Anonymní profil pol – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anonymní profil pol – Programujte.comAnonymní profil pol – Programujte.com

 

Příspěvky odeslané z IP adresy 81.92.146.–

pol
Mikrokontroléry › Propojení BT modulu s ATMega32
21. 9. 2013   #181559

Bohužel nejsem majitelem chytrého telefonu s OS Android, k aplikaci mám možnost se dostat jen o víkendu.

pol
Mikrokontroléry › Propojení BT modulu s ATMega32
21. 9. 2013   #181558

Tak jsem vše zapojil, stáhnul výše zmíněnou android aplikaci, připojil se s ní na modul, a bohužel se LED nechce a nechce rozsvítit.
Teď mi však vyvstává pár otázek. Kódem jsem si docela jistý, našel jsem si hromadu stránek s návody, dokonce pro kontrolu jsem si stáhnul zdrojový kód zde: http://projects.adamh.cz/tank (je to stejný článek jako na pandatronu, který jsem zmiňoval v prvním příspěvku, tam však nešly stáhnout kódy). Až na jiné názvy registrů (u ATMega48 se už zřejmě přidává 0 za název registrů, aspoň těch ohledně UARTu) mám ve své podstatě to samé, samozřejmě baudrate, stop bity a parita je nastavena podle mého modulu. Dokonce v zoufalosti jsem si založil nový projekt a celý zdroják jsem překopal podle staženého. Nic, stále nefunguje. Další odlišností bylo, že já jsem všechno napsal do jednoho souboru, kdežto v archivu který jsem stáhl je hromada dalších souborů, i inicializace UARTu atd. byli v jiném souboru s označením .h.

Jediné, co mě napadá je, že je snad špatně nastavená frekvence interního oscilátoru 4MHz, ale ověřoval jsem si to pomocí blikacího programu, kde jsem nastavil čekání na 1000ms a napsal  

#define F_CPU 4000000UL

Vše fungovalo jak má. Jenom nevím, jestli nemá interní oscilátor moc velkou chybu na to, aby se s ním dalo pracovat.

Na napájení ATMega32 používám jen 3,3V v paralelní kombinaci s modulem BT, jinak bych ho napájet nemohl, snad nedělám tímto blbost. (to že toto vůbec dělám je jen proto, že jsem zjistil že ATMega32 mi na 3,3V funguje bez problémů)

Omlouvám se za takovýhle sloh, ale nevím co si s tím počít. Včera jsem toto všechno zapojil od té doby vlastně hledám všemožně na internetu nějaký materiál, který by mi pomohl. Doteď jsem toho moc kromě různých spekulací typu interní oscilátor/krystal nenašel   . Vědět aspoň v čem je chyba, bylo by to o moc lehčí, než říct, že to nefunguje   .

pol
Mikrokontroléry › Propojení BT modulu s ATMega32
7. 9. 2013   #181152

Co se týče nastavení interního oscilátoru tak jsem vyčetl z jednoho fóra, že OSCCAL=0xBD nastaví tu frekvenci na 4MHz.

Kdyby to pravda nebyla (nemám teď možnost to ozkoušet, proto se ptám), tak mám další dotaz. Používám program eXtreme Burner na nahrávání programů. Když si rozkliknu záložku Fuse bits, je tam políčko Calibration. To by mi fungovalo? Vyzkouším až budu mít možnost   . Snad nebude vadit že pro UART komunikaci bych používal interní oscilátor. V datasheetu je teď pro mě mnoho informací které jsem doteď nevěděl   .

pol
Mikrokontroléry › Propojení BT modulu s ATMega32
4. 9. 2013   #181052

Dobrý den. Na internetu jsem si našel tuto stránku:

http://pandatron.cz/?740&robot_ovladany_pres_bluetooth

a vskutku se mi zalíbila myšlenka ovládat mikročip přes bluetooth.    Nemusí to být právě robot, já si na porty připojím jen LED. Na Pandatronu jsem si také v eshopu našel tento BT modul:

http://pandatron.cz/?shop&sla=2&pn=90067&tx=bluetooth_modul_btm-112

Ovšem napájecí napětí je 3 - 3,6V, kdežto ATMega32 má UCC 5V. Na napájení mikročipu využívám USB programátor, který mi dává 5V. Napadl mě dělič jenže tohle jsem nikdy nedělal a tak nevím jak velký rezistor bych musel zařadit. Nejlepší by bylo mít 5V BT modul, ty se dají sehnat i celkem levně jsem koukal, akorát všechno jsou zahraniční eshopy, potřeboval bych český. Uvítám když mi také pošlete odkaz na nějaký jiný (i lepší) bluetooth modul, potřebuju vlastně čistě jen UART komunikaci, takže RX a TX, ovšem tak aby byl cenově přijatelný, nejlépe začít na 300 ale těch asi moc nebude. To o tom děliči mě stále zajímá, ale teď si tak říkám, co vzít dvě 1,5V baterie do série, to by přece také fungovalo. 

V případě že by to dopadlo na tomto modulu, našel jsem v článku o robotovi také tento obrázek:

http://pandatron.cz/elektronika2/bt_robot_vl.jpg

Jde o to, že nemůžu posílat 5V do BT modulu, proto je tam ten dělič, ale podle všeho můžu posílat 3V z modulu do mikročipu a ten je pozná. Jde mi o to, jestli je vůbec nutné propojovat TX mikročipu s RX BT modulu, když chci jen posílat data z modulu do mikročipu.

Za odpovědi předem děkuji.   

 

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý