Delphi - 0. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Delphi - 0. lekceDelphi - 0. lekce

 

Delphi - 0. lekce

Google       Google       14. 4. 2005       26 098×

Hodně lidí Delphi odsuzuje a tvrdí, že je zbytečné se je učit, protože C++ je daleko lepší. Je pravda, že C++ má daleko víc možností a je rozsáhlejší, ale taky těžší. Pokud chcete…

Probíhá korektura…

Předmluva

Hodně lidí Delphi odsuzuje a tvrdí, že je zbytečné se je učit, protože C++ je daleko lepší. Je pravda, že C++ má daleko víc možností a je rozsáhlejší, ale také těžší. Pokud chcete vytvořit ve Windows okenní aplikaci (např. textový editor, průzkumníka, kalkulačku atp.), tak ji v Delphi uděláte daleko efektněji než v C++.

Integrované vývojové prostředí Delphi (IDE)

Když spustíme Delphi, vybafne na nás takovéto okno (samozřejmě ne tak barevné):

V horní části obrazovky můžeme vidět hlavní panel [označen žlutě], na kterém jsou, kromě položek hlavní nabídky, umístěny panely nástrojů. Teď se jimi ale podrobně zabývat nebudeme.

U nich je umístěna paleta komponent (Component palette) [dočervena]. Vlevo dole inspektor objektů (Object inspector) [modře] a nad ním okno se stromovou strukturou objektů Object TreeView [zeleně]. Uprostřed největší plochu zabírá Formulář (form) [růžově]. Pod ním se schovává editor kódu (Code editor) [šedivě].

Hlavní panel

Všelijaké příkazy, kterými se teď zabývat nebudeme. Na to bude dost času v dalších lekcích.

Paleta komponent

V různých záložkách jsou rozmístěny všelijaké komponenty. Od normálního tlačítka až po prvky ActiveX. Pokud máte nějakou lepší verzi Delphi, tak patříte mezi ty šťastnější, a máte také na paletě komponent více komponent.

Inspektor objektů

Je velmi šikovný a hodně potřebný. Vidíte na něm všechny vlastnosti a události objektu, který je právě označený. Jsou rozděleny do dvou záložek – Properties (vlastnosti) a Events (události). Ve vlastnostech budeme např. nastavovat, jak má být komponenta velká, jakou má mít barvu, jméno, titulek atd. A v událostech budeme např. nastavovat, co se stane, když na komponentu klikneme atd.

Object TreeView

…se objevil poprvé v Delphi 6. Je v něm hierarchická struktura všech objektů umístěných v právě označeném formuláři. Usnadňuje pohyb v Delphi.

Formulář

Na něj se skládají všechny komponenty a vytváří se na něm vzhled programu.

Editor kódu

Sem se píše samotný kód. Dost práce udělá Delphi za nás, ale bohužel ne všechnu. Nic si nedělejte z toho, že vůbec netušíte, co je v něm napsáno. Já to taky nevěděl:)

Úkol

Seznamte se s IDE a prohlédněte si třeba vlastnosti a události. Pokud alespoň trošku umíte anglicky, tak tomu určitě z části porozumíte.

A v příští lekci se už těšte na „Hello world“;)

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Tagy:
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v Delphi.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý