Základní deska za 500 Kč?
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Základní deska za 500 Kč?Základní deska za 500 Kč?

 

Základní deska za 500 Kč?

Google       Google       14. 10. 2005       10 598×

Většinou jsou reklamy na internetu protivné a obtěžující. Na druhou stranu se však pod nimi může skrývat výhodná nabídka nějakého produktu, stejně jako tomu bylo v tomto případě. Hned na začátku článku říkám, že toto není reklama, ale pouze zhodnocení nabídky firmy Computer Eden, která může být pro některé čtenáře atraktivní.

Zmíněná firma nabízí v rámci výprodeje dvě základní desky za výhodnou cenu. Za 500 Kč bez DPH (cca 600 Kč s DPH) u nich můžete zakoupit desku pro procesory AMD i Intel. Firma má sídlo v Přerově, ale lze si nechat zaslat zboží poštou za cenu 100 Kč.

Tolik k firmě a nabídce samotné, nyní se ve zkratce podíváme na samotné desky a řekneme si, pro koho by bylo výhodné je zakoupit.

Asus A7V8X-LA

Tato základní deska je postavena na starším chipsetu VIA KT400A se socketem A a měla by podporovat procesory Athlon XP a Duron. Trh se však mění a oba tyto procesory nahradily Semprony, fungující na stejné patici. Pokud máte starší procesor, neměl by být problém. V případě nového Sempronu se můžete setkat s problémem, že ho základní deska nerozpozná. To záleží na stáří BIOSu a jeho případný update by měl vše vyřešit. Na oficiálních stránkách Asusu však píšou, že je podpora zahrnuta.

Deska je bohužel formátu micro-ATX, a proto na ni naleznete pouze 3 sloty PCI, 2 sloty pro paměti DDR (400/333/266 MHz) a sběrnici AGP 4x/8x. Pro nenáročné uživatele, kteří nemají v plánu se zabývat přetaktováním, laděním nebo jinými úpravami by měla deska dostačovat, stejně tak by dobře sloužila například v kanceláři. Její součástí jsou integrovaná zvuková, síťová a grafická karta. Pro běžné kancelářské využití i pro hraní starších her by měla dostačovat. Z dalších parametrů jmenuji ještě 2x SATA rozhraní a 2x standardní Ultra DMA 100.

Shrnutí: Tato základní deska je vhodná do kanceláře nebo pro nenáročného uživatele. Bohatý výčet integrovaných komponent by měl zajistit případnou stavbu velice levné počítačové sestavy. Byť má BIOS i funkce pro přetaktování, pro tuto činnost se deska nehodí.

Asus P4SD-LA

I tato základní deska je formátu micro-ATX a tudíž platí i stejný výčet slotů pro přídavné karty. Slot AGP 8x je nezbytný, protože v tomto případě není na desce integrované grafické jádro. Sloty pro paměti podporují pouze sběrnici 333 MHz, nicméně lze osadit i rychlejší modely – pak se připravíte pouze o rychlost. Také tady je dostupné SATA i PATA rozhraní pro pevné disky a mechaniky. Nakonec, pod obě desky se podepsal stejný výrobce, a tak i vzhledově jsou si desky velice podobné. Nicméně tady je deska postavena na čipové sadě Intel 848P se socketem 478. Zahrnuta je podpora procesorů Pentium i novějších Celeronů D s jádrem Presscot. V případě problémů by opět měl pomoci update BIOSu. Návod na něj můžete najít i na našem serveru a to zde.

Shrnutí: I tato deska je určena spíše nenáročným uživatelům, ale může posloužit jako dobrý základ pro levný počítač. Je totiž zbytečné kupovat sestavu nad 10 tisíc korun, když hodláte PC využívat výhradně pro kancelářské účely nebo internet. I pro stavbu serveru, pro síť v domě nebo paneláku stačí ten nejpomalejší počítač na trhu a navíc spojení procesoru a chipsetu od stejného výrobce by nemělo dělat problémy.

Na obou deskách by mělo být až 8 portů USB a rozhraní Fire-Wire. Bohužel, neměl jsem tyto desky v ruce a tak nemohu informace z tohoto článku potvrdit – řídil jsem se jen informacemi nalezenými na internetu. Nevím, jestli má prodejce na svých stránkách chybně napsané názvy desek, protože na oficiálních stránkách Asusu jsem našel zmínku pouze o této desce A7V400-MX SE. Deska pro Intel tam byla na stejném chipsetu pouze ve formátu ATX. Zřejmě se tedy bude jednat o starší kusy. A to soudím i podle toho, že na obě desky má prodejce záruku jen 12 měsíců. Pokud však nakupujete přes internet (tedy desku vám dovezou), máte podle zákona nárok do 14 dnů vrátit zboží za plnou cenu.

Určitě tedy nechci koupi těchto desek doporučovat, ale naopak nechci ani nikomu nic rozmlouvat. Je to pouze mé zhodnocení nabídky. Pokud budete tyto desky kupovat, dejte nám vědět, jak jste pořídili. Nabídku naleznete zde.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zajímá o oblast IT a bezpečnost. Rád čte, píše a jezdí na kole (a teď i autem).

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý