po skole, nekdo vubec. Co tim vsak chci rict je to, ze nema smysl se divat, ktera skola je prakticka - praxe stejne funguje uplne jinak a az na par svetlych vyjimek vetsina "praktiku", ktere jsem poznal na skolach ma stesti, ze nemusi pracovat v praxi... Navic, praktickou stranku veci se doucis (sam, ve firme) neskutecne rychle, zato tu teorii co tedka vynechas, vynechas navzdy...

Asi jsem ti moc nepomohl s vyberem, to nakonec musis rozhodnout sam - jak rikam, kazda skola na papire vypada hezky, ale realita je jina. Jak bych postupoval ted ja, kdybych znovu vybiral - nejdriv bych si zkusil srovnat v hlave co vlastne chci delat, ktere oblasti se chci venovat, cim bych se chtel jednou zivit. Je to sice tezke a treba to potom dopadne uplne jinak, ale aspon jakousi predstavu urcite mit budes. Potom bych se podival, na ktere ceske skole v tom, co te zajima pusobi svetove uznavany clovek (a ver tomu, ze tady takovi lide jsou) - to jsou ti, kteri maji mraky citaci, zajimave projekty, zahranicni kontakty. A k nemu bych se snazil nacpat na bakalarku/diplomku. To te ostatne nauci nejvic z celeho studia. A proc k lidem, kteri maji citace, kdyz je to prece tak teoreticka (akademicka) zalezitost, kdyz chces prece praxi? Prave protoze ty nejzajimavejsi projekty, pro Google, Microsoft, automobilky, armadu ... resi tito lide, prave protoze jsou schopni resit i ty slozitejsi problemy a prave protoze firmy, pro ktere delaji vyzaduji perfektne a prakticky pouzitelne veci , aby na nich mohli vydelavat. A ver tomu, ze kdyz budes moct delat na takovemto projektu, neskutecne te to posune pred vsechny tvoje spoluzaky jak z hlediska studia, tak pozdejsiho uplatneni v praci.

Navic jeste jedna drobnost - ono nakonec programovat umi kazdy, dobre programovat, k tomu se casem clovek taky dostane. Ale je rozdil, jeslti je clovek jenom delnik, co hazi lopatou, nebo je schopny nabidnout i neco navic a programovani ma pouze jako nastroj (coz se muzes presvedcit treba u kluka co ted jde do facebooku - vystudoval matfyz).

morph
Vzdělání › VŠ pro informatika se znalos…
7. 12. 2011   #150970

Jenom mala poznamka - pokud budes studovat napr. automatizaci na VUT, tak neocekavej, ze ses nejak moc dostal k elektrotechnice jako takove (presne jak rikas, ze te nezajimaji az tolik soucastky, zapojeni)... obecne tyto obory jsou mnohem vice o mereni, teorii rizeni, prumyslove automatizaci, ... hodne kluku, ktery jdou z prumky jsou timto zjistenim obcas zklamani, protoze cekali mraky bastleni, ale podle toho co pises, mohlo by ti to vyhovovat :)

To, ze studium vypada jinak na papire v brozurce skoly a jinak v realu, to uz je vec druha...

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý